Incepe gatitul
1. Încinge cuptorul la 180°C. Curăță perele de coajă, apoi taie-le pe jumătate. Scobește‑le cotorul cu o lingură, apoi taie jumătățile în felii groase.
2. Într-o crăticioară la foc mediu adaugă romul, batoanele de scorțișoară și ghimbirul. Adu la fierbere și lasă să fiarbă la foc mic circa 1 minut.
3. Redu focul la minimum și adaugă mierea, apa și vanilia. Amestecă până când compoziția se îngroașă.
4. Așază perele într-un vas adânc de copt. Stropește-le cu jumătate din siropul cu rom și toarnă deasupra untul topit. Dă-le la copt 30-35 de minute, până când devin moi.
5. Când perele s-au copt, stropește-le cu restul de sirop cu rom și presară-le cu scorțișoară pudră. Opțional, le poți servi cu o lingură de iaurt și miez de nucă.