InspiratieIdei pentru tinePapanasii prajiti cu dulceata - un deliciu pufos traditional
Inspiratie

Oua de prepelita sau oua de gaina: care este alegerea indicata pentru tine si familia ta?

Oua de prepelita sau oua de gaina? Aceasta este intrebarea la care vei primi raspunsul in randurile imediat urmatoare. Descopera care sunt valorile nutritionale si beneficiile acestor oua si cum le poti include in alimentatia sanatoasa a intregii familii, de la mic la mare!

Care sunt beneficiile consumului de oua

Oul este un produs alimentar recomandat pentru toate categoriile de persoane, de la bebelusi, copii, pana la adulti si varstnici. Ouale sunt consumate la scara larga atat simple, cat si in diverse preparate culinare sau prajituri. Contin o sursa bogata de proteina animala, dar si cantitati importante de vitamine si minerale necesare organismului.

Intr-o dieta sanatoasa si echilibrata, respectiv in lipsa unor afectiuni medicale care pot influenta consumul, ouale ar trebui sa se regasesca in alimentatia ta saptamanala. Dincolo de proteine, vitamine si minerale esentiale, oul mai este si un produs alimentar foarte satios. De altfel, persoanele care au o greutate corporala mica sau care vor sa-si refaca masa musculara in urma antrenamentelor fizice li se recomanda oua in alimentatie.

Ouale de gaina sunt, fara indoiala, printre cele mai intalnite in alimentatia noastra, insa exista si alte tipuri de oua cu beneficii pentru sanatate. De exemplu, ouale de prepelita sunt si ele sigure pentru a fi consumate de intreaga familie.

Beneficiile oualor de prepelita si oualor de gaina sunt aproape asemanatoare. Cand spunem aproape, inseamna ca totusi ceva le diferentiaza. Ouale de prepelita au doua beneficii specifice:

  1. cu un raport galbenus-albus mai ridicat, ouale de prepelita au un gust mai intens si o textura mai cremoasa. Tine de preferinte si merita sa le incerci macar o data. Au un continut mai mare de colesterol, insa este vorba de colestorul HDL - considerat unul bun pentru organism;
  2. se pot consuma si de cei care au alergie la oul de gaina (albumina). Totodata, s-au efectuat studii, de un centru clinic din America, ce confirma faptul ca proteina speciala denumita ovomucoida actioneaza ca un antialergic natural. Asta inseamna ca oul de prepelita poate veni in ajutorul celor care se confrunta cu reactii alergice, precum rinoree sau congestie nazala. De asemenea, ele mai sunt potrivite pentru diabetici.

In general vorbind, consumul de oua imbunatateste capacitatile vederii prin continutul de vitamina A, au proprietati antiinflamatoare datorita antioxidantilor (Vitamina E), accelereaza metabolismul prin sursa bogata de proteina animala. Cu alte cuvinte, oul este printre cele mai hranitoare alimente. Le descoperim valorile nutritionale imediat!

Vezi oferta noastra de OUA proaspete, disponibile in cofraje potrivite pentru poftele tale.

Valori nutritionale: Oua de prepelita vs. oua de gaina

Fie ca vorbim de oua de prepelita, fie ca vorbim de oua de gaina, ele detin valori nutritionale importante pentru buna functionare a organismului. In tabelul de mai jos gasesti valorile nutritionale al acestor oua, conform unui surse oficiale asa cum este USDA, Departamentul de Stat pentru Agricultura din SUA.

 

Ou intreg, crud / 100 g

Gaina

Prepelita

Calorii

148 kcal

158 kcal

Proteine

12.56 g

13.05 g

Lipide

9.51 g

11.05 g

Acizi grasi monosaturati

3.6 g

4.324 g

Acizi grasi polisaturati

1.911 g

1.324 g

Acizi grasi saturati

3.126 g

3.557 g

Calciu

56 mg

64 mg

Fier

1.75 mg

3.65 mg

Magneziu

12 mg

13 mg

Fosfor

198 mg

226 mg

Zinc

1.29 mg

1.47 mg

Potasiu

136 mg

132 mg

Vitamina B6

0.17 mg

0.15 mg

Vitamina E

1.05 mg

1.08 mg

Vitamina A

540 IU

543 IU

Vitamina K

0.3 ug

0.3 ug

Vitamina D

82 IU

55 IU

Vitamina B1

0.04 mg

0.13 mg

Vitamina B2

0.45 mg

0.79 mg

Vitamina B3

0.07 mg

0.15 mg

Acid folic (vitamina B9)

47 ug

66 ug

Vitamina B12

0.89 ug

1.58 ug

Sursa: USDA

Se poate observa faptul ca exista cateva diferente intre cele doua produse alimentare. Oul de prepelita are valori nutritive mai semnificative in grupul vitaminelor B, dar si in randul mineralelor de calciu, magneziu, fier, fosfor sau zinc.

Este important de stiut faptul ca ouale de prepelita si de gaina sunt sarace in calorii, daca sunt consumate in stare cruda. Le poti folosi astfel in bauturile de tip shake servite la micul dejun. Poti consuma oua prepelita crude dimineata fara griji, intrucat nu exista risc de infectare cu Salmonella, asa cum se poate intampla in cazul oualor de gaina.

In timpul zilei poti consuma oua fierte sau posate pentru a te bucura de beneficiile nutrientilor si a avea cat mai putine calorii la o masa. Insa, din cand in cand, le poti savura si prajite.

Oua prepelita pentru copii si bebelusi

Oul de prepelita, ca si oul de gaina, este un produs esential in alimentatia copiilor cu varsta de peste 1 an de zile. Se poate servi sub diferite forme, precum simplu, omleta, in briose delicioase etc.

Asociatiile de pediatrie sugereaza faptul ca in procesul de diversificare a bebelusilor trecuti de 6 luni de zile se poate include si oul de prepelita foarte bine fiert si taiat in bucatele mici. Discuta cu medicul pediatru al bebelusului tau despre introducerea oualor in etapa de diversificare a acestuia.

Cura cu oua de prepelita

Cura cu oua de prepelita poate fi indicata de un medic specialist, in urma unor analize si recomandari medicale. De exemplu, datorita vitaminelor si mineralelor din componenta se poate urma o cura pentru intarirea sistemului imunitar.

Inspiratia pentru produse BIO o gasesti atat online, cat si in magazinele Mega Image din apropierea ta.

Modul de fierbere a oualor de prepelita si de gaina

In cat timp se fierb ouale de gaina?

Timpul de fierbere este de circa 4-5 minute, daca vrei sa consumi oua de gaina moi, respectiv intre 10-12 minute, daca vrei sa consumi oua de gaina tari.

In cat timp se fierb ouale de prepelita?

Timpul de fierbere este intre 2 si 4 minute, in functie de consistenta pe care o doresti. Daca vrei sa fie moi, 2 minute este suficient, insa daca le vrei mai tari, lasa-le pana spre 4 minute.

Iti este pofta de ceva dulce si rapid de facut? Descopera cum faci cele mai gustoase briose.

Cate oua de prepelita sau de gaina poti manca pe zi?

Greutatea medie a unui ou de gaina ajunge la circa 50 g, iar un ou de prepelita cantareste undeva la 10 g. Cu aceste informatii si urmand sfaturile specialistilor in nutritie, poti manca pana la cel mult 3 oua de gaina pe zi.

Cum ouale de prepelita sunt mult mai mici decat cele de gaina, 4-5 oua prepelita sunt echivalentul unui ou de gaina. Astfel, la un calcul matematic foarte simplu, vei putea manca zilnic intre 4-5 si pana la maximum 15 oua de prepelita.

Atat ouale de gaina, cat si cele de prepelita pot fi consumate ca atare, in salatele tale preferate sau alte retete care contin oua in ingrediente.

Acum ca ai gasit raspunsul la intrebarea cate oua de prepelita poti manca pe zi, comanda OUA DE PREPELITA pentru intreaga familie!

Principalele contraindicatii in ceea ce priveste consumul de oua

Ouale sunt alimente hranitoare si nutritive, insa nu toti ne putem bucura corespunzator de consumul lor.

In ceea ce priveste contraindicatiile, persoanele care au probleme medicale legate de colesterol, respectiv afectiuni cardiovasculare, nu ar trebui sa consume oua, respectiv consumul sa fie unul limitat conform recomandarilor primite de la medic.

 

In concluzie, ouale de gaina si ouale de prepelita sunt considerate sigure din punct de vedere alimentar. Atat timp cat nu sunt consumate in exces, ele vin cu proteine, vitamine si minerale necesare pentru functionarea sanatoasa a organismului adultilor si copiilor. Cum ambele tipuri de oua sunt recomandate, le poti chiar alterna in alimentatia saptamanala a familiei.

Surse: Shutterstock (foto), USDA (valori nutritionale)