SustenabilitateProtejam mediul inconjurator3 martie - Ziua Mondială a Vieții Sălbatice
Navigheaza

3 martie - Ziua Mondială a Vieții Sălbatice

 

Cum ar fi viața fără natură? Timp de trei zile, până pe 5 martie, leul nu mai apare în logo-ul nostru pentru că, în realitate, natura e în pericol. De Ziua Mondială a Vieții Sălbatice, ne unim forțele cu Organizatia WWF România pentru ca vocea naturii să fie auzită.

Natura, cu toată diversitatea ei, este cea care face Pământul locuibil. Altfel spus, faptul că avem aer respirabil și apă potabilă, hrană și spații de recreere, se datorează naturii.

În fiecare an, pe 3 martie, se sărbătorește Ziua Mondială a Vieții Sălbatice, ziua când a fost semnată Convenția CITES care protejează flora și fauna sălbatică pe cale de dispariție. Mai exact, la nivel global, 38,700 de specii de animale şi plante. Însă cele mai recente studii ne arată că populațiile de pești, păsări, mamifere, reptile și amfibieni au scăzut, în medie, cu 69% din 1970.

Cauzele principale? Distrugerea habitatelor, braconajul și modul în care ne producem hrana.

Pentru a preveni toate acestea, este nevoie de fiecare dintre noi și nu este greu să te implici:

  1. Cumpărături

Știai că pentru o ceașcă de cafea e nevoie de 170 de litri de apă dulce, pe parcursul lanțului de producție?
Doar 2,5% din apa de pe Terra este apă dulce, iar din aceasta, doar 1% este accesibilă – adică în râuri, ape subterane și zone umede – lunci, bălți, lacuri – de care au grijă peștii migratori. Păstrăvul, sturionii, scrumbia, somonul, lostrița - au grijă de sănătatea râurilor și a zonelor umede prin menținerea unui lanț trofic complex. În plus, multe dintre acestea asigură traiul și securitatea alimentară pentru milioane de oameni din lume. 

Ce poți face:

  • Alege designeri și antreprenori autohtoni, cărora le pasă de mediu;
  • Cumpără de la producători locali, care folosesc cu grijă resursele naturale;
  • Ai grijă ce suveniruri alegi – multe provin din braconaj, cum ar fi fildeșul.

 

  1. Hrană

În regimul alimentar actual din România, cea mai mare amprentă asupra biodiversității și climei provine din categoria carne roșie și produse lactate. Însă trecerea la un regim vegetarian/vegan ar muta presiunea pe floră, generând un declin al biodiversității și accelerând fenomenul de abandon al terenurilor.

Doar 9 specii de plante reprezintă 66% din recolta agricolă totală, la nivel global. Acest fapt duce, treptat, la un declin al biodiversității. Dar, din fericire, animalele sălbatice sunt aici să ne ajute, de exemplu: zimbrul. Un zimbru consumă 32 kg de hrană pe zi. În timp ce face asta, împrăștie semințele a peste 200 de plante, menținând varietatea florilor de care depind albinele și alți polenizatori. Apoi, creează ochiuri în pădure ce ajută alte animale să circule. Iar prin consumul de scoarță de copac zimbrii previn dispersarea posibilelor incendii forestiere.

Ce poți face:

  • Calculează impactul farfuriei tale asupra naturii și ajustează-ți meniul;
  • Alege produse locale, cât mai puțin procesate și cât mai variate;
  • Evită risipa;
  • Dacă nu știi sursa, evită să cumperi – poate fi o specie braconată.

 

  1. Transport

Pierderea și fragmentarea habitatelor, din cauza dezvoltării infrastructurii de transport și a celei urbane, sunt principalele amenințări pentru urși.

Ursul se află în vârful piramidei trofice, ceea ce înseamnă că are un rol-cheie în menținerea echilibrului speciilor din pădure – hrănindu-se cu cerbi, căprioare, mistreți, păsări și mamifere mici a căror populație odată crescută ar pune în pericol vegetația. Pentru că este omnivor și circulă mult, ursul are un rol important în răspândirea semințelor de la diferite plante. Ursul este și un sanitar al pădurii - primăvara se hrănește mai ales cu cadavrele sălbăticiunilor care n-au putut trece iarna.

Ce poți face:

  • Alege bicicleta sau serviciile de ride-sharing;
  • Susține propunerile legislative pentru drumuri sigure, pentru oameni și animale.

 

Protejează mediul natural și susține biodiversitatea!