InspiratieIdei pentru tineRetete ciorba de vacuta: cum se prepara si sfaturi utile pentru gatit
Inspiratie

Retete ciorba de vacuta: cum se prepara si sfaturi utile pentru gatit

Ciorba de vacuta reprezinta un preparat indragit de toata lumea, mai ales ca este usor de realizat si ca vei obtine de fiecare data o mancare gustoasa si hranitoare. In plus, poti prepara o ciorba de vacuta dupa preferintele tale, mai dulce sau mai acra, cu bors, ori dreasa cu putina smantana. Indiferent de reteta pe care o alegi si modul in care o adaptezi dupa gustul tau, cu siguranta ciorba de vacuta aromata ii va strange pe toti cei dragi la masa.

Afla cum prepari ciorba de vacuta si ce retete poti incerca, dar si cateva sfaturi utile de gatit.

  • Retete ciorba de vacuta
    • Reteta ciorba de vacuta clasica
    • Reteta ciorba de vacuta acra
    • Reteta ciorba ardeleneasca de vitel cu smantana
    • Reteta ciorba taraneasca de vacuta
  • Sfaturi utile pentru prepararea ciorbei de vacuta

Retete ciorba de vacuta

Ciorba de vacuta poate fi preparata in mai multe feluri, cu bucati fragede de carne de vita, legume de sezon si zarzavat, iar apoi o poti servi cu putina smantana. Iata cateva retete pentru inspiratie:

Reteta ciorba de vacuta clasica

Ingrediente: 

  • 650 g carne de vita, taiata cubulete
  • 400 ml suc de rosii
  • 2 morcovi medii
  • 2 cepe mari
  • 3 cartofi medii
  • 1 ardei gras
  • 1 telina medie
  • 1 legatura patrunjel proaspat
  • ulei de masline
  • sare

Mod de preparare:

Incepe prin a spala si curata bine legumele, apoi taie morcovii rondele, iar telina, ardeiul gras si cartofii, cubulete. Ceapa o vei toca marunt. Pune aproximativ 4 litri de apa intr-o oala si adauga carnea de vita, tocata cubulete. Lasa carnea sa fiarba pana cand se formeaza spuma deasupra (aproximativ 20 de minute), pe care o vei indeparta cu ajutorul unei spumiere. Mai lasa carnea la fiert pentru inca 20-30 de minute, indepartand, din cand in cand, spuma care se formeaza.

Odata ce nu se mai formeaza spuma, adauga ceapa, morcovul si telina si lasa-le sa fiarba pentru inca 20-30 de minute. Pune, apoi, ardeiul gras, mazarea si cartofii si lasa-le sa fiarba timp de 15 minute. Odata ce s-au fiert, adauga sucul de rosii, putina sare si ulei de masline si lasa ciorba de vacuta sa fiarba pentru inca 15 minute. Cand ciorba e gata, adauga patrunjelul tocat si serveste.

Reteta ciorba de vacuta acra

Ingrediente:

  • 1 kg carne de vita cu os, de preferat rasol sau pulpa
  • 2 morcovi medii
  • 1 telina mica
  • 2 cepe medii
  • 1 radacina de patrunjel
  • 200 g varza alba, taiata fin
  • 200 g mazare congelata
  • 2 ardei grasi
  • 2 cartofi medii
  • 2 rosii medii
  • 1 legatura leustean proaspat
  • bors, dupa gust
  • sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:

Incepe prin a pune carnea de vita la fiert, in apa rece cu sare. Carnea se fierbe la foc mic, in timp ce indepartezi spuma care se formeaza la suprafata. Optional, pentru a fierbe mai repede carnea de vita, poti folosi o oala sub presiune. Intre timp, poti pregati radacinoasele. Curata, spala si toaca marunt ceapa, iar morcovii, telina si radacina de patrunjel le vei taia cuburi.

Odata ce nu se mai formeaza spuma, inteapa carnea cu o furculita, pentru a vedea daca s-a fiert suficient, mai bine de jumatate. Ar trebui sa intampini o oarecare rezistenta. Apoi, adauga radacinoasele.

Lasa ciorba de vacuta sa fiarba la foc mic, in timp ce pregatesti restul legumelor. Taie ardeiul cubulete, curata cartofii si taie-i tot cuburi. Odata ce radacinoasele incep sa se inmoaie, poti adauga ardeiul, mazarea boabe si varza alba, taiata fin.

Intre timp, verifica daca s-a fiert carnea. Atunci cand furculita intra usor in ea, scoate-o din oala, las-o sa se raceasca putin si apoi o poti taia cubulete. Pune carnea inapoi in oala. Cand legumele sunt aproape fierte, adauga si cartofii. Odata ce au fiert si acestia, adauga in oala rosiile, pe care le-ai oparit, decojit si taiat cuburi in prealabil. Clocoteste separat borsul si adauga-l peste ciorba. Lasa continutul sa dea in doua clocote si ia oala de pe foc. Adauga sare si piper dupa gust, dar si leusteanul tocat fin. Poti servi ciorba de vacuta cu putina smantana.

Citeste si Retete ciorba de pui

Reteta ciorba ardeleneasca de vitel cu smantana

Ingrediente:

  • 500 g carne de vitel
  • 200 ml suc de rosii
  • 3 morcovi
  • 1 pastarnac
  • 1 radacina de patrunjel
  • ½ radacina de telina
  • 1 ceapa mare
  • 2-3 cartofi medii
  • frunze de telina
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 crenguta cimbru
  • 1 foaie de dafin
  • 1-2 linguri ulei de masline
  • sare si piper
  • chimen
  • boia de ardei dulce
  • cateva oase de vitel, pentru gust
  • 3-4 galbenusuri
  • 450 g smantana grasa (20%)
  • putina zeama de lamaie, optional

Mod de preparare:

Incepe prin a pune carnea de vitel la fiert, impreuna cu oasele de vitel, intr-o oala cu apa rece, sare si cateva boabe de piper. Lasa carnea sa fiarba pentru aproximativ 45 de minute, timp in care vei spuma mereu, pana cand zeama va ramane limpede. Intre timp, spala si curata zarzavatul si legumele. Taie cartofii cubulete, morcovii rondele, pastarnacul, radacina de patrunjel si telina cubulete, iar ceapa o poti toca marunt.

Adauga doua linguri de ulei intr-o tigaie si caleste putin morcovii. Atunci cand carnea este aproape fiarta, o poti scoate din oala si taia cubulete. Strecoara separat supa intr-o alta oala, adauga carnea de vitel si legumele pregatite anterior. Lasa totul sa fiarba si adauga frunzele de telina si de patrunjel. Eventual, poti completa cu apa, daca zeama a scazut. Cand ciorba de vitel fierbe, pune crenguta de cimbru, dafinul, piper si putin chimen macinat. Adauga, apoi, doua linguri rase de boia de ardei dulce si sucul de rosii. Lasa totul sa fiarba, pana cand legumele sunt moi. Mai condimenteaza cu sare, daca e nevoie.

Cand ciorba de vitel a fiert, scoate frunzele de telina si crenguta de cimbru. Pregateste amestecul de galbenusuri si smantana, pentru a drege ciorba. Amesteca smantana cu galbenusurile si 2 linguri de ciorba, pana cand compozitia se subtiaza, apoi adaug-o peste ciorba si amesteca bine. Eventual, mai poti pune si putina zeama de lamaie, dupa gust.

Reteta ciorba taraneasca de vacuta

Ingrediente:

  • 1 kg carne de vita cu os
  • 2 morcovi medii
  • 1 ceapa mare
  • 2 cartofi medii
  • 1 ardei gras mare
  • 1 radacina de pastarnac
  • 1 telina (aprox. 200 g)
  • 100 g mazare
  • 150 g fasole verde
  • 200 g varza alba
  • 400 g rosii in bulion
  • 1 legatura leustean
  • 1 legatura patrunjel
  • sare, dupa gust
  • bors pentru acrit, dupa gust

Mod de preparare:

Scoate carnea de pe os si spal-o bine, apoi o poti taia cubulete. Pune carnea taiata cubulete si oasele la fiert, intr-o oala cu apa si sare, pentru aproximativ o ora. Spumeaza mereu, pana cand zeama ramane limpede. Carnea ar trebui sa fie moale atunci cand o intepi cu furculita.

Intre timp, pregateste legumele si scoate oasele din oala. Spala, curata si taie morcovii, ceapa, cartofii, ardeiul gras, radacina de pastarnac si telina. Varza alba o poti toca fin. Adauga legumele taiate in oala in care fierbe carnea (fara cartofi), impreuna cu mazarea si fasolea verde. Lasa ciorba de vacuta sa fiarba la foc domol. Cand legumele si carnea sunt patrunse, pune si cartofii si lasa-i sa fiarba pentru aproximativ 20 de minute.

Adauga, apoi, rosiile in bulion si bors dupa gust, in functie de cat de acra vrei sa fie ciorba de vacuta. Las-o sa mai dea in cateva clocote si adauga sare dupa gust. Cand e gata, ia oala de pe foc si adauga leusteanul si patrunjelul, tocate marunt.

Sfaturi utile pentru prepararea ciorbei de vacuta

Pentru a avea siguranta ca obtii o ciorba de vacuta ca la carte, cu carne frageda si zeama aromata, iata cateva sfaturi la indemana:

  • Tine cont ca, in functie de cat de batrana este carnea de vita, procesul de gatire se va prelungi; eventual, poti fierbe carnea la oala sub presiune, pentru a grabi procesul;
  • Daca fierbi carnea de vita sau vitel in oala, focul trebuie sa fie mic si sa ai grija sa indepartezi toata spuma care se formeaza, pentru a avea o zeama cat mai limpede;
  • Cea mai potrivita carne pentru ciorba de vacuta este cea cu os, precum rasolul, deoarece osul ii va da o aroma aparte;
  • Mai poti folosi carne de vita de la pulpa sau coaste, atat timp cat are si putin os;
  • Carnea tanara de vita este mai deschisa la culoare, precum cea de vitel, iar grasimea si tendoanele sunt de culoare alba, in timp ce carnea de vita batrana este mai inchisa la culoare, cu tendoane si grasime de culoare galbena;
  • Ciorba de vacuta trebuie sa aiba multe legume, asa ca poti adauga ce legume doresti, cele mai potrivite fiind mazarea, fasolea pastai, dar si varza alba sau conopida;
  • Daca vrei sa acresti ciorba de vacuta, poti opta pentru bors sau putina zeama de lamaie, in functie de preferinte;
  • La final, poti servi ciorba de vacuta cu putina smantana si ardei iute.

Asadar, ciorba de vacuta este usor de preparat si poti obtine o mancare extrem de gustoasa, daca folosesti carnea potrivita si cat mai multe legume. Toti cei dragi se vor strange in jurul mesei, la o ciorba de vacuta fierbinte.

Sursa foto: Shutterstock