Descopera 12 dintre cele mai delicioase retete de humus de pe mapamond
- Despre humus
- Beneficii pentru sanatate
- De ce sa prepari humusul acasa?
- Humus clasic libanez
- Humus marsilian
- Humus marocan
- Humus asiatic
- Humus taranesc
- Humus grecesc
- Humus guacamole
- Humus Renew
- Humus arabesc
- Humus in stil turcesc
- Humus cu ceapa caramelizata
- Humus cu ardei copti
Despre humus
Humusul este o reteta traditionala ce provine din Orientul Mijlociul, consumata in special in tari precum Siria, Israel, Turcia, Grecia, Cipru si Liban. Acesta consta dintr-o pasta de naut la care se adauga sos tahini, preparat din susan, si o varietate de condimente in functie de gusturile fiecaruia.
Reteta de humus a ajuns si pe taramurile noastre iar popularitatea acesteia nu se datoreaza doar diversitatii sortimentelor ci si beneficiilor derivate din ingredientele de baza. Humusul face parte din dieta mediteraneana, in care se consuma mult nuci, fasole, peste, fructe si legume.
Beneficii pentru sanatate
Nautul, ingredientul principal al humusului, este bogat in proteine, carbohidrati si fibre. Este un aliment sanatos, care ajuta la combaterea anumitor boli cardiovasculare sau de digestie daca este introdus in dieta de zi cu zi, alaturi de alte mancaruri pe baza de legume. Iar usturoiul si uleiul de masline, condimentele care dau humusului un gust minunat, fac de asemenea parte din dieta mediteraneana, devenita celebra datorita noilor studii care ii confirma calitatile.
Partenerul ideal al humusului este painea coapta, taiata in feliute subtiri. O varianta cu mai putine calorii este de a servi humusul cu pita, care este bogata in fibre si vitamine sau chiar cu felii de castravete sau ardei rosu.
Mai precis, humusul reprezinta o sursa bogata de acizi grasi esentiali omega-3, care ajuta la protectia sistemului cardiac, si de nutrienti proveniti din naut si sosul tahini. In plus, humusul contine:
- Fier
- Vitamina B6
- Mangan
- Cupru
- Acid folic
- Aminoacizi
Aminoacizii formati din trioul triptofan, fenilalanina si tirosina sunt substante care au un efect pozitiv asupra somnului si a starii de spirit generale. In plus, fibrele din naut ajuta in procesul de digestie si la reglarea nivelului de lipide din sange.
Controleaza, insa, portiile de humus
Desi o lingura de humus este de ajuns pentru un aport ridicat de nutrienti, nu putem scapa de calorii. O cana de humus contine 408 calorii, asa ca este recomandat sa controlam portiile si sa nu facem exces.
De ce sa prepari humusul acasa?
Este foarte convenabil sa cumperi humus la cutie de la magazin dar ai sa fii surprins de cat de usor este sa il prepari singur acasa. Nu numai ca economisesti niste bani dar stii exact ce contine preparatul tau. Ai nevoie doar de o cana de boabe de naut, o patrime de cana de sos tahini, unul sau doi catei de usturoi, dupa gust, doua lingurite de ulei de masline si sucul unei jumatati de lamai. Adaugi toate ingredientele intr-un blender iar humusul este gata in cateva minute. Daca iti place ca humusul tau sa fie mai consistent, adauga la inceput mai putin lichid ramas dupa fierberea nautului si ajusteaza pe masura ce il prepari. Daca adaugi prea mult de la inceput, vei ramane cu un sos nu cu o pasta tartinabila.
Humusul este un preparat atat de popular si datorita faptului ca e incredibil de usor de asociat cu alte alimente. Ti-am pregatit in cele ce urmeaza 12 retete unice de humus, cu o diversitate de toppinguri care te vor transforma intr-un adevarat adept.
Indiferent dacă este servit ca o gustare rapidă sau ca element principal al unei mese festive, un crispy de pui preparat acasă este întotdeauna o alegere delicioasă și reconfortantă pentru toți iubitorii de mâncăruri gustoase. Descoperă în acest articol retete savuroase de crispy strips si sosuri potrivite.
Comandă online ingredientele necesare pentru a prepara humus:
1. Humus clasic libanez - ingrediente si mod de preparare
Reteta de humus libanez este baza de la care porneste varietatea celor grecesti, italienesti sau asiatice. Nautul, pasta de tahini, uleiul de masline, usturoiul si zeama de lamaie formeaza combinatia care a inspirat gurmanzii de pe mapamond. Important este sa nu incurci pasta de tahini cu uleiul de susan pentru ca rezultatul nu va fi in nici un caz cel dorit. De asemenea, este bine sa tii cont de condimentele de baza pentru a gusta din savoarea clasica a humusului; daca vei folosi o varietate de alte condimente decat cele de baza, humusul tau va fi rezultatul unei improvizatii.
Vei avea nevoie de:
- 250 gr naut
Află cum se fierbe năutul pentru humus și descoperă mai multe rețete. Nu ezita să experimentezi.
- sucul de la jumatate de lamaie
- 80 gr tahini
- 1 catel de usturoi
- 2 linguri ulei de masline
- sare si piper
Cum se prepara:
- Fierbe foarte bine nautul cu o lingurita de bicarbonat de sodiu si cu apa care sa il acopere. Clateste-l si lasa-l la racit. Daca il consumi din conserva, clateste doar bobitele
- Adauga in blender sau in robotul de bucatarie nautul, zeama de la lamaie, pasta de susan, usturoiul, uleiul de masline, condimentele (sare, piper) si mixeaza pana totul devine o pasta fina. Mai amesteca din cand in cand cu o lingura de lemn, pentru ca humusul sa devina cat mai fin
- Scoate humusul intr-un bol, adauga putin ulei de masline si optional busuioc/ patrunjel si boia dulce deasupra
2. Humus marsilian - ingrediente si mod de preparare
Vei avea nevoie de:
- O cana naut fiert
- Busuioc si patrunjel verde
- Tarhon verde
- Ulei de masline
- Zeama de lamaie
Gramajul ingredientelor ramane la latitudinea ta, depinde de gustul pe care il preferi, iar modul de preparare este foarte simplu: dupa ce fierbi si scurgi nautul, trebuie doar sa dai totul prin blender. Adauga apoi zeama de lamaie si putina apa, pentru a obtine o consistenta mai cremoasa.
3. Humus marocan - ingrediente si mod de preparare
Ingrediente:
- 2 cutii naut
- 1/3 ceasca miere
- 1/4 ceasca suc de lamaie
- 1 lingurita chimen
- 1 lingurita usturoi macinat
- 1/2 lingurita sare
- 2 linguri patrunjel tocat marunt
- piper, dupa gust
- biscuiti sarati
Mod de preparare:
- Amesteca toate ingredientele intr-un blender, pana se formeaza o pasta.
- Presara apoi patrunjelul proaspat tocat si serveste totul cu biscuiti sarati
4. Humus asiatic - ingrediente si mod de preparare
Ingrediente:
- 1 cana naut fiert
- Pasta de susan
- Ulei de masline
- Pudra de curry
- Zeama de lamaie
Ca si in cazul retetei de humus marsilian, fierbe si scurge nautul si da totul prin blender. Adauga apoi zeama de lamaie si putina apa, pentru consistenta.
5. Humus taranesc - ingrediente si mod de preparare
Ingrediente:
- 1 cana de naut fiert
- Telina si morcov fiert
- Usturoi
- Ulei de masline
- Zeama de lamaie
O alta reteta simpla in care poti experimenta si da totul prin blender.
6. Humus grecesc - ingrediente si mod de preparare
Ingrediente:
- 1 cana naut fiert
- Iaurt grecesc
- Patrunjel si marar uscat
- Usturoi granulat
- Ulei de masline
Si aici esti liber sa personalizezi reteta asa cum doresti.
7. Humus guacamole - ingrediente si mod de preparare
Ingrediente:
- 1 cana de naut fiert
- 1 cana de mazare gatita si racita
- sucul dintr-o lamaie
- Coriandru organic
- 2 lingurite de ulei de masline extra virgin
- O jumatate de avocado
- Sare si piper
Sau
- 1 cana de naut fiert
- Pasta de rosii
- Avocado
- Usturoi
- Zeama de lamaie
Mod de preparare: In cazul ambelor retete, poti da totul prin blender. Pentru humusul cu coriandru, ai grija sa il adaugi la sfarsit.
8. Humus Renew - ingrediente si mod de preparare
Ingrediente:
- 1 cana de naut fiert
- Ciuperci calite
- Ceapa calita
- Patrunjel verde
- Ulei de masline
Adauga ingredientele dupa gust si mixeaza totul cu ajutorul blenderului.
9. Humus arabesc - ingrediente si mod de preparare
Ingrediente:
- 1 cana de naut fiert
- Tofu
- Spanac
- Ulei de masline
- Baharat
Baharatul este un mix de condimente folosit cu precadere in tarile arabe si, de obicei, este compus din ienibahar, piper negru, cardamom, scortisoara, cuisoare, coriandru, nucsoara si ardei iuti uscati pisate foarte fin. Acest mix este cel care ii va da gustul exotic pastei de naut.
10. Humus in stil turcesc - ingrediente si mod de preparare
Ingrediente:
- 480g naut din conserva (2 conserve de naut)
- 2 linguri de ulei de masline
- 2 linguri pasta de susan
- 2 lingurite boia de ardei dulce
- 2 lingurite paprika
- 2 lingurite chimen
- 2 catei usturoi
- Sare
- 1 legatura patrunjel
Mod de preparare:
- Scoate intr-un castron boabele de naut din conserva si pastreaza un pic din lichid in cazul in care vrei sa mai subtiezi consistenta
- Adauga uleiul de masline si condimentele, apoi pasta de susan
- Toaca usturoiul si piseaza-l intr-un mojar cu un praf de sare, pana se obtine o pasta. Pune usturoiul frecat peste componentele de mai sus.
- Amesteca cu un blender de mana pana obtii o pasta moale. In cazul in care pasta obtinuta este prea groasa, se poate subtia cu putin lichid ramas de la conserva de naut.
- Se presara patrunjel tocat pe deasupra si se serveste cu lipie
11. Humus cu ceapa caramelizata - ingrediente si mod de preparare
Ingrediente:
- 450 g naut fiert
- 1-2 catei usturoi
- o ceapa medie
- sucul de la jumatate de lamaie
- Sare
- 100 ml ulei
- 2 linguri pasta de susan
- boia pentru ornat
Mod de preparare:
- Scurge nautul si opreste o cana de zeama, daca vrei sa il mai subtiezi
- Pune nautul in blender si mixeaza-l.
- Adauga sarea, uleiul, usturoiul pisat si pasta de susan si amesteca bine, apoi adauga sarea dupa gust.
- Adauga si zeama de la o jumatate de lamaie.
- Adauga putin lichid din conserva si amesteca pana cand obtii consistenta dorita.
- Caleste o ceapa in cateva linguri de ulei si las-o sa se caramelizeze putin dupa care pune o parte din ea in blender si mixeaza bine.
- Orneaza cu ceapa ramasa si cu boia dulce.
12. Humus cu ardei copti - ingrediente si mod de preparare
Ingrediente:
- 400 g naut fiert
- 2-3 ardei copti
- 1/2 lingurita sare
- 3 linguri tahini
- 2 catei de usturoi
- 2 linguri zeama de lamaie
- 2 linguri apa
- 2 linguri ulei de masline
- 2 linguri rozmarin/chimion
Mod de preparare:
- Combina toate ingredientele intr-un blender. Ardeii copti si uleiul de masline le adaugi la final, treptat
- Dupa ce ai obtinut o pasta omogena, adauga pe rand si ardeii copti.
- Da blender-ul la o treapta mica si toarna si uleiul de masline in compozitie.
- Serveste-l la temperatura camerei
Speram ca te-am inspirat sa prepari acest aperitiv usor si plin de gust.