InspiratieIdei pentru tineVin spumant sau sampanie? Care este diferenta dintre ele, prin ce se aseamana si cum sa le servesti
Inspiratie

Vin spumant sau sampanie? Care este diferenta dintre ele, prin ce se aseamana si cum sa le servesti

Cand este vorba despre o aniversare, o masa in familie, o sarbatoare sau un eveniment important pentru tine si pentru cei dragi, stii ca trebuie sa pui pe masa si o bautura pe masura ocaziei, care sa va faca pe toti sa simtiti cat mai bine bucuria momentului. 

Pentru astfel de prilejuri ai multe variante la dispozitie din care poti alege, insa o dilema apare adesea atunci cand trebuie sa te decizi: sampanie sau vin spumant? Ca sa poti alege exact ceea ce iti doresti, trebuie sa cunosti, mai intai, diferenta dintre cele doua tipuri de bauturi. Chiar daca pentru unii cele doua sunt unul si acelasi lucru, este important de stiut ca diferenta esentiala consta in modalitatea de preparare. Totusi, sampania face parte tot din categoria vinurilor spumante.
 
⦁    Cum se obtine vinul spumant si ce particularitati are acesta
⦁    Ce tipuri de vin spumant exista in functie de regiunea de provenienta
⦁    Ce tipuri de vin spumant exista in functie de cantitatea de zahar continuta
⦁    Cum se serveste vinul spumant 
⦁    Istoria vinului spumant 

 

Cum se obtine vinul spumant si ce particularitati are acesta

Pentru ca vinul sa devina spumant este nevoie ca acesta sa treaca prin doua fermentari. Astfel, are loc o prima fermentare asemanatoare cu cea a vinului obisnuit, si o a doua, prin care bautura retine dioxidul de carbon. Pentru aceasta, vinul este supus unei presiuni de pana la 6 bari, care impune si necesitatea imbutelierii vinului spumant in sticle foarte rezistente. 

Cea de a doua fermentare a vinului se poate face prin mai multe metode. 
 

Metoda Champegnoise - metoda traditionala

Este metoda prin care se obtine sampania si care presupune ca fermentarea sa aiba loc in sticla. Este metoda cea mai indelungata - dureaza mai mult de 1 an - si cea mai costisitoare de a obtine vin spumant, de unde si rafinamentul si prestigiul de care se bucura sampania.  

Metoda presupune cupajare - amestecare de vinuri in anumite proportii pentru obtinerea de calitati specifice - si degorjare - indepartarea depunerilor de drojdie din sticla unde a avut loc fermentarea. 

Numele de sampanie provine de la regiunea franceza unde aceasta bautura a fost pentru prima data produsa - Champagne - prin folosirea a trei soiuri de struguri specifici zonei: Pinot Meunier, Pinot Noir si Chardonnay.
 

Metoda Charmat sau Cuve - metoda conventionala

Este metoda prin care se obtine Prosecco si care presupune ca cea de a doua fermentare are loc in tancuri sau cisterne din inox sau otel inoxidabil. Peste vinul din acestea se adauga amestecul de drojdie si zahar, dupa care are loc procesul de racire, limpezire si imbuteliere a bauturii. 

Metoda a aparut ca rezultat al industrializarii, in urma cresterii consumului de vinuri spumante, fiind mai tehnica si mai rapida decat metoda traditionala. Vinul spumant astfel obtinut are o dinamica mai mare a bulelor de dioxid de carbon pe care le contine.
 

Metoda transferului

Este metoda cel mai des folosita in Australia si Statele Unite ale Americii si aplicarea acesteia inseamna ca bulele de dioxid de carbon sunt create direct in interiorul sticlelor. Dupa aceasta etapa, urmeaza decantarea, care are loc in recipiente mari, apoi filtrarea drojdiilor si reimbutelierea vinului. 

Metoda impregnarii cu dioxid de carbon

Prin aceasta metoda se obtin vinurile denumite „spumoase” sau „perlante”, iar in cadrul ei nu mai are loc o a doua fermentare, dioxidul de carbon fiind impregnat in bautura. Vinurile astfel obtinute au un nivel ridicat de perlare - adica au multe bule de dioxid de carbon -, dar care dispare repede. 
 

Calitatea unui vin spumant depinde de metoda sa de imbuteliere, de conditiile in care este pastrat si de calitatea strugurilor folositi in productie. 

Cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont cand este vorba despre un vin spumant sunt culoarea, dulceata si perlajul. In timp, daca este pastrat intr-un mediu optim, vinul spumant capata o culoare mai intensa si o aroma mai placuta. Dulceata depinde in totalitate de cantitatea de zahar continuta, iar perlajul este in functie de presiunea folosita in producerea vinului. 
 

Ce tipuri de vin spumant exista in functie de regiunea de provenienta

In functie de regiunea de provenienta, dar si de modul in care au fost produse si de caracteristicile pe care le au, exista mai multe sortimente de vin spumant.

⦁    Sampania - cel mai apreciat si celebru sortiment de vin spumant, avand origini franceze;
⦁    Prosecco - isi are originile in regiunea italiana Prosecco, este mai dulce decat sampania si este facut din struguri Glera;
⦁    Lambrusco - este un vin, de asemenea, de origine italiana, care are o cantitate scazuta de dioxid de carbon si face parte din categoria frizzante;
⦁    Cava - are aroma florala, este originar din Catalonia, Spania si este mai putin dulce decat Prosecco;
⦁    Cremant - vin de origine franceza, produs in Valea Loarei, in mod asemanator cu sampania;
⦁    Sekt - provine din Germania si este caracterizat de nivelul redus de alcool si dulceata;
⦁    Vinul spumant rose - cel mai des intalnit in zona Provence din Franta, dar este produs in toate zonele din lume.
 

Acestea sunt cele mai cunoscute tipuri de vin spumant, insa mai exista si altele, care iti pot oferi o experienta placuta daca alegi sa le incerci cu ocazia unui eveniment. 
 

Ce tipuri de vin spumant exista in functie de cantitatea de zahar continuta

In producerea vinului se foloseste o cantitate mai mica sau mai mare de zahar, in functie de dulceata care se vrea a fi obtinuta. In functie de aceasta, exista mai multe tipuri de vin spumant, pe care este bine sa le cunosti pentru a sti ce sa alegi atunci cand mergi la cumparaturi.

⦁    Brut natural/ Brut Zero: contine cel mult 3 grame zahar/litru;
⦁    Extra Brut: < 6 g zahar/l;
⦁    Brut: < 15 g zahar/l;
⦁    Extra Dry/ Extra Sec: 12-20 g zahar/l;
⦁    Sec: 17-35 g zahar/l;
⦁    Demisec: 35-50 g zahar/l;
⦁    Dulce: > 50 g zahar/l.

De asemenea, tipurile de vin spumant se diferentiaza intre ele si in functie de presiunea din sticla in care este turnat. Astfel, exista:

⦁    vin spumant de presiune inalta: 3,5 bari - sampania si vinurile spumante obtinute prin metoda traditionala, Cremant-ul;
⦁    vin spumant de presiune joasa: 1-2,5 bari - vinurile spumoase si cele cu nivel redus de alcool.

Cum se serveste vinul spumant

Pentru a-l servi cum se cuvine, toarna vinul spumant in pahare inalte si subtiri. Ideal ar fi ca acesta sa aiba o temperatura de 6-10 grade Celsius cand il consumi ca gustul si proprietatile sale sa fie exact cele dorite. Pentru a nu incalzi bautura, tine paharul in care se afla de picior, nu de cupa. 

Felul in care torni vinul este, de asemenea, important. Deschide sticla exact inainte de servire si fara sa o agiti inainte. Umple cam ⅔ din pahar si apoi bucura-te, in sfarsit, de aroma vinului.

Alegi cel mai adesea un vin spumant pentru evenimente sau ocazii speciale, dar trebuie sa tii cont si de modul in care este recomandat sa il servesti.
 

Inainte de masa

Vinul spumant este considerat ca facand parte din categoria digestivelor, astfel ca cel mai bine este sa il consumi inainte de masa. Asocierea sa cu diverse alimente se face in functie de cantitatea de zahar continuta, dar si de sortimentul din care face parte.

Daca alegi varianta rafinata a sampaniei, ar trebui sa stii ca aceasta este cel mai des consumata alaturi de preparate mai sofisticate, precum stridiile sau icrele de sturion.

Daca alegi alte tipuri de vin spumant, le poti consuma alaturi de branzeturi cremoase, cum sunt branza de capra sau branza Brie, dar si cu fructe sau cu fructe de mare. Poti continua sa bei vin spumant si in timpul mesei, dar fara a-l combina cu alte bauturi. De asemenea, daca, pe parcurs, vrei sa incerci si o alta categorie sau tip de vin spumant, tine cont ca acesta sa fie de o calitate superioara fata de primul tip consumat. 

Vinurile spumante demiseci se potrivesc foarte bine cu deserturile, in timp ce vinurile Extra Seci - Prosecco - pot fi puse in valoare daca sunt servite alaturi de mezeluri sau oua umplute. 

In cocktailuri

Poti folosi vinul spumant, inclusiv sampania, si ca ingredient in prepararea de cocktailuri. De exemplu:

⦁    Sgroppino: Prosecco, vodka de lamaie, gheata si menta;
⦁    Cocktail French 75: sampanie, gin, suc de lamaie, gheata sfaramata; 
⦁    Cocktail pentru domni: vin spumant rose demisec, bere cu ghimbir, sirop de pere, gheata.
 

Istoria vinului spumant

Astazi, vinul spumant este de nelipsit de la evenimentele importante din viata noastra. Vorbim, astfel, mai ales despre sampanie, a carei deschidere este simbolica mai ales pentru momentul trecerii dintre ani. Sampania este si cel mai celebru vin spumant. 

Acesta exista, insa, de mai bine de 500 de ani. Cel mai vechi este considerat Blanquette de Limoux, care a fost produs in 1531 de catre calugarii din Abatia Saint Hilaire din Franta.

Un mit spune ca vinul spumant este descoperirea calugarului Dom Perignon. Acesta ar fi depozitat in beciul manastirii vinul pe care l-a imbuteliat mai devreme decat in mod normal si care nu a avut timp sa fermenteze din cauza temperaturilor scazute. Insa, cand acestea au crescut, vinul a inceput sa fermenteze, dar cand se afla deja in sticla. Astfel, dioxidul de carbon nu s-a mai eliberat, ci a ramas in recipient, fapt ce a dus la aparitia vinului spumant cunoscut astazi in toata lumea. 


Asadar, vin spumant sau sampanie? Acum ca ai aflat ca sampania este tot un tip de vin spumant - dar unul de calitate superioara - cu siguranta vei sti ce sa alegi cand mergi la cumparaturi. Tine cont de particularitatile produsului, dar si de alimentele cu care vrei sa combini vinul spumant, astfel incat sa pui in valoare corespunzator aroma acestuia.


Sursa foto: unsplash.com, pexels.com