Inspiratie

Orezul - beneficii, tipuri, retete

Orezul, denumit stiintific Oryza sativa, este un tip de cereale popular pe toate continentele, fiind hrana de baza in Asia si avand peste 40.000 de soiuri, de diferite forme, dimensiuni, texturi, arome si culori. Este cultivat in partile calde ale lumii, in mod special in Asia, Africa, Italia, Spania si pe Coasta de Vest a Americii de Nord. Orezul se situeaza pe locul al treilea ca volum in comertul mondial, dupa zahar si porumb. 

  • Retete cu orez
  • Utilizarile orezului
  • Beneficiile consumului de orez
  • Tipurile de orez
  • Istoria orezului
 

Retete cu orez

Modurile de preparare a orezului difera de la o zona la alta, fiecare avand metode, tehnici si retete traditionale. Astfel, spaniolii obisnuiesc intai sa prajeasca orezul in ulei de masline sau unt, apoi sa il fiarba, pe cand in Orientul Mijlociu orezul este preparat in oale speciale, la abur. De asemenea, este folosit si la prepararea alcoolului, a vinului de orez japonez. 

Orezul simplu basmati este cel mai popular preparat, dar si retetele cu legume sau carne sunt foarte apreciate.

Prin urmare, ti-am pregatit mai jos doua retete delicioase de orez, pe care le poti prepara cu minimum de efort:
 

 

Reteta de orez basmati cu legume

Daca doresti un preparat rapid si sanatos, in culori frumoase si cu arome deosebite, orezul basmati cu legume este o optiune buna de luat in considerare. Acest preparat poate constitui o garnitura pentru snitele, chiftele sau fripturi, dar poate fi consumat si ca atare, ca fel de baza.

Ingrediente:

  • 2 morcovi medii
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1 radacina de pastarnac
  • 1 telina mica
  • 1 ceapa alba medie
  • 1 rosie medie
  • 1 legatura de ceapa verde
  • 1 catel de usturoi
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 500 g de mix congelat de legume format din mazare, pastai de fasole verde, ardei gras rosu, ciuperci, conopida, broccoli, dovlecel si porumb
  • sare, piper negru macinat, dupa gust
  • 250 g de orez (sau o cana)
  • 1 l de apa sau supa de carne
  • 30 g de unt
 

Mod de preparare:

Curata si spala radacinoasele, apoi taie morcovul, pastarnacul, patrunjelul si telina in cubulete mici, iar ceapa alba si rosie, feliute subtiri, julien. Toaca marunt ceapa verde si usturoiul. 

Cantareste orezul sau masoara-l cu o cana, avand grija sa pui apoi la fiert 4 masuri de apa. Alege o cratita antiaderenta si caleste ceapa uscata si usturoiul in ulei, adaugand un praf de sare. Ceapa se va „topi“ pana la final si va fi cea care va da aroma orezului. Adauga radacinoasele taiate cubulete si soteaza-le pentru 2-3 minute la foc mediu, sub capac, pana cand morcovul se inmoaie putin. 

Spala orezul basmati in trei ape si adauga-l peste legume, calind totul pentru inca 2-3 minute. Adauga apa sau supa, amesteca si lasa totul la fiert la foc mic pentru aproximativ 12-15 minute. 

In general, timpul de fierbere al orezului este de 15 minute pentru cel decorticat si 20-25 de minute pentru cel nedecorticat. Tinand cont de faptul ca a fost si calit cu legumele, orezul nu va trebui fiert prea mult pentru ca bobul sa nu se sfarame. Dupa 7-8 minute de fierbere, adauga mixul de legume congelat si lasa totul sa fiarba inca 7 minute, cu capac, la foc mic. Nu fierbe compozitia prea mult pentru ca legumele sa isi pastreze culorile vii.

Da cratita la o parte de pe foc, pune untul, amesteca usor si lasa capacul pus timp de 5 minute, sa fie absorbit si lichidul ramas. La final, condimenteaza cu sare si piper dupa gust si serveste preparatul cald.
 

Reteta de orez cu ciuperci

Alege reteta de orez cu ciuperci daca vrei sa petreci putin timp in bucatarie si daca iti doresti un fel de mancare sanatos, gustos si simplu de preparat. Orezul cu ciuperci poate fi consumat atat la pranz, cat si la cina, simplu sau impreuna cu alte preparate. Pregateste 4 portii de orez cu ingredientele de mai jos.  

 
Ingrediente:

⦁    1 cana de orez alb prefiert cu bob rotund
⦁    400 g de ciuperci proaspete
⦁    1 ceapa medie
⦁    2 linguri de ulei de masline
⦁    1 legatura mica de patrunjel proaspat
⦁    1 l de apa sau de supa de legume
⦁    sare si piper dupa gust
⦁    frunze de busuioc pentru decor
 

Mod de preparare:


Toaca ceapa marunt si caleste-o in ulei de masline, cu un praf de sare. Spala ciupercile, curata-le de coaja, indeparteaza-le tulpinile si taie-le feliute subtiri. Spala apoi orezul in 3-4 ape si pune-l intr-un vas de iena, adauga peste el ceapa calita, ciupercile tocate, sarea, piperul si apa sau supa, amesteca usor si pune capacul. 

Incalzeste cuptorul la 180 de grade si da preparatul la cuptor pentru aproximativ 25-30 de minute. Poti gati aceasta reteta si cu orez brun, caz in care timpul de fierbere va fi mai mare. Se serveste cald, decorat cu frunze de busuioc.
 

Utilizarile orezului

In afara de intrebuintarea de baza, hrana pentru o buna parte din populatia planetei, orezul este folosit si la fabricarea amidonului, a zaharului, a alcoolului, a medicamentelor, a hartiei sau a cartonului.
In zootehnie, plantele uscate rezultate in urma recoltarii se utilizeaza ca nutret pentru animale. Din plantele de orez se realizeaza si diverse impletituri: cosuri, panere, sacose, obiecte de decor.
Orezul este folosit si in alimentatia animalelor de companie, ca ingredient in produsele cosmetice, cum ar fi produsele de curatare si hidratare faciale, precum si la fabricarea suplimentelor alimentare.

 

Beneficiile consumului de orez

Orezul este considerat un aliment benefic pentru sanatatea omului din mai multe considerente:

⦁    ajuta la reducerea excesului de acid uric, avand un efect de alcalinizare, proprietate care il recomanda in cazul gutei sau artritei;
⦁    poate contribui la reglarea nivelului ridicat al colesterolului, intrucat nu contine grasimi;
⦁    are un continut ridicat de fibre, seleniu si vitamina B1;
⦁    are rol in imbunatatirea metabolismului, reglarea digestiei si reducerea tensiunii arteriale, fiind considerat unul dintre cele mai bune alimente pentru cei care sufera de hipertensiune, datorita continutului redus de sodiu;
⦁    contribuie la prevenirea obezitatii si a afectiunilor asociate acesteia, prin nivelurile scazute de grasimi, colesterol si sodiu;
⦁    contine o cantitate importanta de carbohidrati, proteine, minerale (calciu, fier, sodiu, potasiu, mangan, seleniu, cupru) si vitamine (niacina, acid pantotenic si tiamina), actionand ca un combustibil pentru organism si ajutand la buna functionare a creierului;
⦁    este un aliment minunat pentru persoanele care doresc o alimentatie fara gluten si fara grasimi, iar persoanele care sufera de boala celiaca il pot include cu usurinta in  dieta lor;
⦁    este bogat in acizi grasi Omega-6.
 

 
 

Tipurile de orez

La nivel mondial exista zeci de mii de specii de orez, dar cateva soiuri sunt mai populare.

Orezul are doua forme salbatice: Oryza rufipogon (planta anuala, orezul salbatic clasic) si Oryza nivara (planta perena). Orezul salbatic este cultivat in regiunile tropicale si subtropicale umede: Burma, Thailanda, Laos, sudul Chinei si Coreea de Sud. De asemenea, este cel mai raspandit soi, avand mai multe varietati:
 

⦁    Oryza japonica, orezul cu bobul scurt;
⦁    Oryza javanica;
⦁    Oryza indica, orezul cu bobul lung;
⦁    Oryza glaberrima, orezul african;
⦁    Oryza glutinosa, cultivat in China, Thailanda si Pakistan;
⦁    Zizania, un soi de orez salbatic.

 

 

Tipologia orezului se face si in functie de forma bobului (orez cu bob lung sau rotund) sau de prezentarea produsului final preparat (orez pufos, respectiv lipicios). Cele mai cunoscute tipuri de orez in Romania sunt:

⦁    orezul natur (integral) - cel mai hranitor dintre toate tipurile de orez, avand multi nutrienti in invelisul exterior neinlaturat, o aroma mai intensa si o textura gumata;
⦁    orezul prefiert (cu bob lung) - orezul caruia i-a fost indepartat invelisul exterior, iar apoi a fost tratat termic un interval scurt, cat sa capete o textura translucida si sa isi pastreze proprietatile nutritive;
⦁    orezul basmati - popular in Orientul Mijlociu, India si Pakistan si potrivit pentru felurile de mancare in care boabele de orez trebuie sa ramana separate dupa fierbere;
⦁    orezul jasmine - utilizat in Asia de Sud-Est, este alb, cu bob lung, iar in urma fierberii ramane pufos si aromat;
⦁    orezul arborio sau canarolo - are bobul rotund, un continut crescut de amidon, ceea ce il face potrivit pentru preparatul italienesc risotto;
⦁    orezul rosu - un soi folosit la salate pentru aspect, consistenta si gust;
⦁    orezul salbatic - are boabele alungite, de culoare brun inchis spre negru.

In functie de ceea ce doresti sa obtii, foloseste soiul potrivit de orez. Caracteristicile sunt asemanatoare, fiind diferite doar cantitatile de nutrienti, vitamine si minerale de la un tip de orez la altul.
 

Istoria orezului

 
Cultivarea orezului a inceput in sudul Chinei si in India Antica, in jurul anului 2500 i.Hr. Din India, orezul s-a raspandit in Orientul Mijlociu, in Africa si in Europa, in zonele cu sol moale si argilos. In Europa, orezul a fost adus de Alexandru Macedon intre anii 327- 325 i.Hr., iar din anul 711 a inceput sa fie cultivat pe suprafete mari in Spania. In America de Sud, cultura orezului a inceput in 1745, in Brazilia. In Romania, orezul se cultiva din 1786, cand o familie de italieni l-au cultivat in Banat, iar din 1936, pe suprafete extinse, in restul tarii.

Orezul are nevoie de temperaturi de minimum 24 de grade Celsius si de multa umezeala, de aceea este cultivat pe suprafete mari in zonele tropicale, umede, in delte, in vaile raurilor, in campiile de coasta sau campurile terasate din regiunile muntoase. Orezul se planteaza si in campuri plate umplute cu apa, iar inainte de recoltare apa de pe camp este scursa. In zonele tropicale, unde clima permite, in Thailanda, Indonezia, Malaezia, fermierii cresc doua culturi pe an. 
 
 
 

Avand in vedere beneficiile orezului, poti introduce acest produs in consumul zilnic, inlocuind painea si preparatele cu gluten. Fie ca il vei prepara la cuptor, la abur sau fiert in apa, orezul isi va pastra proprietatile nutritive si va fi foarte hranitor.

Foto: Shutterstock