Incepe gatitul
Pasul 1: Intr-o strecuratoare, amesteca cuburile de vinete cu 2-3 linguri de sare si lasa-le la scurs pentru o ora, acoperite cu o farfurie pe care ai pus o greutate. Scurge-le, clateste-le cu apa si usuca-le cu prosoape de hartie.
Pasul 2: Caleste ceapa si telina in 2 linguri de ulei de masline cu un praf de sare, pana cand ceapa incepe sa se inmoaie – aproximativ 5 minute. Adauga si usturoiul si mai lasa 1-2 minute. Scoate legumele din tigaie si pune-le deoparte.
Pasul 3: In aceeasi tigaie (stearsa cu un prosop de hartie) incinge celelalte 2 linguri de ulei de masline si rastoarna vinetele, raspandindu-le intr-un strat cat mai uniform. Lasa-le sa sfaraie 1-2 minute inainte de a le agita, apoi mai lasa-le un minut inainte de a le agita din nou. Gateste-le astfel timp de 5-6 minute.
Pasul 4: Adauga amestecul de ceapa si telina, rosiile, maslinele, mugurii de pin, caperele si fulgii de ardei rosu. Amesteca bine. Adauga pasta de rosii, otetul si zaharul si amesteca inca o data. Lasa-le pe foc, amestecand ocazional, in jur de 10 minute, pana cand vinetele se inmoaie bine.
Pasul 5: Ia tigaia de pe foc si lasa caponata sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei. Adauga busuiocul si potriveste de sare si piper. Este delicioasa pe
paine prajita, dar o poti servi si cu paste sau mamaliga. Se poate pastra la frigider, acoperita, pana la 5 zile.