Totul despre branza halloumi - origine, modalitati de preparare si 5 retete simple
Branza halloumi, originara din Cipru, a devenit treptat populara si in alte tari datorita gustului aparte. Versatilitatea branzei halloumi o face potrivita pentru numeroase mancaruri, mai ales ca este usor de preparat pe gratar, in tigaie sau chiar la cuptor.
Afla cum sa prepari corect branza halloumi, care sunt valorile nutritionale, dar si ce retete rapide poti sa incerci.
Afla cum sa prepari corect branza halloumi, care sunt valorile nutritionale, dar si ce retete rapide poti sa incerci.
- Retete rapide cu halloumi
- Salata cu halloumi
- Frigarui cu halloumi si legume
- Burgeri cu halloumi
- Frittata cu halloumi
- Salata de quinoa cu halloumi
- Modalitati de preparare
- Ce este branza halloumi - origine si valori nutritionale
Retete rapide cu halloumi
Acest tip de branza nu se topeste la temperaturi mari, asa ca poate fi preparata fara grija pe gratar sau in tigaie, pana cand capata o textura usor crocanta la suprafata. Poate fi consumata si proaspata in salate sau sandvisuri, razuita peste paste si folosita pentru umplutura produselor de patiserie sau placinte.Salata cu halloumi
Ingrediente:
- 2-3 felii branza halloumi
- 6 rosii cherry
- o mana de salata
- ulei de masline
- sare
Mod de preparare:
- Incepe prin a prepara feliile de halloumi la gratar. Unge-le cu putin ulei de masline si lasa-le sa se friga aproximativ doua minute pe fiecare parte, pana cand capata o crusta aurie.
- Pune salata intr-un bol si apoi adauga rosiile cherry taiate in jumatate si feliile de halloumi taiate bucati.
- Adauga uleiul de masline si sarea. Optional mai poti pune si alte ierburi aromate, dupa gust.
Frigarui cu halloumi si legume
Ingrediente:
- 250 g branza halloumi
- 1 dovlecel
- 2 ardei grasi
- 200 g rosii cherry
- ulei de masline
- oregano
- sare si piper
Mod de preparare:
- Taie branza halloumi cubulete, iar restul legumelor in bucati potrivite astfel incat sa le poti introduce pe betele pentru frigarui.
- Stropeste frigaruile cu ulei de masline si asezoneaza cu sare, piper si oregano.
- Incinge bine gratarul si lasa frigaruile sa se friga cate cinci minute pe fiecare parte.
Burgeri cu halloumi
Ingrediente:
- 4 felii branza halloumi
- 2 chifle cu susan
- 1 rosie
- 1 ceapa rosie
- 2 frunze de salata
- iaurt
- 2 catei usturoi
- 1 legatura patrunjel
- ulei de masline
- sare si piper
Mod de preparare:
- Unge feliile de halloumi cu putin ulei de masline si lasa-le sa se friga pe gratarul incins pana cand capata o crusta aurie. Taie chiflele in jumatate si pune-le pe gratar ca sa se friga pentru aproximativ un minut.
- Separat pregateste sosul de iaurt. Piseaza usturoiul, adauga-l peste iaurt impreuna cu o lingurita de ulei de masline, sare si piper si amesteca bine.
- Pregateste apoi burgerii. Adauga cate o frunza de salata, cate doua felii de halloumi, apoi doua felii de rosii si de ceapa.
- Toarna deasupra sosul de iaurt, patrunjelul tocat marunt si serveste.
Frittata cu halloumi
Ingrediente:
- 3 felii branza halloumi
- 2 oua
- 4 fire ceapa verde
- 5-6 rosii cherry
- o mana de baby spanac
- ulei de masline
- sare si piper
Mod de preparare:
- Pune o tigaie incapatoare pe foc si incinge uleiul de masline. Toaca ceapa verde, pune-o in tigaie si lasa sa se caleasca pentru cateva minute. Adauga apoi si frunzele de baby spanac si amesteca.
- Bate separat ouale ca pentru omleta si toarna-le in tigaie. Condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Amesteca cu restul ingredientelor si ia tigaia de pe foc.
- Pune feliile de halloumi pe gratar si lasa-le sa se gateasca pana capata o crusta aurie.
- Adauga la final feliile de halloumi peste omleta, rosiile cherry taiate in jumatate si cateva frunze de baby spanac.
Salata de quinoa cu halloumi
Ingrediente:
- 2 felii branza halloumi
- 200 g quinoa
- 500 ml stoc de legume
- o ceapa rosie
- o legatura de patrunjel
- sucul de la o lamaie
- ulei de masline
- sare si piper
Mod de preparare:
Citeste si Totul despre quinoa. Varietati, valoare nutritionala si retete
- Incalzeste o lingura de ulei de masline intr-o tigaie incapatoare. Toaca ceapa si las-o sa se caleasca, apoi adauga quinoa si gateste-le pentru trei minute.
- Adauga peste quinoa stocul de legume, pune deasupra un capac si lasa sa fiarba pentru 15 minute la foc mic. Cand quinoa este gata, adauga jumatate din cantitatea de patrunjel tocat.
- Incalzeste gratarul, pune feliile de halloumi si lasa-le sa se gateasca pana cand capata o crusta aurie.
- Amesteca sucul de lamaie cu doua linguri de ulei de masline si cantitatea de patrunjel tocat ramasa. Adauga sare dupa gust.
- Serveste quinoa cu feliile de branza halloumi si toarna dressing-ul de lamaie deasupra.
Citeste si Totul despre quinoa. Varietati, valoare nutritionala si retete
Modalitati de preparare
Si daca tot ai de ales intre atatea retete simple si delicioase, ar trebui sa stii si cum prepari perfect branza halloumi:- Pentru prajire ai nevoie de o tigaie de teflon si nu este necesar sa adaugi ulei, trebuie doar sa asezi feliile de branza si sa le gatesti pana cand capata o crusta aurie, iar la interior raman moi;
- Pentru copt pune feliile de branza halloumi intr-o tava, apoi le poti stropi cu putin ulei de masline si asezona cu ierburi aromate sau condimente, dupa gust. Seteaza cuptorul la 180 de grade Celsius pentru 10-15 minute;
- Ca sa prepari branza halloumi la gratar trebuie mai intai sa freci feliile de branza cu putin ulei de masline si sa le gatesti rapid pe fiecare parte (aproximativ doua minute), dupa ce gratarul s-a incalzit bine. In acest mod branza nu se va lipi de gratar.
Comandă ingredientele:
Ce este branza halloumi - origine si valori nutritionale
Branza halloumi este originara din Cipru si de secole reprezinta un ingredient de baza in preparatele traditionale cipriote. Mai mult decat atat, branza halloumi nu este doar un simplu produs local, ci face parte si din patrimoniul cultural al acestei tari.In varianta originala, branza halloumi este produsa din lapte de oaie nepasteurizat, insa in comert se gasesc si produse care contin un amestec de lapte de oaie cu lapte de vaca sau capra. Ca textura, aceasta este o branza semi-dura, nematurata, usor sarata, fara o aroma specifica si oarecum elastica, motiv pentru care, atunci cand o consumam, pare ca scartaie intre dinti. De regula, branza Halloumi este tinuta in saramura. Se spune chiar ca numele provine de la cuvantul grec „almi“ care inseamna saramura.
In ceea ce priveste aportul nutritional, 100 de grame de branza halloumi contin 316 calorii, 21 de grame proteine si 1.6 grame carbohidrati. Ca orice alt tip de branzeturi, si aceasta contine grasimi, in mare parte grasimi saturate, iar o portie asigura aproximativ 40% din doza zilnica recomandata pentru consum.
In acelasi timp, branza halloumi contine si o cantitate ridicata de proteine, ceea ce o face o alegere potrivita pentru vegetarieni. Halloumi este si o sursa bogata de calciu, contine vitaminele A si B, seleniu, magneziu si zinc.
Sursa foto: Shutterstock