Incepe gatitul
1. Pune cartofii spălați într-o tavă de cuptor, cu tot cu coajă. Presară deasupra cele 6 linguri de sare grunjoasă și dă la cuptorul preîncălzit la 180 °C, timp de 1 oră.
2. Scoate cartofii din cuptor, tăie-i în două și scobește miezul cu o lingură. Avem nevoie de 500 g de miez de cartof copt.
3. Pune miezul într-un bol și pasează-l cu furculița. Adaugă făina, ½ linguriță de sare, gălbenușurile și amestecă bine cu mâna până când obții un aluat omogen, bine legat.
4. Într-un bol, amestecă prunele cu cele 3 linguri de zahăr și lasă 10-15 minute la temperatura camerei.
5. Într-o tigaie întinsă pune untul la topit, adaugă pesmetul și amestecă bine cu o lingură până când pesmetul se rumenește sau prinde o culoare aurie.
6. Adaugă 100 g zahăr, scorțișoara și miezul de nucă. Mai amestecă 1-2 minute la foc mediu, apoi pune compoziția într-o farfurie întinsă.
7. Pune o oală cu 3-4 l de apă și 1 linguriță de sare la fiert, iar când apa ajunge la fierbere, dă la foc mic.
8. Porționează aluatul de cartofi în biluțe cam de 30 g, apoi întinde fiecare bilă de aluat în palmă, în formă de disc. Te poți ajuta de făină ca să nu se lipească de mână și pentru a-l manevra mai ușor.
9. Pune în mijlocul discului de aluat două jumătăți de prună și învelește foarte bine pruna în interior, sigilând aluatul peste prună.
10. Pune gălușca la fiert în apa sărată, timp de 10 minute la foc mic. Când gălușca e fiartă, scoate-o și, cât e fierbinte, trece-o prin compoziția de pesmet dulce, cât să se acopere uniform.
11. Înainte de servire, rade puțină coajă de lămâie peste găluște.