InspiratieIdei pentru tineTraditii: 5 alimente pe care sa le alegi pentru masa de Revelion
Inspiratie

Traditii: 5 alimente pe care sa le alegi pentru masa de Revelion

Anul se apropie de sfarsit si mai sunt putine zile pana cand vom sarbatori Revelionul. Noaptea dintre ani este marcată pe toate meridianele prin mese festive, iar traditiile culinare legate de sosirea Anului Nou sunt pe cat de diverse, pe atat de interesante. Fiecare popor are propriile sale obiceiuri gastronomice, fie ca este vorba de alimente considerate aducatoare de noroc sau de mancaruri speciale. Iata cateva dintre ele si modul in care le poti include in meniul pentru masa de Revelion.

Peste

In multe culturi, consumul de peste in noaptea dintre ani este asociat cu prosperitatea. In China, pestele face parte din cele sapte alimente considerate norocoase ce se mananca de Revelion, iar traditia cere ca el sa fie gatit intreg.

In Polonia sau tarile scandinave se foloseste pestele marinat sau afumat, iar in  tara noastra se spune ca cel care va consuma peste in noaptea de Anul Nou va trece prin anul care vine „ca pestele prin apa”. 

Verdeturi

Salatele verzi de orice fel, frunzele de telina, varza si toate celelalte zarzavaturi sunt consumate cu precadere de Revelion in multe parti ale lumii, nu doar pentru aportul lor de vitamine si gustul pe care il adauga mancarurilor, ci si pentru faptul ca sunt considerate aducatoare de prosperitate datorita culorii lor, asemanatoare bancnotelor.

Varza, fie ea murata sau cruda, taiata in fasii, simbolizeaza o viata lunga si este folosita in multe tari la mesele de Anul Nou in salate sau in diferite combinatii cu legume.

Fasole si linte

Fasolea pestrita, considerata o leguma care aduce norocul, este servita in sudul Statelor Unite cu turte de malai si carne de porc.In Argentina, cei care doresc sa-si pastreze locul de  munca sau sa-si gaseasca unul mai bun in anul ce vine consuma la masa festiva fasole rosie sau neagra.

Lintea face parte si ea din categoria alimentelor ce se mananca de Revelion, in special in Italia. Se spune despre ea ca, datorita formei sale asemanatoare monedelor, este aducatoare de bogatie si prosperitate.

Struguri

In Spania este obiceiul ca la miezul noptii de Revelion sa se manance 12 boabe de strugure, cate una pentru fiecare bataie a clopotului care anunta venirea noului an. Boabele reprezinta lunile ce vor veni si se spune ca gustul lor, dulce sau acru, arata cum va fi luna respectiva - favorabila sau nu.

Acelasi obicei se intalneste si in Mexic, unde pentru fiecare boaba de strugure se pune o dorinta. Daca o persoana reuseste sa manance toate cele 12 boabe in ultimele 12 secunde ale anului ce se incheie, se crede ca dorintele se vor implini.

Rodii

Sunt printre fructele ce se mananca de Revelion in Turcia. Semintele lor, de un rosu aprins, simbolizeaza fertilitatea, norocul si bogatia. Exista credinta ca sotii care doresc copii trebuie sa consume rodie la masa din noaptea de Anul Nou.

Chiar daca la noi in tara retetele de cozonaci pufosi sunt cele mai folosite pentru deserturile sarbatorilor de iarna, poti incerca si o prajitura cu rodie care sa aduca o nota deosebita mesei de Revelion.

Iata si cateva retete inspirate din aceste alimente pe care le poti pregati pentru masa de Revelion 2022.

Crap la cuptor cu legume

Ingrediente:

  • 1 crap intreg (1,5-2 kg)
  • 250 ml vin alb de calitate
  • un ardei gras
  • 2 cepe medii
  • un ardei gras, de preferinta rosu
  • 1 lamaie
  • o conserva de rosii taiate cuburi
  • 2 morcovi
  • 2 linguri suc de rosii
  • zeama de la o lamaie
  • o lingura de ulei
  • sare, dupa gust
  • piper proaspat macinat, dupa gust
  • patrunjel tocat, pentru decor

Mod de preparare:

  • Pestele se curata de solzi, intestine si branhii, se taie aripioarele si se spala bine in apa rece. Se sterge, se sareaza si se stropeste cu zeama de lamaie in interior si exterior, se acopera si se pune la frigider pentru o ora.
  • Intre timp se taie ceapa, ardeiul si morcovii in bucati potrivite, se pun in tava pentru cuptor, se stropesc cu putin ulei, se adauga sare si piper si se amesteca bine, dupa care se intind uniform. Se incinge cuptorul la 180 de grade.
  • Se scoate pestele de la rece, se cresteaza pe o parte cu un cutit bine ascutit, in crestaturi se asaza felii subtiri de lamaie si se pune in tava, peste legume. Se toarna vinul si se adauga si putina apa. Tava se acopera si se introduce in cuptor pentru aproximativ 45 de minute.
  • Se verifica din cand in cand, iar daca lichidul a scazut prea mult se mai poate adauga vin sau apa, ca sa nu se arda. Dupa trecerea celor trei sferturi de ora, se descopera tava, se toarna sucul de rosii si se reintroduce la cuptor pentru inca 15 minute sau pana cand pestele s-a rumenit. Se scoate, se asaza pe un platou impreuna cu legumele, se presara cu patrunjel si se serveste.

Fasole neagra cu carne de porc si carnati chorizo

Ingrediente:

  • o conserva de fasole neagra
  • 3 carnati chorizo, taiati in felii subtiri
  • 400 g carne de porc, taiata cubulete
  • 500 ml fond de carne
  • 3 cepe medii, tocate julienne
  • o lingura pasta de rosii
  • 2-3 linguri de ulei
  • 2-3 boabe de ienibahar
  • boia de ardei iute, dupa gust
  • sare si piper proaspat macinat, dupa gust

Mod de preparare:

  • Intr-o cratita incinge uleiul si rumeneste bucatelele de carne de porc. Pune ceapa taiata pestisori si lingura de pasta de rosii si soteaza cel putin 2-3 minute. Toarna fondul de carne, adauga fasolea scursa in prealabil, piperul si boiaua de ardei iute. Lasa la fiert pentru aproximativ o jumatate de ora.
  • Pune in cratita feliile de chorizo, amesteca si mai lasa putin pe foc. Doar daca este nevoie, poti adauga sare. Serveste alaturi de tortillas simple de porumb.

Prajitura cu iaurt grecesc si boabe de rodie

Ingrediente:

Pentru prajitura:

  • 150 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 300 g iaurt grecesc gras
  • 300 g faina
  • 2 oua
  • esenta de vanilie
  • 100 g fistic maruntit
  • 10 g praf de copt

Pentru crema:

  • sucul de la o lamaie
  • 250 g branza mascarpone
  • miere, dupa gust
  • samburi de rodie

Mod de preparare:

  • Se mixeaza intr-un vas iaurtul cu zaharul, esenta de vanilie si ouale. Cand compozitia este omogena, se adauga treptat faina, fisticul si praful de copt, amestecand pana cand toate ingredientele uscate au fost incorporate.
  • Se toarna compozitia intr-o tava rotunda, tapetata cu hartie de copt si se introduce in cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade. Se lasa aproximativ 30-40 de minute sau pana trece testul scobitorii.
  • Cat timp se coace prajitura, se amesteca intr-un bol toate ingredientele pentru crema pana la omogenizare.
  • Cand este gata, se scoate prajitura din cuptor si din forma si se lasa sa se raceasca complet pe un gratar. Peste blatul rece se adauga crema, se niveleaza si se decoreaza cu samburi de rodie.

Traditiile culinare de sarbatori ale fiecarui popor sunt un tezaur pentru gastronomia internationala. Daca doresti sa pasesti cu dreptul in noul an si sa imbogatesti meniul clasic de Revelion cu ceva aparte, lasa-te inspirat de retetele noastre si prepara-le pentru familia si invitatii tai.

Sursa foto: Shutterstock