Ai cautat retetaCozonaci în două feluri
Mega image logo
  • Cozonaci în două feluri

Cozonaci în două feluri

Cozonaci în două feluri
Ridicat
0/5

Ingrediente pentru

Ingrediente
1 portie
  • 16 g drojdie
  • 1 linguriță zahăr
  • 130 ml lapte
  • 1 ou întreg
  • 4 gălbenușuri
  • 5 g sare
  • 1 Coaja rasă de la 1 lămâie și de la 1 portocală
  • 330 g făină de cozonac
  • 100 g unt 82%, la temperatura camerei
  • 70 g zahăr
  • 40 g zahăr brun
  • 180 g miez de nucă măcinat
  • 40 g cacao
  • 1 ou
  • 1 esență de rom (opțional)
  • 1 100 g stafide sau 150 g rahat
  • 16 g drojdie
  • 1 linguriță zahăr
  • 130 ml lapte
  • 1 ou întreg
  • 4 gălbenușuri
  • 5 g sare
  • 1 Coaja rasă de la 1 lămâie și de la 1 portocală
  • 330 g făină de cozonac
  • 100 g unt 82%, la temperatura camerei
  • 70 g zahăr
  • 40 g zahăr brun
  • 180 g miez de nucă măcinat
  • 40 g cacao
  • 1 ou
  • 1 esență de rom (opțional)

Incepe gatitul

1. Aluatul. Mai întâi pregătește maiaua. Într-un bol pune drojdia, 1 linguriță zahăr, 3 linguri lapte călduț și 1 lingură plină de făină. Amestecă cu telul până se omogenizează, apoi lasă bolul într-un loc cald cam 10-15 minute. Într-un alt bol pune restul de lapte, sparge oul, adaugă gălbenușurile, sarea, coaja rasă de lămâie și portocală, apoi amestecă bine cu telul până se omogenizează. Întrun robot de bucătărie, pune făina, maiaua și compoziția de lapte cu ou, apoi mixează cam 10-15 minute. Când consideri că aluatul este gata, adaugă treptat untul, mixând în continuare până se încorporează, apoi mută aluatul într-un bol uns cu puțin ulei și lasă-l la crescut într-un loc cald timp de 1 oră.
2. Umplutura. Într-o oală pune toate ingredientele, în afară de stafide sau rahat, în funcție de varianta de umplutură aleasă. Adu la fierbere amestecând constant, până se dizolvă zahărul și compoziția se îngroașă ușor, apoi transfer-o într-un bol și lasă la răcit.
3. Modelarea. Modelează cozonacul conform instrucțiunilor pentru fiecare tip de umplutură aleasă – cu stafide sau cu rahat – detaliate separat în pagină. Apoi așază cozonacul modelat într-o formă pentru cozonaci, tapetată cu hârtie de copt, și mai lasă la crescut încă 1 oră într-un loc cald.
4. Coacerea. Unge cozonacul cu ou și dă-l la cuptorul preîncălzit la 160° C timp de 1 oră.

Nota

Reteta nu a fost votata
Ai incercat aceasta reteta?
Spune-ne cat de mult ti-a placut!
Romanesc
Clasic
Craciun
Gustare
Desert