Incepe gatitul
1. Prăjește mugurii de pin într-o tigaie la foc mediu, cam 1-2 minute sau până devin aurii și încep să miroasă bine, amestecând ocazional.
2. Sparge ouăle într-un bol mare. Adaugă feta, cheddar, oregano și condimentează cu piper și puțină sare, apoi rade coaja de lămâie, toarnă puțin ulei de măsline, adaugă mugurii de pin prăjiți și amestecă totul foarte bine.
3. Topește puțin unt în tigaie la foc mediu cu puțin ulei de măsline și adaugă jumătate din cantitatea de spanac, amestecând până ce spanacul se înmoaie. Apoi adaugă și restul de spanac, amestecând ocazional, până se înmoaie și a doua tranșă de spanac.
4. Rupe o foaie de 50 cm de hârtie de copt, mototolește-o în mâini și trece-o sub un jet de apă, cât să se înmoaie. Apoi stoarce foaia bine de apă, întinde-o pe un blat de lucru curat și unge-o cu puțin ulei.
5. Aranjează 4 foi de plăcintă pe foaia de copt, de forma unui dreptunghi mare, astfel încât marginile interioare să se suprapună ușor. Dreptunghiul format ar trebui să acopere aproape toată foaia de copt.
6. Unge foile de plăcintă cu puțin ulei, condimentează cu puțină sare, piper și puțin piper cayenne. Repetă operațiunea pentru încă 2 straturi de foi de plăcintă, astfel încât să obții 3 straturi în total.
7. Adaugă spanacul în compoziția cu ou, rade jumătate de nucșoară și amestecă bine.
8. Transferă foaia de copt cu foietajul în tigaie, astfel încât marginile foilor să atârne pe afară, și apasă foietajul ușor, ca să îl mulezi pe toată suprafața tigăii.
9. Toarnă compoziția cu spanac în foietaj și întinde-o uniform, apoi împachetează compoziția în foietajul rămas pe afară, acoperind astfel compoziția cu foietaj.
10. Pune tigaia la foc mediu pentru 2 minute, cât să se rumenească baza plăcintei, dă la cuptorul preîncălzit la 200° C și lasă la copt cam 18-20 de minute, până când foietajul devine crocant și auriu.
11. Servește ca atare, sau cu iaurt grecesc și salată de sezon.