Inspiratie

Despre semintele de canepa - beneficii, aport nutritional si cum le folosim in bucatarie

 

Semintele de canepa care fac parte din specia Cannibis sativa au fost cultivate si folosite de mii de ani, datorita numeroaselor beneficii pentru organism. Afla din articolul de mai jos care sunt proprietatile semintelor de canepa si cum le poti include in alimentatia zilnica.

 

  • Despre semintele de canepa - proprietati si aport nutritional
  • Care sunt beneficiile semintelor de canepa pentru organism?
  • Cum se consuma si cum se folosesc semintele de canepa in bucatarie
  • Beneficiile semintelor de canepa in cosmetica

 

 
 
 
 

Despre semintele de canepa - proprietati si aport nutritional

 

Canepa poate fi gasita in mai multe locuri din lume si este o planta foarte rezistenta care se adapteaza la diferite conditii climatice. Totodata, canepa este o planta versatila care poate fi prelucrata in fibre, ceara, ulei, combustibil, rasina sau materiale textile.

De aceea, pe langa alimentatie, semintele de canepa sunt folosite si pentru fabricarea produselor de ingrijire personala. Uleiul esential de canepa, de exemplu, este benefic pentru piele si par.

Semintele de canepa se incadreaza in categoria nucilor sau fructelor oleaginoase si pot fi consumate ca atare sau sub forma de suplimente nutritive. Gustul lor este asemanator cu cel al semintelor de pin sau de floarea soarelui, iar miezul este cremos si fin.

Semintele pot fi gasite sub doua forme: decorticate si nedecorticate. Semintele de canepa decorticate sunt mai usor de digerat deoarece 65% din continutul total de proteine contine edestina, care este digerata usor de sistemul digestiv, asa cum ne arata studiile de specialitate.

 

 

Desi provin dintr-o planta care se inrudeste cu canabisul, semintele de canepa sunt recomandate pentru consum deoarece contin mai putin de 0.5% THC, un compus psihoactiv care induce starea de euforie.

 

Aportul nutritional al semintelor de canepa

 

Semintele de canepa contin vitamine si alte substante nutritive benefice pentru sanatatea intregului organism. Au un continut ridicat de proteine, in jur de 25% mai mult in comparatie cu alte tipuri de seminte, precum quinoa, chia sau in.

 
In plus, acestea contin acizi grasi nesaturati esentiali pentru organism in proportie de 30%, printre care Omega 3 si un tip de acid gras din grupa Omega 6, cunoscut drept acidul gama-linoleic (GLA). In ce priveste aportul nutritional, semintele de canepa contin vitaminele A, C, D, E, B6 si K, dar si cantitati ridicate de zinc, calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, cupru, mangan, aminoacizi si antioxidanti.
 
Semintele de canepa contin toti cei 21 de aminoacizi cunoscuti, printre care si opt aminoacizi esentiali care nu pot fi produsi in mod natural de organism: leucina, lizina, metionina, fenilalanina, triptofanul, valina si treonina.

 

Care sunt beneficiile semintelor de canepa pentru organism?

 

Semintele de canepa au fost folosite timp de mii de ani in medicina traditionala, datorita proprietatilor terapeutice si efectelor benefice pentru organism. Iata care sunt acestea:

  • ajuta in curele de slabire - conform studiilor, semintele de canepa sunt bogate in fibre, motiv pentru care produc senzatia de satietate si reduc pofta de mancare pentru mai mult timp; unii specialisti recomanda sa consumam patru linguri de seminte de canepa la micul dejun, astfel incat sa beneficiem de aceste proprietati
  • beneficiile asupra sistemului digestiv - datorita continutului ridicat de fibre solubile si insolubile, acestea ne ajuta sa ne pastram sanatatea sistemului digestiv si, in acelasi timp, pot trata constipatia atunci cand sunt consumate in cantitati de aproximativ 7.5 grame
  • intaresc sistemul imunitar - datorita acizilor grasi Omega 3 si Omega 6, semintele de canepa previn aparitia inflamatiilor si protejeaza sistemul imunitar. Mai mult, acestea pot preveni si aparitia unor forme de cancer, precum cel mamar, arata un studiu efectuat de Breast Cancer Research and Treatment
  • mentin sanatatea inimii - studiile efectuate in ultimii ani au aratat ca semintele de canepa pot imbunatati sanatatea sistemului cardiovascular si regleaza tensiunea arteriala, iar nutrientii ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange
  • regleaza nivelul hormonal - acidul gama linoleic din semintele de canepa ajuta la reglarea nivelului de hormoni de la nivelul glandei tiroide si reduce astfel simptomele cauzate de dezechilibrul hormonal manifestate prin stari de depresie, anxietate sau simptome severe in perioada menopauzei 

 

Cum se consuma si cum se folosesc semintele de canepa in bucatarie

 

Poti consuma semintele de canepa in loc de o gustare intre mese sau le poti combina cu alte ingrediente in diferite retete:

  • salate sau smoothie - poti sa presari cateva seminte de canepa in bauturile cu fructe sau legume si chiar in salate, humus sau iaurt, alaturi de cereale. Le poti consuma si sub forma de batoane bio
  • lapte si unt - din seminte se obtine si laptele de canepa sau untul de canepa care pot inlocui cu succes alte tipuri de lapte, untul de arahide sau de migdale
  • ulei de canepa - este o alternativa sanatoasa la alte tipuri de uleiuri si poate fi folosit mai degraba in salata, decat pentru gatit
  • pudra proteica - din semintele de canepa se obtine si o pudra proteica, iar o singura lingura cu pudra contine opt grame de fibre si doua grame de Omega 3
  • alte retete - semintele de canepa mai pot fi folosite si in salatele de cartofi si la produsele de panificatie. Le poti presara peste somonul proaspat gatit sau le poti folosi in diverse dressing-uri

 

 
 

 

Totodata, acestea pot fi consumate de persoanele care au intoleranta la gluten sau lactate, precum si de femeile insarcinate sau care alapteaza.

Semintele de canepa sunt sensibile la caldura si lumina si trebuie depozitate intr-un loc uscat si cu temperaturi scazute, de preferat in frigider.

 

Cantitatea recomandata

 

Daca introduci pentru prima data semintele de canepa in dieta, cantitatea trebuie marita treptat, astfel incat sa ii oferi timp organismului sa se obisnuiasca cu noul aliment. Este recomandat consumul unei cantitati de 42 de grame, adica in jur de patru linguri de seminte de canepa.

In ceea ce priveste efectele adverse, semintele de canepa nu interactioneaza cu medicamentele obisnuite. Totusi, semintele trebuie consumate cu moderatie in cazul in care urmezi un tratament cu anticoagulante, deoarece pot duce la aparitia hemoragiilor.

 

 
 

Beneficiile semintelor de canepa in cosmetica

 

Uleiul din seminte de canepa este folosit cu precadere in produse cosmetice precum balsam de buze, lotiuni sau sapunuri. Uleiul este absorbit usor si ajuta la mentinerea unei pieli sanatoase, elastice si catifelate.

Mai mult, studiile au aratat ca uleiul din seminte de canepa poate ajuta la tratarea dermatitei atopice, psoriazisului si eczemelor care duc la inflamarea si uscarea pielii.

 

 

Mastile purificatoare cu seminte de canepa pisate sau extractul sub forma de ulei, alaturi de untul de shea sau uleiul esential de lavanda, sunt ideale ca tratament pentru piele, dar si pentru par.

Semintele de canepa sunt bogate in nutrienti si au numeroase beneficii pentru sanatate, motiv pentru care sunt recomandate nu doar pentru consum regulat, ci si ca produs cosmetic pentru o piele sanatoasa si stralucitoare. Indiferent cum le folosesti, cu siguranta te vei bucura de toate beneficiile oferite.