InspiratieIdei pentru tineCum și cât timp se fierbe năutul - ghidul complet al oricărui bucătar
Inspiratie

Cum și cât timp se fierbe năutul - ghidul complet al oricărui bucătar

Năutul este un aliment ce face parte din clasa leguminoaselor. Este o sursă bogată în proteine, fibre, vitamine și minerale, fapt ce îl face un produs îndrăgit atât de comunitatea vegetariană sau vegană, cât și de persoanele care pur și simplu îl încorporează în preparate cu carne sau alături de acestea.

Gustul său specific provine dintr-o preparare adecvată. Întrucât boabele de năut sunt dure și nu pot fi consumate crude, este nevoie de o fierbere în prealabil. Astfel, mai jos vei regăsi informații cheie despre cum și cât se fierbe năutul, precum și ce moduri de preparare și mâncăruri poți realiza chiar la tine în bucătărie.

Cât timp trebuie lăsat năutul în apă (în prealabil) și de ce

Există mai multe metode prin care se poate fierbe năutul, iar cea clasică presupune lăsarea acestuia în apă timp de mai multe ore.

De obicei, năutul este pus într-un recipient sau un bol, este acoperit cu suficientă apă cât să se acopere întreaga cantitate și, ulterior, este lăsat peste noapte sau chiar 24 de ore înainte de a fi pus la fiert.

O altă variantă este înmuierea rapidă a năutului crud prin fierberea timp de 5 minute și lăsarea la răcit timp de încă o oră înainte de pregătire. Aceasta reprezintă o variantă de mijloc între pregătirea în prealabil și fierberea directă.

Această etapă nu este una obligatorie, însă ajută procesul de gătire prin reducerea timpului total de fierbere.

Cât timp se fierbe năutul

Timpul de preparare diferă în funcție de înmuierea în prealabil în apă a boabelor. Prin urmare, vor exista două situații distincte.

Fierberea năutului lăsat în apă în prealabil

Odată ce năutul a stat cele 24 de ore (sau cele 5 minute de fierbere și 60 de minute de răcire),  boabele sunt strecurate și, apoi, plasate într-o oală cu apă. Raportul este de obicei 1 la 8 (o parte de năut la 8 părți de apă).

Apa trebuie adusă la fiert și, odată ce a atins punctul de fierbere, se reduce focul la mic, menținând totuși o temperatură constantă pentru a continua procesul de fierbere.

Boabele sunt lăsate la fiert circa 45-60 de minute și trebuie verificate la 30 de minute pentru a simți textura. În cazul în care nivelul de apă scade prea mult, se recomandă adăugarea de apă suplimentară pentru a întreține fierberea. 

Atunci când au trecut cele 45 sau 60 de minute, boabele trebuie testate. Dacă se pot strivi ușor cu ajutorul unei furculițe, înseamnă că sunt gata pentru a fi consumate ca atare sau preparate mai departe în funcție de preferințe.

Boabele fierte se pot păstra în jur de o săptămână la frigider sau timp de mai multe luni într-un borcan închis ermetic. 

Fierberea năutului crud, neînmuiat în prealabil 

Atunci când năutul nu a fost pregătit în prealabil, boabele crude trebuie, înainte de toate, spălate și strecurate. Ulterior, se adaugă într-o oală și se acoperă cu apă, apoi se pun la fiert.

Întrucât boabele nu au fost înmuiate, ele vor necesita între o oră și jumătate și două ore pentru a se găti. Este bine să le verifici la fiecare 30 de minute și să mai adaugi apă atunci când observi că scade nivelul. 

Ce moduri de preparare există

Modul de preparare a năutului depinde atât de preferințele tale personale, de restul ingredientelor ce vor fi adăugate ulterior (ex: năut în salate, în ghiveci, în shakshuka etc.), cât și de tipul de năut pe care îl vei folosi.

Pe piață, năutul care nu se vinde în conservă sau borcan (prefiert) se regăsește sub două forme principale: uscat și proaspăt. Deși din punct de vedere nutritiv sunt similare, cele două variante necesită tehnici ușor diferite de pregătire.

Pe de-o parte, năutul uscat are o textură mai dură și necesită adesea acea perioadă de înmuiere în prealabil. Înmuierea nu doar că hidratează boabele uscate, ci contribuie la o fierbere cât mai uniformă și eficientă. Pentru o textură mai moale, cremoasă, ideală în preparate precum humusul, se recomandă fierberea timp de 1-2 ore.

Pe de altă parte, năutul verde (proaspăt) are o textură mai moale și nu necesită înmuiere prealabilă. El se poate găti mult mai rapid, în doar 15-30 de minute de fierbere la foc mic

Feluri principale cu năut (cu sau fără carne)

Printre toate preparatele în care se folosește năutul, cel mai popular reprezentant este, cu siguranță, humusul. Acesta este o pastă cremoasă pe bază de năut, la care se adaugă tahini, lămâie, sare și ulei de măsline. Se servește fie ca o gustare de sine stătătoare sau ca un sos ce vine în completarea altor preparate (ex: alături de lipie sau în salate).

⏩ Dacă îți place să simți mai bine textura năutului și vrei să devină elementul principal în rețeta pe care o încerci, atunci cel mai bine este să încerci niște humus cu lipie. 

O altă rețetă extrem de îndrăgită în care se folosește năutul este falafelul. Prin falafel se înțelege un preparat realizat din chifteluțe crocante, cu năut bine măcinat și condimentat.

În general, năutul se combină perfect și cu legume precum morcovii, pătrunjelul și ceapa în supe cremă, în ghiveciuri sau în ciorbe mai consistente. De asemenea, salatele cu năut fiert sunt o opțiune sănătoasă și sățioasă pentru prânz sau cină.

Chiar și năutul din conservă poate constitui baza unor preparate gustoase. De exemplu, rețeta clasică de shakshouka poate deveni mai consistentă și interesantă atunci când se adaugă năut fiert la sosul de roșii.

Pe lângă rețetele clasice, năutul poate fi încorporat și în combinații mai moderne, precum burgerii vegetarieni sau alte preparate clasice cu carne tocată și având ca alternativă năutul. Posibilitățile sunt multiple și ai nevoie doar de determinare și imaginație.

⏩ O salată nu trebuie să însemne o masă nesatisfăcătoare. Dacă adaugi năut, nuci, fructe si legume proaspete, precum și un dressing deosebit, poate ajunge chiar să devină masa ta favorită!

Năut - beneficii și proprietăți

Năutul este considerat a fi o sursă alimentară extrem de valoroasă din punct de vedere nutritiv, care conține un procent mare de proteine, fibre, precum și vitamine și minerale benefice sănătății organismului. Astfel, beneficiile năutului sunt multiple.

Un consum regulat de năut poate aduce o serie de beneficii:

  • Este bogat în proteine vegetale de calitate - conține în jur de 20% proteine, fiind un substitut excelent de carne pentru persoanele vegetariene/vegane;

⏩ Nu este întotdeauna ușor să mănânci natural si sanatos. Totuși, o dietă vegetariană sau vegană poate fi un prim pas. Nu este niciodată târziu să încerci!

  • Conține cantități generoase de fibre solubile – fibrele sunt componente ideale pentru sănătatea sistemului digestiv; acestea ajută la reglarea tranzitului intestinal și reduc riscul de constipație, favorizând formarea unui bol fecal normal;

  • Conține acizi grași nesaturați și antioxidanți – aceștia susțin sănătatea mai multor sisteme importante ale organismului, cu predilecție fiind cel cardiovascular; se consideră faptul că un consum periodic poate scădea colesterolul LDL (colesterolul rău);

  • Este o sursă importantă de calorii - 100 g de năut fiert furnizează în medie 164 de calorii, deci este o varianta mai sățioasă și mai puțin calorică comparativ cu alte leguminoase; totuși, năutul nu îngrașă dacă este consumat cu moderație; năutul decojit are și mai puține calorii, în jur de doar 140 la 100 g (însă intervine un compromis, întrucât are un conținut ușor mai scăzut de proteine și fibre).

Deși nu se cunoaște exact care este originea năutului, se consideră că prepararea acestuia a început în zona estică, în Turcia, Siria și alte țări din vecinătate. Ulterior, popularitatea sa a crescut și s-a răspândit, fiind acum un ingredient folosit în preparatele multor bucătării din Europa, Asia și chiar America.

În concluzie, năutul este un aliment extrem de larg utilizat în bucătăriile din întreaga lume datorită gustului său specific și abilității de a fi folosit într-o multitudine de preparate, atât vegetariene, cât și cu carne. Așadar, nu ezita să cauți cât mai multe rețete cu năut și să te bucuri de calitățile acestuia în diferite preparate.

 

Surse foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock