Porridge cu fulgi de ovăz - ce rețete poți prepara și ce beneficii aduce acest mic dejun
Porridge, denumit popular la noi în țară și terci, este o rețetă extrem de îndrăgită cu fulgi de ovăz și, opțional, cu tot felul de ingrediente adiționale. Termenul de porridge a fost adoptat ca urmare a creșterii popularității acestui fel de mâncare aici, însă nu și-a pierdut din semnificația inițială. Este o opțiune de mic dejun excelentă nu doar pentru multitudinea de rețete disponibile care pot satisface aproape orice gust, ci și pentru beneficiile pe care acesta le aduce pentru sănătate.
Fie că ești un susținător al unui mic dejun dulce, rapid și sănătos sau, din contră, îți dorești ceva sărat și mai sățios, un porridge poate fi adaptat în atât de multe feluri încât mai mult ca sigur vei găsi varianta potrivită pentru tine.
Află, în cele ce urmează, mai multe despre beneficiile unui porridge, cât și despre modurile în care îl poți servi.
Ce înseamnă porridge cu fulgi de ovăz
Practic, un porridge reprezintă un terci din cereale, cu o consistență de obicei cremoasă, obținut prin fierberea cerealelor în apă, lapte sau o combinație a acestor două lichide. Cel mai popular este porridge cu fulgi de ovăz. Alte tipuri de cereale ce pot fi folosite sunt orezul, grâul, orzul sau chiar hrișca.
Porridge-ul cu fulgi de ovăz este cel mai îndrăgit din mai multe motive, printre care:
-
Prepararea facilă;
-
Beneficiile multiple ale ovăzului pentru sănătate;
-
Gustul neutru care lasă loc de improvizații pentru toppinguri;
-
Consistența ideală dată de fulgii de ovăz.
Lista de ingrediente necesară pentru un porridge cu fulgi de ovăz
Odată ce te-ai convins că porridge-ul cu fulgi de ovăz este un preparat pe care ți-ai dori să îl încerci, acum este timpul să afli ce ingrediente ți-ar fi necesare pentru următoarea ta vizită la cumpărături.
Astfel, trebuie să incluzi următoarele:
-
Fulgii de ovăz – aceștia reprezintă baza porridge-ului tău cu fulgi de ovăz; există mai multe tipuri, în funcție de mărimea, textura și duritatea pe care o au (fulgi de ovăz tărâțe, fulgi de ovăz mărunți și moi, fulgi medii, precum și fulgi mari, crocanți);
⏩ Fulgii de ovaz sunt baza oricărui porridge reușit. Pentru a te asigura că vei face o rețetă de porridge pe care să o îndrăgești, încearcă toate tipurile de ovăz înainte să te decizi care este favoritul tău.
-
Laptele și/sau apa – în general, porridge-ul este mai gustos atunci când este realizat exclusiv cu lapte; totuși, unele persoane pot opta doar pentru apă sau pentru o combinație între cele două; laptele poate fi de vacă sau capră sau poate fi vegetal (de ovăz, soia, migdale sau cocos);
-
Fructe uscate sau proaspete (opțional, ca topping) - se pot adăuga stafide, goji, smochine uscate sau proaspete, fructe de pădure, precum și alte fructe; nu doar că vor oferi un gust dulce, ci și o textură mai complexă și un aport adecvat de vitamine și minerale;
-
Semințe și nuci (opțional) – semințele de chia, de cânepă sau de dovleac sunt cele mai populare; alături de semințe, se pot adăuga și nuci pecan sau normale, alune de pădure, fistic sau migdale; nu în ultimul rând, fulgii de cocos sunt o opțiune excelentă;
-
Unt de arahide, caju sau migdale – aceste tipuri de unt vegetal pot adăuga un plus de consistență și cremozitate terciului;
-
Îndulcitori (opțional) - mierea, siropul de arțar sau agave sau zahărul de cocos sunt exemple de îndulcitori care, cu siguranță, vor completa perfect toate ingredientele.
Toppinguri pentru porridge cu fulgi de ovăz
Modul în care îți asezonezi un porridge cu fulgi de ovăz depinde strict de preferințele tale personale și de beneficiile suplimentare pe care ți-ai dori ca acest mic dejun să le aibă.
Astfel, fie că vrei să pregătești un porridge dulce, cu fructe și nuci sau, din contră, un porridge cu fulgi de ovăz sărat, cu ouă prăjite sau poșate, sos de soia și alte opțiuni de toppinguri din această sferă, creativitatea ta reprezintă unica limită.
Exemple de toppinguri populare pentru porridge cu fulgi de ovăz (dulce):
-
Fructe proaspete - banane, fructe de pădure, mango, măr (crud sau copt);
⏩ Sănătatea ta este cel mai de preț dar pe care îl poți avea. Tocmai de aceea, dieta ta, indiferent de tipul ei, trebuie să se bazeze întotdeauna pe ingrediente naturale si sanatoase.
-
Fructe uscate – merișoare, goji, smochine deshidratate;
-
Semințe - chia, dovleac, floarea-soarelui, cânepă;
-
Nuci și alune - nuci, migdale, alune de pădure, fistic;
-
Iaurt grecesc – din lapte de vacă/bivoliță/capră sau vegetal;
-
Dulceață/miere/gem de fructe sau sirop de arțar/agave;
-
Scorțișoară, fulgi de cocos;
-
Boabe de cacao sau ciocolată neagră sfărâmată.
Exemple de toppinguri populare pentru porridge cu fulgi de ovăz (sărat):
-
Pastă miso;
-
Ouă prăjite/poșate;
-
Ceapă verde/chives – tăiată rondele micuțe;
-
Salată verde (rucola, spanac);
-
Sos de soia și ulei de susan.
Mod de preparare porridge cu fulgi de ovăz
Prepararea unui porridge cu fulgi de ovăz nu este deloc o sarcină complicată, astfel că, indiferent de experiența pe care o ai la momentul actual în bucătărie, mai mult ca sigur vei reuși să obții un terci delicios fără mare dificultate.
Pentru a începe, trebuie să te decizi asupra câtorva aspecte:
-
Ce fel de fulgi de ovăz vei folosi – fulgi mici, moi sau fulgi mai mari, crocanți;
-
Ce tip de lichid vei încorpora – vei face o combinație între apă și lapte sau doar una dintre variante; de asemenea, vei folosi lapte vegetal sau lapte de vacă;
-
Ce toppinguri vei adăuga terciului tău – fructe, nuci, îndulcitori.
Odată ce ai reușit să îți formezi o idee cât de cât clară, poți începe prin a măsura cantitatea de fulgi de ovăz pe care o vei folosi. În general, regula este 1:2 (o cană de fulgi de ovăz la două căni de lichid).
Într-o cratiță de dimensiuni medii, pune atât ovăzul cât și lichidul și adu-le la fierbere. Ulterior, scade intensitatea focului și lasă amestecul la fiert. În funcție de tipul de fulgi, vei găti amestecul între 5 și 15 minute (mai puțin pentru fulgii moi și mai mult pentru cei duri).
Odată ce amestecul de bază este gata, urmează să îl adaugi într-un castron pentru a se răci puțin. Între timp, pregătește toppingurile pe care dorești să le adaugi (ex: fructe, nuci). Adaugă toppingurile și îndulcește cu siropul favorit.
⏩ Dacă acest mod de preparare ți s-a părut simplu, poți încerca și alte rețete cu ingrediente de bază, precum zahar, faina si malai, pentru a putea obține cât mai multe variante de mic dejun simple și delicioase.
Beneficiile porridge-ului cu fulgi de ovăz
Porridge-ul cu fulgi de ovăz nu este doar o variantă delicioasă de mic dejun, ci și o sursă importantă de nutrienți. Printre principalele beneficii pe care un astfel de preparat le aduce se numără:
-
Este o sursă excelentă de fibre – ajută, astfel, la menținerea unui tranzit intestinal adecvat;
-
Conține proteine vegetale de calitate – este o variantă potrivită mai ales pentru vegetarieni/vegani, dar și pentru cei omnivori care își doresc o pauză temporară de la proteinele de origine animală;
-
Este o sursă de vitamine – de exemplu, vitamine din complexul B (tiamina, riboflavina, niacina);
-
Este bogat în minerale (fier, magneziu, zinc);
-
Oferă suficientă energie pentru un început de zi productiv.
Originea exactă a porridge-ului nu este cunoscută, însă se crede că ar fi început prepararea acestui fel de mâncare undeva în Regatul Unit, în Scoția, fapt ce poate explica și denumirea pe care o are chiar și în zilele noastre.
În concluzie, porridge-ul cu fulgi de ovăz este o opțiune excelentă pentru micul dejun, întrucât îmbină gustul delicios cu numeroasele beneficii pentru sănătate. Dacă îți dorești un porridge sărat sau dulce, cu siguranță vei putea găsi opțiunea de toppinguri potrivite pentru tine.
Sura foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock