Inspiratieingrijire-copiiPrepararea hranei bebelusilor acasa: retete, beneficii
Inspiratie

Prepararea hranei bebelusilor acasa: retete, beneficii

 

Intr-un secol, in care in magazine si farmacii se poate gasi absolut orice preparat ambalat In borcanele cu etichete vesele, specialistii recomanda sa ne Intoarcem la bucatarie si sa preparam singure mancarea pentru bebelusi.

Pepararea hranei in casa prezinta foarte multe beneficii, atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Un prim beneficiu este reprezentat de faptul ca mama poate achizitiona alimentele din surse sigure si poate verifica provenienta lor. Un altul este dat de prospetimea alimentelor, acestea putand fi, astfel, alese cu grija, cercetandu-se aspectul, mirosul si, uneori, gustul, dar si de faptul ca se poate detine control asupra ingredientelor preparatelor, evitand astfel adaosul de aditivi, conservanti si coloranti. Gustul este un alt considerent important in aceasta situatie, mai ales pentru bebelus, astfel acesta putandu-se obisnui cu gustul natural al legumelor si fructelor.

 

Prepararea hranei acasa este o alternativa foarte sanatoasa pentru copil, si de ce nu, si una convenabila. Este foarte simplu si comod de facut, chiar si pentru cele mai ocupate mamici. Se pot realiza numeroase retete gustoase, care nu implica statul prea mult in bucatarie si gatitul propriu-zis. Este necesara doar achizitionarea unui minim de ustensile, cum ar fi un blender, un aparat de gatit cu aburi, vase care sa fie folosite strict in acest scop, o razatoare din sticla pentru fructe, pentru a impiedica oxidarea lor, si vase pentru stocare.

Dupa alegerea unor ingrediente proaspete, acestea se spala cu atentie, li se indeparteaza coaja, se fierb sau se pun la abur pentru cateva minute. Apoi, se pot pasa, fie cu ajutorul unui blender vertical, fie se maruntesc cu o furculita, crescand  progresiv consistenta lor pe masura aparitiei dentitiei sau In functie de etapa de alimentatie la care a ajuns copilul.         

Se recomanda evitarea folosirii zaharului sau a sarii, pentru ca bebelusii sa invete sa aprecieze gustul natural al alimentelor, dar si din ratiuni pur medicale, mai ales  in primul an de viata.

Pentru un plus de gust, se poate adauga o lingurita de  iaurt sau suc de lamaie. Acesta  din urma este si un bun  conservant, in cazul in care vrem sa oferim acelasi preparat bebelusului si a doua zi. Atunci cand se doreste preparea mai multor portii,  acestea pot fi pastrate maxim 48 ore la frigider sau Intre o luna si trei luni la congelator.

Retete

 

Piure de legume cu brinza de vaci

Ingrediente: 1 cartof; 1 morcov; 1 pastarnac, putina telina, 50 gr branza de vaci, patrunjel

Mod de preparare: se rad morcovul, telina, pastarnacul, se spala si se fierb. Separat, se fierbe cartoful. Dupa ce cartoful a fiert, se face un piure, la care se adauga restul legumelor pasate Impreuna cu branza de vaci.

 

Piure de dovlecel cu lamaie

Ingrediente: 1 dovlecel mediu, 1 iaurt, putin suc de lamaie.

Mod de preparare: dovlecelul se curata de coaja si de seminte, si se fierbe Intreg. Se scoate din apa In care a fiert, se scurge si se mixeaza sau se paseaza bine cu furculita. Se adauga iaurtul si putin suc de lamaie, apoi se amesteca bine din nou.

 

Crema de mazare cu pui

Ingrediente:100g mazare; 100 g piept de pui; 1 galbenus de ou; 2-3 frunze de patrunjel; 1 varf de cutit de sare

Mod de preparare: Pieptul de pui se spala in apa rece, se curata de pielita, si se pune la fiert. Separat, se fierbe si oul, pana se obtine un galbenus tare. Mazarea se fierbe si ea, dupa care se scurge de apa si se rastoarna intr-un bol. Se mixeaza pana se obtine o crema fina. In crema se adauga si galbenusul de ou, zdrobit cu furculita, si se amesteca pana se inglobeaza tot. Dupa ce a fiert si pieptul de pui, se taie fin si se adauga in compozitie. La final, se spala cateva frunze de patrunjel, se toaca foarte fin si se presara deasupra.

 

Orezul fiert cu mar copt si banana

Ingrediente: 1 mar, 1 banana, 1 lingurita de orez

Mod de preparare: Se fierbe orezul si se lasa sa se raceasca. Se taie marul in patru si se curata de seminte. Se pune marul intr-o cratita la abur pana se inmoaie, dupa care se da prin sita, si se amesteca cu orezul. Separat, se piseaza banana si se amesteca cu orezul si marul.

 

O alimentatie a parintilor, bazata pe principii sanatoase, reprezinta un motiv in plus, pentru copii de a o accepta, la randul lor, mult mai usor, prin puterea exemplului.