Retete ciorba de pui
Binecunoscuta ciorba de pui iti aminteste, cel mai probabil, cu drag de casa bunicilor si de zeama calda cu care te incalzeai in sezonul rece. Felul in care bunicile prepara ciorba nu se compara cu ceea ce mananci in restaurant sau acasa, insa merita sa incerci retetele de cat mai multe ori si sa experimentezi. Mancarurile lichide si bogate in proteine pot fi consumate in orice moment al zilei, motiv pentru care ciorba de pui nu poate lipsi de pe masa niciunei familii, macar de cateva ori pe saptamana. Un remediu excelent pentru raceala, ciorba poate fi adaptata in functie de preferintele personale, iar daca imprumuti retete mai putin traditionale, vei reusi sa descoperi versatilitatea acestui preparat. Ciorba de pui este o minunatie pentru papilele gustative, dar si pentru ochi. Usurinta cu care o poti pregati pentru toti cei dragi te va ajuta sa-i aduci impreuna la masa in fiecare zi.
- Retete de ciorba de pui
- Ciorba de pui olteneasca
- Ciorba de pui cu legume
- Ciorba de pui cu legume - reteta simpla
- Ciorba de pui cu legume si taitei
- Ingrediente de baza
Retete de ciorba de pui
In functie de zona tarii, restrictii alimentare sau, pur si simplu, gusturi, ciorba poate fi preparata in diferite feluri, care mai de care mai apetisante. Pentru momentele in care iti doresti sa iei o masa calda in familie si sa te bucuri de mirosul de zarzavat si pui fiert, inspira-te din aceste retete usor de pregatit:Ciorba de pui olteneasca
Istoria ciorbei de pui dateaza inca din India Antica sau Asia de Sud-Est, iar felul in care retetele au fost transmise de la o cultura la alta demonstreaza beneficiile pe care aceasta le are asupra organismului. Ciorba de pui olteneasca ofera un echilibru intre carnea fiarta si legume, cu un gust putin acrisor care ii da o savoare specifica.Ingrediente:
- 1 kg carne de pui (aripi sau pulpe cu spate);
- 1 morcov;
- 1 ceapa;
- 1 radacina de patrunjel;
- 50 g radacina de telina;
- 3 cartofi;
- ½ ardei gras rosu;
- 150 ml bulion;
- 1 ou;
- 1 rosie coapta decojita;
- 3 fire leustean;
- ½ l de bors sau 3 linguri de zeama de lamaie;
- 5 linguri ulei;
- sare.
Mod de preparare: dupa ce se curata si se spala morcovul, telina si patrunjelul, acestea se taie cubulete sau se dau pe razatoare, in functie de felul in care preferi sa le servesti. Ceapa si ardeiul se taie marunt si se calesc alaturi de restul legumelor, circa 10 minute, pana se inmoaie. Carnea se spala bine in apa rece si se adauga intr-o oala cu 1,5 l de apa rece. Aceasta trebuie lasata sa fiarba, iar dupa 15-20 de minute se face spumarea cu ajutorul unei linguri. Rosia maruntita, cartofii taiati bucatele si bulionul se adauga in cratita si se continua fierberea timp de 45 de minute la foc mediu. Adauga sare. Oul se bate si se toarna in fir subtire pentru a se transforma in zdrente. Ciorba se acreste apoi cu bors sau zeama de lamaie dupa gust. Dupa ce iei oala de pe foc, poti adauga si leusteanul tocat foarte subtire. Ciorba se poate servi simpla sau cu smantana, iar daca vrei sa respecti traditia olteneasca, incluzi neaparat si un ardei iute proaspat.
Ciorba de pui cu legume
Ciorbele de pui cu legume sunt consistente si satioase, dar cu putine calorii. Acestea pot fi introduse cu usurinta in diete si pot fi consumate de cei care incearca sa aiba grija de greutatea lor. O alternativa sanatoasa, ciorba poate deveni si preferata copiilor, iar daca incerci ceva nou, cu siguranta ii vei surprinde. O ciorba cu gust oriental, de curry, iti va trezi simturileIngrediente:
- 1 lingurita ulei de avocado;
- 6 catei de usturoi;
- 1 ceapa galbena;
- 2 morcovi mari;
- 2 tulpini de telina;
- 1 lingurita de ghimbir proaspat;
- 1 lingurita turmeric;
- 6 cani supa concentrata de pui/stock;
- 450 g piept de pui sau pulpe dezosate;
- 1 lingurita rozmarin proaspat;
- 1 lingurita cimbru proaspat;
- ½ lingurita de sare;
- piper;
- 1 cana de couscous;
- ⅔ cani mazare.
Mod de preparare: usturoiul, ceapa, morcovii si telina se calesc pentru cateva minute intr-o tigaie cu ulei incins, la temperatura medie. Adauga apoi ghimbirul si turmericul si amesteca timp de 30 de secunde. Toarna supa concentrata de pui/stock, adauga pieptul de pui sau pulpele, rozmarinul, cimbrul, sarea si piperul. In momentul in care ciorba incepe sa fiarba, adauga couscous. Redu intensitatea focului si lasa ciorba sa fiarba pentru 20-25 de minute. Cand puiul este gata, scoate-l din ciorba cu ajutorul unui polonic, transfera bucatile pe un tocator si faramiteaza-le cu o furculita. Pune bucatile inapoi in ciorba si adauga mazarea. Adauga si alte condimente in functie de gust.
Ciorba de pui cu legume - reteta simpla
Pentru momentele in care iti doresti sa mananci o supa calda, dar timpul nu iti permite sa faci experimente, o ciorba de pui cu legume, simpla, te va ajuta sa te bucuri de o masa sanatoasa.Ingrediente:
- 700 g carne de pui cu piele si os;
- 2 morcovi;
- 2 radacini pastarnac;
- 1 radacina patrunjel;
- 100 g radacina de telina;
- 2 cartofi;
- 1 ceapa;
- 100 g mazare;
- 100 g fasole (boabe sau pastai);
- 300 g rosii cuburi;
- cimbru uscat;
- 100 g conopida;
- 3 lingurite sare;
- dupa preferinte: bors, zeama de lamaie sau smantana.
Mod de preparare: bucatile de pui se pun intr-o oala cu 2,5 l de apa rece cu sare. Carnea se fierbe, iar dupa ce apare spuma la suprafata, aceasta se inlatura cu ajutorul unei spumiere sau cu lingura. Pastarnacul, patrunjelul, telina, morcovii si ceapa se taie in bucati mici, iar cartofii in cuburi mai mari. Radacinoasele si ceapa se pot cali inainte sau se pot adauga direct in apa cu carnea de pui. Adauga si cimbrul. Dupa 10 minute, focul se seteaza la minimum si se mai lasa ciorba la fiert in jur de 40 de minute. Carnea se scoate, apoi, din ciorba si se dezoseaza. Intre timp, adauga cartofii, iar dupa 10 minute poti pune mazarea, conopida si fasolea. Daca apa a scazut prea mult, mai poti adauga 1-2 cani de apa calda. Tot in acest moment se adauga si rosiile cubulete din conserva. Pune inapoi carnea si mai lasa la fiert ciorba circa 10 minute. Daca vrei sa o acresti, incalzeste bors intr-o alta cratita si toarna-l in oala sau adauga zeama de lamaie. Optional, o poti servi cu smantana si nu uita de cateva frunze de patrunjel pentru un finish excelent.
Ciorba de pui cu legume si taitei
Nimic nu iti poate aduce aminte de acasa mai bine decat mancarea preferata inca din timpul copilariei sau gustul specific al ciorbei de pui cu taitei pe care o gatesc mamele si bunicile. De asemenea, cu siguranta ai mancat o supa in casa unei rude, cu un gust atat de savuros incat nu il vei uita niciodata. Ei bine, nu ezita sa inveti sa prepari o ciorba clasica si indragita de oameni de toate varstele.Ingrediente:
- 200 g taitei;
- 1 kg carne de pui;
- 1-2 morcovi;
- 3 cartofi;
- 1 radacina de patrunjel;
- 1 ceapa;
- 1 frunza de dafin;
- 1-2 rosii;
- 1 ardei gras;
- cateva boabe de piper;
- 1 lingura sare sau dupa gust;
- 1 crenguta de cimbru;
- 1 legatura patrunjel;
- 2-3 fire de marar;
- 2-3 fire leustean;
- 2-3 fire ceapa verde;
- 0,5 l bors.
Mod de preparare: spala carnea si tai-o bucati, iar apoi pune-o intr-o oala cu apa. Dupa ce incepe sa fiarba, strange cu atentie spuma care se formeaza la suprafata apei. Focul se da mai incet dupa 10-15 minute, apoi poti adauga ceapa, boabele de piper negru, sarea si foaia de dafin. Carnea trebuie sa fiarba in jur de o ora - o ora si jumatate. Poti scoate ceapa si carnea dupa fierbere. Spala cartofii, morcovii si radacina de patrunjel. Taie-le in functie de preferinte si adauga-le in apa in care a fiert carnea. Odata ce apa incepe sa fiarba, seteaza focul mai mic si mai lasa sa fiarba in jur de 5 minute. Taie rosiile si ardeii grasi felii, apoi adauga-le impreuna cu o crenguta de cimbru si lasa totul sa fiarba timp de 15 minute. Adauga taiteii si carnea si lasa la fiert. Borsul trebuie fiert in prealabil si adaugat apoi in ciorba. Va fi nevoie de inca 5 minute pana fierb si taiteii. Spre final, pune in ciorba legaturile de verdeturi taiate marunt si mai lasa la fiert 2 minute cu capacul pus.
Ingrediente de baza
Cele mai multe Ingredientele de baza ale ciorbei de pui fac parte din retetele clasice, transmise din generatie in generatie. Dintre acestea nu pot lipsi radacinoase precum patrunjel, telina, pastarnac sau morcovi. Acestea ofera gustul specific al ciorbei de pui, de zarzavat, iar in multe parti ale tarii, acesta este completat de bors sau zeama de lamaie. De asemenea, pentru a acri ciorba de pui, se poate folosi si zeama de varza/moare. Borsul are si beneficii multiple pentru organism, fiind considerat o sursa bogata de vitamina B, C si multe alte minerale si enzime. Se considera ca acesta poate ameliora anumite afectiuni precum bronsita sau astmul.
Chiar daca ciorba de pui clasica este o comoara in bucataria oricarei familii, pe langa legume ca rosiile, ceapa sau ardeiul, poti adauga si alte ingrediente. Poti experimenta in voie cu ciorbele de pui prin adaugarea legumelor preferate sau a condimentelor inedite, precum cele inspirate din bucataria orientala.
Unul dintre ingredientele mai putin obisnuite la noi in tara este supa de pui de stock/de baza. In principiu, aceasta este doar zeama care rezulta in urma fierberii legumelor, verdeturilor si a carnii de pui. Ea poate fi folosita pentru tocane, alte ciorbe sau supe crema, in locul apei, cu scopul de a oferi mai mult gust. Pentru a prepara o supa de pui de baza vei avea nevoie de oase de pui, legume si ierburi aromatice. Toate acestea trebuie fierte, iar zeama rezultata poate fi folosita mai departe pentru diverse preparate pe care vrei sa le incerci. In America, aceasta supa de stock poate fi gasita direct la conserva, asa ca multe dintre retetele pe care le gasesti pe site-urile din afara vor avea acest ingredient indispensabil.
Felul in care alegi sa prepari ciorba de pui poate fi personalizat in functie de preferintele tale sau ale familiei. Gustul si beneficiile pentru organism pe care le regasesti intr-un bol cu supa te vor ajuta nu doar cand te incearca o raceala, ci si atunci cand ai nevoie de o mancare cu gust familiar. Nu uita ca fiecare ingredient pe care il contine aceasta ciorba este o sursa importanta de vitamine si minerale care iti intaresc organismul. De asemenea, o ciorba la pranz in fiecare zi te va ajuta sa ai o digestie buna si sa te bucuri de o mancare usoara, dar hranitoare.
Sursa foto: shutterstock.com
Unul dintre ingredientele mai putin obisnuite la noi in tara este supa de pui de stock/de baza. In principiu, aceasta este doar zeama care rezulta in urma fierberii legumelor, verdeturilor si a carnii de pui. Ea poate fi folosita pentru tocane, alte ciorbe sau supe crema, in locul apei, cu scopul de a oferi mai mult gust. Pentru a prepara o supa de pui de baza vei avea nevoie de oase de pui, legume si ierburi aromatice. Toate acestea trebuie fierte, iar zeama rezultata poate fi folosita mai departe pentru diverse preparate pe care vrei sa le incerci. In America, aceasta supa de stock poate fi gasita direct la conserva, asa ca multe dintre retetele pe care le gasesti pe site-urile din afara vor avea acest ingredient indispensabil.
Felul in care alegi sa prepari ciorba de pui poate fi personalizat in functie de preferintele tale sau ale familiei. Gustul si beneficiile pentru organism pe care le regasesti intr-un bol cu supa te vor ajuta nu doar cand te incearca o raceala, ci si atunci cand ai nevoie de o mancare cu gust familiar. Nu uita ca fiecare ingredient pe care il contine aceasta ciorba este o sursa importanta de vitamine si minerale care iti intaresc organismul. De asemenea, o ciorba la pranz in fiecare zi te va ajuta sa ai o digestie buna si sa te bucuri de o mancare usoara, dar hranitoare.
Sursa foto: shutterstock.com