InspiratieIdei pentru tineCele mai bune retete de supa-crema de legume
Inspiratie

Cele mai bune retete de supa-crema de legume

Supele-crema de legume sunt un adevarat deliciu, preparate sanatoase, satioase si foarte usor de gatit. In plus, sunt disponibile in atat de multe variante, incat este imposibil sa nu gasesti macar una pe placul tau, fie ca este vorba de o supa-crema de rosii, de linte sau chiar de broccoli. 
Pregatirea unei supe-crema dureaza, uneori, chiar si cateva minute, ceea ce o transforma intr-o optiune excelenta atunci cand nu ai timp sa gatesti ceva mai complicat. Iar daca ai nevoie de cateva idei la acest capitol, in randurile de mai jos te asteapta o serie de retete de supa-crema pe care e musai sa le incerci si tu!
  • Ce trebuie sa faci pentru a obtine o supa-crema excelenta
  • Cele mai gustoase retete de supa-crema de legume

Pasii de urmat pentru o supa-crema excelenta

Prepararea unei supe-crema dureaza foarte putin si nici nu implica o procedura mult prea complicata. De fapt, totul se rezuma la alegerea unor legume proaspete, urmata de fierberea, pasarea si amestecarea lor cu alte ingrediente care le confera o textura cremoasa. Altfel spus, chiar daca nu esti tocmai un expert in bucatarie, poti face o supa-crema ca la carte daca urmezi cativa pasi simpli:
  • Pastreaza stockul de legume (apa in care au fiert legumele) pentru a-l folosi la prepararea supei-crema, astfel incat aceasta sa aiba o consistenta cat de lichida iti doresti;
  • Daca vrei o textura foarte cremoasa, adauga si 1-2 linguri de unt in momentul in care pui toate ingredientele in blender;
  • La final, pentru mai multa savoare, adauga crutoane si seminte, dar si cateva ierburi aromatice (busuioc, rozmarin etc.).

Cele mai gustoase retete de supa-crema de legume

Daca ti-am facut pofta de o supa-crema delicioasa, arunca o privire pe retetele de mai jos, pentru ca sigur vei gasi una care sa te inspire. 

Supa-crema de rosii

Un preparat popular, pe care il gasesti in aproape toate restaurantele, supa-crema de rosii este gustoasa si foarte satioasa!
Ingrediente:
  • 5-6 rosii coapte;
  • 2-3 catei de usturoi;
  • 200 de mililitri de suc de rosii;
  • 30 de grame de unt;
  • 1-2 cartofi;
  • 7-8 frunze de busuioc;
  • 150 de mililitri de smantana;
  • patrunjel, rozmarin (optional);
  • sare;
  • piper.
Mod de preparare: pune rosiile la fiert intr-un vas cu apa si sare pana cand coaja acestora incepe sa se desprinda. Curata si cartoful de coaja si lasa-l la fiert pana cand poti infige scobitoarea in el cu usurinta. Dupa ce legumele sunt gata, taie-le cubulete si amesteca-le cu toate celelalte ingrediente in blender (o alta optiune ar fi sa folosesti un mixer vertical). Daca textura supei este prea groasa, o poti subtia cu o jumatate de cana de stock de legume ramas de la cele care au fiert. 
La final, adauga sare si piper in functie de gusturile tale si decoreaza bolul de supa cu o frunza de patrunjel sau crutoane.

Supa-crema de dovleac

Supa-crema de dovleac se numara printre acele preparate delicioase carora nu le poti rezista niciodata. Iar partea buna este ca o poti pregati foarte usor la tine acasa.
Ingrediente:
  • un dovleac de 2-3 kilograme;
  • o ceapa mica;
  • 2-3 catei de usturoi;
  • un cartof;
  • un morcov;
  • un ardei rosu;
  • o legatura de patrunjel;
  • 100 de mililitri de smantana;
  • 5 frunze de busuioc;
  • caju;
  • sare;
  • piper.
Mod de preparare: in primul rand, curata dovleacul de coaja, taie-l in doua si scoate-i miezul si semintele, pastrand doar pulpa facuta cubulete. Amesteca-le pe acestea cu celelalte legume si lasa-le la fiert intr-un vas cu apa pana cand cantitatea de lichid scade la jumatate. Apoi, strecoara legumele si paseaza-le in blender alaturi de celelalte ingrediente. In functie de cat de lichida sau de densa iti doresti sa fie crema, poti adauga si stock de legume. 
La final, adauga sare, piper, ierburi aromatice, dar si cateva bucatele de caju: combinatia este absolut delicioasa!

Supa-crema de linte

Una dintre favoritele vegetarienilor, supa-crema de linte este un preparat foarte sanatos si satios, care contine fibre, proteine, vitamine si minerale. 
Ingrediente:
  • 500 de grame de linte;
  • un morcov;
  • o ceapa;
  • o legatura de patrunjel;
  • sare;
  • piper.
Mod de preparare: se fierbe lintea intr-un vas cu apa si sare, in care pui si morcovul, ceapa si patrunjelul tocate marunt. La final, acestea se strecoara si se mixeaza la blender, adaugand si putin stock de legume, pentru a subtia compozitia. La final, adaugi sare si piper dupa gust. 

Supa-crema de broccoli

O alta supa-crema foarte sanatoasa este cea de broccoli, pe care o poti prepara in mai putin de o jumatate de ora. 
Ingrediente:
  • un kilogram de broccoli;
  • o ceapa;
  • un morcov;
  • 2-3 catei de usturoi;
  • 100 de grame de orez cu bob rotund;
  • 30 de grame de unt;
  • 100 de mililitri de smantana;
  • sare;
  • piper.
Mod de preparare: se fierb buchetelele de broccoli alaturi de ceapa, morcov si orez pana scade apa. Apoi, acestea se strecoara si se pun in blender cu celelalte ingrediente, se mixeaza pana se obtine crema si se serveste alaturi de crutoane. 

Supa-crema de ciuperci

O alta „vedeta” in randul supelor-crema este si cea de ciuperci, un preparat usor de pregatit si foarte gustos.
Ingrediente:
  • 500 de grame de ciuperci;
  • o ceapa;
  • un cartof;
  • un ardei rosu;
  • 2-3 linguri de ulei de masline;
  • 200 de mililitri de smantana;
  • o legatura de patrunjel;
  • sare;
  • piper.
Mod de preparare: primul pas este sa calesti ciupercile, ceapa si usturoiul intr-o tigaie in care ai pus ulei de masline si sa lasi celelalte legume la fiert. Cand ciupercile, ceapa si usturoiul dau semne ca s-au prajit putin, ia-le de pe foc si amesteca-le in supa pusa la fiert pentru cateva minute. La final, strecoara toate legumele, paseaza-le la blender, alaturi de unt si smantana, pana obtii o crema cu textura lichida (pune si o jumatate de cana de stock de legume, daca ti se pare prea groasa compozitia). La final, adauga cateva frunze de patrunjel, crutoane si… pofta buna!

Supa-crema de castraveti

Da, ai citit bine! Si din castraveti poti obtine o supa-crema delicioasa, foarte racoritoare. 
Ingrediente:
  • un kilogram de castraveti;
  • 500 de grame de  iaurt;
  • 100 de mililitri de smantana;
  • sucul de la o lamaie (optional);
  • 2 catei de usturoi;
  • sare;
  • piper.
Mod de preparare: pentru aceasta supat, care poate fi gata in doar cateva minute, trebuie in primul rand sa cureti castravetii de coaja si sa ii tai rondele. Pune-i apoi in blender, alaturi de restul ingredientelor, mixeaza pentru aproximativ un minut (durata poate varia si in functie de blenderul pe care il ai) si gata, ai obtinut cea mai racoritoare si gustoasa supa-crema de pana acum!
Deci, te-am convins sa incerci o noua reteta de supa-crema? Atunci nu ne mai ramane decat sa iti uram... spor la gatit! 
Foto: Unsplash.com, Pixabay.com