InspiratieIdei pentru tineUleiul de masline: Cum il alegi? Beneficii si utilizari
Inspiratie

Totul despre uleiul de masline. Beneficii, utilizari si alegerea celui mai bun sortiment

Uleiul de masline este unul dintre cele mai sanatoase, avand totodata si o multime de beneficii cosmetice. Descopera mai jos toate proprietatile si utilizarile lui.

  • Uleiul de masline, utilizat la scara larga
  • Tipuri de ulei de masline si cum sa il pe alegi cel mai bun 
  • Compozitia nutritionala a uleiului de masline 
  • Ce beneficii are uleiul de masline 
  • Uleiul de masline in cosmetica 
  • Contraindicatii 

Uleiul de masline, utilizat la scara larga

Anual, la nivel mondial se produc cateva milioane de tone de ulei de masline. Anul trecut, productia globala a fost de aproximativ 2,800 milioane de tone de ulei de masline. Maslinul este un arbore nativ in zona mediteraneeana, astfel incat si cele mai mari producatoare de ulei de masline sunt tari din aceasta zona - Spania, Italia si Grecia. 

Este un produs utilizat la scara larga in lume atat in bucatarie, cat si ca ingredient in diverse masti sau tratamente cosmetice. In tara noastra, uleiul de masline a devenit tot mai utilizat, iar in ultimii ani consumul a crescut enorm.

Tipuri de ulei de masline si cum il alegi pe cel mai bun

In functie de metoda de obtinere, uleiul de masline poate fi: 

  • Ulei de masline rafinat - il gasesti in magazin si sub denumirea de ulei de masline din turte (mai este gasit si sub denumitea de Sansa sau Pomace) 
  • Ulei de masline virgin
  • Ulei de masline extravirgin 

Alegerea uleiului de masline depinde in mare masura si de modul in care iti propui sa il folosesti. Uleiul de masline rafinat, de pilda, este potrivit pentru gatit, avand un punct de ardere de 216 grade Celsius (daca vrei sa faci o comparatie, uleiul de floarea soarelui are un punct de ardere de 227 de grade Celsius, deci diferenta nu este una mare). Uleiul de masline rafinat este, intr-adevar, bun pentru gatit, dar asta nu inseamna ca vei avea parte de toti nutrientii pentru care este renumit in general uleiul de masline. 

In ceea ce priveste calitatea nutritionala si beneficiile pe care le aduce organismului, uleiul de masline virgin si cel extravirgin sunt, in mod cert, cele mai bune alegeri. Aceste doua tipuri de ulei, insa, sunt mai potrivite pentru a fi consumate crude, in salate sau in supe crema, de pilda, pentru ca au punctul de ardere la 160 de grade Celsius. 

Cum se obtine uleiul de masline

Uleiul de masline poate fi obtinut prin una dintre urmatoarele metode: 

  • Extragere chimica - Presupune tratarea maslinelor cu substante chimice (diversi solventi organici) care ajuta la separarea uleiului de celelalte componente ale maslinelor.
  • Extragere mecanica prin presare la cald - Maslinele sunt presate pentru a stoarce uleiul din ele. Este numita „presare la cald” deoarece in timpul acestui proces se degaja caldura, iar pasta de masline se incalzeste.  
  • Extragere mecanica prin presare la rece - Spre deosebire de presarea la cald, acest proces implica presarea maslinelor si stoarcerea uleiului din ele intr-un mediu controlat, care asigura o temperatura scazuta. Aceasta metoda este si cea prin care uleiul isi pastreaza cei mai multi nutrienti. 

Mai departe, procesul de obtinere a uleiului de masline poate implica rafinarea. Prin rafinare, insa, se pierde o cantitate importanta de substante nutritive din ulei. Rafinarea implica tratarea uleiului - cu produse chimice, expunerea la temperaturi foarte ridicate - scopul acestui procedeu fiind acela de a elimina impuritatile. Rafinarea uleiului de masline ii creste termenul de valabilitate, dar ii estompeaza si aromele. Poti gasi, insa, si ulei de masline brut, nerafinat, cu o aroma intensa de masline si cu o aciditate mai ridicata. 

Atat uleiul de masline virgin, cat si cel extravirgin sunt obtinute prin metode mecanice la rece, deci fara utilizarea de solventi chimici. Ambele tipuri au acelasi nivel de antioxidanti si nutrienti, dar se diferentiaza in ceea ce priveste concentratia de acid oleic. La o concentratie de pana in 0,8% acid oleic, uleiul este considerat extravirgin, iar intre 0,8 si 2% este considerat virgin. 

Criterii de alegere a uleiului de masline

Asa cum ai vazut mai sus, uleiul de masline poate fi de mai multe feluri si, in functie de modul de producere, el iti poate oferi un nivel diferit de substante nutritive. Indiferent ce tip de ulei de masline alegi, cert este ca vei avea parte de mare parte dintre beneficiile acestui produs. Ideal este sa ai in casa atat un ulei de masline rafinat, pe care sa-l utilizezi la gatit, cat si un ulei de masline virgin sau extravirgin pentru salate, supe, sosuri reci etc. 

Probleme de alegere a uleiului de masline apar atunci cand vorbim despre produse contrafacute, ce contin substante chimice menite sa imite culoarea, gustul si densitatea uleiului de masline, dar care au un pret mult mai mic. Iata cateva moduri prin care te poti asigura ca uleiul de masline pe care intentionezi sa-l cumperi este unul cu adevarat de calitate:

  • Pretul este un prim indicativ al calitatii - obtinerea uleiului de masline este un proces laborios, iar la noi in tara nu se produce acest ulei, asa ca trebuie importat. Acest lucru va insemna in mod automat ca si pretul de la raft va fi unul ridicat. 
  • Citeste cu atentie eticheta si observa daca pe ea sunt specificate date complete despre producator si modul in care a fost obtinut uleiul. 
  • Recipientul in care este comercializat uleiul de masline ar trebui sa fie de sticla inchisa la culoare sau tabla. Recipientele de plastic tradeaza un produs de calitate inferioara. Uleiul de masline este sensibil la lumina, tocmai de aceea produsele in recipiente transparente complet nu sunt de cea mai buna calitate. 
  • Termenul de valabilitate al unui produs natural nu poate fi unul foarte ridicat, deci este un indicativ pe care merita sa-l urmaresti atunci cand cauti un ulei de masline superior.

Odata cumparat uleiul, daca vrei sa te asiguri ca el isi va mentine calitatea, trebuie sa respecti cateva reguli de depozitare a acestui produs. Tine, asadar, cont de:

  • Lumina - uleiul de masline isi pierde aromele si proprietatile daca este asezat in bataia directa a soarelui sau in lumina puternica 
  • Recipient - daca ai cumparat o cutie cu o cantitate mare de ulei si vrei ca transferi din el intr-un recipient mai mic si mai usor de manuit, nu folosi niciodata un recipient din plastic. Alege un recipient din sticla de culoare inchisa
  • Temperatura - uleiul de masline se simte cel mai bine la circa 18 grade Celsius, dar rezista bine si la temperaturi mai ridicate, deci poate fi tinut in bucatarie intr-un dulap ferit de aragaz sau cuptor. 

 

Compozitia nutritionala a uleiului de masline

Uleiul de masline este una dintre cele mai bune surse de grasimi mononesaturate, considerate a fi cel mai sanatos tip de grasimi alimentare. 100 de grame de ulei de masline au 884 calorii, iar din totalul grasimilor continute de acest ulei, 73% sunt grasimi mononesaturate (acizii grasi omega 9), 14% sunt grasimi saturare si 11% grasimi polinesaturate (acizii grasi omega 3 si omega 6). 

In acelasi timp, uleiul de masline contine si:

  • Sodiu
  • Potasiu
  • Calciu 
  • Fier
  • Vitamina E
  • Vitamina K
  • Antioxidanti (luteina, flavonoide)â

Ce beneficii are uleiul de masline

Considerat unul dintre cele mai sanatoase uleiuri alimentare, uleiul de masline este recomandat atat intr-un regim de viata sanatos in general, cat si in prevenirea anumitor boli. Facem, mai jos, o trecere in revista a beneficiilor oferite de consumul de ulei de masline: 

  • Efect benefic asupra sanatatii sistemului cardiovascular datorita continutului ridicat de grasimi sanatoase. Consumul de ulei de masline a fost asociat cu un risc mai scazut de boli cardiovasculare 
  • Efect antiinflamator datorita continutului de acid oleic. Aceasta substanta contribuie si la prevenirea unor forme de cancer, arata unele studii
  • Are un rol important in prevenirea imbolnavirii de Alzheimer datorita continutului de oleocanthal. 
  • Contribuie la prevenirea diabetului de tip 2 
  • Ajuta la controlul greutatii si la prevenirea obezitatii, o afectiune asociata cu boli cronice grave, precum diabetul. 
  • Amelioreaza efectele artitei reumatoide 
  • Ajuta la prevenirea unor afectiuni de la nivelul stomacului. Datorita efectului antibacterian, uleiul de masline combate dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabila de dezvoltarea ulcerului, cat si a cancerului gastric. 
  • Amelioreaza astmul datorita proprietatilor antioxidante si antiinflamatorii
  • Reduce sforaitul 
  • Este benefic si pentru afectiuni ale pielii precum dermatita, iritatia de scutec la bebelusi sau arsurile solare

Uleiul de masline in cosmetica

Uleiul de masline ne hraneste organismul din interior, insa poate la fel de bine sa ne hraneasca pielea si din exterior. Hidratant si emolient, acesta lasa pielea fina si ajuta la hidratarea scalpului si a parului. 

Uleiul de masline este deja un ingredient folosit in industria cosmetica si numeroase produse de ingrijre a pielii sau a parului contin ulei de masline. 

Aplicarea unor cantitati mici de ulei de masline pe piele ajuta la redarea elasticitatii ei, la prevenirea ridurilor si la refacerea structurii ei. Uleiul de masline este potrivit si pentru uniformizarea nuantei tenului si pentru reducerea efectelor nocive pe care le are expunerea prelungita a pielii la soare. 

 

Masti cosmetice cu ulei de masline

Mastile cu ulei de masline sunt utile pentru tenul uscat, sensibil sau mixt. Iata cateva retete de masti facute acasa pe baza de ulei de masline:

  • Masca de fata cu ulei de masline si miere de albine - Amesteca 2 linguri de miere cu o lingura de ulei de masline extravirgin. Pune amestecul la cuptorul cu microunde pentru 20 de secunde, apoi aplica amestecul pe ten si lasa-l sa actioneze timp de 5 minute apoi clateste fata cu apa calduta. 
  • Masca de fata cu ulei de masline, turmeric si lapte - Amesteca 2 lingurite de turmeric cu o lingurita de lapte si o lingurita de ulei de masline. Aplica masca pe fata, lasa-o sa actioneze timp de 15 minute, apoi clateste fata. Este posibil ca din cauza turmericului pielea sa fi capatat o nuanta usor portocalie, insa cu putin demachiant vei indeparta complet turmericul. 
  • Masca de fata cu ulei de masline si avocado - Amesteca jumatate de avocado bine pasat, cu doua lingurite de ulei de masline. Aplica pe fata masca si las-o sa actioneze timp de 15 - 20 de minute, apoi indeparteaz-o cu apa calduta. 

Uleiul de masline are efecte benefice si asupra parului, mai ales asupra parului tratat chimic, ce are nevoie de hidratare. Poti aplica ulei de masline de-a lungul firelor de par si il poti lasa sa actioneze circa 4 ore. Pentru un plus de hidratare, poti adauga si putina miere de albine. 

Contraindicatii

Uleiul de masline poate deveni si nociv daca este consumat in cantitati prea mari. Ca orice alt aliment, excesul poate avea efecte neplacute. Patru lingurite de ulei de masline reprezinta cantitate zilnica recomandata din acest aliment. Daca obisnuiesti sa consumi in fiecare zi o cantitate mai mare decat aceasta, te poti astepta la urmatoarele efecte secundare: 

  • Tulburari digestive, dureri abdominale
  • Scaderea tensiunii arteriale sub nivelul optim
  • Afectiuni ale vezicii urinare, pietre la rinichi
  • La nivelul pielii, este indicat sa fie aplicat putin pe incheietura pentru a testa toleranta la acest tip de ulei
  • La nivelul tenului, poate provoca aparitia punctelor negre, daca este aplicat in exces si pe ten gras

In final, este limpede ca uleiul de masline merita cu siguranta sa se regaseasca in bucataria ta, iar numeroasele lui proprietati ii confera un statut privilegiat printre uleiurile alimentare.