Comportamentul alimentar in copilaria timpurie
Comportamentul alimentar, practicile de hranire ale parintilor si problemele legate de greutate, in copilaria timpurie
Alimentatia proasta, lipsa de miscare si de educatie a parintilor, care nu detin cunostinte legate de o nutritie corecta sunt principalele cauze ale cresterii numarului de copii cu probleme de greutate.
Problemele de greutate, care apar in primii ani de viata au tendinta de a persista si ulterior. Cercetarile comportamentale efectuate in aceasta perioada pot oferi informatii cu privire la etiologia cresterii in greutate. Specialistii sustin ca sedentarismul, alimentatia deficitara, bazata pe mancarea de tip fast-food si orele petrecute in fata televizorului sau calculatorului sunt cauzele obezitatii infantile. De asemenea, acestia spun ca este necesar ca si in familie sa se ia masuri, pentru a preveni aparitia obezitatii. O educatie corecta in domeniul nutritiei poate combate excesul de greutate si obezitatea de la o varsta frageda.
S-au efectuat o serie de studii pe esantioane de prescolari, care au avut drept scop urmarirea asocierii comportamentului alimentar si practicilor parentale de hranire cu indicele de masa corporala (IMC) si statusul ponderal (subponderali, supraponderali si obezi). S-a constatat faptul ca treisprezece procente din copiii prescolari erau subponderali, 8 % supraponderali, iar 2% obezi. Niveluri mai crescute ale receptivitatii alimentare, placerii de a manca si restrictiilor impuse de parinti au fost asociate cu un indice de masa corporala mai mare. O parte din asocierile dintre comportamentul alimentar al copiilor si indicele de masa corporala au fost datorate practicilor de hranire parentale, determinand modificari in proportie de 20-43%.
Un studiu a oferit informatii importante prin are s-a aratat modul in care comportamentul alimentar al copiilor mici si modelele parentale de hranire difera intre copiii cu greutate normala, subponderali si supraponderali. Prevalenta crescuta a subponderei si supraponderei in randul prescolarilor sugereaza necesitatea unor interventii de prevenire ale acestora cat mai timpuriu.
Asadar, este important sa invatam sa intelegem ca problemele de nutritie nu sunt o gluma si ca stau la baza multor afectiuni medicale. Este important sa invatam cum sa mancam, acesta reprezentand exemplul pe care il vom da si copiilor nostri.