Prajituri fara coacere. Retete simple, rapide si savuroase
Toate dulciurile fara coacere se prepara repede, ingredientele sunt simple si la indemana, iar rezultatul este mereu delicios. Prepararea prajiturilor care nu mai trec prin cuptor este un fel de joaca in bucatarie. Nu trebuie sa fii mare specialist sau sa ai cursuri de cofetarie, iar succesul este garantat.
Marele secret al acestor prajituri simple si rapide este ca ingredientele de baza pot fi variate si te poti adapta rapid la ceea ce ai in casa. Aromele si detaliile prajiturilor sunt la libera alegere a celui care le prepara.
- Retete de dulciuri fara coacere
- Bomboane raw cu fructe uscate
- Tiramisu rapid la pahar
- Banana split
- Tarta cu ciocolata in crusta de biscuiti
- Prajitura ruseasca, cu foi
- Tort de clatite
- Prajitura de biscuiti si crema de caramel
- Secretele dulciurilor rapide care nu trebuie coapte
- Avantajele prajiturilor fara coacere
Retete de dulciuri fara coacere
Caracteristicile acestor dulciuri sunt ca se fac cu ingrediente simple, de regula, branza proaspata de vaci, smantana, frisca, iaurt cu sau fara ciocolata ori fructe. Ouale crude lipsesc sau sunt incluse in retete numai dupa ce au fost tratate termic, alaturi de alte ingrediente. Unele retete includ gelatina, dar aceasta nu este obligatorie. Unele ingrediente pot fi cumparate gata preparate sau, de regula, le avem in casa, in mod obisnuit. Genul acesta de bomboane se fac fara zahar, sunt foarte sanatoase, fiind o sursa de nutrienti de calitate pentru cei mici, mereu dornici de ceva dulce, dar nu numai pentru ei. Se prepara foarte repede, se pot manca imediat sau se pot pastra cateva zile la loc uscat sau in frigider. Ingredientele pot varia, nu este nevoie sa folosesti cantitati exacte. Folosim o cana obisnuita pentru a face o proportie ideala a ingredientelor.Ingrediente:
- 1 cana de prune uscate sau curmale (fara samburi);
- 1 cana de stafide;
- 1 cana de nuci intregi curatate (sau migdale);
- 1 jumatate de cana de merisoare uscate;
- 2 banane potrivit de coapte (sau doua bucati de avocado coapte bine);
- 2 linguri de pudra de cacao;
- 2-3 linguri de nuca de cocos rasa;
- arome (rom, vanilie, migdale, coaja de portocala sau lamaie - bio, ca sa poata fi rasa);
- sucul de la o jumatate de portocala;
- cacao, nuca de cocos pentru decor.
Mod de preparare: toate fructele uscate se tin la inmuiat circa 30 de minute. Se scurg bine si se pun intr-un robot de bucatarie. Se omogenizeaza cu cateva impulsuri. Adauga nucile macinate si nuca de cocos, apoi bananele, pudra de cacao, aromele si omogenizeaza pana cand rezulta o pasta. Adauga suc de portocale, pentru a ajunge la consistenta unei creme foarte dense. Cu mainile umede, formeaza bilute si tavaleste-le prin pudra de cacao, nuca de cocos rasa sau merisoare uscate macinate. Poti sa folosesti si seminte de susan ori nuca macinata. Se pastreaza la frigider sau intr-un loc racoros si uscat.
Tiramisu la pahar nu este nici pe departe ruda saraca a variantei originale de tiramisiu. Nu este un compromis, ci o varianta rapida si simpla. Este gata in 10 minute si-l poti servi dupa ce sta la rece vreo 60 de minute. Deci este, din multe puncte de vedere, solutia ideala.
Ingrediente:
- 4 oua;
- 6 linguri rase de zahar tos;
- 4 linguri de lapte;
- 300 g de mascarpone;
- 200 ml de frisca lichida;
- 1 ceasca de cafea concentrata (se poate si ness - indulcita usor);
- 2 lingurite esenta de rom si amaretto;
- 25 piscoturi de sampanie;
- pudra de cacao, boabe de cafea si boabe de afine pentru ornat.
Mod de preparare: incepe prin a mixa bine ouale intregi cu zaharul, pana se albesc si zaharul este complet dizolvat. Adauga lapte si amesteca bine. Pune vasul intr-o cratita cu apa, pe foc si continua sa mixezi inca pentru cateva minute, dupa ce apa incepe sa clocoteasca. Crema de oua trebuie sa devina consistenta ca o smantana, apoi las-o la racit. Adauga in crema rece de oua cate o lingura de mascarpone si bate bine dupa fiecare. La final, bate frisca si adaug-o in crema de baza. Adauga esenta de rom si amaretto. Lasa crema 10-15 minute la rece, timp in care pregatesti paharele si piscoturile. Prepara cafeaua si adauga si in aceasta o lingura de amaretto. Inmoaie repede cate unul, doua piscoturi in cafea si pune-le in fiecare pahar. Pune o lingura sau doua de crema si pudreaza cu un strat de cacao, apoi din nou cate unul sau doua piscoturi inmuiate in cafea si crema, pana termini si piscoturile, si crema. La final, pudreaza cu cacao (sau ness) si decoreaza. Lasa paharele la rece cel putin o ora, apoi poti sa te bucuri de gustul perfect pe care-l are tiramisu rapid la pahar.
Banana split
Banana split este un desert de vara. Practic, nu trebuie sa pregatesti nimic pentru ca toate ingredientele sunt gata preparate. Este genul de prajitura perfecta. Se prepara si se mananca imediat.
Ingrediente:
Ingrediente:
- 1 banana pentru fiecare portie;
- inghetata de vanilie sau caramel;
- frisca proaspata;
- sos de ciocolata sau sos de caramel;
- alune maruntite pentru decor.
Mod de preparare: taie fiecare banana in doua pe lung si asaz-o pe o farfurie. Stropeste banana cu sos de caramel, daca folosesti inghetata de vanile, sau sos de ciocolata, pentru inghetata de caramel. Pune trei, patru bile de inghetata intre cele doua jumatati de banana. Pune frisca si decoreaza cu alune macinate (sau cu ciocolata rasa, daca preferi). Poti sa folosesti si inghetata de fructe. Aceasta merge foarte bine cu sosul de ciocolata.
Printre dulciurile fara coacere, tarta cu ciocolata este un fel de printesa rasfatata. Toata lumea o iubeste, nimeni nu o poate refuza. Partea cea mai frumoasa este ca se face foarte simplu, iar rezultatul este perfect de fiecare data. Practic, nu are cum sa nu-ti iasa!
Ingrediente:
- 400 g de biscuiti cu ciocolata (oreo cu crema de cacao sunt cei mai buni);
- 200 g de unt gras;
- esenta de vanilie;
- 400 g de ciocolata neagra cu 8% cacao;
- 300 ml de smantana lichida;
- 4 linguri de zahar.
Mod de preparare: incepe prin a pregati vasul in care vei monta tarta. Ai nevoie de unul cu pereti detasabili, cu diametrul de 20-25 de centimetri. Vasul trebuie uns cu putin unt. Sfarama biscuitii cu tot cu crema intr-un robot de bucatarie. Adauga jumatate din cantitatea de unt, topit in prealabil, si vanilia. Omogenizeaza bine si rastoarna amestecul in vasul pregatit. Cu baza unui pahar, niveleaza stratul de biscuiti, uniform. Ridica pe margine doi-trei centimetri din baza de biscuiti, pentru a da forma de tarta. Da la rece vasul pana pregatesti umplutura. Rupe ciocolata in bucati mari si pune-o la bain-marie sau in cuptorul cu microunde pana se topeste. In ciocolata topita adauga smantana lichida si untul. Omogenizeaza bine si rastoarna crema in crusta de biscuiti. Da la rece pentru cel putin trei-patru ore. Cand s-a intarit bine, desfa peretele lateral al tavii si pune tarta pe un platou. Decoreaza cu fructe sau alune.
Gustul intens de ciocolata este elementul cheie al unei seri romantice alaturi de persoana iubita. Descopera informatii despre Trufele de ciocolata, cele mai indragite bijuterii ale artei gastronomice si modul in care se pot prepara.
Acest desert fara coacere este o varianta simplificata a unei prajituri rusesti celebre, Medovik. Prajitura este delicioasa si cu foi gata preparate, care te ajuta sa castigi timp si te scutesc de multa bataie de cap. Crema este delicioasa si sanatoasa. Nu-ti ramane decat sa prepari crema si sa o asezi intre foi. Rezultatul este perfect.
Ingrediente:
- 800 g foi pentru prajituri;
- 500 g smantana groasă cu minimum 20% grasime;
- 250 g mascarpone;
- 200 g zahar pudra;
- 1 praf de sare;
- esenta de vanilie sau miezul de la o pastaie de vanilie;
- 10 biscuiti digestivi si fulgi de migdale pentru decor.
Mod de preparare: toate ingredientele pentru crema se pun (scurse de zer, daca este cazul) intr-un vas. Cu mixerul la viteza medie, se omogenizeaza bine cateva minute. Va rezulta o crema relativ moale, dar asa trebuie sa fie. Foloseste o tava de dimensiunea foilor sau poti taia foile in doua ori, dupa nevoie, pentru a monta prajitura si le combini la asamblare. Prajitura trebuie sa aiba cinci-sase randuri de foi, iar ultimul strat este de crema. Pune o foaie direct in tava. Pune crema, apoi alta foaie si tot asa pana se termina crema. Foloseste un polonic, astfel incat straturile de crema sa fie egale. Acopera ultimul strat de crema cu o folie alimentara din plastic si lasa prajitura la frigider peste noapte. Decorul se face foarte simplu din biscuitii digestivi si fulgi de migdale. Pune biscutii intr-o punga si treci de cateva ori cu sucitorul peste ei. Indeparteaza folia care a protejat prajitura, presara biscuitii pe prajitura, apoi pune fulgii de migdale si acopera din nou prajitura cu o folie curata. Este recomandat sa o pastrezi la rece si sa o tai in bucati potrivite doar cand o servesti. Poate fi pastrata la rece trei-patru zile.
Putine deserturi fara coacere sunt mai rapide decat acest tort de clatite cu frisca si fructe. In toate marile magazine gasesti clatite gata facute si nu sunt cu nimic mai prejos decat cele pregatite acasa, ba dimpotriva. Sunt perfect egale si uniform rumenite.
Ingrediente:
- 600 g foi de clatite;
- 500 ml de frisca lichida;
- 3 linguri de zahar pentru frisca;
- 2 linguri cu miere;
- fructe (afine, zmeura, mure);
- sirop de ciocolata;
- zahar pudra pentru decor.
Mod de preparare: bate smantana pentru frisca foarte bine, impreuna cu zaharul. Pune o clatita pe un platou si unge-o cu putina miere. Pune o a doua clatita, peste care adaugi fructe si frisca. Repeta operatiunea pana termini frisca. Fii generos cu straturile de frisca dintre clatite! Pudreaza cu zahar si sirop de ciocolata. Se poate servi imediat.
O prajitura fara coacere care se face repede si se mananca si mai repede. Crema de caramel se face foarte simplu si se combina perfect cu stratul gros de ciocolata de deasupra.
Ingrediente:
- 500 g de biscuiti simpli;
- 300 g de zahar;
- 600 ml de lapte (cu continut mare de grasime);
- 4 linguri de amidon alimentar;
- 200 g de unt moale;
- zahar vanilat, 1 praf de sare;
- 100 g de unt cu 80% cacao;
- cateva linguri de smantana lichida.
Mod de preparare: jumatate din cantitatea de zahar se pune intr-o cratita, impreuna cu trei-patru linguri de apa. Se fierbe pana ce siropul devine maroniu. Adauga restul de zahar si laptele treptat, amestecand incontinuu. Dizolva amidonul alimentar cu cateva linguri de apa si adauga-l in crema. Amesteca pentru a nu se forma cocoloase, pana ce crema devine densa, ca orice crema de tort. Pune un praf de sare. Da deoparte, adaugat esenta de vanilie si lasa sa se raceasca. Adauga untul si bate crema cu mixerul la viteza mica, pana devine spumoasa. Intr-un vas dreptunghiular asaza biscuitii unul langa altul, intr-un singur strat. Pune o treime din crema, apoi inca un strat de biscuiti si tot asa pana se termina crema. Ultimul strat trebuie sa fie de biscuiti. Topeste ciocolata la microunde, adauga smantana, amesteca si pune totul peste ultimul strat de biscuiti. Lasa la rece pentru trei-patru ore, ideal peste noapte. Taie prajitura in bucati de dimensiunea biscuitilor.
Secretele dulciurilor rapide care nu trebuie coapte
Pentru toate aceste deserturi fara coacere trebuie, acolo unde este cazul, luat in calcul timpul in care acestea trebuie sa stea la rece pentru a ajunge la consistenta optima, fie ca trebuie sa se intareasca, fie sa se inmoaie. Un alt secret de care trebuie sa tii seama este calitatea ingredientelor. Foloseste produse de calitate: lapte integral si unt cu o concentratie mare de grasime, care nu are apa. Daca folosesti mascarpone, alege produse calitative si neaparat proaspete. Poti da un alt gust preparatelor fara coacere schimband aromele. La toate merg foarte bine esentele de vanilie si rom, dar la fel de bine poti sa folosesti esente de migdale, lamaie sau portocale.
Avantajele prajiturilor fara coacere
Unul din marile avantaje este, evident, timpul scurt de preparare. Ingredientele folosite nu sunt doar accesibile, dar si foarte sanatoase. Pentru ca aceste prajituri fara coacere nu mai au nevoie de cuptor, sunt ideale vara, cand nu se face caldura in plus in casa, lucru extrem de neplacut in zilele caniculare. Nu in ultimul rand, prepararea este atat de simpla, incat le poate face oricine, fara sa fie necesare abilitati de cofetar.
Orice poate sa fie maestru cofetar daca face aceste retete. Pur si simplu, este imposibil sa nu iasa perfect!
sursa foto: shutterstock