Incepe gatitul
1. Pentru blat separăm galbenușurile de albușuri. Batem albușurile spumă cu un praf de sare. Adăugam zahărul și mixăm până obținem o bezea lucioasă.
2. Adăugăm gălbenușurile și mixăm până la omogenizare.
3. Cernem făina în compoziție, adăugăm praful de copt și amestecam ușor.
4. Turnăm aluatul în forma (18cm) tapetată cu unt. Dăm totul la cuptorul preîncălzit la 170°C și îl lăsăm pentru 35-40 de minute. Când blatul este gata, îl scoatem din cuptor și îl punem la răcit cu fața în jos, pe un grătar.
5. În timp ce blatul se răcorește, începem să pregătim crema de lămâie sau lemon curd.
6. Amestecăm galbenușurile, zahărul, zeama și coaja de la lămâi și punem compoziția într-o cratiță, la foc mic. Amestecăm continuu, până ce compoziția începe să se îngroașe puțin.
7. Adăugăm untul tăiat cubulețe și continuăm să amestecăm pe foc încă 10 minute. Dăm crema printr-o sită și o lăsăm să se răcorească. Ea va deveni mai groasă în timp ce se va răci.
8. Pentru crema de mascarpone, mixăm smântâna pentru frișcă, apoi adăugăm mascarponele și zahărul pudră. Continuăm să mixăm până obținem o cremă aerată.
9. Pentru a însiropa tortul amestecăm apa, zahărul, limoncello și zeama de lămâie. Punem totul la foc mic, până când zahărul se topește complet. Lăsăm să se răcorească.
10. Montăm tortul. Tăiem blatul în 3 felii egale. Punem la bază felia de deasupra tortului și o insiropăm.
11. Punem un strat de cremă de mascarpone, apoi unul de lemon curd și continuăm până ajungem la ultima felie de blat, pe care punem doar cremă de mascarpone și ornăm după cum ne lasă imaginația. Dăm tortul la frigider cel puțin 3-4 ore.