Retete cozonaci traditionali cu nuca, vanilie, scortisioara
Nu mai este mult pana la venirea sarbatorilor de iarna, asa ca strazile au inceput deja sa fie luminate in spiritul acestora, magazinele se aglomereaza, usor-usor, de cei dornici sa gaseasca cele mai potrivite cadouri pentru cei dragi, iar cumparaturile pentru masa in familie sunt in toi. Atmosfera Craciunului nu este, insa, completa, daca din ea nu face parte si mirosul de cozonac aromat, proaspat scos din cuptor. Fraged si pufos, daca este pregatit asa cum trebuie, cozonacul este de nelipsit din meniul de sarbatoare al romanilor, fiind un preparat traditional iubit, deopotriva, de copii si de adulti.
- De ce ingrediente ai nevoie pentru cozonaci
- Retete de cozonaci
- Sfaturi pentru a pregati cozonaci perfecti
De ce ingrediente ai nevoie pentru cozonaci
Modul de preparare si forma cozonacilor difera usor de la o zona a tarii la alta, insa ingredientele de baza folosite de gospodine in preparare raman aceleasi. Astfel, daca vrei ca de sarbatori sa iti bucuri musafirii cu niste cozonaci facuti chiar de tine, ar trebui sa pui pe lista de cumparaturi urmatoarele:
- faina alba de calitate superioara;
- zahar;
- oua;
- lapte;
- drojdie.
Pentru o aroma mai placuta, foloseste in aluat si coaja rasa de portocala sau de lamaie.
In ceea ce priveste compozitia, ingredientele difera in functie de reteta de cozonac pe care o urmezi si de preferintele tale culinare, aceasta continand, cel mai adesea, unul sau mai multe dintre urmatoarele:
Cozonacii pot fi facuti sub diverse forme - drepti, rotunzi, simpli sau impletiti - asa ca ai multe variante la dispozitie din care sa o alegi pe cea care vrei sa iti infrumuseteze masa de Craciun.
In ceea ce priveste compozitia, ingredientele difera in functie de reteta de cozonac pe care o urmezi si de preferintele tale culinare, aceasta continand, cel mai adesea, unul sau mai multe dintre urmatoarele:
- cacao;
- nuci;
- rahat turcesc;
- stafide.
Cozonacii pot fi facuti sub diverse forme - drepti, rotunzi, simpli sau impletiti - asa ca ai multe variante la dispozitie din care sa o alegi pe cea care vrei sa iti infrumuseteze masa de Craciun.
Retete de cozonaci
Nu multe gospodine reusesc sa prepare cozonacii pe care si-i doresc, iar motivele pentru care acest lucru se intampla sunt diverse: nu au respectat intocmai reteta, nu au avut rabdarea necesara sau nu au folosit ingrediente in starea optima. Totusi, nimic nu se compara cu fragezimea si gustul unui cozonac facut in casa, asa ca uite cateva retete pe care le poti lua in calcul pentru a prepara propriii tai cozonaci.Cozonac cu nuca si vanilie
Daca vrei un cozonac clasic, dar care sa aiba, totusi, o aroma deosebita, cozonacul cu nuca si vanilie poate fi alegerea potrivita.Ingrediente:
Ingrediente pentru umplutura:
- 2 kg de faina;
- 100 g de drojdie;
- 800 g de zahar;
- 1 l de lapte;
- vanilie;
- 200 ml de ulei;
- 12 oua;
- coaja rasa de la 2 lamai;
- 1 esenta de rom;
- un praf de sare.
Ingrediente pentru umplutura:
- 6-8 bucati de rahat;
- 4 linguri de cacao;
- nuca macinata.
Mod de preparare:
In primul rand, tine cont ca aceste cantitati de ingrediente sunt pentru a obtine 6 cozonaci, asa ca, daca vrei mai putini, nu uita sa ajustezi gramajele.
Faina trebuie cernuta de 2-3 ori, pana cand devine foarte fina. Apoi, prepara o maia amestecand drojdia, 4 linguri de faina si 100 de mililitri de lapte.
Incalzeste putin laptele ramas si dizolva in el 700 de grame de zahar si vanilia.
Urmatorul pas este separarea galbenusurilor de albusuri. In recipientul in care se afla faina, adauga, treptat, maiaua din drojdie, laptele in care ai dizolvat vanilia si galbenusurile, continuand sa amesteci. Pune si uleiul, mai framanta compozitia aproximativ 5 minute si apoi las-o la dospit pentru circa o ora.
Intr-un alt vas, bate albusurile cu praful de sare si cu coaja de lamaie, apoi pune peste acestea nuca macinata, cele 100 de grame de zahar ramase, cele 4 linguri de cacao si esenta de rom.
Cand aluatul a crescut, imparte-l in 6 bucati egale. Intinde, pe rand, foile de aluat si pune peste ele umplutura de nuca, dar si bucatile de rahat. Ruleaza-le, stropeste-le cu apa, indulceste-le cu zahar prin presarare si apoi pune-le in tavi. Mai asteapta aproximativ jumatate de ora pentru ca aluatul sa mai creasca, apoi introdu cozonacii la cuptor.
Dupa aproximativ 45 de minute, poti scoate cozonacii si te poti pregati deja sa ii degusti.
In primul rand, tine cont ca aceste cantitati de ingrediente sunt pentru a obtine 6 cozonaci, asa ca, daca vrei mai putini, nu uita sa ajustezi gramajele.
Faina trebuie cernuta de 2-3 ori, pana cand devine foarte fina. Apoi, prepara o maia amestecand drojdia, 4 linguri de faina si 100 de mililitri de lapte.
Incalzeste putin laptele ramas si dizolva in el 700 de grame de zahar si vanilia.
Urmatorul pas este separarea galbenusurilor de albusuri. In recipientul in care se afla faina, adauga, treptat, maiaua din drojdie, laptele in care ai dizolvat vanilia si galbenusurile, continuand sa amesteci. Pune si uleiul, mai framanta compozitia aproximativ 5 minute si apoi las-o la dospit pentru circa o ora.
Intr-un alt vas, bate albusurile cu praful de sare si cu coaja de lamaie, apoi pune peste acestea nuca macinata, cele 100 de grame de zahar ramase, cele 4 linguri de cacao si esenta de rom.
Cand aluatul a crescut, imparte-l in 6 bucati egale. Intinde, pe rand, foile de aluat si pune peste ele umplutura de nuca, dar si bucatile de rahat. Ruleaza-le, stropeste-le cu apa, indulceste-le cu zahar prin presarare si apoi pune-le in tavi. Mai asteapta aproximativ jumatate de ora pentru ca aluatul sa mai creasca, apoi introdu cozonacii la cuptor.
Dupa aproximativ 45 de minute, poti scoate cozonacii si te poti pregati deja sa ii degusti.
Cozonac cu nuca si scortisoara
Scortisoara se potriveste de minune cu placinta cu mere, cu vinul fiert, dar poate fi inclusa si pe lista de ingrediente a cozonacilor.Ingrediente:
Ingrediente pentru compozitie:
- 500 g de faina cernuta;
- 2 galbenusuri de ou;
- 15 g de drojdie;
- 175 g de zahar;
- 100 ml de apa;
- 100 ml de lapte;
- 30 g de unt
- un praf de sare;
Ingrediente pentru compozitie:
- 200 g de zahar;
- 2 linguri de scortisoara;
- 150 g de nuca macinata;
- 150 g de unt.
Mod de preparare:
Amesteca laptele cu apa si incalzeste-le. Pune un praf de sare si o lingura de zahar in 70 de mililitri din amestec si apoi pune si drojdia, pentru a se dizolva. Intr-un alt vas, pune faina si adauga, in mijlocul ei, maiaua din drojdie. Framanta compozitia, las-o la dospit intr-un loc cald si apoi adauga zaharul ramas, untul topit, galbenusurile de ou si restul de lapte amestecat cu apa. Aluatul obtinut va fi moale, dar framanta-l pana cand acesta va incepe sa se desprinda de pe maini. Ai rabdare, apoi, pana cand isi dubleaza volumul prin dospit.
In acest timp, amesteca, intr-un alt vas, zaharul cu nuca macinata si cu scortisoara. Topeste si untul si asteapta pana cand acesta se raceste putin.
Cand aluatul este gata, rastoarna-l pe masa pe care urmeaza sa pregatesti cozonacii si pe care ai presarat inainte faina. Intinde-l astfel incat sa obtii o foaie cat se poate de subtire. Pune peste ea compozitia cu nuca si stropeste cu unt topit.
Impatureste aluatul astfel incat latura de sus si cea de jos sa se intalneasca la mijlocul foii. Repeta procesul de presarare cu umplutura de nuca si cu unt si acum impatureste cozonacul astfel incat laturile din stanga si din dreapta sa se intalneasca la mijloc. In continuare, foloseste restul de umplutura si de unt pentru presarare si apoi ruleaza aluatul sub forma de rulada. Mai lasa-l la dospit aproximativ 30 de minute.
Vei avea nevoie de un vas de ceramica in care sa coci cozonacul. Unge fundul vasului cu unt si cozonacul cu ou batut, apoi pune-l in cuptorul preincalzit si lasa-l la copt pentru aproximativ 60 de minute, in functie de culoarea pe care o va dobandi cozonacul.
Amesteca laptele cu apa si incalzeste-le. Pune un praf de sare si o lingura de zahar in 70 de mililitri din amestec si apoi pune si drojdia, pentru a se dizolva. Intr-un alt vas, pune faina si adauga, in mijlocul ei, maiaua din drojdie. Framanta compozitia, las-o la dospit intr-un loc cald si apoi adauga zaharul ramas, untul topit, galbenusurile de ou si restul de lapte amestecat cu apa. Aluatul obtinut va fi moale, dar framanta-l pana cand acesta va incepe sa se desprinda de pe maini. Ai rabdare, apoi, pana cand isi dubleaza volumul prin dospit.
In acest timp, amesteca, intr-un alt vas, zaharul cu nuca macinata si cu scortisoara. Topeste si untul si asteapta pana cand acesta se raceste putin.
Cand aluatul este gata, rastoarna-l pe masa pe care urmeaza sa pregatesti cozonacii si pe care ai presarat inainte faina. Intinde-l astfel incat sa obtii o foaie cat se poate de subtire. Pune peste ea compozitia cu nuca si stropeste cu unt topit.
Impatureste aluatul astfel incat latura de sus si cea de jos sa se intalneasca la mijlocul foii. Repeta procesul de presarare cu umplutura de nuca si cu unt si acum impatureste cozonacul astfel incat laturile din stanga si din dreapta sa se intalneasca la mijloc. In continuare, foloseste restul de umplutura si de unt pentru presarare si apoi ruleaza aluatul sub forma de rulada. Mai lasa-l la dospit aproximativ 30 de minute.
Vei avea nevoie de un vas de ceramica in care sa coci cozonacul. Unge fundul vasului cu unt si cozonacul cu ou batut, apoi pune-l in cuptorul preincalzit si lasa-l la copt pentru aproximativ 60 de minute, in functie de culoarea pe care o va dobandi cozonacul.
Cozonac impletit cu nuca si smantana
Unele gospodine spun ca secretul pentru un cozonac pufos este smantana. Daca vrei un cozonac cu umplutura din belsug, dar care sa fie si pufos, poti incerca aceasta reteta cu nuca si smantana.Ingrediente:
Ingrediente pentru compozitie:
- 1 kg de faina;
- 5 galbenusuri;
- 75 g de unt;
- 50 ml de ulei;
- un praf de sare;
- vanilie, rom;
- 14 g de drojdie uscata;
- 100 g de stafide;
- coaja rasa de la o lamaie si de la o portocala;
- 100 g de smantana;
- 300 g de zahar;
- 500 ml de lapte.
Ingrediente pentru compozitie:
- 500 g de miez de nuca;
- 50 g de cacao;
- 1 lingura de rom;
- 150 g de zahar;
- 5 albusuri de ou.
Mod de preparare
Mai intai, amesteca drojdia cu faina.
Bate galbenusurile cu praful de sare si asteapta aproximativ 15 minute pana cand culoarea acestora devine mai inchisa. Dupa aceea, adauga-le peste faina, alaturi de smantana, vanilie, coaja de lamaie si portocala, rom, zahar si 375 de mililitri de lapte (adica 3 sferturi din cantitatea totala).
Framanta aluatul si mai adauga lapte, daca este nevoie, in functie de textura compozitiei. Lasa-l la dospit aproximativ jumatate de ora. Apoi, rastoarna-l pe masa de lucru unsa cu ulei si mai framanta-l pentru 5 minute, apoi lasa-l la dospit pentru inca o ora.
In acest timp, ocupa-te de umplutura pentru cozonac. Adauga, peste miezul de nuca macinat, romul, zaharul si cacao. Amesteca ingredientele, apoi pune si albusurile, dar nu pe toate odata, pentru a nu obtine o crema prea putin densa.
Acum, imparte aluatul in doua bucati egale. Intinde-o pe una dintre ele si pune pe ea un sfert din umplutura si stafide (inmuiate in rom). Rasuceste aluatul si procedeaza exact la fel si cu cea de a doua bucata. Lipeste aluatul la extremitati, pentru a nu curge umplutura, apoi incruciseaza cele doua bucati umplute cu crema. Pune cozonacul intr-o tava pe care ai pus hartie de copt si unge-l cu ou batut pentru a se rumeni. Lasa cozonacul la cuptor pentru aproximativ o ora, tinand cont ca in primele 15 minute focul sa fie mic.
Mai intai, amesteca drojdia cu faina.
Bate galbenusurile cu praful de sare si asteapta aproximativ 15 minute pana cand culoarea acestora devine mai inchisa. Dupa aceea, adauga-le peste faina, alaturi de smantana, vanilie, coaja de lamaie si portocala, rom, zahar si 375 de mililitri de lapte (adica 3 sferturi din cantitatea totala).
Framanta aluatul si mai adauga lapte, daca este nevoie, in functie de textura compozitiei. Lasa-l la dospit aproximativ jumatate de ora. Apoi, rastoarna-l pe masa de lucru unsa cu ulei si mai framanta-l pentru 5 minute, apoi lasa-l la dospit pentru inca o ora.
In acest timp, ocupa-te de umplutura pentru cozonac. Adauga, peste miezul de nuca macinat, romul, zaharul si cacao. Amesteca ingredientele, apoi pune si albusurile, dar nu pe toate odata, pentru a nu obtine o crema prea putin densa.
Acum, imparte aluatul in doua bucati egale. Intinde-o pe una dintre ele si pune pe ea un sfert din umplutura si stafide (inmuiate in rom). Rasuceste aluatul si procedeaza exact la fel si cu cea de a doua bucata. Lipeste aluatul la extremitati, pentru a nu curge umplutura, apoi incruciseaza cele doua bucati umplute cu crema. Pune cozonacul intr-o tava pe care ai pus hartie de copt si unge-l cu ou batut pentru a se rumeni. Lasa cozonacul la cuptor pentru aproximativ o ora, tinand cont ca in primele 15 minute focul sa fie mic.
Sfaturi pentru a pregati cozonaci perfecti
Indiferent de sortimentul pe care il vei gati pentru sarbatori, un lucru este sigur: vrei sa obtii niste cozonaci pufosi, gustosi, bine rumeniti si aromati. Ca sa reusesti, ar fi bine sa tii cont de urmatoarele:⦁ nu folosi ingrediente reci, ci doar la temperatura camerei;
⦁ asigura-te ca este cald in bucatarie cand prepari aluatul, dar si in incaperea in care il vei lasa la dospit;
⦁ pentru maiaua din drojdie, foloseste lapte caldut - nu rece, nu fierbine;
⦁ alege lapte gras si proaspat;
⦁ adauga o lingura de smantana sau de untura in aluat, pentru a mari continutul de grasime din acesta;
⦁ foloseste doar faina cernuta, adaug-o treptat si framanta bine pana cand este integrata in totalitate in compozitie;
⦁ adauga putin lapte fierbinte peste nuca, inainte de a prepara umplutura;
⦁ nu deschide cuptorul in primele 20 de minute de coacere.
⦁ asigura-te ca este cald in bucatarie cand prepari aluatul, dar si in incaperea in care il vei lasa la dospit;
⦁ pentru maiaua din drojdie, foloseste lapte caldut - nu rece, nu fierbine;
⦁ alege lapte gras si proaspat;
⦁ adauga o lingura de smantana sau de untura in aluat, pentru a mari continutul de grasime din acesta;
⦁ foloseste doar faina cernuta, adaug-o treptat si framanta bine pana cand este integrata in totalitate in compozitie;
⦁ adauga putin lapte fierbinte peste nuca, inainte de a prepara umplutura;
⦁ nu deschide cuptorul in primele 20 de minute de coacere.
Cozonacii se numara printre cele mai iubite bunatati si, desi este nevoie sa investesti ceva timp si rabdare in prepararea lor, efortul merita cu siguranta, mai ales cand vei vedea incantarea de pe fetele musafirilor si ale copiilor cand vor gusta din ceea ce tu ai pregatit.
Sursa foto: shutterstock.com
Sursa foto: shutterstock.com