Iaurtul grecesc: beneficii si retete
Iaurtul grecesc este un tip de iaurt bogat in proteine si alti nutrienti precum vitamina B12, calciu si seleniu. Este legat de cateva beneficii pentru sanatate, cum ar fi sustinerea sanatatii muschilor si oaselor, iar anumite tipuri pot contribui la o digestie mai sanatoasa. In plus, este o baza minunata pentru preparate satioase si hranitoare, putand fi folosit intr-o varietate de retete atat dulci, cat si sarate. Doar ca exemplu, incearca cea mai simpla reteta pentru mic dejun, un parfait stratificat. Pur si simplu, adauga intr-un pahar straturi de iaurt grecesc, unt de migdale sau de arahide, fulgi de ovaz, fructe de padure amestecate si seminte de chia si bucura-te de un mic dejun satios si sanatos. Pe deasupra, este si delicios.
Ce este iaurtul grecesc?
Iaurtul este un produs lactat care a fost consumat din cele mai vechi timpuri. De fapt, grecii au fost primii care au documentat utilizarea iaurtului in anul 100 i.Hr. Se crede ca acest cuvant, „iaurt”, provine din cuvantul turcesc „yoğurmak”, care inseamna a ingrosa, a coagula sau a inchega. Pe piata exista disponibile multe tipuri de iaurt, inclusiv cel in stil grecesc, care are un continut de proteine mai mare decat altele.
Iaurtul grecesc, adesea denumit iaurt „strecurat”, este facut prin fermentarea iaurtului si apoi strecurarea zerului si a altor lichide in timpul etapelor finale de procesare. Procesul are ca rezultat un produs mai gros, cu un continut mai mare de proteine. In plus, unii producatori de alimente produc iaurt in stil grecesc prin adaugarea de proteine din lapte la iaurt la inceputul sau la sfarsitul procesarii.
Iaurtul grecesc poate fi regasit cu grasime integrala, grasime redusa si fara grasimi, precum si cu arome sau fara.
Iaurtul grecesc este bogat in multi nutrienti si o sursa buna de proteine, grasimi si carbohidrati. Este deosebit de bogat in proteine, vitamina B12, riboflavina (B2) si seleniu. De asemenea, este o sursa buna de calciu, fosfor, zinc, acid pantotenic, vitamina A si potasiu. In plus, iaurtul grecesc contine cantitati mai mici de nutrienti, cum ar fi magneziu, colina si cupru.
In comparatie cu iaurtul obisnuit, iaurtul grecesc este mai bogat in proteine si mai scazut in carbohidrati. Retine ca nutritional, continutul sau va varia in functie de tipul de iaurt grecesc. De exemplu, cel gras va avea mai multe grasimi si calorii decat optiunile cu un continut scazut de grasimi, in timp ce optiunile indulcite si aromate vor avea mai multi carbohidrati si zahar adaugat.
Beneficiile iaurtului grecesc
1. O sursa buna de proteine
Iaurtul grecesc standard este o sursa buna de proteine biodisponibile, cu aproximativ 5,7 g de proteine la 100 g.
2. O sursa buna de nutrienti sanatosi pentru oase
Iaurtul grecesc este o sursa buna de calciu, magneziu si fosfor – minerale esentiale pentru sanatatea oaselor. Intr-adevar, studiile sugereaza ca dietele care includ alimente precum iaurtul pot sustine densitatea minerala osoasa. Atunci cand este combinat cu factori de stil de viata, cum ar fi un program de exercitii de rezistenta, iaurtul poate ajuta la sustinerea rezistentei osoase prin reducerea resorbtiei osoase.
3. Poate sustine sanatatea intestinala
Iaurtul grecesc, etichetat ca avand in continutul sau culturi vii, ofera bacterii benefice cunoscute sub numele de probiotice, care atunci cand sunt consumate in mod regulat pot sustine sanatatea intestinala. Includerea regulata a alimentelor fermentate, cum ar fi iaurtul, pare sa creasca diversitatea bacteriana din intestin. Cu toate acestea, asigura-te ca selectezi iaurt neindulcit, deoarece zaharul poate avea un efect daunator asupra diversitatii intestinale.
4. Sursa utila de iod
Iaurtul grecesc ofera iod, un mineral important pentru sanatate. Iodul este esential pentru functionarea tiroidei, precum si pentru crestere si metabolism. Viitoarele mamici au nevoi suplimentare din acest mineral, deoarece este important pentru dezvoltarea creierului bebelusului in timpul sarcinii si alaptarii.
5. Poate sprijini recuperarea musculara dupa exercitiul fizic
Continutul ridicat de proteine al iaurtului grecesc il face o gustare ideala dupa exercitii fizice sau o componenta recurenta in timpul meselor. Acest lucru se datoreaza faptului ca proteinele biodisponibile din continutul sau promoveaza repararea si recuperarea muschilor.
Iaurtul grecesc: versatil si delicios
Pe langa faptul ca ofera o serie de nutrienti si este legat de cateva beneficii potentiale pentru sanatate, iaurtul grecesc este un ingredient versatil care are un gust grozav atat in retetele dulci, cat si in cele sarate deopotriva.
Iata cateva moduri de a folosi iaurtul grecesc in bucatarie:
- Mic dejun cu iaurt grecesc, fructe de padure proaspete sau congelate, nuci tocate precum migdale sau nuci, nuca de cocos neindulcita si seminte de chia pentru un mic dejun satios.
- Foloseste-l in sosuri dulci sau sarate pentru diferite gustari.
- Adauga iaurt grecesc in supe si curry pentru o textura cremoasa.
- Acopera fulgi de ovaz, clatite, cartofi copti si chili cu o lingura de iaurt grecesc in loc de smantana.
- Foloseste-l pentru a face sosuri de salata de casa. Incearca iaurtul grecesc in salate de pui, ton si paste.
- Pregateste deserturi congelate, cum ar fi inghetata de iaurt grecesc cu fructe.
- Adauga-l in smoothie-uri pentru un plus de proteine.
⏩ Pentru ca stim ca esti mereu in cautare de produse de calitate si la preturi atragatoare, iti oferim selectia noastra de CEREALE SI MUSLI pentru un mic dejun sanatos si satios.
Tzatziki
Fiind poate cel mai cunoscut sos, tzatziki contine iaurt grecesc gros, castraveti crocanti si usturoi. Imbunatatit cu otet si marar - se serveste in mod traditional in gyros sau cu souvlaki, dar este un dip potrivit pentru legume, preparate din carne sau peste.
Ingrediente:
- 1 castravete, lung, ras fin, stors bine
- 500 g iaurt grecesc
- 2 catei de usturoi, tocati sau rasi marunt
- 1 lingura otet de vin alb sau zeama de lamaie
- 2 linguri ulei de masline, extra virgin
- 1 lingura de marar, tocat marunt
- 1 lingurita sare
Mod de preparare:
- Tapeteaza un castron cu un prosop de hartie absorbanta.
- Curata castravetele de coaja. Rade castravetele in vasul tapetat. Odata ras, strange hartia pentru a stoarce excesul de lichid din castravete.
- Pune castravetele ras intr-un alt bol impreuna cu iaurtul, usturoiul, otetul, uleiul de masline, mararul si sarea.
- Amesteca bine, acopera si pune la frigider.
- Serveste dupa cateva ore cu souvlaki de pui, paine pita, legume sau biscuiti crackers.
Cheesecake usor cu iaurt grecesc
Acest cheesecake usor cu iaurt grecesc este extrem de decadent, dar lejer, pufos si cu un gust bogat, cu aroma subtila de lamaie.
Ingrediente:
Crusta:
- 1 1/2 cani biscuiti digestivi cu vanilie
- 2 linguri de zahar brun
- 1 lingurita coaja de lamaie
- 3 linguri de unt topit
Crema:
- 2 cani de iaurt grecesc scurs de cu seara
- 3 oua mari la temperatura camerei
- 1 cana de zahar granulat
- 1 iaurt mare grecesc simplu, la temperatura camerei
- 2 lingurite coaja de lamaie netratata
- 1 lingurita extract de vanilie
- 2 linguri suc de lamaie
- 1/8 lingurita sare
- 1 lingura amidon de porumb
Mod de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 170°C si unge bine o tava de rotunda de 22 cm diametru (asigura-te ca ungi partea de jos si partile laterale).
- Intr-un castron mare, amesteca pesmetul de biscuiti, zaharul brun, coaja de lamaie si untul topit pana se combina bine.
- Toarna in tava pregatita si preseaza usor, dar ferm pana cand crusta este distribuita uniform pe fundul tavii.
- Coace in cuptorul preincalzit timp de 6-8 minute, sau pana cand devine usor aurie. Lasa la racit.
- Pune iaurtul scurs de cu seara in bolul unui mixer si bate timp de 2 minute.
- Adauga incet ouale, pe rand. Bate zaharul.
- Amesteca iaurtul grecesc, coaja de lamaie, extractul de vanilie, sucul de lamaie, sare si amidonul de porumb.
- Adauga crema peste crusta precoapta. Coace in cuptorul preincalzit timp de 40-50 de minute.
- Dupa 40-50 de minute, mijlocul va parea in continuare usor moale, dar se va stabiliza odata ce prajitura se raceste.
- Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca la temperatura camerei pentru cel putin 30 de minute. Apoi las-o la frigider cel putin 4 ore.
Briose cu iaurt grecesc
La micul dejun, alaturi de un ceai aromat sau ca gustare de peste zi, aceste briose usoare cu iaurt grecesc si lamaie sunt un strop de prospetime si savoare in viata ta.
Ingrediente:
- 1 ⅓ cani de faina
- ½ lingurita de bicarbonat de sodiu
- ½ lingurita sare
- ¼ cana unt (4 linguri)
- ¾ cana zahar
- 2 oua
- 1 lingurita esenta de vanilie
- coaja a 2 lamai mici (aproximativ 2 linguri)
- 1 lingura suc proaspat de lamaie
- ¾ cana iaurt grecesc fara grasimi
- 1 lingura de mac
Glazura:
- 2 linguri de unt inmuiat
- 50 g branza crema inmuiata (mascarpone)
- 3-4 cani de zahar pudra
- 1-2 lingurite suc proaspat de lamaie
Mod de preparare:
- Preincalzeste cuptorul la 240°C si unge o tava pentru briose sau tapeteaz-o cu folii de cupcake.
- Intr-un castron mediu, amesteca faina, bicarbonatul de sodiu si sarea.
- Intr-un castron mare, amesteca untul cu zaharul, ouale, extractul de vanilie, coaja si sucul de lamaie si iaurtul grecesc.
- Adauga ingredientele uscate peste cele umede si amesteca pana se omogenizeaza. Se amesteca semintele de mac.
- Umple formele de briose 2/3 pline cu aluat pentru briose.
- Coace timp de 12-16 minute pana cand o scobitoare introdusa iese curata.
- Lasa-le sa se raceasca pe un gratar.
- Pentru a face glazura, bate untul moale si crema de branza timp de 2 minute pana devine foarte pufoasa. Adauga zaharul pudra si sucul de lamaie si amesteca bine.
- Stropeste glazura peste briosele racite. (Daca glazura este prea groasa o poti incalzi in cuptorul cu microunde pentru cateva secunde)
- Serveste-le imediat sau pastreaza-le la temperatura camerei intr-un recipient ermetic pana la 3-5 zile.
⏩ Pentru ca prajiturile ies mai gustoase cu produse proaspete, nu uita sa verifici categoria noastra de LACTATE, unde vei gasi cel mai proaspat iaurt grecesc de care ai nevoie pentru a pregati aceste briose pufoase si aromate.
Acestea sunt doar cateva moduri de a folosi iaurtul grecesc. Nu te teme sa experimentezi retetele proprii cu iaurt grecesc, de la sosuri pentru paste, carne de pui sau deserturi delicioase!
Sursa foto: Shutterstock