Incepe gatitul
Pasul 1: Aluat de tarta pentru o tava cu dimensiunea de 26 cm. Amesteca faina cu untul, semintele de la jumatate de baton de vanilie, faina de migdale si zaharul pudra. Dupa ce devine o compoziţie omogena, adauga oul, amesteca pana se incorporeaza in aluat. Lasa-l la frigider, in folie pentru prospetime, aproximativ 30 de minute.
Pasul 2: Intinde aluatul cu un sucitor pana ajunge sa aiba 3-4 mm grosime. Pune-l in forma de tarta si deasupra hartie de copt, peste care pune boabe de fasole, astfel aluatul nu se va umfla.
Pasul 3: Las-o in cuptor, la 180 grade 13 minute, dupa care scoate hartia de copt cu boabele de fasole si mai las-o descoperita alte 8 minute, la aceeasi temperatura de 180 de grade.
Pasul 4: Pune nucile pecan intr-o tava cu hartie de copt la cuptor timp de 10 minute, la 180 grade. Nucile trebuie amestecate pentru a se coace uniform.
Pasul 5: Pune zaharul cu apa pe foc intr-o oala mica si lasa pana cand zaharul prinde o culoare aurie. Se adauga smantana, incalzita in prealabil, atentie, insa, se formeaza aburi puternici. Amesteca cu un tel pana cand se incorporeaza smantana cu zaharul topit. Ia oala de pe foc si adauga untul taiat cubulete. Amesteca energic pana cand se topeste untul, apoi adauga sarea. Lasa totul la racit aproximativ 30 de minute. Daca te grabesti, pune-o la frigider.
Pasul 6: Pe foaia de tarta asaza un strat de nuci pecan coapte, apoi caramelul sarat pana la marginea de sus. Deasupra se pun alte nuci pecan, avand grija sa fie cat mai estetic.