InspiratieIdei pentru tineSupa crema de ciuperci
Inspiratie

Supa crema de ciuperci, un deliciu sanatos si usor de preparat

Perfecte atat pentru zilele reci in care iti doresti sa te bucuri de preparate calde, dar si pentru cele toride, in care nu poti consuma mancaruri grele, supele crema sunt delicioase si foarte usor de preparat.

Supa crema de ciuperci este una dintre cele mai populare. Satioasa si nutritiva, aceasta iti va potoli foamea si iti va satisface simturile. Poate fi consumata si de catre vegetarieni, asa ca este un preparat pe care il poti servi si prietenilor in orice context, fara a-ti face griji ca invitatia ta la masa nu va fi o experienta placuta pentru toata lumea.
 

Meniu:
  • Supa crema de ciuperci
  • Beneficiile ciupercilor

 

 
 

Supa crema de ciuperci

Supa crema de ciuperci este un preparat delicios si hranitor. Aceasta nu contine carne si este perfecta si pentru o dieta vegetariana, insa este bogata in proteine si nutrienti si, implicit, foarte satioasa. 

 
 

Ingrediente necesare

 

Pentru a prepara supa crema de ciuperci, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 
  • 500 g ciuperci
  • 150 ml lapte
  • 100 g smantana
  • 0,5 l supa clara de legume sau stock de pui
  • 1 sau 2 cepe albe medii
  • 2 catei de usturoi
  • 2 linguri de ulei de masline
  • o lingura de unt
  • un cartof
  • o legatura de marar si una de patrunjel
  • sare, piper, boia dulce, cimbru

 

 

In cazul in care optezi pentru varianta fara produse de origine animala, poti inlocui laptele si smantana cu 200-250 g de crema de soia sau smantana vegetala, poti renunta la unt si adauga o lingura in plus de ulei de masline, iar supa strecurata va fi de legume.

 

Cum prepari supa crema de ciuperci

Taie marunt ceapa si usturoiul si caleste-le intr-o cratita in care ai incins untul si uleiul de masline. Cand incep sa devina transparente, adauga ciupercile taiate subtire si lasa-le cateva minute sa se inmoaie. Acopera-le apoi cu supa de legume si adauga cartoful taiat cubulete; amidonul din acesta va face supa mai densa si mai cremoasa. 

Condimenteaza, dupa gust, cu sare, piper, boia si cimbru si lasa aromele sa se amestece cu legumele, timp de 30 de minute, la foc mediu. Poti adauga laptele inainte sa iei oala de pe foc. Smantana va fi pusa in blender, impreuna cu supa. La final vei adauga verdeata tocata marunt. 

Sfaturi de preparare pentru o supa crema de ciuperci delicioasa si indicatii de servire

Este foarte important sa folosesti alimente proaspete; acestea au mai mult gust, dar sunt si mai bogate in nutrienti. In ceea ce priveste ciupercile, poti opta pentru o supa clasica facuta doar cu champignon sau poti jongla cu aromele mai multor tipuri de ciuperci disponibile pe piata: brune, pleurotus, galbiori, hribi sau shimeji.
 

Foloseste si coditele ciupercilor, chiar daca acestea sunt mai fibroase. Au un gust bun si o cantitate mare de fibre, iar dupa ce le vei pasa in blender vor deveni la fel de cremoase si placute la textura ca “palariile”.
 
Cartoful este foarte important pentru aceasta supa, el ii confera o textura cremoasa si un gust placut. Foloseste cantitatea indicata si nu mai mult, daca vrei ca supa ta sa ramana una de ciuperci si sa nu se transforme intr-una de legume.
 
Radacinoasele albe se potrivesc de minune cu ciupercile, asa ca, daca le apreciezi aroma, le poti folosi pentru a imbunatati aceasta supa dupa gustul tau. Indiferent daca vei alege pastarnacul, telina sau radacina de patrunjel, tine cont de faptul ca acestea au un gust intens si ca trebuie folosite in cantitati mici pentru a nu anula aroma ciupercilor.
 
In ceea ce priveste verdeata si condimentele, ai libertatea sa adaptezi reteta dupa bunul plac. Poti inlocui mararul si patrunjelul cu ceapa verde sau chives si poti experimenta cu arome noi, asa cum sunt oregano, semintele de chimen sau rozmarinul.
 
Supa crema de ciuperci se serveste fierbinte. Pe langa verdeata, o poti decora cu ciuperci rumenite in tigaie si o poti servi alaturi de crutoane sau de bruschete cu unt si cu verdeturi. 

Beneficiile ciupercilor

 

Aromate si apreciate de catre majoritatea oamenilor, ciupercile sunt un superaliment. Continutul lor nutritiv include minerale, vitamine din complexul B, fibre si vitamina D. Beneficiile lor asupra sanatatii sunt numeroase si incontestabile.
 
In plus, ciupercile sunt facil de gatit si se pot prepara in diverse moduri, sunt accesibile si usor de procurat din magazine sau piete.

 

 
 

Sunt superalimente

Daca fructele si legumele sunt considerate, in general, alimente sanatoase si cu efecte benefice asupra organismului, fiecare avand 2-3 proprietati nutritionale in acest sens, superalimentele sunt mai complexe si mai valoroase din punct de vedere nutritional, avand de regula de cel putin 4 ori mai multe proprietati benefice pentru sanatate.

Valori nutritionale

Valorile nutritive ale ciupercilor sunt incontestabile. 100 g de ciuperci se incadreaza intr-o valoare cuprinsa intre 11 si 25 calorii, in functie de soi; la modul general, aceeasi cantitate contine 5 g de proteine, 0,5 de lipide si 2,5 de glucide. De aceea, acest aliment se numara printre preferatele celor care vor sa adopte un stil de viata sanatos si sa slabeasca, fara a se infometa.
 

O ceasca de ciuperci crude, adica aproximativ 100 g, are intre 11 si 25 de calorii, in functie de soi si contine:
  • 4 mg riboflavina (vitamina B2)
  • 5 mg niacina (B3)
  • 4 mg acid pantotenic (B5)
  • 3 mg cupru
  • 9 mg seleniu
  • 305 mg potasiu
  • 83 mg fosfor
  • 1 g fibre
  • 2 g zahar
  • 2 g carbohidrati
  • 3 g proteine
  • mai putin de 1 g grasimi
 

 

Reduc riscul de aparitie a cancerului

Consumul de ciuperci sustine dezvoltarea celulelor imunitare capabile sa le distruga pe cele canceroase. Astfel, ciupercile inhiba cresterea tumorilor si stopeaza degradarea celulelor, protejandu-le, conform Medical News Today.

Reduc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare

Ciupercile reduc pe cale naturala colesterolul rau si protejeaza arterele. Acestea contin steroli care, in paralel, cresc colesterolul bun. Fitonutrientii din ciuperci previn formarea de placa in sistemul circulator, imbunatatesc circulatia sangelui si regleaza presiunea acestuia, conform studiului “Edible mushrooms: role in the prevention of cardiovascular diseases”, publicat in US National Library of Medicine.

Te ajuta sa slabesti

Ciupercile sunt foarte hranitoare, motiv pentru care sunt un aliat puternic al curelor de slabire. Desi aportul lor caloric nu este la fel de scazut ca in cazul altor vegetale precum telina, dovleceii sau sparanghelul, ciupercile sunt alimente bogate in proteine, fibre si carbohidrati, care asigura o senzatie rapida si durabila de satietate.

Ciupercile combat starile de oboseala

Pentru ca au un continut bogat de vitamine din complexul B si minerale, ciupercile sunt eficiente in combaterea starilor de oboseala si somnolenta, conform HealthLine.

Intaresc imunitatea

 

Ciupercile contin compusi cu efecte antimicrobiene, antivirale si antialergice si substante imunomodulatoare. Acestea intaresc imunitatea si alcalinizeaza, protejand organismul impotriva bacteriilor si a virusurilor, conform Science Daily. De altfel, numeroase antibiotice au substante active compusi din ciuperci; printre acestea se numara penicilina, tetraciclina si streptomicina.

 

Reduc inflamatiile

 

 Conform Science Direct, ciupercile au rol antiinflamator si previn astfel aparitia mai multor afectiuni cauzate de acestea, dintre care cele mai importante sunt: Alzheimer, Parkinson, artrita, astm, ateroscleroza, miocardita, boala Chron si alte afectiuni inflamatorii ale intestinului, lupusul eritematos sistemic.

 
Ciupercile sunt un aliment de baza si in dietele vegetariene, tocmai datorita multitudinii de nutrienti pe care le contin. Acestea nu suplinesc rolul altor alimente, insa includerea lor in alimentatie reprezinta o alegere sanatoasa.