Scortisoara, un condiment cu numeroase beneficii. Origine, proprietati si utilizare
Scortisoara este un condiment apreciat nu doar pentru aroma sa placuta, ci si pentru toate beneficiile sale pentru sanatate. In articolul de mai jos o sa afli care sunt toate proprietatile acestui condiment si cum te poti bucura de toate calitatile sale.
- Despre scortisoara - informatii generale, tipuri si valori nutritionale
- Idei pentru folosirea scortisoarei in bucatarie
- Care sunt beneficiile scortisoarei pentru sanatate?
- Beneficiile scortisoarei in cosmetica
Despre scortisoara - informatii generale si valori nutritionale
Scortisoara este folosita din cele mai vechi timpuri si dateaza de peste 4.000 de ani, de pe vremea Egiptului Antic. Scortisoara era considerata un condiment valoros si rar in acea perioada si era deseori vandut la preturi mari sau era daruit zeilor ca semn al recunostintei.Indienii considerau scortisoara un leac universal si un afrodisiac, dar si un energizant si fortifiant al sistemului circulator. In tratamentele traditionale Ayurvedice, din cultura veche indiana, scortisoara era deseori folosita pentru tratarea diabetului.
In Evul Mediu, scortisoara a fost introdusa de catre farmacisti in tratamentele impotriva racelilor si durerilor, dar si ca adjuvant pentru sanatatea inimii. Alte intrebuintari ale scortisoarei erau tratamentele impotriva varsaturilor, infectiilor, racelilor, spasmelor musculare, pentru lipsa poftei de mancare sau disfunctiile erectile.
Scortisoara este obtinuta din partea interioara a unor copaci vesnic verzi, din soiul Cinnamomum. Scoarta este razuita si apoi este pusa la soare sa se usuce, in timp ce se rasuceste si formeaza acele betisoare de scortisoara pe care le gasim in comert. De asemenea, scortisoara mai poate fi gasita si sub forma de pudra, obtinuta prin macinarea betisoarelor.
Tipuri populare de scortisoara
In prezent se cunosc aproximativ 250 de specii de scortisoara, iar copacii cresc in diferite zone, cu precadere in regiunile tropicale. Unul dintre principalele soiuri de scortisoara este Ceylon, care provine din Sri Lanka, Madagascar sau Brazilia. Un alt tip este scortisoara Cassia, cu o aroma mai intensa si la un pret mult mai mic in comparatie cu alte sortimente. Aceasta provine din tari precum China, Vietnam sau Indonezia. In tabelul de mai jos poti observa cateva caracteristici ale acestor soiuri de scortisoara:Criterii | Scortisoara Ceylon | Scortisoara Cassia |
---|---|---|
Gust | dulce si delicat | puternic |
Culoare | maro deschis | maro inchis |
Textura | catifelata | aspra, grunjoasa |
Origine | India, Sri Lanka | China, Vietnam, Indonezia |
Continut de cumarina | scazut | ridicat |
Valorile nutritionale ale scortisoarei
Scortisoara este o sursa bogata de vitamine, minerale si antioxidanti. Conform unui studiu, dintr-un numar de 26 de plante si condimentele medicinale din lume, scortisoara este pe primul loc in ce priveste continutul de antioxidanti.Mai exact, 100 de grame de scortisoara contin:
- calorii - 247 kcal
- lipide totale - 1.2 g
- sodiu - 10 mg
- potasiu - 431 mg
- carbohidrati - 81 g
- fibre alimentare - 53 g
- zahar - 2.2 g
- calciu - 1 g
- fier - 8.3 g
- vitamina A - 295 IU
- vitamina C - 3.8 mg
- vitamina B6 - 0.2 mg
- magneziu - 60 mg
Cum pastrezi scortisoara pentru mai mult timp
Scortisoara trebuie pastrata intr-un recipient inchis ermetic, intr-un loc uscat si ferit de lumina. In aceste conditii, betisoarele de scortisoara isi pastreaza aroma pentru cel mult un an. Scortisoara macinata, in schimb, poate sa reziste in jur de sase luni. Daca vrei sa te bucuri de proprietatile scortisoarei pentru mai mult timp, este recomandat sa o pastrezi in frigider, intr-un recipient inchis sau invelita in hartie.Idei pentru folosirea scortisoarei in bucatarie
Ca sa beneficiem din plin de proprietatile si beneficiile scortisoarei, aceasta trebuie sa fie consumata cat mai proaspata. Aroma subtila si dulceaga a scortisoarei Ceylon este recomandata pentru deserturi, in timp ce aroma puternica a scortisoarei Cassia este mai potrivita pentru mancarurile picante. De cele mai multe ori, in comert sa gasesc combinatii intre aceste doua tipuri de scortisoara.Iata cum poti sa folosesti scortisoara in bucatarie:
- Scortisoara este un condiment pe care il poti folosi cu succes in prepararea prajiturilor sau a placintelor cu miere sau dovleac, budinci sau checuri; o poti adauga direct in aluat si compozitie sau o poti presara pe deasupra prajiturilor. Cele mai populare prajituri cu scortisoara sunt celebrele cinnamon rolls
- Poti adauga putina scortisoara si in bauturile calde cu cacao, peste ciocolata calda, ceai sau cafea
- Scortisoara este potrivita si pentru bauturile reci, precum cocktail-uri, shake-uri sau lichior; le va da o aroma speciala
- Poti sa faci o alegere mai indrazneata si sa folosesti scortisoara pentru prepararea mancarurilor cu miel sau pui, in stil oriental
- Scortisoara este potrivita si la micul dejun, asa ca o poti presara deasupra cerealelor sau fructelor
- Pentru cei mici, poti sa prepari rapid cateva felii de paine prajita cu scortisoara, eventual si putina miere
- Daca obisnuiesti sa faci ciocolata de casa, adauga si un praf de scortisoara; aceasta este un ingredient de baza in fabricarea ciocolatei in Mexic
- Poti sa folosesti acest condiment chiar si pentru prepararea sosurilor in care vei marina carnea
- Pentru o bautura de iarna aromata, poti sa adaugi cateva batoane de scortisoara in laptele fiert, alaturi de o lingurita de miere
- Scortisoara merge foarte bine si cu orezul cu lapte care iti va aminti de gustul copilariei
Care sunt beneficiile scortisoarei pentru sanatate?
Scoarta din care este obtinuta scortisoara contine numeroase substante care sunt benefice pentru sanatate. Acestea includ cinamaldehida, acid cinamic si cinamat. Studiile efectuate in acest sens au concluzionat ca toate aceste beneficii pot fi obtinute de la scortisoara in stare pura, uleiurile esentiale, pudra de scortisoara sau extracte. Astfel, scortisoara este unul dintre cele mai benefice condimentele din lume.- Reduce tensiunea arteriala - exista dovezi stiintifice care sustin ca un consum regulat de scortisoara poate reduce tensiunea arteriala.
- Regleaza nivelul de zahar/glucoza din sange - consumul de scortisoara ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, in special la persoanale care sufera de diabet de tip II.
- Atenueaza disconfortul digestiv - si a fost folosita in medicina cu acest scop de multi ani, datorita proprietatilor sale antimicrobiene si anti-inflamatorii. De exemplu, in medicina Ayurvedica, uleiul din scoarta de scortisoara era folosit pentru tratarea flatulentei si pentru problemele digestive. Consumata in bauturi calde, asa cum este ceaiul, scortisoara macinata imbunatateste circulatia sangelui, amelioreaza problemele digestive si simptomele sindromului de colon iritabil.
- Sursa bogata de antioxidanti - scortisoara contine o serie de antioxidanti, printre care polifenoli, acid fenolic si flavonoide, care protejeaza organismul de stresul oxidativ si de efectele negative ale radicalilor liberi.
- Are proprietati anti-inflamatorii - datorita continutului mare de antioxidanti, aceasta scade riscul bolilor de inima, a cancerului sau a tulburarilor psihice. In plus, scortisoara amelioreaza inflamatiile si poate fi benefica in tratarea durerilor, febrei musculare sau a durerilor menstruale.
- Reduce nivelul colesteroului LDL - compusii care sa gasesc in scortisoara reduc nivelul de colesterol LDL (colesterolul „rau“) si al trigliceridelor din sange si pastreaza un nivel stabil al colesteroului HDL (colesterolul „bun“).
- Protejeaza functiile cognitive - compusii din scortisoara activeaza proteinele neuro-protectoare care protejeaza functiile cognitive si celulele creierului impotriva bolilor degenerative, precum Parkinson si Alzheimer.
- Protejeaza impotriva virusilor si a infectiilor - scortisoara are proprietati antimicrobiene, antifungice si antivirale care imbunatatesc sistemul imunitar. Astfel, organismul este protejat impotriva infectiilor, racelilor si gripei.
- Protejeaza sanatatea dentara - conform studiilor, extractul de scortisoara protejeaza impotriva bacteriilor care se gasesc in microflora orala si care cauzeaza aparitia cariilor, respiratia urat mirositoare sau alte infectii. Uleiul esential de scortisoara poate fi folosit in locul apei de gura
- Adjuvant in tratamentul candidozei - anumite studii au concluzionat faptul ca proprietatile antifungice ale scortisoarei pot trata anumite infectii genitale, asa cum este cazul candidei. Aceasta scade nivelul de Candida albicans, ciuperca vinovata de aparitia acestei infectii
- cura de slabire cu scortisoara - ajuta la reglarea metabolismului, astfel incat organismul va arde mai repede grasimile si te va ajuta sa scapi de kilogramele in plus. In plus, combinatia dintre miere si scortisoara sporeste acest beneficiu. Amesteca o lingura de miere cu doua linguri de scortisoara intr-un pahar cu apa calda. Consuma acest amestec o data sau de doua ori pe, la culcare si dimineata, pe stomacul gol.
Beneficiile scortisoarei in cosmetica
Scortisoara are efect antimicrobian si antifungic, motiv pentru care este benefica si pentru piele. Iata cum poti sa o folosesti:- Amelioreaza simptomele acneei - calmeaza iritatiile si atenueaza roseata pielii. Amesteca o lingura de scortisoara cu trei linguri de miere si aplica amestecul pe ten. Lasa sa actioneze pe timpul noptii sau pentru doar 20 de minute si apoi clateste cu apa calduta din abundenta. In plus, aceast masca cu miere si scortisoara ajuta si la cresterea parului.
- Curata scalpul - scortisoara actioneaza ca un exfoliant pentru scalp si il hidrateaza. Amesteca o lingura de scortisoara macinata cu un sfert de lingura cu ulei de masline si o lingura de miere. Cu aceasta pasta maseaza scalpul si apoi lasa-o sa actioneze pentru 15 minute. Spala-te apoi cu sampon si clateste cu apa calduta.
- Scrub natural pentru piele uscata - scortisoara ajuta la indepartarea celulelor moarte. Poti sa faci un scrub cu sare de mare, ulei de migdale, ulei de masline, miere si scortisoara ca sa hidratezi pielea uscata.
- Amelioreaza infectiile pielii - pentru infectiile pielii, asa cum este si ciuperca piciorului, poti sa faci o pasta din miere si scortisoara macinata, in proportii egale, pe care ca o aplici direct pe zona afectata.
- Contribuie la catifelarea calcaiele aspre si crapate - scortisoara poate sa inmoaie pielea aspra a calcaielor. Pregateste o baie pentru picioare si amesteca sucul de la cinci lamai, o lingura cu ulei de masline, un sfert de cana de lapte, jumatate de cana cu apa si doua linguri de scortisoara macinata. Tine picioarele in aceasta infuzie pentru 15 minute ca sa ai o piele fina.
Scortisoara este un condiment ideal in orice sezon, indiferent ca o folosim pentru gatit sau ca ingredient pentru produse cosmetice si aliat in curele de slabire. Iar ca sa te bucuri de toate beneficiile scortisoarei, ar trebui sa incepi sa o consumi mai des.
5947
15020
774
23457