Orezul basmati bio
Orezul basmati este originar din câmpiile Punjabi din India. În prezent sunt cunoscute câteva mii de sortimente de orez de diferite culori, dimensiuni și cu calități diferite. Orezul basmati bio este un orez provenit din culturi ecologice, prietenoase cu mediul și cu sănătatea noastră. La cultivarea lui nu s-au folosit substanțe chimice, folosite în mod curent pentru a distruge dăunătorii din cultură și pentru a sporii producția; spre deosebire de alte sortimente de orez, acest orez nu provine din semințe modificate genetic.
“Basmati“ provine din sanscrită și înseamnă aromat, înmiresmat. Această denumire vine de la faptul că după ce este fiert are o aromă deosebită. Basmati este orezul cu bob lung, poate cel mai lung, provenit din bucătăria Indiană. Este ușor aromat cu gust particular, boabele se separa bine, la preparare, nu se sparg ca la celelalte sortimente de orez, de aceea este ideal pentru prepararea salatelor. Acesta este considerat cel mai ușor de digerat, și are un indice glicemic mediu având o absorbție a glucidelor mai lentă decât a orezului alb.
Orezul basmati are o putere calorică de 347 kcal/100g spre deosebire de orezul alb care are 248 kcal/100g.
Orezul basmati se gătește cel mai bine prin metoda absorbției. Aceasta metodă presupune folosirea unei măsuri de orez, peste care se adaugă 2 măsuri și jumătate de apă rece și puțină sare. Se lasă să fiarbă la foc mic timp de 15 minute după care se amestecă bine și se mai lasă să stea acoperit timp de 15 minute.
În magazine, acesta se găsește în două variante: alb și brun. Orezul basmati alb conține: 7,3% proteine; 76,2% carbohidrați; lipide 1 g din care 0,2 g sunt reprezentate de acizi grași saturați; fibre 1,7 g; 347 kcal la 100g. sodiu<0,1g; zahăr 0,1 g.
Orezul basmati bio este o opțiune bună pentru persoanele care suferă de diabet zaharat, datorită indicelui glicemic mediu, ceea ce înseamnă că glucidele acestuia sunt eliberate treptat. De asemenea este bun și în dietele de slăbire datorită absorbței lente a glucidelor se menține senzația de sațietate pentru mai mult timp. Faptul că orezul nu conține gluten îl face foarte util și în dieta celor cu intoleranță la gluten.
Acest tip de orez este potrivit pentru prepararea pilafului, a salatelor sau pentru a fi servit ca garnitură alături de legume și carne. Are calitatea de a rămâne pufos după fierbere, nu devine lipicios ceea ce îl face sa aibă și un aspect plăcut.
Este important să conștientizăm ca un singur produs bio în alimentația noastră nu face minuni. De aceea asocierea lui cu alte legume bio, cu lapte organic, produse din lapte organic și carne organica aduce un beneficiu sănătății noastre.
Ținând cont de numărul de calorii furnizat de orez, care poate să varieze în funcție de modul de preparare, trebuie consumat cu moderație. Asocierea orezului basmati bio cu legume bio crude sau preparate reprezintă o masă de prânz echilibrată și sănătoasă.