InspiratieIdei pentru tineRetete de compot, cateva sfaturi si idei
Inspiratie

Retete de compot, cateva sfaturi si idei

Compotul este un mod extrem de eficient, prin care pot fi pastrate fructele. Facut simplu, in casa, fara conservanti si fara aditivi, prin metode traditionale, fructele isi pastreaza cea mai mare parte a proprietatilor, dar si aroma si gustul specific.

 ●      Retete de compot

○      Compot de capsune

○      Compot de cirese/visine

○      Compot de caise

○      Compot de piersici

○      Compot de prune

○      Compot de gutui

●      Metode de indulcire

●      Sfaturi si idei

Retete de compot

Practic, compotul reprezinta fructele fierte in apa cu sau fara zahar ori alti indulcitori. Datorita continutului mare de apa din fructe, compotul este unul dintre cele mai bune moduri in care acestea pot fi conservate pe termen lung. Pe de alta parte, pentru ca fructele au o aciditate mare, ele pot fi conservate prin pasteurizare, la temperaturi care nu trebuie sa treaca de 100 de grade Celsius, ceea ce face ca o buna parte din vitaminele si enzimele pe care le contin sa se pastreze.

Foarte probabil, compotul isi are originea in zonele temperate ale Asiei. Francezii sunt cei care i-au adus rafinament si l-au imbogatit, adaugand in compozitia acestuia arome sau un strop de coniac sau combinand diferite sucuri ale compoturilor de fructe, pentru un regal de arome si gusturi.

Ideale pentru a face compot sunt fructele de primavara si vara, cele care au multa apa si care, in general, sunt perisabile, adica visine, cirese, caise, piersici, capsuni, prune, mere, pere sau fructe amestecate.

Compot de capsune

Este pur si simplu o revelatie. Are o aroma fantastica, capsunele se pastreaza intregi si tari, iar sucul este delicios. Secretul este sa folosesti fructe mici, aromate si foarte bine coapte. Cantitatile pot fi multiplicate foarte simplu.

Ingrediente:

  • 1 kg capsune;
  • 2 linguri zahar;
  • 2 linguri suc de lamaie.

Mod de preparare:

Spala bine capsunele, apoi detaseaza coditele (daca faci asta inainte sau in timp ce le speli, o parte din sucul lor se pierde). Pune capsunele curatate intr-un vas, astfel incat sa nu se piarda nimic din suc. Imparte fructele (si sucul lasat) in mod egal, in doua borcane. Nu trebuie sa fie indesate, dar e necesar sa fie asezate astfel incat sa intre cat mai multe. Pune o lingura de zahar si una de suc de lamaie, apoi completeaza cu apa, pana la un deget mai jos de buza borcanului. Infileteaza bine capacul si pune borcanele la fiert la bain-marie, impachetate in prosoape de bucatarie. Fierbe-le exact 30 de minute, din momentul in care apa incepe sa clocoteasca, si lasa-le sa se raceasca lent. 

La fel se poate prepara compot de zmeura sau se pot combina capsune cu zmeura sau zmeura cu mure si afine.

AICI gasesti toata oferta de fructe proaspete

Compot de cirese/visine

Orice soi de samburoase ai alege (cirese rosii, cirese albe, visine sau cirese negre), compotul va fi o incantare si una dintre cele mai placute gustari in timpul iernii. Compotul se poate face cu fructe fara samburi, dar cel mai bine este sa pastrezi fructele intregi, pentru ca o parte din gust vine tocmai din sambure. In plus, fructele raman intregi si tari.

Ingrediente:

  • 1 kilogram de fructe;
  • 2 linguri zahar;
  • 2 linguri de suc de lamaie.

 

Mod de preparare:

Fructele bine spalate si alese ca sa fie intregi, fara lovituri sau orice fel de pete, se pun in borcane. Adauga o lingura de zahar si suc de lamaie. Pune apa, apoi capaceste borcanele, infasoara-le in hartie si fierbe-le in baie de apa, pentru 20 de minute, din momentul in care incepe apa din vasul de fierbere sa clocoteasca. Trebuie lasate sa se raceasca incet, timp de mai multe ore, in apa in care au stat la sterilizat.

Compotul de cirese se poate face si fara zahar, caz in care trebuie fiert circa 40 de minute. Compotul de visine are neaparata nevoie de zahar, dar poate fi fiert doar 20 de minute. Compotul de cirese amare este cu totul special si se pastreza bine doar daca este preparat cu zahar. Compot de cirese albe se fierbe 30 de minute si, in loc de lamaie, se pot pune cateva picaturi de esenta veritabila de vanilie.

 

Compot de caise

Alege caise mai mici si mai tari, dar coapte, pentru a face compot ce caise. Evita fructele care sunt moi sau exagerat de coapte, pentru ca se vor sfarama la preparare.

Ingrediente:

  • 1 kilogram de fructe;
  • 200 grame de zahar;
  • o pastaie de vanilie.

 

Mod de preparare:

Spala fructele si taie-le in doua, apoi asaza-le cu miezul in jos in borcane, astfel incat sa incapa cat mai multe. Se vor umple circa trei-patru borcane de 800 de mililitri. Pune la fiert un litru de apa. Adauga zaharul si pastaia de vanilie si lasa sa clocoteasca, pana ce scade cu circa o treime. Siropul fierbinte se toarna peste fructele din borcane. Inchide cu capace si pune borcanele in cuptorul incins, pe o tava. Se tin la 120 de grade, pentru 20 de minute. Se lasa la racit, in cuptorul in care nu se umbla, pentru cel putin 4-6 ore.

Compot de piersici

Probabil este unul dintre cele mai fine si mai aromate compoturi. Se poate prepara din fructe cu coaja sau decojite. Daca alegi varianta fructelor decojite, acestea se pun in apa clocotita cateva secunde, apoi, intr-un vas cu apa rece. In felul acesta, coaja se va desprinde foarte usor. Pentru compot, alege fructe coapte, dar tari, si de dimensiune mai mica, avand pulpa mai densa. 

Ingrediente

  • 1 kilogram de fructe;
  • 200 grame de zahar;
  • 1 litru de apa.

Mod de preparare:

Fructele spalate, cu sau fara coaja, se taie in sferturi. In functie de dimensiunea fructelor si a borcanelor, poti lasa feliile mai mari sau mai mici. Se asaza fructele in borcane, cat mai ordonat, ca sa incapa multe, dar fara a presa. Apa si zaharul se pun la fiert, pana ce siropul se reduce cu o treime. Acesta se toarna fierbinte in borcane, care apoi se fierb in baie de apa (impachetate in prosoape de bucatarie), timp de 30 de minute, dupa ce apa din vas incepe sa clocoteasca.

Descopera toate oferta de ZAHAR

Compot de prune

Alege pentru compot prunele brumarii. Sunt dulci, carnoase si cu pulpa densa. Compotul se poate face cu fructe intregi sau jumatati.

Ingrediente:

  • 1 kilogram de fructe;
  • 1 lingura de zahar pentru fiecare borcan;
  •  esenta de vanilie.

Mod de preparare:

Se spala si se asaza fructele in borcane, intregi sau jumatati. Se pune o lingura rasa de zahar, in fiecare borcan cu capacitatea de 800 de mililitri, sau doua lingurite pline, in cele de 400 de mililitri. Se toarna apa rece, se infileteaza si se fierb borcanele in baie de apa, bine infasurate in prosoape de bucatarie, timp de 40 de minute. Se lasa la racit in vasul in care au fiert, pana ce ajung la temperatura ambientala.

Compot de gutui

Merita sa faci compot de gutui. Nu doar pentru ca este gustos si rafinat, dar aroma acestor fructe se intensifica prin fierbere. In plus, este un mod foarte simplu de a pastra gutuile peste iarna.

Ingrediente:

  • 1 kilogram de fructe (3-4 gutui medii);
  • 250 g zahar;
  • 1 baton de scortisoara;
  • 1 lingurita rasa de pudra de scortisoara.

Mod de preparare:

Se spala foarte bine gutuile si se indeparteaza, cu varful unui cutit, toate punctele negre sau loviturile de pe acestea. Se taie gutuile in bucati potrivite. Nu le curata de coaja: pectina din ele va face siropul dens si fin, iar aroma va fi intensa. Se pun in borcane. Dintr-un litru de apa si zahar, rezulta un sirop, care se lasa pe foc sa fiarba, pana scade cu o treime. Pune, in timpul fierberii, si batul de scortisoara. Cand este gata, scoate-l si pune pudra de scortisoara. Aroma acesteia se potriveste foarte bine cu cea a gutuilor si previne alterarea compotului.

Toarna siropul fierbinte, inchide borcanele si fierbe-le in baie de apa, impachetate bine in prosoape de bucatarie, pentru 40 de minute din momentul in care incepe sa fiarba apa din vas. Se lasa sa se raceasca lent, in vasul in care au fost sterilizate.

Metode de indulcire

Zaharul ramane indulcitorul cel mai bun, pentru ca are capacitatea optima de conservare, fiind alegerea ideala pentru compoturile care urmeaza sa fie pastrate in camara.

Pentru consum imediat, se poate folosi miere, care se adauga dupa ce fructele au fiert, sau stevie, in cantitatea indicata in reteta. In functie de cat de dulci sunt fructele, unele compoturi pot fi excelente bauturi racoritoare, care nu au nevoie de zahar adaugat si nici de un alt indulcitor.

Compoturile facute din cirese, mere si pere varatice sau corcoduse sunt perfecte si simple. Nu este nevoie decat de apa si fructe.

Pentru savoare, se pot adauga frunze de menta si fructe uscate (caise, prune), care vor aduce un plus de dulceata sucului.

Vezi AICI toate ofertele noastre de MIERE

Sfaturi si idei

Durata de fierbere a compoturilor pentru iarna depinde de duritatea fructelor. Cele tari se fierb mai mult, cele delicate, mai putin. Durata fierberii este influentata si de cantitatea de zahar adaugata. Cu cat este mai mare, cu atat timpul de fierbere se poate reduce.

Compoturile pentru iarna pot fi facute si fara zahar. In acest caz, este nevoie sa adaugi salicilat in apa. Acolo unde aroma fructelor se potriveste, cum este cazul prunelor si al gutuilor, salicilatul poate fi inlocuit cu scortisoara, avand efect conservant. Se pune o lingurita rasa la fiecare litru de apa. Apa pentru compoturile fara zahar trebuie fiarta circa zece minute.

Fructele se pot combina, pentru a prepara compoturi asortate. Pentru iarna, se pot combina prunele cu soiurile tari de mere. Gutuile se pot combina cu boabe de strugure.

Pe langa toate propunerile de retete de mai sus, se mai poate face compot de struguri, de pere, de corcoduse, dar si compot de ananas si mandarine (se fierb bucatile/feliile de fruct, in sirop facut dintr-un litru de apa si 200 de grame de zahar). 

 

Indiferent cand a fost preparat, compotul se serveste rece. Iarna este bautura perfecta pentru a ne aminti de dulceata primaverii si a verii, iar vara este alegerea perfecta pentru o hidratare sanatoasa.

 

Sursa foto: Shutterstock