Incepe gatitul
1. Încinge cuptorul la 220° C sau la 200° C pentru cel cu ventilator. Coboară grătarul pe cel mai jos raft. 2. Într-un bol, adaugă untul ușor moale și amestecă-l vine cu o furculiță împreună cu ierburile, usturoiul, sare și piper. Separă jumătate din cantitatea de unt aromatizat și păstreaz-o la frigider pentru mai târziu. 3. Tapetează cu hârtie de copt o tavă mare pentru cuptor. Aranjează în tavă 4 jumătăți de căpățâni de usturoi, o felie de lămâie, 4 crenguțe de cimbru verde și 4 de rozmarin, apoi stropește fundul tăvii cu ½ din cantitatea de ulei. 4. Tamponează curcanul cu prosoape de hârtie ca să fie uscat. Umple curcanul cu usturoiul rămas, o felie de lămâie, iar pe a doua stoarce-o înăuntru, crenguțele de cimbru și rozmarin rămase și stropește cu puțin de ulei. 5. Topește untul aromatizat (cantitatea păstrată afară din frigider) și unge apoi cu untul topit toată suprafața curcanului, inclusiv sub piele. Condimentează cu generozitate cu sare și piper peste tot, apoi așază curcanul peste usturoi și celelalte ingrediente din tava pregătită. Atenție: cu pieptul în jos! În fine, stropește cu uleiul rămas. 6. Dă tava neacoperită la cuptor pentru 30 de minute (pentru un curcan de max. 6 kg) sau până la 45 de minute (7 kg+). 7. Întoarce cu grijă curcanul cu pieptul în sus, folosind fie clești, fie mănuși termorezistente, ca să nu te arzi. Stropește cu lingura curcanul cu sosul format în tavă. 8. Unge suprafața curcanului cu jumătate din untul aromatizat, păstrat la frigider. E de ajuns să-l pui deasupra curcanului, din loc în loc, și se va topi rapid. Stropește din cu sucurile din tavă. 9. Redu focul la 165-150° C și dă iar la copt, neacoperit, timp de 1 oră. 10. Repetă pasul 8 folosind restul de unt și mai dă la copt 30 de minute. Dacă se ți se pare că se rumenește prea repede, acoperă-l cu folie de aluminiu. Ajustează timpul de coacere în funcție de mărimea curcanului. 11. Pentru o crustă crocantă, termină-l la grill 10-15 minute, dar ai grijă să nu se ardă. 12. Când e gata, scoate-l din cuptor, acoperă-l cu folie și lasă-l să stea 20-30 de minute înainte să îl tai și să-l servești.