Galetă cu prune
Prunele dulci-acrișoare și cărnoase sunt printre fructele simbol
ale toamnei. Septembrie e luna în care avem ocazia să ne
bucurăm de ele din plin, nu doar mâncându-le ca atare,
ci de exemplu, folosindu-le în prăjituri sau tarte, cum este
această galetă din aluat fraged cu unt, umplută cu o cremă
de brânză dulce, cu mentă, și o crustă crocantă de fulgi de
migdale – un deliciu ușor de preparat de către oricine.
Ingrediente pentru
Ingrediente- 400 kg prune, sâmburii scoși și tocate grosier
- 100 g fulgi de migdale
- 1 ou întreg
- 250 g făină
- 100 g zahăr pudră
- 30 g amidon
- 150 g unt
- 1 ou
- 200 g cremă de brânză
- 2 g menta verde
- 400 kg prune, sâmburii scoși și tocate grosier
- 100 g fulgi de migdale
- 1 ou întreg
- 250 g făină
- 100 g zahăr pudră
- 30 g amidon
- 150 g unt
- 1 ou
- 200 g cremă de brânză
- 2 g menta verde
Incepe gatitul
1. Începe cu umplutura. Între timp, amestecă cu o spatulă de silicon crema de brânză cu zahărul și menta tocată mărunt. Pune deoparte. 2. Prepară aluatul. Pune toate ingredientele într‑un bol, mai puțin oul. Amestecă cu mâinile până se omogenizează și se formează un aluat sfărâmicios. Apoi adaugă oul și amestecă până se formează un aluat legat. Strânge-l într-o bilă, învelește-l în folie alimentară și lasă-l la frigider pentru 30 de minute. 3. Scoate aluatul din frigider și, pe blatul de lucru pudrat cu făină, întinde-l cu sucitorul de forma unui disc cu diametrul de 28 cm. 4. Pune aluatul într-o tavă întinsă, tapetată cu hârtie de copt. Pe mijlocul aluatului pune crema de brânză și întinde-o aproximativ pe toată suprafața, lăsând o margine liberă de 4-5 cm. 5. Peste crema de brânză pune prunele tăiate felii. Poți face un model după cum îți place. Apoi adună marginile aluatului în jurul prunelor. 6. Unge marginile cu oul bătut și presară cu fulgi de migdale pe toata marginea aluatului. 7. Dă prăjitura la cuptorul încins la 180°C timp de 30-40 de minute.
Ai incercat aceasta reteta?
Spune-ne cat de mult ti-a placut!