InspiratieIdei pentru tineRetete de ciocolata calda pe care sa le prepari acasa si trucuri utile de care sa tii cont
Inspiratie

Retete de ciocolata calda pe care sa le prepari acasa si trucuri utile de care sa tii cont

O cana cu ciocolata calda este rasfatul potrivit in zilele friguroase de iarna si oricand iti doresti un desert gustos. Ciocolata calda de casa este usor de preparat, fiind o optiune mult mai potrivita decat cea pe care o gasesti in comert. Ai nevoie doar de cateva ingrediente, iar in cateva minute vei obtine o cana cu ciocolata calda delicioasa.

Afla in cele ce urmeaza cum se face ciocolata calda, ce retete poti incerca si cum poti transforma aceasta bautura intr-una pe gustul tau, folosind tot soiul de condimente si alte ingrediente aromate.
 
  • Retete de ciocolata calda de casa
    • Ciocolata calda reteta simpla
    • Reteta ciocolata calda cu bezele
    • Reteta ciocolata calda cu scortisoara
    • Reteta ciocolata calda cu rom
    • Reteta ciocolata calda cu pumpkin spices
    • Reteta ciocolata calda cu ardei iute
  • Cum faci ciocolata calda - sfaturi practice

Retete de ciocolata calda de casa

Ciocolata calda are o consistenta cremoasa si o aroma intensa, iar pe langa ingredientele de baza poti adauga diferite condimente, de la scortisoara si pana la menta, cocos sau rom, in functie de preferintele tale. Iata cateva retete de ciocolata calda care sa te inspire, de la reteta clasica si pana la cele mai indraznete retete cu cardamon, nucsoara si chiar ardei iute.

Ciocolata calda reteta simpla

Ingrediente:
  • 230 g ciocolata neagra
  • 500 ml lapte
  • 200 ml smantana lichida
  • 1 esenta de vanilie
  • 3 linguri zahar
  • sare
Mod de preparare:

Pune laptele impreuna cu smantana lichida, zaharul si esenta de vanilie intr-o cratita si lasa-le sa fiarba. Cand ajung la punctul de fierbere, opreste focul si adauga ciocolata neagra si sarea. Lasa ciocolata sa se topeasca singura, fara sa amesteci, timp de 2-3 minute. Dupa ce s-a topit, amesteca bine cu un tel pentru a aera compozitia si pentru a obtine o ciocolata calda cremoasa.
 

Reteta ciocolata calda cu bezele

Ingrediente:
  • 500 ml lapte integral
  • 50 g lapte condensat
  • 100 g ciocolata neagra
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 2 g extract de migdale
  • bezele
Mod de preparare:

Adauga intr-un vas incapator laptele condensat, laptele integral, ciocolata maruntita in prealabil, extractul de vanilie si de migdale. Pune vasul pe aragaz, la foc mic, pana cand laptele se incalzeste si ciocolata s-a topit in totalitate. E indicat sa amesteci din cand in cand pentru ca laptele sa nu se lipeasca de fundul vasului. Toarna ciocolata calda in cani si adauga la final bezele.
 

Reteta ciocolata calda cu scortisoara

Ingrediente:
  • 200 g ciocolata neagra
  • 500 ml lapte
  • 10 lingurite amidon din porumb
  • 10 linguri cacao
  • 10 linguri zahar brun
  • scortisoara, dupa gust
  • frisca
Mod de preparare:

Adauga intr-un vas incapator laptele, impreuna cu ciocolata neagra taiata in bucati mici sau data prin razatoare. Adauga si cacao, amidonul din porumb si zaharul brun si pune vasul pe foc mic, pana cand se topeste ciocolata. Amesteca bine pentru a obtine o compozitie omogena; amidonul de porumb te va ajuta sa obtii o ciocolata calda densa. Adauga scortisoara la final, dupa gust, si decoreaza cu putina frisca. 

Citeste si: Scortisoara, un condiment cu numeroase beneficii. Origine, proprietati si utilizare
 

Reteta ciocolata calda cu rom

Ingrediente:
  • 500 ml lapte
  • 150 g ciocolata neagra
  • 40 g zahar brun
  • 40 ml rom
  • 1 lingura apa
  • ½ lingurita esenta de vanilie
  • sare
  • frisca
Mod de preparare:

Incepe prin a dizolva zaharul si sarea in apa, la foc mic, pana cand devin caramel. Ia vasul de pe foc, apoi adauga frisca si amesteca bine pana cand se omogenizeaza. Pune iar vasul pe foc pentru un minut si lasa apoi sa se raceasca. Separat, dizolva ciocolata in laptele fierbinte, adaga romul si esenta de vanilie si amesteca pana cand se omogenizeaza. Toarna compozitia peste caramelul cu frisca si amesteca din nou. Toarna ciocolata calda in pahare si decoreaza cu frisca.
 

Reteta ciocolata calda cu pumpkin spices

Ingrediente:
  • 500 ml lapte
  • 150 g fulgi de ciocolata neagra
  • 50 g zahar brun
  • 1 lingurita unt
  • ½ lingura esenta de vanilie
  • amestec de condimente pumpkin spices: scortisoara, cardamon, nucsoara
  • frisca
Mod de preparare:

Topeste ciocolata impreuna cu untul, la bain-marie. Separat, incalzeste laptele intr-o cratita, impreuna cu amestecul de condimente, zaharul brun si esenta de vanilie. Toarna apoi laptele peste ciocolata topita si amesteca bine pana cand se omogenizeaza. Toarna ciocolata calda in cesti si decoreaza cu frisca.
 

Reteta ciocolata calda cu ardei iute

Ingrediente:
  • 500 ml lapte
  • 200 g ciocolata
  • 1 ardei iute tocat marunt
  • 2 linguri coniac
Mod de preparare:

Toarna laptele intr-o cratita si lasa-l sa fiarba la foc mic. Inainte sa dea in clocot, poti adauga ciocolata rupta in bucati, impreuna cu ardeiul iute tocat marunt si apoi amesteca pana cand obtii o compozitie omogena. Toarna la final si coniacul si serveste ciocolata calda in cesti. Poti decora cu frisca.
 

Cum faci ciocolata calda - sfaturi practice

Prepararea ciocolatei calde de casa este destul de simpla si rapida, insa, daca vrei sa obtii o reteta ca la carte, ar fi bine sa tii cont de cateva sfaturi practice:
  • Poti folosi diferite tipuri de ciocolata, precum cea cu lapte sau ciocolata neagra de calitate, separat sau combinate; insa, pentru un gust mai bogat, poti opta doar pentru ciocolata neagra, mai ales ca are un continut mai scazut de zahar;
  • Daca folosesti ciocolata cu lapte, atunci ai grija la cantitatea de zahar pe care o adaugi ulterior, pentru a nu obtine o ciocolata calda mult prea dulce;
  • Poti folosi fulgi de ciocolata sau ciocolata clasica, pe care o poti rupe in bucati sau da prin razatoare astfel incat sa se topeasca mai repede si uniform;
  • Ca sa obtii ciocolata calda cremoasa, poti adauga smantana lichida, in timp ce amidonul de porumb este util pentru a obtine ciocolata calda densa;
  • Poti adauga zahar ca indulcitor, insa poti alege si stevie sau sirop de artar ca indulcitor natural;
  • E de preferat sa folosesti lapte in loc de apa pentru o savoare aparte si pentru o consistenta mai cremoasa;
  • Poti adauga, dupa preferinte, tot soiul de condimente, precum scortisoara sau nucsoara, dar si ardei iute, rom sau portocala, pentru o reteta indrazneata de ciocolata calda;
  • Daca vrei sa folosesti ardei iute, il poti inlocui si cu fulgi de chilli sau cu boia de ardei iute, astfel incat sa obtii o ciocolata calda fina;
  • La final, poti decora ceasca cu ciocolata calda cu bezele, frisca ori acadele sub forma de bastonase. Poti servi, alaturi de cana cu ciocolata calda, o portie de biscuiti sau fursecuri.

Ciocolata calda preparata acasa este alegerea perfecta atunci cand doresti ceva dulce sau in serile friguroase de iarna. Se prepara rapid, iar rezultatul este pe masura, mai ales ca o poti condimenta dupa preferinte, astfel incat sa obtii o cana cu ciocolata calda aromata.

Sursa foto: Shutterstock