Retete de sosuri pentru friptura
Orice friptura poate fi innobilata cu un sos. Ia in calcul, la toate mancarurile cu carne, dar mai ales la fripturi, sosurile clasice sau pe cele cu un aer exotic. Acestea sunt potrivite pentru toate tipurile de fripturi, inclusiv pentru cele preparate la gratar.
- Sosuri pentru fripturi
- Sos de portocale
- Sos de fructe de padure
- Sos de ciuperci
- Sos de rosii in stil italian
- Sos de ghimbir
- Sos barbecue
- Sos de miere si mustar
- Sos olandez
- Sfaturi pentru gatit
Sosuri pentru fripturi
Pentru fiecare tip de carne exista un sos ideal. Toate aceste sosuri pentru fripturi se fac repede si merg perfect alaturi de carne, completand si imbogatind gustul fripturilor. Exista zeci de retete de sosuri pentru friptura. Unele pot fi dulci, altele dulci-acrisoare ori acrisoare, unele picante sau aromate intens, in stil olandez sau mexican, cu ciuperci, fructe de padure, lamaie sau suc de portocale si asa mai departe. Secretul este sa gasesti combinatia ideala si sa alegi sosul potrivit pentru fiecare tip de carne. Retetele de mai jos sunt o excelenta sursa de inspiratie, diversificand gustul si aromele preparatelor tale.Sos de portocale
Citricele, in mod special portocalele, sunt ingrediente ideale in sosuri pentru friptura de vita, pui si rata. Merg bine si la friptura din carne de curcan. Se combina perfect cu aroma carnii si dau un aer proaspat. Se foloseste si coaja, asa ca ar fi bine sa folosesti portocale bio. In loc de portocale, poti folosi mandarine. Daca preferi o varianta mai acida, adauga si putin suc de lamaie, in sucul de portocale.Ingrediente
- 1 lingura de amidon de porumb;
- sucul de la o portocala mare sau doua mai mici;
- 1 lingura de zahar brun;
- 1 lingura otet balsamic;
- cateva linguri de ulei din tava de friptura;
- 3 catei de usturoi, tocati marunt;
- coaja rasa de la o portocala;
- frunze de patrunjel tocate fin pentru decor;
- fulgi de ardei rosu sau ardei iute tocat marunt, optional.
Mod de preparare
Intr-o mica tigaie, combina amidonul cu sucul de portocale. Amesteca intens, pentru a nu se forma cocoloase. Adauga zaharul si continua sa amesteci, pe foc, pana ce sosul capata o textura cremoasa si se ingroasa usor. Separat, caleste usturoiul, coaja de portocale si ardeiul iute (daca preferi o varianta picanta) intr-o lingura de ulei, doua minute. Adauga combinatia in sosul cu portocale si amesteca bine. Pune otetul balsamic si omogenizeaza. Sosul trebuie sa fie cremos, fara sa fie foarte dens. Il servesti alaturi de friptura sau il rastorni peste aceasta, cand este gata (dupa ce scurgi excesul de grasime sau ulei).
Vezi categoria noastra de FRUCTE SI LEGUME PROASPETE
Intr-o mica tigaie, combina amidonul cu sucul de portocale. Amesteca intens, pentru a nu se forma cocoloase. Adauga zaharul si continua sa amesteci, pe foc, pana ce sosul capata o textura cremoasa si se ingroasa usor. Separat, caleste usturoiul, coaja de portocale si ardeiul iute (daca preferi o varianta picanta) intr-o lingura de ulei, doua minute. Adauga combinatia in sosul cu portocale si amesteca bine. Pune otetul balsamic si omogenizeaza. Sosul trebuie sa fie cremos, fara sa fie foarte dens. Il servesti alaturi de friptura sau il rastorni peste aceasta, cand este gata (dupa ce scurgi excesul de grasime sau ulei).
Vezi categoria noastra de FRUCTE SI LEGUME PROASPETE
Sos de fructe de padure
Rafinat si excentric, sosul cu fructe de padure este o varianta perfecta pentru orice tip de friptura si poate transforma acest fel de mancare intr-unul care merita laude si fotografii pe Facebook. Partea cea mai frumoasa este ca sosul cu fructe de padure se face foarte usor. Merge perfect ca sos pentru friptura de pui si este una dintre cele mai bune alegeri de sos pentru friptura de porc.Ingrediente
- fructe de padure (afine sau zmeura ori combinatii de afine si zmeura), circa 100 de gr pentru fiecare 250 gr de carne;
- 100 gr de unt;
- 1 lingura de amidon de porumb;
- 100 ml de supa;
- 1 lingura de miere;
- piper proaspat macinat;
- cimbru uscat (o jumatate de lingurita).
Mod de preparare
Foloseste tava in care s-a facut friptura. Scoate friptura si las-o sa se odihneasca pe o farfurie. In tava, unde a ramas sosul initial de la friptura, pune supa, cimbrul si fructele de padure. Pe flacara aragazului, lasa sa clocoteasca, amestecand, astfel ca totul sa se omogenizeze. Tine pe foc cateva minute, pana ce fructele se desfac. Rastoarna totul intr-o sita si, cu o lingura, preseaza bine tot sosul si sucul din fructe. Continutul care rezulta se toarna peste amidon, intr-un vas pe foc. Amesteca incet si omogenizeaza bine. Pune pe foc si lasa sa fiarba amestecand continuu, ca sa nu apara cocoloase, pana se ingroasa usor. Da deoparte. Adauga mierea si piperul, apoi amesteca. Sosul este gata si poate fi servit la friptura.
Vezi AICI toate ofertele noastre de CIUPERCI
Sos de ciuperci
Este unul dintre cele mai apreciate sosuri pentru fripturi de porc si pui, dar este o solutie excelenta si pentru paste sau orez. Acest sos de ciuperci pentru friptura se prepara usor, iar ceea ce ramane poate fi pastrat la rece cateva zile, intr-un recipient bine acoperit.Ingrediente
- 100 gr ciuperci proaspete;
- 1 ceapa potrivita;
- 1 catel de usturoi;
- 1 lingura de ulei;
- 200 ml smantana pentru gatit;
- 100 gr unt;
- sare, piper, nucsoara.
Mod de preparare
Toaca ceapa foarte fin si caleste-o cu un praf de sare, in ulei incins. Adauga usturoiul strivit cu lama cutitului (doar pentru o aroma discreta). Pune ciupercile, tocate potrivit de mare, si continua sa calesti pana ce acestea din urma sunt bine făcute, iar sucul lasat de ele se evapora in cea mai mare parte. Scoate usturoiul si adauga smantana. Lasa totul pe foc alte cateva minute, apoi, cu un blender vertical, transforma totul in crema. Potriveste de sare, adauga piper si nucsoara. Sosul poate fi servit.
AICI gasesti toate ofertele noastre de CONSERVE
Toaca ceapa foarte fin si caleste-o cu un praf de sare, in ulei incins. Adauga usturoiul strivit cu lama cutitului (doar pentru o aroma discreta). Pune ciupercile, tocate potrivit de mare, si continua sa calesti pana ce acestea din urma sunt bine făcute, iar sucul lasat de ele se evapora in cea mai mare parte. Scoate usturoiul si adauga smantana. Lasa totul pe foc alte cateva minute, apoi, cu un blender vertical, transforma totul in crema. Potriveste de sare, adauga piper si nucsoara. Sosul poate fi servit.
AICI gasesti toate ofertele noastre de CONSERVE
Sos de rosii in stil italian
Este varianta de sos de friptura care se potriveste pentru orice fel de carne. Preparat dupa aceasta reteta, face ca orice friptura sa devina un regal gastronomic. Se poate gati cu rosii proaspete sau in suc propriu, din conserve. Secretul unui sos perfect este sa cureti rosiile de coaja, in cazul in care folosesti rosii proaspete, sau sa le dai prin razatoare (rosia taiata in jumatate se da prin razatoarea mare, astfel incat sa ramana doar pielita).Ingrediente
- 300 gr rosii proaspete bine coapte (pentru patru portii de friptura);
- 2-3 catei de usturoi tocati marunt;
- 2 linguri de ulei de masline;
- 1 lingurita de zahar;
- sare, piper proaspat macinat;
- oregano uscat sau maghiran;
- busuioc proaspat.
Mod de preparare
Intr-un vas, pune uleiul si usturoiul. Caleste cateva minute, apoi adauga oragano sau maghiran uscat. Pune rosiile tocate marunt sau date prin razatoare si lasa totul sa fiarba, amestecand din cand in cand, la foc mic, circa cinci minute. Adauga zaharul, pentru a taia aciditatea rosiilor, si potriveste de sare. Adauga piper proaspat macinat. Pune la final busuiocul rupt in bucatele mici (nu-l taia, rupe-l pentru a scoate din el toata aroma). Sosul este gata.
Daca vrei, poti sa-i dai o nota usor picanta, fie cu fulgi de ardei iute, fie cu ardei iute. Poate avea un gust mai special, daca vei adauga o lingurita de paprika afumata sau sare afumata, in timpul prepararii.
Intr-un vas, pune uleiul si usturoiul. Caleste cateva minute, apoi adauga oragano sau maghiran uscat. Pune rosiile tocate marunt sau date prin razatoare si lasa totul sa fiarba, amestecand din cand in cand, la foc mic, circa cinci minute. Adauga zaharul, pentru a taia aciditatea rosiilor, si potriveste de sare. Adauga piper proaspat macinat. Pune la final busuiocul rupt in bucatele mici (nu-l taia, rupe-l pentru a scoate din el toata aroma). Sosul este gata.
Daca vrei, poti sa-i dai o nota usor picanta, fie cu fulgi de ardei iute, fie cu ardei iute. Poate avea un gust mai special, daca vei adauga o lingurita de paprika afumata sau sare afumata, in timpul prepararii.
Sos de ghimbir
Este una dintre cele mai exotice alegeri. Se potriveste foarte bine la carnea de pui, mai ales la pieptul de pui facut la cuptor, dar merge excelent la peste si la toate preparatele din carne la gratar.Ingrediente
- 2 linguri rase de zahar brun;
- 3 lingurite de sos de soia;
- 2 catei de usturoi;
- 1 lingurita de ghimbir proaspat ras;
- 1 ardei rosu iute, mic;
- piper;
- 1 lingura de ulei;
- 1 lingurita de seminte de susan putin rumenite inainte, in tigaie fara ulei.
Mod de preparare
Toaca usturoiul. Intr-un bol mic, amesteca zaharul brun, sosul de soia, usturoiul, ghimbirul, piperul proaspat macinat si uleiul. Pune usturoiul si ardeiul iute tocat marunt intr-o tigaie si adauga amestecul lichid. Lasa totul pe foc, pana se reduce la o glazura groasa, ca un sirop. Va fi si mai gros cand se racoreste. Adauga semintele de susan. Pune puiul din nou in tava in care ai pregatit sosul si, cu o lingura, imbraca fiecare bucata in glazura. Serveste imediat.
Toaca usturoiul. Intr-un bol mic, amesteca zaharul brun, sosul de soia, usturoiul, ghimbirul, piperul proaspat macinat si uleiul. Pune usturoiul si ardeiul iute tocat marunt intr-o tigaie si adauga amestecul lichid. Lasa totul pe foc, pana se reduce la o glazura groasa, ca un sirop. Va fi si mai gros cand se racoreste. Adauga semintele de susan. Pune puiul din nou in tava in care ai pregatit sosul si, cu o lingura, imbraca fiecare bucata in glazura. Serveste imediat.
Sos barbecue
Este sosul perfect pentru carnea preparata la gratar. Varianta sosului preparat in casa este excelenta. Poate fi pastrat la frigider pentru mai multe zile, intr-un recipient acoperit.Ingrediente
- 1 lingura ulei vegetal;
- 1 lingurita usturoi tocat marunt sau pisat;
- o jumatate de ceasca de ketchup;
- 4-5 linguri de oțet basamic;
- 3 linguri de zahar brun;
- 3 linguri sos Worcestershire;
- 1 lingura de mustar simplu;
- 2 lingurite de sos de soia;
- 1 lingurita rasa de pudra de chili;
- 1 lingura de sos Tabasco;
- seminte de susan.
Mod de preparare
Incinge uleiul. Adauga usturoiul si caleste timp de un minut sau pana cand usturoiul devine auriu. Adauga restul ingredientelor, inclusiv sosul Tabasco dupa gust, si lasa totul sa fiarba, la foc mic, aproximativ 15 minute. Sosul trebuie sa fie dens si fin ca o crema. La final, adauga semintele de susan.
Vezi AICI toate ofertele noastre de CONDIMENTE
Incinge uleiul. Adauga usturoiul si caleste timp de un minut sau pana cand usturoiul devine auriu. Adauga restul ingredientelor, inclusiv sosul Tabasco dupa gust, si lasa totul sa fiarba, la foc mic, aproximativ 15 minute. Sosul trebuie sa fie dens si fin ca o crema. La final, adauga semintele de susan.
Vezi AICI toate ofertele noastre de CONDIMENTE
Sos de miere si mustar
Este un sos foarte simplu, care imbogateste orice friptura, dar care se potriveste excelent la carnea de vita si miel. Important este sa ai seminte de mustar albe si negre, acestea fiind foarte bogate in seleniu.Ingrediente
- 2 lingurite mustar Dijon;
- 2 lingurite de boabe de mustar;
- 2 lingurite de miere;
- 2 lingurite otet de mere;
- 6 linguri de ulei de masline;
- 2 catei de usturoi, tocati marunt;
- sare si piper negru proaspat macinat.
Mod de preparare
Piseaza cat sa se sfarame partial boabele de mustar intr-un mojar. Pune toate ingredientele intr-un borcan cu capac. Agita foarte bine borcanul, in mai multe reprize, astfel ca totul sa se omogenizeze foarte bine. Este cea mai simpla si mai eficienta metoda. Lasa-l la rece circa o ora. Adauga-l la friptura in momentul in care servesti, dar dupa ce ai agitat bine sosul inainte.
Piseaza cat sa se sfarame partial boabele de mustar intr-un mojar. Pune toate ingredientele intr-un borcan cu capac. Agita foarte bine borcanul, in mai multe reprize, astfel ca totul sa se omogenizeze foarte bine. Este cea mai simpla si mai eficienta metoda. Lasa-l la rece circa o ora. Adauga-l la friptura in momentul in care servesti, dar dupa ce ai agitat bine sosul inainte.
Sos olandez
Este unul din sosurile celebre si face parte din gastronomia internationala. Este special, fin si perfect pentru fripturi, legume fierte (mai ales sparanghel), oua si peste. Practic, se poate adauga la orice, iar cand vine vorba de carne, este o alegere mai mult decat inspirata. Nu se prepara mai greu, dar este nevoie de atentie si putina indemanare.Ingrediente
- 150 g unt nesarat;
- 2 galbenusuri mari;
- 1 lingura de otet de vin alb;
- 2 linguri de apa;
- piper macinat proaspat (un varf de lingurita);
- suc de lamaie.
Mod de preparare
Topeste untul si lasa-l sa stea deoparte, la cald. Pune apa, otetul si piperul intr-un vas pe foc si lasa sa fiarba in clocote mici, pana se reduce la jumatate. Da deoparte si strecoara. Intr-un bol care rezista la caldura, pune galbenusurile si o lingura de apa rece. Amesteca energic. Asaza bolul peste un vas cu apa fierbinte, pus la randul sau pe foc (mic). Toarna incet, in timp ce bati energic cu telul apa cu otet (dupa ce a fiert, a ramas circa o lingura si putin din lichidul aromat), pana ce compozitia devine cremoasa. Ia vasul din baia de abur si adauga, picatura cu picatura, untul topit si racorit, continuand sa amesteci, pana cand s-a incorporat tot untul. La final, condimenteaza cu sare, piper, daca mai este necesar, si cateva picaturi de suc de lamaie, dupa gust. Aroma sosului, gustul si consistenta lui sunt minunate.
Vezi categoria noastra de SOSURI PREPARATE
Ceea ce este esential, pentru ca sosul sa puna cu adevarat in valoare carnea, este ca gustul acestuia sa fie in acord perfect cu tipul de carne si sa il sublinieze, fara a acoperi complet aroma fripturii.
In principiu, combinatia dintre sosul ales si tipul de friptura se face dupa placul fiecaruia, dar ideal este sa folosesti sosurile acide (cu suc de lamaie sau alte citrice, ori cu otet) pentru carnea alba (pui, curcan, peste). Sosurile cremoase sunt perfecte pentru carnea de porc, iar cele dulci pentru carnea de rata, desi si cea de pui capata valente noi alaturi de sosurile dulci (dulci-acrisoare sau dulci-picante, in special). Carnea de vita si cea de miel merge foarte bine cu sosurile acide, intens aromate si picante.
Toate aceste sosuri de friptura pot fi o completare perfecta pentru legume fierte sau la gratar, salate de cruditati, cartofi copti ori prajiti, paste sau orez.
Sursa foto: shutterstock.com
Topeste untul si lasa-l sa stea deoparte, la cald. Pune apa, otetul si piperul intr-un vas pe foc si lasa sa fiarba in clocote mici, pana se reduce la jumatate. Da deoparte si strecoara. Intr-un bol care rezista la caldura, pune galbenusurile si o lingura de apa rece. Amesteca energic. Asaza bolul peste un vas cu apa fierbinte, pus la randul sau pe foc (mic). Toarna incet, in timp ce bati energic cu telul apa cu otet (dupa ce a fiert, a ramas circa o lingura si putin din lichidul aromat), pana ce compozitia devine cremoasa. Ia vasul din baia de abur si adauga, picatura cu picatura, untul topit si racorit, continuand sa amesteci, pana cand s-a incorporat tot untul. La final, condimenteaza cu sare, piper, daca mai este necesar, si cateva picaturi de suc de lamaie, dupa gust. Aroma sosului, gustul si consistenta lui sunt minunate.
Vezi categoria noastra de SOSURI PREPARATE
Sfaturi pentru gatit
Niciun sos nu este foarte greu de preparat, iar multe dintre ele pot fi adaptate la gustul pe care-l preferi (mai dulce, mai acru, mai picant), adaugand mai mult sau mai putin zahar, piper sau ardei iute.Ceea ce este esential, pentru ca sosul sa puna cu adevarat in valoare carnea, este ca gustul acestuia sa fie in acord perfect cu tipul de carne si sa il sublinieze, fara a acoperi complet aroma fripturii.
In principiu, combinatia dintre sosul ales si tipul de friptura se face dupa placul fiecaruia, dar ideal este sa folosesti sosurile acide (cu suc de lamaie sau alte citrice, ori cu otet) pentru carnea alba (pui, curcan, peste). Sosurile cremoase sunt perfecte pentru carnea de porc, iar cele dulci pentru carnea de rata, desi si cea de pui capata valente noi alaturi de sosurile dulci (dulci-acrisoare sau dulci-picante, in special). Carnea de vita si cea de miel merge foarte bine cu sosurile acide, intens aromate si picante.
Toate aceste sosuri de friptura pot fi o completare perfecta pentru legume fierte sau la gratar, salate de cruditati, cartofi copti ori prajiti, paste sau orez.
Sursa foto: shutterstock.com