Laptele vegetal - de cate tipuri este si ce beneficii are asupra organismului
La baza consumului de lapte vegetal stau o multime de motive, cum ar fi alergia la lapte, intoleranta la lactoza, optiunea de a evita produse derivate din animale si, uneori, pura curiozitate. Pe piata exista o varietate foarte mare de lapte pe baza de plante, cele mai intalnite ingrediente fiind soia, migdalele, canepa, orezul sau ovazul.
In cele ce urmeaza iti propunem un mic ghid despre ce inseamna laptele vegetal, sub ce forme il poti gasi si ce beneficii poate avea asupra organismului.
In cele ce urmeaza iti propunem un mic ghid despre ce inseamna laptele vegetal, sub ce forme il poti gasi si ce beneficii poate avea asupra organismului.
⦁ Ce este laptele vegetal
⦁ Tipuri de lapte vegetal
⦁ Valorile nutritionale ale laptelui vegetal
⦁ Beneficiile laptelui vegetal pentru organism
⦁ Tipuri de lapte vegetal
⦁ Valorile nutritionale ale laptelui vegetal
⦁ Beneficiile laptelui vegetal pentru organism
Ce este laptele vegetal
Laptele vegetal a aparut ca o alternativa pentru laptele de origine animala. Principiul care sta la baza obtinerii lui este fierberea plantelor in apa, urmata de amestecarea si stoarcerea acestora. Rezultatul este un lichid laptos, numit lapte vegetal si care pastreaza o parte din nutrientii, vitaminele si mineralele plantelor din care provine.
Valorile nutritionale depind de ingredientele din care laptele este obtinut. Multi producatori prefera sa imbunatateasca formula pentru laptele vegetal, adaugand vitamine si arome pe langa plantele de baza.
Valorile nutritionale depind de ingredientele din care laptele este obtinut. Multi producatori prefera sa imbunatateasca formula pentru laptele vegetal, adaugand vitamine si arome pe langa plantele de baza.
Tipuri de lapte vegetal
Specialistii impart tipurile de lapte vegetal dupa natura plantelor din care sunt obtinute. Astfel, exista lapte pe baza de:
⦁ cereale: lapte de ovaz, orez, porumb, alac;
⦁ legume: lapte de soia, mazare, lupin;
⦁ nuci: lapte de migdale, cocos, nuci, fistic;
⦁ seminte: lapte de susan, canepa, floarea-soarelui;
⦁ pseudo-cereale: lapte de quinoa, teff.
Poti alege laptele vegetal preferat, care nu contine lactoza, dintr-o gama foarte larga de produse. Iata, mai jos, cateva dintre cele mai cunoscute tipuri de lapte obtinut din plante:
⦁ cereale: lapte de ovaz, orez, porumb, alac;
⦁ legume: lapte de soia, mazare, lupin;
⦁ nuci: lapte de migdale, cocos, nuci, fistic;
⦁ seminte: lapte de susan, canepa, floarea-soarelui;
⦁ pseudo-cereale: lapte de quinoa, teff.
Poti alege laptele vegetal preferat, care nu contine lactoza, dintr-o gama foarte larga de produse. Iata, mai jos, cateva dintre cele mai cunoscute tipuri de lapte obtinut din plante:
Lapte de soia
Folosit de acum 2.000 de ani, in China, este primul lapte pe baza de plante care a fost utilizat ca sursa de nutrienti pentru populatia care nu suporta consumul de lapte de origine animala. Laptele de soia este cel mai cunoscut tip de lapte vegetal si poate fi gasit sub o varietate foarte mare de forme: cu arome de ciocolata, banane, dovleac, caramel, orz. De multe ori este imbunatatit cu vitamine, calciu, minerale si gustul difera in functie de producator. Nutritionistii recomandata folosirea laptelui din soia organica.
Laptele de soia contine cam acelasi procent de proteine ca cel de vaca, numai ca are jumatate din caloriile, grasimile si carbohidratii care intra in componenta laptelui de origine animala. Potrivit USDA, Baza de Date Nationala pentru Nutrienti din Statele Unite ale Americii, in 100 de ml de lapte de vaca sunt 3,3 g de proteine, 3,75 g de grasimi totale, 4,58 g carbohidrati, iar valoarea energetica este de 67 kcal.
Laptele de soia contine cam acelasi procent de proteine ca cel de vaca, numai ca are jumatate din caloriile, grasimile si carbohidratii care intra in componenta laptelui de origine animala. Potrivit USDA, Baza de Date Nationala pentru Nutrienti din Statele Unite ale Americii, in 100 de ml de lapte de vaca sunt 3,3 g de proteine, 3,75 g de grasimi totale, 4,58 g carbohidrati, iar valoarea energetica este de 67 kcal.
Lapte de migdale
Cu o aroma deosebita si o consistenta cremoasa, laptele de migdale este bogat in proteine si un ingredient foarte bun pentru deserturi. In bucataria siciliana, de exemplu, laptele de migdale este folosit ca varianta de indulcitor si este nelipsit din retetele pentru racoritoarea Granita di mandorle.
Este obtinut fie din migdale, fie din unt de migdale amestecat cu apa. Are o textura usoara si o tenta de gust dulceag. In comparatie cu laptele de origine animala, laptele de migdale contine un sfert din calorii si mai putin de jumatate din grasimi. In plus, are un continut semnificativ mai mic de proteine si carbohidrati.
Este obtinut fie din migdale, fie din unt de migdale amestecat cu apa. Are o textura usoara si o tenta de gust dulceag. In comparatie cu laptele de origine animala, laptele de migdale contine un sfert din calorii si mai putin de jumatate din grasimi. In plus, are un continut semnificativ mai mic de proteine si carbohidrati.
Lapte de ovaz
Laptele de ovaz mentine multe dintre proprietatile plantei pe care o contine. Este bogat in proteine si poate ajuta la intarirea sistemului imunitar. Este bogat in fibre, ceea ce poate contribui la o mai buna digestie.
Este obtinut dintr-un amestec de ovaz si apa, are un gust dulceag si o aroma fina. Poate fi folosit pentru preparate delicioase, ca substitut al laptelui de vaca. Comparativ cu acesta din urma, laptele de ovaz are acelasi numar de calorii, dar un continut aproape dublu de carbohidrati si jumatate din proteine si grasimi.
Este obtinut dintr-un amestec de ovaz si apa, are un gust dulceag si o aroma fina. Poate fi folosit pentru preparate delicioase, ca substitut al laptelui de vaca. Comparativ cu acesta din urma, laptele de ovaz are acelasi numar de calorii, dar un continut aproape dublu de carbohidrati si jumatate din proteine si grasimi.
Lapte de orez
Este considerat unul dintre cele mai usoare tipuri de lapte vegetal. Nu este recomandat pentru gatit pentru ca nu are grasimi sau proteine si nu va aduce mancarurilor sau deserturilor o textura cremoasa. In schimb, este o bautura delicioasa racoritoare si merge de minune combinat cu cereale, la mic dejun.
Obtinut din orez alb sau brun amestecat cu apa, laptele de orez este considerat cel mai putin alergenic dintre toate tipurile de lapte vegetal. Laptele de orez are un numar similar de calorii cu laptele de vaca, dar un continut aproape dublu de carbohidrati. De fapt, laptele de orez contine de trei ori mai multi carbohidrati fata de orice alt tip de lapte pe baza de plante.
Obtinut din orez alb sau brun amestecat cu apa, laptele de orez este considerat cel mai putin alergenic dintre toate tipurile de lapte vegetal. Laptele de orez are un numar similar de calorii cu laptele de vaca, dar un continut aproape dublu de carbohidrati. De fapt, laptele de orez contine de trei ori mai multi carbohidrati fata de orice alt tip de lapte pe baza de plante.
Lapte de cocos
Obtinut din amestecarea pulpei fructului de cocos si apa care se regaseste in nuca de cocos, laptele este bogat in grasimi, calciu si vitamina D. Este folosit pentru prepararea deliciosului cocktail Pina Colada, dar si in multe din mancarurile din bucataria asiatica.
Laptele de cocos contine o treime din caloriile celui de vaca, jumatate din grasimile acestuia si mai putine proteine si carbohidrati. Dupa cum ai vazut mai sus, in 100 de ml de lapte de vaca sunt 3,3 g de proteine, 3,75 g de grasimi totale, 4,58 g carbohidrati, iar valoarea energetica este de 67 kcal, potrivit USDA.
Laptele de cocos contine o treime din caloriile celui de vaca, jumatate din grasimile acestuia si mai putine proteine si carbohidrati. Dupa cum ai vazut mai sus, in 100 de ml de lapte de vaca sunt 3,3 g de proteine, 3,75 g de grasimi totale, 4,58 g carbohidrati, iar valoarea energetica este de 67 kcal, potrivit USDA.
Lapte din nuci caju
Obtinut din nuci caju sau unt de caju amestecat cu apa, laptele din nuci caju are o textura cremoasa si un gust dulceag. Este folosit in smoothie-uri sau pentru crema de lapte din cafea. Poate fi utilizat ca substitut al laptelui de vaca in prepararea dulciurilor. Este foarte sarac in fibre, proteine, vitamine si minerale.
Laptele din nuci caju contine mai putin de o treime din caloriile laptelui de vaca si jumatate din grasimile, proteinele si carbohidratii din acesta.
Laptele din nuci caju contine mai putin de o treime din caloriile laptelui de vaca si jumatate din grasimile, proteinele si carbohidratii din acesta.
Lapte de canepa
Bogat in Omega 3, Omega 6, acizi grasi pe care organismul tau nu ii poate produce si pe care trebuie sa si-i ia din alimente si bauturi, laptele de canepa este bogat in proteine si este foarte usor digerabil.
Are un gust usor dulceag, de nuca si o textura apoasa, putand substitui laptele degresat in prepararea diverselor mancaruri si deserturi. Laptele de canepa contine jumatate din caloriile si proteinele din laptele de vaca si mult mai putini carbohidrati.
Are un gust usor dulceag, de nuca si o textura apoasa, putand substitui laptele degresat in prepararea diverselor mancaruri si deserturi. Laptele de canepa contine jumatate din caloriile si proteinele din laptele de vaca si mult mai putini carbohidrati.
Lapte de quinoa
Laptele de quinoa este obtinut dintr-un amestec de apa si seminte de quinoa, care sunt foarte hranitoare, bogate in proteine si nu contin gluten. Este un tip de lapte vegetal ce poate fi consumat alaturi de cereale, la mic dejun.
Laptele de quinoa are o cantitate similara de carbohidrati cu laptele de vaca, dar de doua ori mai putine calorii si un continut mult mai sarac de grasimi si proteine. De obicei, procentul de quinoa este intre 5 si 10, ceea ce inseamna ca foarte multe dintre fibrele, vitaminele, mineralele si proteinele din quinoa sunt diminuate semnificativ.
Laptele de quinoa are o cantitate similara de carbohidrati cu laptele de vaca, dar de doua ori mai putine calorii si un continut mult mai sarac de grasimi si proteine. De obicei, procentul de quinoa este intre 5 si 10, ceea ce inseamna ca foarte multe dintre fibrele, vitaminele, mineralele si proteinele din quinoa sunt diminuate semnificativ.
Valorile nutritionale ale laptelui vegetal
Valorile nutritionale difera in functie de ingredientele pe care laptele vegetal le contine. Iata care sunt acestea pentru cateva dintre principalele tipuri de lapte vegetal, potrivit USDA, Baza de Date Nationala pentru Nutrienti din Statele Unite ale Americii, cu precizarea ca nu la toate tipurile de lapte este mentionat acelasi numar de nutrienti:
Lapte (100 ml) | Soia | Migdale | Canepa | Cocos | Nuci caju |
---|---|---|---|---|---|
Val. energetica | 33 kcal | 82 kcal | 23 kcal | 80 kcal | 200 Kcal |
Proteine | 2,9 g | 3,53 g | 0,83 g | 0,67 g | 0 |
Grasimi totale | 1,67 g | 2,35 g | 1,25 g | 2,67 g | 8,57 g |
Carbohidrati | 1,67 g | 12,94 g | 2,50 g | 14 g | 28,57 g |
Fibre | 0,4 g | 3,5 g | 0 | 1,3 g | 0 |
Zaharuri totale | 0,42 g | 7,06 g | 1,25 g | 10 g | 22,86 g |
Calciu | 125 mg | 176 mg | 12 mg | 133 mg | nu e precizat |
Fier | 0,45 mg | 0,21 mg | 0,15 mg | 0,48 mg | nu e precizat |
Magneziu | nu e precizat | 71 mg | nu e precizat | nu e precizat | nu e precizat |
Potasiu | 125 mg | nu e precizat | nu e precizat | nu e precizat | nu e precizat |
Sodiu | 35 mg | 106 mg | 33 mg | 20 mg | 86 mg |
Riboflavina | 0,212 mg | nu e precizat | nu e precizat | nu e precizat | nu e precizat |
Vitamina B-12 | 1,25 µg | 1,06 µg | nu e precizat | 0,80 µg | nu e precizat |
Vitamina A | 208 UI | 0 | 208 UI | 0 | nu e precizat |
Vitamina D | 50 UI | 71 UI | nu e precizat | 53 UI | nu e precizat |
Vitamina C | 0 | 0 | 0 | 3,2 mg | nu e precizat |
Colesterol | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Grasimi saturate | 0,210 g | 0 | 0 | 2,330 g | 7,140 g |
Grasimi trans | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
Beneficiile laptelui vegetal pentru organism
Desi nu are aceleasi proprietati nutritionale ca laptele de origine animala, laptele vegetal poate aduce unele beneficii pentru organism, in primul rand, prin faptul ca nu contine deloc colesterol si este foarte usor digerabil. Totusi, specialistii recomanda folosirea mai multor tipuri de lapte pe baza de plante, ca substitut pentru cel de vaca, pentru a putea completa deficitul de minerale, vitamine si proteine. Iata, mai jos, cateva dintre motivele pentru care consumul de lapte vegetal ar putea fi recomandat:
Alergia la lapte - potrivit expertilor de la National Institutes of Health din Statele Unite, 2-3% dintre copiii sub 3 ani au alergie la laptele de vaca. De aici pot sa apara simptome ca starile de voma, diareea, eruptiile cutanate. 80% dintre copii scapa de aceasta alergie pana la varsta de 16 ani. In unele cazuri, insa, aceasta persista. Pentru aceste situatii, laptele de natura vegetala este o alternativa, in conditiile in care nu exista, desigur, alergie la gluten sau la alte substante pe care acest tip de lapte le poate contine, in functie de plantele care stau la baza obtinerii lui.
Intoleranta la lactoza - tot specialistii de la National Institutes of Health din Statele Unite estimeaza ca 75% din populatia lumii are intoleranta la lactoza, adica zaharidul datorita caruia laptele integral are gustul dulce, inconfundabil. Aceasta afectiune apare in cazul persoanelor care au deficit de lactaza, adica enzima care ajuta la digerarea lactozei. Pentru acestea, laptele vegetal, care nu contine lactoza, indiferent din ce ingrediente este obtinut, este o modalitate de a evita neplacerile.
Restrictii legate de dieta - Laptele vegetal nu contine deloc colesterol si este foarte sarac in carbohidrati si proteine. Din diverse motive medicale sau care tin de principii etice, unele persoane evita produsele de origine animala.
Laptele vegetal este folosit de mii de ani in unele culturi, cum ar fi cea a Chinei, ca sursa de nutrienti pentru persoanele care nu pot consuma lapte de natura animala, fie din cauza alergiilor, a intolerantei la lactoza sau din alte motive. Obtinut dintr-o varietate de plante, este usor digerabil, nu contine colesterol si poate fi gasit pe piata intr-o multitudine de variante imbunatatite cu vitamine sau amestecuri de ciocolata, banane sau cereale.
Sursa foto: Shutterstock
Intoleranta la lactoza - tot specialistii de la National Institutes of Health din Statele Unite estimeaza ca 75% din populatia lumii are intoleranta la lactoza, adica zaharidul datorita caruia laptele integral are gustul dulce, inconfundabil. Aceasta afectiune apare in cazul persoanelor care au deficit de lactaza, adica enzima care ajuta la digerarea lactozei. Pentru acestea, laptele vegetal, care nu contine lactoza, indiferent din ce ingrediente este obtinut, este o modalitate de a evita neplacerile.
Restrictii legate de dieta - Laptele vegetal nu contine deloc colesterol si este foarte sarac in carbohidrati si proteine. Din diverse motive medicale sau care tin de principii etice, unele persoane evita produsele de origine animala.
Laptele vegetal este folosit de mii de ani in unele culturi, cum ar fi cea a Chinei, ca sursa de nutrienti pentru persoanele care nu pot consuma lapte de natura animala, fie din cauza alergiilor, a intolerantei la lactoza sau din alte motive. Obtinut dintr-o varietate de plante, este usor digerabil, nu contine colesterol si poate fi gasit pe piata intr-o multitudine de variante imbunatatite cu vitamine sau amestecuri de ciocolata, banane sau cereale.
Sursa foto: Shutterstock