Incepe gatitul
1. Pentru pite. Amestecă într-un bol făina cu sarea. Separat, în alt bol, amestecă apa cu zahărul, drojdia și uleiul. Apoi amestecă bine compoziția uscată cu cea umedă și frământă până când obții un aluat omogen. Lasă aluatul să crească la temperatura camerei o oră, apoi împarte-l în 8 bile egale și mai lasă-l la crescut încă 30 de minute.
2. Pudrează blatul cu făină și întinde cu sucitorul fiecare bilă de aluat în formă de lipie. Coace lipiile, pe rând, într-o tigaie grea (ideal de fontă), bine încinsă, la foc mediu, circa 5-7 minute pe fiecare parte.
3. Conopida. Amestecă toate ingredientele într-un bol, astfel încât conopida să se acopere uniform. Pune buchețelele într-o tavă cu hârtie de copt și dă-le la cuptorul încins la 180°C, timp de 20 de minute. Întoarce-le la jumătatea timpului.
4. Sosul tahina. Amestecă cu telul toate ingredientele într-un bol. Subțiază cu apă, după caz, până obții un sos omogen.
5. Sosul pesto. Mixează fin toate ingredientele la blender, până obții un sos omogen.
6. Cartofii dulci copți. Amestecă totul într-un bol, apoi așază cartofii într-o tavă cu hârtie de copt și dă-i la cuptorul încins la 180°C, pentru 25-30 de minute.
7. Taie lipiile pe jumătate, deschide-le ca pe niște buzunare și umple-le astfel: sos thina, conopidă coaptă și sos pesto deasupra. Servește cu cartofii dulci copți.