InspiratieIdei pentru tineCaju: proprietati, beneficii si recomandari de consum
Inspiratie

Caju: proprietati, beneficii si recomandari de consum

Nucile caju sunt tot mai populare in randul consumatorilor, atat datorita proprietatilor lor nutritive, cat si a gustului lor usor dulceag, deosebit fata de cel al altor nuci. Native din Portugalia, acestea sunt cultivate preponderent in Africa, inca din secolul al XVI-lea.

  • Valori nutritionale
  • Beneficiile nucilor caju
  • Contraindicatii privind consumul de caju
  • Cum se consuma nucile caju: sugestii de servire si retete

Spre deosebire de suratele lor oleaginoase, aceste nuci cresc in afara fructelor si au o forma usor curbata, asemanatoare boabelor de fasole. Culoarea este si ea deschisa, cu o tenta galbuie. afla mai multe despre beneficiile consumului de caju, dar si despre eventualele contraindicatii si inspira-te din sugestiile noastre de consum pentru a le include in alimentatia ta. 

Valori nutritionale

Caju contine o multime de substante nutritive, dar este totodata si foarte satios, iar consumul in exces nu este tocmai indicat, la fel ca in cazul altor oleaginoase. In 100 de grame de caju se gasesc 553 de calorii, 32,7 g carbohidrati (11% din doza zilnica recomandata - DZR), 43,8 g grasimi (67% din DZR) si 18,2 g proteine (36% din DZR).

Nucile caju sunt insa si o sursa importanta de vitamine. Mai exact, in 100 de grame de caju gasesti 0,5 mg vitamina C, 0,9 mg vitamina E, 0,341 mg vitamina K, 0,4 mg tiamina (vitamina B1), 0,1 mg riboflavina (vitamina B2), 1,1 mg niacina (vitamina B3), 0,4 mg vitamina B6, 0,025 mg folati (vitamina B9) si 0,9 mg acid pantotenic (vitamina B5). 

 

Nici mineralele nu lipsesc din caju. La consumul a 100 de grame beneficiezi de 37 mg calciu, 6,7 mg fier, 292 mg magneziu, 593 mg fosfor, 660 mg potasiu, 12 mg sodiu, 5,8 mg zinc, 2,2 mg cupru, 1,7 mg mangan si 0,2 mg seleniu.

În ceea ce priveste belsugul de grasimi si acizi grasi, trebuie sa stii ca 100 de grame de caju contin 43,9 g grasimi, din care 7,5 g grasimi saturate, 23,8 g grasimi mononesaturate, 7,8 g grasimi polinesaturate, 0,1 g acizi grasi Omega 3, 7,5 g acizi grasi Omega 6 si 23,7 g acizi grasi Omega 9. Și pentru ca nucile caju nu contin decat grasimi sanatoase, e important de stiut ca au un indice glicemic scazut si nu contribuie la cresterea colesterolului rau.

Valorile mentionate au fost preluate de pe site-ul SELF Nutrition Data (1), specializat pe analizarea alimentelor din punct de vedere nutritional.

Beneficiile nucilor caju

Datorita continutului bogat de vitamine, minerale si grasimi sanatoase, consumul de caju are numeroase beneficii pentru sanatate, conform Medical News Today (2). Iata care sunt efectele lor dovedite stiintific:

Previn afectiunile cardiace si ale sistemului circulator

Grasimile dietetice din componenta nucilor caju ajuta organismul sa absoarba vitaminele solubile si sa produca acizi grasi, care previn formarea cheagurilor de sange. De altfel, efectul de coagulare se datoreaza si continutului bogat de vitamina K. 

Conform unui studiu publicat in The Journal of Nutrition (3) la inceputul anului 2018, acestea au si efectul de a reduce colesterolul rau din sange si contribuie astfel la sanatatea generala a sistemului circulator si a inimii. 

 

Fortifica musculatura

Datorita continutului ridicat de magneziu, caju este indicat si pentru mentinerea sanatatii tesuturilor musculare. Pe langa aceasta, asigura o dezvoltare armonioasa a oaselor si contribuie la mentinerea sanatatii tesuturilor moi si a organelor.

Protejeaza vederea si combat actiunea radicalilor liberi

Continutul de progesteron (luteina si zeaxantina) din nucile caju asigura protectie oculara, impiedicand degenerarea muschilor ochiului si aparitia cataractei. aceste substante antioxidante ajuta, atunci cand sunt consumate in mod regulat si pe termen lung, la protejarea vederii si mentinerea sanatatii ochilor.

De asemenea, datorita proprietatilor antioxidante, caju este eficient si in combaterea radicalilor liberi si prevenirea efectelor acestora, asa cum este imbatranirea prematura a tesuturilor. Consumul de nuci caju previne imbatranirea pielii si stimuleaza productia de colagen si acid hialuronic la nivelul tesuturilor cutanate, prin aportul de acizi grasi esentiali.

Mentin senzatia de satietate si impiedica instalarea anemiei

Asa cum am mentionat deja, caju contine grasimi sanatoase, monosaturate si polinesaturate. acestea ajuta la reglarea colesterolului, dar si la mentinerea senzatiei de satietate, ajutand astfel la reglarea greutatii corporale, fara a impiedica insa absorbtia de minerale. 

De altfel, datorita continutului de fier, acesta poate contribui la preventia anemiei si a aparitiei starilor specifice acesteia, asa cum sunt oboseala cronica, starile de moleseala si predispozitia la infectii cauzata de sistemul imunitar defectuos, daca sunt consumate regulat.

Protejeaza sanatatea sistemului nervos

In numeroase carti si articole stiintifice de neurochimie precum Neurochemistry International (5) se vorbeste despre importanta complexului de vitamine B in functionarea creierului si mentinerea sanatatii psihice. Cum nucile caju contin mai multe vitamine din complexul B, contributia lor la mentinerea sanatatii sistemului nervos este un argument de luat in calcul atunci cand decizi sa le introduci in alimentatie.
 
In plus, acestea contin si un aminoacid numit triptofan, pe care creierul il transforma ulterior in serotonina. acest hormon rezultat si in urma ingestiei de caju te poate ajuta sa te relaxezi si sa ai un somn mai odihnitor.

Contraindicatii privind consumul de caju

Desi beneficiile (6) acestor fructe oleaginoase sunt numeroase, excesele pot fi daunatoare pentru sanatate. În plus, exista situatii si conditii cand consumul de caju este contraindicat:
  • Calculi la rinichi: in cazul acestei afectiuni, caju nu este tocmai recomandat; acesta contine saruri de oxalat, care favorizeaza absorbtia calciului si pot agrava aceasta conditie;
  • alergii alimentare: la fel ca alte fructe oleaginoase, caju se afla pe lista celor mai cunoscuti alergeni; reactiile pe care le poate provoca in cazul persoanelor alergice variaza de la iritatii cutanate pana inflamarea cailor respiratorii si soc anafilactic;
  • Dermatite de contact: la fel ca in cazul alergiilor, caju poate determina aparitia simptomelor specifice dermatitei; astfel, dupa consum pot aparea eczeme, de regula situate la nivelul gurii;
  • Hipertensiune: in ciuda faptului ca nucile caju pot contribui la imbunatatirea sanatatii inimii si a sistemului circulator, in cazul persoanelor hipertensive, acestea trebuie consumate cu moderatie sau, la sugestia medicului, chiar evitate;
  • Obezitate: caju este consistent din punct de vedere caloric si bogat in acizi grasi; de aceea, poate duce la cresterea in greutate sau poate impiedica scaderea in greutate in randul persoanelor supraponderale sau care sufera de obezitate.

Cum se consuma caju: sugestii de servire si retete

Desi cei mai multi le prefera prajite si sarate, specialistii in nutritie recomanda consumarea nucilor caju in stare cruda, fara adaosuri de sare sau arome. acestea isi vor pastra astfel proprietatile benefice. 
 
Daca vrei sa te asiguri ca nu vei avea probleme cu digestia, te poti folosi de un truc destul de simplu atunci cand mananci caju: inmoaie nucile in apa timp de doua-trei ore si scurge-le chiar inainte de a le consuma. astfel, vor fi mai moi si mai usor digerabile, iar gustul dulceag se va simti mai pregnant. 

Laptele de caju

Pentru a prepara acasa lapte de caju, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
  • 1 cana de nuci caju crude
  • 4 cani de apa minerala necarbogazoasa
  • 1 lingura de miere sau de sirop de artar
  • 1 pastaie de vanilie
  • 1 praf de sare
Inmoaie nucile caju in apa timp de cel putin patru ore, la o temperatura scazuta sau chiar in frigider. Clateste-le si scurge-le apoi printr-o strecuratoare si paseaza-le la blender, alaturi de o jumatate din cantitatea de apa si de vanilie. adauga apoi restul de apa si mierea sau siropul de artar, omogenizeaza compozitia si apoi strecoar-o printr-o sita fina sau prin tifon. Consuma laptele de caju proaspat sau depoziteaza-l in frigider, intr-un recipient cu capac.

Untul de caju

Pentru acest preparat, pe care il poti consuma ca pe untul de arahide, intins pe paine sau diferiti biscuiti, dar pe care il poti folosi si pentru prajituri, ai nevoie de doar doua ingrediente:
  • 360 g caju crud
  • 280 g lapte de cocos
Dupa ce ai facut cumparaturile, lucrurile devin simple: trebuie doar sa pui cele doua ingrediente in blender si sa le pasezi pana ajungi la o consistenta fina si omogena. La final, poti adauga bucatele mici de caju, pentru o surpriza crocanta a acestui preparat. 

Branza de caju

Din aceste nuci poti obtine un preparat cu o consistenta asemanatoare branzei proaspete. Iata de ce ai nevoie:
  • 130 g caju
  • 4 lingurite de drojdie
  • 2 linguri de ulei de masline
  • zeama de la o jumatate de lamaie
  • 3-4 linguri de apa
  • sare si turmeric, dupa gust
  • optional, cateva fire de ceapa verde si marar proaspat
Hidrateaza caju timp de patru-opt ore si scurge-le bine. Paseaza-le apoi in blender si incorporeaza drojdia, uleiul de masline, zeama de lamaie si apa. Omogenizeaza compozitia, asezoneaza cu sare si turmeric si, la final, daca vrei, adauga ceapa verde si mararul tocate marunt. 

Alte sugestii de servire

Nucile caju sunt perfecte pentru o gustare dintre mese. acestea pot fi consumate individual sau alaturi de alte nuci sau fructe uscate, precum merisoarele, prunele deshidratate sau caisele confiate.
 
Poti adauga nuci caju in salate de fructe si de legume, dar le poti incorpora si in preparate culinare mai complexe, asa cum sunt cele pe baza de pui si nuci. De altfel, ele pot fi adaugate si in deserturi, carora le vor conferi un gust placut si o textura cremoasa si densa.
 
Indiferent de preferintele tale culinare, este usor sa introduci caju in alimentatie si sa le consumi in mod regulat, pentru a beneficia de toate efectele lor pozitive asupra sanatatii. asigura-te insa ca nu suferi de o afectiune dintre cele mentionate in sectiunea de contraindicatii si nu depasi dozele zilnice recomandate, despre care vei gasi informatii pe ambalaje.

Surse:
1. SELF Nutrition Data: Nuts, cashew nuts, raw Nutrition Facts & Calories - https://nutritiondata.self.com/facts/nut-and-seed-products/3095/2
2. Medical News Today - Health benefits of cashews - https://www.medicalnewstoday.com/articles/309369.php 
3. Oxford academic - The Journal of Nutrition - Cashew Nut Consumption Increases HDL Cholesterol and Reduces Systolic Blood Pressure in asian Indians with Type 2 Diabetes: a 12-Week Randomized Controlled Trial - https://academic.oup.com/jn/article-abstract/148/1/63/4823695?redirectedFrom=fulltext 
4. Harvard Medical School - Say nuts to gallstones - https://www.health.harvard.edu/newsletter_article/In_brief_Say_nuts_to_gallstones 
5. Neurochemistry International - B vitamins in the nervous system (David a. Bender) - https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/019701868490072X 
6. NCBI - US National Library of Medicine/ National Institutes of Health - Health Benefits of Nut Consumption (Emilio Ros) - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257681/