Inspiratie

Vacanta de vara

 

Vine vacanta de vara o mare bucurie pentru copiii de toate varstele. Indiferent unde vor petrece vacanta de vara , pentru sanatatea celor  mici este important sa le oferim  mancaruri sanatoase si sa aiba un aport alimentar adecvat varstei lor, asociat cu multa activitate fizica. Adultii, trebuie sa-i incurajeze pe cei mici sa aibe activitati specifice varstei lor, sa se joace,  sa practice sporturi in special in aer liber. Practicarea sporturilor si a activitatilor fizice ii ajuta pe cei mici sa se dezvolte armonios atat fizic cat si psihic. Vara este un anotimp in care avem din abundenta fructe si legume proaspete de care trebuie sa profitam. Pentru un meniu echilibrat nu trebuie sa uitam ca cei mici au nevoie de mese reduse cantitativ dar frecvente de aceea este ideal pentru ei sa serveasca trei mese principale si doua sau chiar trei gustari. Apetitul copilului urmeaza indeaproape ritmul de crestere si nevoile nutritionale. In intervalul de varsta 2-7 ani scade consumul de lapte si de vegetale si creste cel de cereale, produse din cereale si dulciuri. Copiii in general prefera sursele de proteine moi in locul carnii aceasta fiind mai greu de mestecat.

 

Deoarece copii sunt in perioada de dezvoltare si sunt mult mai energici au nevoie de un aport caloric adecvat.  Glucidele (pe care le regasim in painea integrala, cereale, paste fainoase) sunt esentiale, ele consumandu-se primele cu eliberare rapida de energie, pentru buna functionare a organismului. Nu trebuie sa lipseasca nici proteinele, in special cele care contin toti aminoacizii esentiali (necesari sintezei de hormoni, anticorpi si enzime), grasimile animale si vegetale, mineralele si vitaminele  care sunt absorbite din fructele si legumele proaspete.

 

Mancarurile trebuie sa se prepare in special prin fierbere, coacere, in cuptor sau la gratar si sa se evite prajirea alimentelor. Este important sa se tina cont de preferintele culinare ale copilului si sa intelegem ca obiceiurile alimentare si gustul pentru mancarurile sanatoase se educa in timp.

 

Vom incepe ziua prin a oferi un mic dejun sanatos copilului care poate fi: 1-2 felii de paine, un ou fiert, 1 felie de branza si legume proaspete (rosii, castraveti, ardei gras, etc). Evitati consumul alimentelor conservate si procesate asa cum sunt mezelurile, cremele tartinabile, etc. O alta varianta indragita de copii este: un bol de cereale integrale (grau, ovaz sau musli) cu lapte sau iaurt in care pentru un plus de savoare putem sa adaugam cateva fructe deshidratate ca de exemplu: merisor, stafide, 2-3 curmale sau caise.  Cerelalele cu un continut mare de zahar creeaza dependenta si pe termen lung nu aduc beneficii pentru sanatatea copilului tau.

 

La pranz putem sa le servim paste integrale cu sos Bolognesse. Acest fel va fi preferat de copii dar si de parinti deoarece carnea este taiata in bucati mici si mai usor de consumat de catre copii, iar parintii vor fi fericiti pentru ca pot amesteca in sosul rosu legume tocate marunt, pe care cei mici nu le vor observa. Pentru cina o supa sau o ciorba de pui, in care putem sa le adaugam crutoane sau peste la gratar cu legume pot fi o alegere potrivita pentru cel mic. Nu trebuie sa uitam de gustari, care sunt importante deoarece necesitatile nutritionale ale copilului sunt mai mari decat ale unui adult. La gustari sunt ideale nucile, migdalele crude, fructele proaspete si de sezon sau iaurturile simple in care putem sa le adaugam noi cateva fructe deshidratate (caise, curmale, stafide, merisor, goji) pentru a le da un plus de savoare.