Ce benefici au fulgii de ovaz si de ce ar trebui sa ii consumi mai des. 5 retete rapide pe care sa le incerci la micul dejun
Ovazul face parte din categoria cerealelor integrale, fiind considerat un aliment bogat in substante nutritive, care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia de zi cu zi. Cel mai des, acesta este consumat sub forma fulgilor de ovaz, fiind o alegere inspirata daca vrei sa te bucuri de un mic dejun satios si care sa iti ofere energie pentru intreaga zi.
- De ce sa incluzi fulgii de ovaz in alimentatia ta - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate
- 5 retete rapide cu fulgi de ovaz pe care sa le incerci la micul dejun
De ce sa incluzi fulgii de ovaz in alimentatia ta - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate
Fulgii de ovaz sunt o sursa bogata de fibre, in special beta-glucan, si au un continut ridicat de vitamine, minerale si antioxidanti.
Raportat la doza zilnica recomandata, 78 de grame de fulgi de ovaz asigura urmatoarele procente de vitamine si minerale:
- 191% mangan
- 41% fosfor
- 34% magneziu
- 24% cupru
- 20% fier
- 20% zinc
- 11% acid folic
- 39% vitamina B1 (tiamina)
- 10% vitamina B5 (acid pantotenic)
In 78 de grame de fulgi de ovaz se mai gasesc 13 grame de proteine, 5 grame de grasimi, 8 grame de fibre si 51 de grame de carbohidrati. O astfel de portie de fulgi de ovaz contine numai 303 calorii.
Totodata, fulgii de ovaz contin calciu, potasiu, vitamina B3 (niacina) si vitamina B6 (piridoxina).
15 beneficii ale fulgilor de ovaz pentru sanatate
Fulgii de ovaz se numara printre cele mai sanatoase cereale, iar acest lucru se datoreaza numeroaselor beneficii pentru sanatatea organismului:
- Sustin sanatatea tractului digestiv - fulgii de ovaz sunt o sursa bogata de fibre, fiind recomandati in cura alimentara pentru ameliorarea simptomelor constipatiei.
- Scad riscul de aparitie a astmului la copii - fulgii de ovaz pot fi introdusi in etapa de diversificare la bebelusi, deoarece au rol protectiv si scad riscul de aparitie a astmului si a rinitei alergice.
- Protejeaza pielea - ovazul este considerat un ingredient esential in produsele pentru ingrijirea pielii si poate fi folosit pentru tratarea iritatiilor si a mancarimilor.
- Sunt satiosi - datorita continutului de fibre beta-glucan, fulgii de ovaz cresc senzatia de satietate si intarzie procesul de digestie.
- Sunt utili in curele de slabire - consumul de fulgi de ovaz contribuie la mentinerea satietatii pe termen lung si reduce apetitul, in special daca ii consumi la micul dejun. Beta-glucanul sau hormonul satietatii favorizeaza reducerea cantitatii de calorii consumate si scade riscul de aparitie a obezitatii.
- Benefici pentru sanatatea inimii - datorita aportului ridicat de antioxidanti poate fi prevenita oxidarea colesterolului „rau” LDL, reducand astfel aparitia bolilor de inima.
- Previn riscul de aparitie a diabetului de tip 2 - fulgii de ovaz ajuta la scadere nivelului de zahar din sange, in special la persoanele supraponderale sau cu diabet de tip 2. In plus, acestia pot imbunatati rezistenta la insulina, unul dintre factorii care duc la aparitia diabetului.
- Scad nivelul de colesterol - datorita fibrelor beta-glucan, ovazul este eficient in reducerea nivelului de colesterol din sange.€
- Imbunatatesc metabolismul - fulgii de ovaz contin o cantiate ridicata de mangan, un mineral esential pentru buna dezvoltare a organismului, dar si pentru functionarea optima a metabolismului.
- Sustin sanatatea oaselor - continutul ridicat de fosfor ajuta la mentinerea unui sistem osos puternic si sanatos.
- Intaresc sistemul imunitar - beta-glucanul din fulgii de ovaz ajuta la intarirea sistemului imunitar. Acesta ajuta celulele albe sa lupte impotriva infectiilor, la fel ca zincul si seleniul, minerale care se gasesc din belsug in fulgii de ovaz.
- Reduc stresul oxidativ - fulgii de ovaz au un continut bogat de antioxidanti, iar acestia protejeaza organismul impotriva efectelor radicalilor liberi si mentin sanatatea organismului.
- Reduc hipertensiunea arteriala - deoarece fulgii de ovaz contin o cantitate ridicata de fibre, pot preveni atat cresterea tensiunii arteriale, cat si riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.
- Imbunatatesc calitatea somnului - aminoacizii din fulgii de ovaz produc melatonina, hormonul care induce somnul. Totodata, datorita continutului bogat de vitamina B6 si carbohidrati, este eliberata serotonina, hormonul care reduce stresul si ne face sa ne simtim mult mai relaxati.
- Cresc nivelul de energie - fulgii de ovaz sunt o sursa excelenta de carbohidrati complecsi, care sunt absorbiti lent de organism. Astfel, nivelul de energie va dura mai mult timp.
Comandă online
Adaugă în coș fugi de ovăz și plasează comanda:
5 retete rapide cu fulgi de ovaz pe care sa le incerci la micul dejun
Fulgii de ovaz sunt ideali pentru micul dejun, deoarece sunt hranitori si cresc senzatia de satietate. Iata cateva retete delicioase cu fulgi de ovaz pe care poti sa le incerci la micul dejun, dar si cateva preparate pe care le poti consuma in perioada postului, caz in care vei folosi lapte vegetal (soia, migdale, orez, caju) sau apa.
Terci de ovaz
Află modul de preparare al unui porridge cu fulgi de ovaz, precum și lista de ingrediente, idei de toppinguri și beneficii ale acestui mic dejun reușit.
Pune fulgii de ovaz intr-o oala, impreuna cu apa sau laptele, si lasa sa fiarba la foc mediu. Adauga un praf de sare si continua sa amesteci compozitia. Cand ajunge la punctul de fierbere, da focul mai incet si continua sa amesteci inca 5-6 minute, pana cand compozitia se omogenizeaza. Poti sa adaugi apa sau lapte daca vrei sa aiba o compozitie mai lichida. Terciul de ovaz poate fi consumat simplu sau poti sa adaugi diferite fructe, precum mere, mure, banane si chiar fructe oleginoase si putina scortisoara.
Fulgi de ovaz cu banane si unt de arahide
Amesteca semintele de chia cu fulgi de ovaz integrali si lapte intr-un bol. Taie o banana in felii mici si adauga-le peste compozitie, impreuna cu doua linguri de unt de arahide. La final poti sa torni pe deasupra putina miere.
Fulgi de ovaz cu fructe de padure
Amesteca intr-un bol fulgii de ovaz cu lapte, miere si scortisoara. Orneaza cu fructe de padure si cativa fulgi de cocos.
Fulgi de ovaz cu mar si scortisoara
Taie marul in bucati mici si adauga-l intr-un bol, impreuna cu fulgii de ovaz si laptele. Adauga scortisoara si cateva lingurite de miere si amesteca bine compozitia pana se omogenizeaza.
Fulgi de ovaz cu iaurt grecesc, afine si capsune
Pune fulgii de ovaz impreuna cu semintele de chia si iaurtul grecesc intr-un bol si amesteca-le. Adauga un praf de sare si doua lingurite de miere si amesteca pana cand se omogenizeaza compozitia. La final poti sa adaugi felii de capsune si afine.
Bibliografie
- Potential health benefits of avenanthramides of oats - https://academic.oup.com/nutritionreviews/article-abstract/67/12/731/1938740?redirectedFrom=fulltext
- Intervention with dietary fiber to treat constipation and reduce laxative use in residents of nursing homes - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18382081
- Early introduction of oats associated with decreased risk of persistent asthma and early introduction of fish with decreased risk of allergic rhinitis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19674492
- Oat ingestion reduces systolic and diastolic blood pressure in patients with mild or borderline hypertension: a pilot trial - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11978262
- Avenanthramides and phenolic acids from oats are bioavailable and act synergistically with vitamin C to enhance hamster and human LDL resistance to oxidation - https://academic.oup.com/jn/article/134/6/1459/4688773
- The Metabolic Effects of Oats Intake in Patients with Type 2 Diabetes: A Systematic Review and Meta-Analysis - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4690088/
- The biological activity of beta-glucans - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19571787
- Instant Oatmeal Increases Satiety and Reduces Energy Intake Compared to a Ready-to-Eat Oat-Based Breakfast Cereal: A Randomized Crossover Trial - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4674378/
- Colloidal Oatmeal: History, Chemistry and Clinical Properties - https://www.researchgate.net/publication/6434542_Colloidal_Oatmeal_History_Chemistry_and_Clinical_Properties