Incepe gatitul
1. Începe prin a pune la fiert o oală mare cu apă sărată. Când dă în clocot, adaugă pastele și gătește‑le al dente, între 9 și 12 minute, în funcție de timpul indicat pe pachet.
2. Într-o tigaie mare, antiaderentă, încinge uleiul la foc mediu-iute. Adaugă usturoiul și fulgii de chilii (dacă folosești), și gătește 1-2 minute, cât să simți aroma usturoiului care începe să sfârâie frumos. Fără să lași usturoiul să se ardă, adaugă sparanghelul și gătește cam 2-3 minute, cât să se înmoaie. Adaugă apoi mazărea și fasolea, împreună cu 1-2 polonice de apă de la paste. Amestecă bine, condimentează cu sare și piper și mai gătește câteva minute, până ce legumele s-au frăgezit, dar rămân crocante. .
3. Când pastele sunt gata, scurge-le de apă și adaugă-le în tigaie, împreună cu 1-2 polonice din apa în care au fiert. Toarnă și smântâna lichidă și amestecă bine. Redu focul la mediu-mic și mai gătește 2 minute, cât să scadă ușor lichidul. .
4. Împarte pastele cu legume în farfurii și servește cu parmezan ras, extra ulei de măsline și piper proaspăt râșnit. .
Redu risipa! .
Nu arunca cotoarele de sparanghel. Păstrează-le la congelator și folosește‑le în supe ca baze pentru mâncăruri.