Mod de preparare:
Curata si spala radacinoasele, apoi taie morcovul, pastarnacul, patrunjelul si telina in cubulete mici, iar ceapa alba si rosie, feliute subtiri, julien. Toaca marunt ceapa verde si usturoiul.
Cantareste orezul sau masoara-l cu o cana, avand grija sa pui apoi la fiert 4 masuri de apa. Alege o cratita antiaderenta si caleste ceapa uscata si usturoiul in ulei, adaugand un praf de sare. Ceapa se va „topi“ pana la final si va fi cea care va da aroma orezului. Adauga radacinoasele taiate cubulete si soteaza-le pentru 2-3 minute la foc mediu, sub capac, pana cand morcovul se inmoaie putin.
Spala orezul basmati in trei ape si adauga-l peste legume, calind totul pentru inca 2-3 minute. Adauga apa sau supa, amesteca si lasa totul la fiert la foc mic pentru aproximativ 12-15 minute.
In general, timpul de fierbere al orezului este de 15 minute pentru cel decorticat si 20-25 de minute pentru cel nedecorticat. Tinand cont de faptul ca a fost si calit cu legumele, orezul nu va trebui fiert prea mult pentru ca bobul sa nu se sfarame. Dupa 7-8 minute de fierbere, adauga mixul de legume congelat si lasa totul sa fiarba inca 7 minute, cu capac, la foc mic. Nu fierbe compozitia prea mult pentru ca legumele sa isi pastreze culorile vii.
Da cratita la o parte de pe foc, pune untul, amesteca usor si lasa capacul pus timp de 5 minute, sa fie absorbit si lichidul ramas. La final, condimenteaza cu sare si piper dupa gust si serveste preparatul cald.