Retete cu ton ideale pentru pranz si cina
Pestele este unul dintre alimentele cele mai consumate la nivel mondial, iar tonul, in mod particular, imbogateste meniul marilor restaurante ale lumii, fiind pregatit in cele mai variate moduri. Este un peste extrem de versatil, care se preteaza celor mai variate combinatii de ingrediente si care, datorita gustului aproape neutru si texturii ferme, este apreciat chiar si de cei care nu consuma peste in mod curent.
Tonul este folosit in gastronomia internationala, in special in cea mediteraneana si japoneza, in cele mai variate moduri: de la carpaccio, pizza si paste pana la tataki, sushi si teriyaki. Usor de procurat si de pregatit, tonul poate deveni felul principal al unui pranz sanatos sau al unei cine usoare. Indiferent ca il vei folosi proaspat sau conservat, retetele urmatoare pot fi o buna sursa de inspiratie pentru cei care apreciaza gustul sau inconfundabil.
- Retete cu ton proaspat
- Friptura de ton la tigaie
- Ton in stil japonez - tataki
- Retete cu ton la conserva
- Paste cu ton
- Salata italiana cu ton, orez si capere
Retete cu ton proaspat
Friptura de ton la tigaie
Ingrediente (pentru 4 portii)
- 4 steakuri de ton (in jur de 150 g bucata)
- 4 catei de usturoi, dati pe razatoare
- 4 linguri de ulei de masline de calitate
- 2 linguri suc de lamaie
- coaja rasa a unei lamai
- sare, dupa gust
- piper negru, proaspat macinat
Mod de preparare
- Intr-un castron incapator se amesteca uleiul, zeama si coaja de lamaie, usturoiul, sarea si piperul. Se pun in aceasta marinada steakurile de ton, care se intorc de cateva ori in bait, pentru a fi acoperite uniform. Castronul se pune in frigider si se lasa la marinat in jur de o ora sau doua.
- Dupa ce timpul de marinare s-a incheiat, se pune la incins tigaia grill. Bucatile de ton se scot din bait, se sterg de resturile de marinada, folosind servete de hartie, si se asaza pe grill, cate una sau doua, astfel incat tigaia sa nu se aglomereze. In functie de grosimea lor si de preferinte, fileurile se lasa sa se gateasca timp de 2 minute pe o parte si 1 minut pe cealalta - daca se doreste o friptura mai putin patrunsa - sau 3 minute pe o parte si 2 pe cealalta, pentru un steak bine facut.
Trebuie sa se tina cont de faptul ca, datorita texturii pe care o au, fileurile de ton se pregatesc aproximativ in acelasi fel cu muschiul de vita si ca procesul de gatire continua si dupa ce bucatile de ton au fost luate din tigaie. Lasate sa se patrunda prea mult, se vor usca si vor capata o consistenta gumoasa.
- Steakurile se servesc imediat, fie simple, stropite cu putin ulei de masline extravirgin, fie alaturi de garnitura preferata sau de o salata. De asemenea, se pot prepara diferite retete de sosuri pentru friptura, dupa gust.
Ton in stil japonez - tataki
Ingrediente
- 1 bucata de ton de calitate (Yellowfin sau ton pentru sushi), de circa 400 g
- 2-3 linguri de germeni de soia, linte sau ridiche roz
- 1 lingura de seminte de susan alb
- 1 lingura de seminte de susan negru
- 1 ardei iute, de preferinta rosu, taiat feliute subtiri
- 1 lingura ulei vegetal
- Amesteca bine intr-un bol toate ingredientele pentru sos si combina intr-o farfurie semintele de susan alb cu cele de susan negru.
- Condimenteaza bucata de ton pe toate partile, cu sare si piper din abundenta.
- Incinge putin ulei intr-o tigaie teflonata si prajeste bucata de ton timp de 15-20 de secunde pe fiecare parte. Poti modifica timpul de gatire, in functie de grosimea bucatii de ton, dar este bine sa nu insisti - carnea trebuie sa fie cruda la mijloc.
- Cand este gata, scoate bucata de ton pe tocator, acoper-o lejer cu o bucata de folie alimentara de aluminiu si las-o timp de 3-4 minute, apoi feliaz-o cu un cutit bine ascutit si pune feliile pe un platou.
- Presara peste ele germenii, feliutele de ardei iute si semintele de susan alb si negru si serveste-le alaturi de sosul tataki si, dupa gust, cu o salata de legume.
Retete cu ton la conserva
Paste cu ton
Ingrediente
- 1 conserva de ton in suc propriu
- 400 g paste (se pot folosi fusilli, spaghete, penne sau orice alte paste)
- 100 ml sos de tomate
- 1 conserva de porumb fiert
- 100 g masline negre feliate
- 1 lingura pasta de rosii
- 1 lingura ulei de masline extravirgin
- 1 lingurita cimbru uscat
- putin busuioc verde, optional, pentru ornat
- sare, dupa gust
- piper proaspat macinat, dupa gust
Mod de preparare
- Pune la incalzit apa intr-o oala (circa 4 litri pentru 500 de grame de paste). Cand apa incepe sa fiarba, adauga generos sare si pune pastele la fiert, conform indicatiilor de pe ambalaj. Amesteca din cand in cand, pentru ca pastele sa nu se lipeasca.
- Separat, intr-o tigaie incapatoare, incinge uleiul de masline si adauga sosul de rosii si pasta de tomate. Condimenteaza cu sare, piper si cimbru si lasa 5 minute sa se gateasca.
- Cand pastele sunt fierte, scurge-le, adauga-le in tigaie peste sosul de rosii si amesteca timp de 1-2 minute, astfel incat toate pastele sa fie acoperite de sos.
- Stinge focul si adauga peste paste feliutele de maslina, conserva de ton si pe cea de porumb. Amesteca usor, orneaza cu cateva frunze de busuioc verde si serveste.
Salata italiana cu ton, orez si capere
-
Ingrediente
- 150 g orez cu bobul lung, tip basmati
- 160 g mazare congelata
- 1 conserva de ton in suc propriu
- 1 ardei gras galben sau rosu
- 1 lingura de ulei de floarea-soarelui
- 6 rosii cherry
- 8 masline negre, tip Kalamata, feliate
- 15 capere
- 4 ardei iuti murati, feliati
- 2 fileuri de ansoa, zdrobite cu furculita
- 2 fire de busuioc verde, tocat
- fulgi de ardei iute, optional
- 6 linguri de ulei de masline extravirgin
- 3 linguri de otet de vin rosu sau alb
- sare, dupa gust
- piper negru, proaspat macinat
Mod de preparare
- Se spala orezul si apoi se pune la fiert intr-o oala acoperita, in 300 ml apa cu sare. Cand este gata, se scoate si se lasa sa se raceasca.
- Mazarea congelata se pune in apa sarata, clocotita si se fierbe 5 minute. Se scoate, se scurge si se raceste sub jet de apa rece, pentru a-si pastra culoarea, si se da deoparte.
- Ardeiul gras se taie in bucati potrivite, dupa dorinta (felii, bastonase, cuburi etc.). Intr-o tigaie, se incinge uleiul de floarea soarelui si se prajesc bucatelele de ardei gras, asezonate cu sare si piper dupa gust. Se dau deoparte.
- Rosiile cherry se taie in jumatati, se pun intr-un vas, iar peste ele se adauga tonul scurs bine, feliutele de maslina, caperele, fileurile de ansoa zdrobite, busuiocul tocat si se amesteca.
- Intr-un vas incapator, se pun toate ingredientele peste orezul racit si se amesteca usor, pentru a nu le sfarama. Se asezoneaza cu sare, piper, fulgi de ardei iute (optional), ulei de masline si otet de vin rosu. Se lasa salata deoparte timp de 15 minute, se gusta si se potriveste de sare, piper sau otet. Se aranjeaza intr-un vas si se serveste.
Versatil ca mod de preparare, gustos si usor de pregatit, tonul poate fi introdus usor in orice meniu. Daca ti-au placut retetele noastre, poti alege una dintre ele pe care sa o pregatesti pentru mesele familiei tale.
Sursa foto: Shutterstock