Inspiratieingrijire-copiiSupraalimentatia la copil
Inspiratie

Supraalimentatia la copil

 

Alimentatia copilului reprezinta unul dintre factorii principali care influenteaza dezvoltarea organismului acestuia. Nutrientii trebuie sa fie administrati astfel incat sa se asigure nevoile de crestere si dezvoltare corespunzatoare varstei, sa asigure o activitate fizica si intelectuala adecvata, precum si o buna stare de sanatate.

Copilul mic insa are multe particularitati, iar apetitul este un exemplu. Gusturile lor sunt limitate, iar unele alimente le displac. Refuzul alimentar ingrijoreaza de obicei familia, care va incerca sa inlocuiasca alimentul nedorit cu unul hipercalorigen.

Mancarea copilului trebuie sa fie variata (lapte, branzeturi, carne, oua, legume, fructe), sa fie pregatita dietetic, dar cu gust si prezentata agreabil.

Supraalimentatia copilului constituie un adevarat pericol. Copilul unic la parinti, supraingrijit, este amenintat cel mai mult, constatandu-se ca incidenta obezitatii copilului este invers proportionala cu numarul membrilor familiei. La copiii mai mari, supraalimentatia poate fi cauzata de o tulburare psihica reactionala (dificultati scolare, neintelegeri intre parinti, gelozie fata de alt frate etc.), supraalimentatia devenind un surogat cu care copilul isi rezolva situatii conflictuale.

Supraalimentatia deviaza metabolismul catre anabolismul lipidic, copilul devine sclavul placerii de a manca, raportul dintre foame si satietate se modifica prin cresterea pragului de satietate. Efectele obezitatii asupra starii de sanatate se manifesta inca din copilarie. Pot aparea tulburari de statica, anomalii ortopedice, cresterea incidentei hipertensiunii arteriale.

Aportul caloric excesiv in perioada de sugar si copil mic duce la multiplicarea excesiva a adipocitelor si determina mentinerea statusului de obez la varsta adulta.

Excesul de dulciuri rafinate in cursul zilei determina hiperglicemii, cu stimularea secretiei  insulinice si cresterea apetitului. Pe termen lung, aceste reactii predispun la aparitia diabetului zaharat si a obezitatii.

Excesul de carne si derivate in alimentatia copilului creeaza un exces de proteine. Acesta nu accelereaza cresterea si nu mareste sinteza musculara  peste limitele modelului genetic la copilul in cauza. Acest exces poate determina tulburari diverse favorizand procesele de putrefactie intestinala si multiplicarea germenilor patogeni. Se produce o inductie enzimatica hepatica si catabolismul accelerat al proteinelor cu eliminarea sub forma de uree a excesului de azot nefolosit, se va produce si o suprasolicitare a functiei de epurare renala. Regimul hiperproteic poate fi insoti de o crestere a adipocitelor, pregatind instalarea obezitatii.

Excesul de lipide in alimentatia copilului (de exemplu in consumul frecvent de cartofi prajiti, preparatele de tip fast-food) este foarte frecvent intalnit in cadrul dezechilibrelor ratiilor alimentare, determinand frecvent, pe langa obezitate, si hipercolesterolemii la copii, crescand riscul de boli cardiovasculare ale adultilor tineri. Abuzul de lipide la copii este incriminat in producerea calculilor biliari.

Luand in considerare toate cele de mai sus este necesar  ca parintii sa ofere copiilor optiuni alimentare tentante, dar sanatose. In cazul ingrijorarii asupra unei diete nepotrivite este bine sa solicite si sa obtina consiliere profesionala. Medicul de families sau pediatrul trebuie sa verifice cresterea si dezvoltarea normala a copilului, venind in sprijinul familiei pentru a rezolva problema de sanatate sau de comportament alimentar  al  copilului.