InspiratieIdei pentru tineCeaiul negru: proprietati, beneficii si efecte adverse
Inspiratie

Ceaiul negru: proprietati, beneficii si efecte adverse

Istoria ceaiului negru si beneficiile lui

Descoperit si utilizat initial in China in urma cu peste 5.000 de ani, ceaiul negru se obtine, la fel ca ceaiurile verde si oolong, din frunzele si tulpinile arborelui de ceai Camellia sinesis. Diferentele dintre cele 3 tipuri de ceai constau in procesarea acestora si proprietatile pe care le au. Specialistii recomanda dozarea responsabila a ceaiului negru si consumul zilnic in limita de cel mult 5-6 cesti pe zi.

  • Ce substante contine ceaiul negru?
  • Beneficiile ceaiului negru
  • Ceaiul negru in tratamente cosmetice si de ingrijire
  • Prepararea ceaiului negru

Ceaiul negru, caruia chinezii inca ii spun “ceai rosu” din cauza culorii rosiatice pe care o are produsul dupa preparare, se obtine prin uscarea si rularea frunzelor si a tulpinilor, urmate de oprirea oxidarii, eliminarea umezelii si sortarea in functie de cat de usor sau dificil se faramiteaza. Intregul proces dureaza de la 2 pana la 4-5 saptamani. In urma procesarii, frunzele capata o culoare inchisa, careia i se datoreaza si denumirea populara de “ceai negru”.

Ce substante contine ceaiul negru?

 Ceaiul negru este cel mai adesea utilizat pentru energizare, deoarece are un continut de cafeina destul de ridicat. Renumita pentru stimularea sistemului nervos central, cafeina se gaseste in cantitati de aproximativ 50 mg/ ceasca in ceaiul negru, pe cand cantitatea acesteia intr-o ceasca de cafea variaza intre 60 si 175 mg.

O alta substanta care se regaseste din belsug in ceaiul negru este teina, un alcaloid care are gust si proprietati similare cu cele ale cafeinei. Teina excita nervii si este un diuretic natural, conform Minimally Invasive Neurosurgery Clinic.

Ceaiul negru are si un continut ridicat de polifenoli, compusi aromatici cunoscuti pentru rolul lor antioxidant si capacitatea de a combate degenerarea celulara, conform Medical News Today. Acestia pot influenta, de asemenea, flora bacteriana, distrugand agresiunea patogenilor si al bacteriilor. De asemenea, polifenolii au un rol sanogen in microflora. Exista aproximativ 500 de tipuri diferite de polifenoli, dintre care cei mai populari sunt flavonoidele, acizii fenolici, stilbenele si lignanii.

Ceaiul negru este bogat si in aminoacizi. Conform Aminoacid Studies, acestia au un rol important in prevenirea procesului de imbatranire, in preventia si tratarea artritei si a osteoporozei, in reglarea nivelului de colesterol si in preventia si tratarea diabetului. Aminoacizii ajuta, de asemenea, la arderea grasimilor din corp, contribuie la sanatatea si frumusetea parului, reduc manifestarea simptomelor specifice menopauzei, au un rol important in reglarea somnului si combaterea insomniilor si contribuie la stimularea virilitatii si a libidoului.

Nu in ultimul rand, ceaiul negru este bogat in vitamine si minerale precum potasiul, iodul, fosforul, fluorul, vitamina C si complexul de vitamine B, foarte importante pentru buna functionare a organismului si pentru o stare de sanatate excelenta.

Prin ce se deosebeste ceaiul negru de cel verde si de cel alb?

Desi provin din acelasi arbust, cunoscut popular drept “planta de ceai”, ceaiul negru, cel alb si cel verde sunt diferite atat la gust, cat si in ceea ce priveste efectele asupra organismului. Aceste diferente se datoreaza modului diferit de procesare a plantei.

Daca frunzele de ceai verde sunt mai tinere si prelucrarea lor presupune doar aburire si uscare fara expunere la aer, cele folosite pentru obtinerea ceaiului negru sunt culese la maturitate si trec printr-un proces mai complex, care presupune si fermentare. In cazul ceaiului oolong sau alb, frunzele tinere se expun la aer pe perioade scurte de timp, rezultatul fiind de semi-fermentare.
In timpul prelucrarii, frunzele si tulpinile de ceai elibereaza in mod natural enzime care le modifica aroma, culoarea si chiar componenta, transformand anumite substante in forme mai complexe. 

Beneficiile ceaiului negru pentru sanatate

In ultimii ani in mass media s-a vorbit mai mult despre proprietatile si beneficiile ceaiului verde decat despre cele ale ceaiului negru, insa cele mai recente studii atesta avantajele pe care le are consumul acestuia pentru starea noastra de bine.

Stimularea activitatii cerebrale

Un studiu publicat in 2016 arata ca substantele prezente in ceaiul negru activeaza mai multe procese psihosomatice. Consumul echilibrat poate contribui astfel la sporirea atentiei, dar si la inducerea unei stari de relaxare. Cercetatorii au atestat aceste proprietati prin folosirea electroencefalogramei si au concluzionat ca la o ora dupa consumarea unei cesti de ceai activitatea creierului a crescut considerabil.

Ceaiul negru contribuie la protectia sistemului digestiv

Flora intestinala are o contributie insemnata la mentinerea sanatatii asigurand 70-80% din activitatea sistemului imunitar. O flora bacteriana sanatoasa poate reduce riscurile aparitiei unor afectiuni precum diabetul de tip II, bolile cardiovasculare, obezitatea morbida si chiar anumite forme de cancer. Polifenolii din ceaiul negru stimuleaza cresterea bacteriilor bune din flora intestinala si inhiba dezvoltarea celor nocive, potrivit unui studiu realizat in 2011.

Proprietatile antioxidante ale ceaiului negru

Antioxidantii au o serie de beneficii pentru sanatate, printre care si eliminarea radicalilor liberi si incetinirea procesului de deteriorare celulara, contribuind astfel la reducerea riscurilor de aparitie a unor boli cronice. Polifenolii din ceaiul negru sunt o sursa importanta de antioxidanti si contribuie la imbunatatirea starii generale de sanatate, iar flavinele pe care le contine reduc colesterolul rau si scad nivelul zaharului din sange.

Protejeaza sanatatea inimii

Alt grup de antioxidanti din ceaiul negru, flavonoidele, are abilitatea de a reduce numerosi factori de risc pentru afectiunile cardiovasculare. Flavonoidele scad tensiunea arteriala, reduc colesterolul, micsoreaza nivelul de trigliceride si diminueaza riscurile aparitiei obezitatii, contribuind astfel la imbunatatirea starii de sanatate a intregului sistem cardiovascular. De altfel, un studiu recent arata ca persoanele care consuma 3 cesti de ceai negru zilnic prezinta riscuri cu 11% mai mici sa dezvolte afectiuni cardiovasculare.

Beneficiile consumului de ceai negru pentru reducerea colesterolului

Lipoproteinele LDL si HDL sunt responsabile de purtarea colesterolului in intregul organism. Nivelul ridicat de LDL poate creste riscurile aparitiei afectiunilor cardiovasculare si a infarctului. Mai multe studii arata ca ceaiul negru poate ajuta la reducerea colesterolului LDL. Unul dintre acestea arata ca persoanele care consuma 5 cesti de ceai negru in fiecare zi, timp de 3 saptamani, au colesterolul cu 11% mai redus.

Reglarea tensiunii arteriale

Hipertensiunea poate cauza numeroase complicatii si afectiuni. Consumul regulat de ceai negru poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale, conform mai multor studii. La nivel global, peste un miliard de oameni sufera din cauza hipertensiunii. Un studiu realizat in 2012 a urmarit timp de 6 luni efectele consumarii a 3 cesti de ceai zilnic si a constatat scaderea semnificativa a tensiunii arteriale. 

Reducerea nivelului de zahar din sange

Nivelul crescut al zaharului din sange poate duce la aparitia diabetului zaharat. Ceaiul negru poate ajuta la reglarea insulinei si reduce astfel nivelul de zahar din sange. Compusii din ceaiul verde si din cel negru ajuta la metabolizarea mai buna a zaharului in organism, ceea ce conduce la scaderea nivelului acestuia in sange.

Reducerea riscurilor de aparitie a cancerului

In urma studiilor medicale polifenolii din ceaiul negru au fost asociati cu stoparea cresterii si divizarii celulelor canceroase, conform unui studiu realizat in urma cu 12 ani. O alta cercetare privind efectele polifenolilor in cazul cancerului mamar arata ca acestia pot opri dezvoltarea tumorilor mamare.

Ceaiul negru in tratamente cosmetice si de ingrijire

Datorita continutului mare de nutrienti, vitamine si minerale, ceaiul negru se numara printre produsele care nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa. Pe langa beneficiile pe care acesta le are asupra sanatatii, ceaiul negru s-a dovedit a fi si un bun aliat si in ingrijirea corporala.

Consumul de ceai negru mentine sanatatea si frumusetea pielii

Cu un rol important in intarirea sistemului imunitar prin compusii sai, ceaiul negru ajuta la prevenirea infectiilor cutanate. Acest lucru duce la mentinerea elasticitatii, fermitatii si uniformitatii cromatice ale  pielii.

Are efecte antiinflamatoare

Compresele cu ceai negru pot ajuta la reducerea inflamatiilor locale care nu au cauze invazive, precum pungile de sub ochi. Totodata, acestea hidrateaza pielea in profunzime, iar continutul bogat in vitamina B stimuleaza productia de colagen la nivelul dermei si reduce ridurile superficiale. Datorita antioxidantilor, ceaiul negru poate, de asemenea, sa combata efectele radicalilor liberi, responsabili pentru aparitia acneei

Accelereaza procesul de regenerare a pielii

Despre efectele de preventie a anumitor tipuri de cancer am facut mentiuni anterior, insa in cazul pielii, ceaiul negru accelereaza si procesul de regenerare a celulelor dermei. Astfel, contribuie la imbunatatirea aspectului acesteia dupa expunerea la factori nocivi, precum razele UVA si UVB.

Ceaiul negru mentine frumusetea si sanatatea parului

Antioxidantii si alti compusi din ceaiul negru contribuie si la imbunatatirea aspectului parului. Acest lucru se datoreaza compusilor responsabili de regenerarea celulara, dar si vitaminelor si mineralelor, care confera un luciu natural podoabei capilare. Astfel, consumul regulat de ceai negru poate ajuta la mentinerea frumusetii si sanatatii parului.

Cum se prepara corect ceaiul negru?

Pentru o ceasca de ceai negru trebuie sa infuzezi timp de 4-5 minute aproximativ 5 grame de frunze uscate in 250 mililitri de apa fierbinte (la o temperatura de 90 grade Celsius). Spre deosebire de ceaiul verde si cel alb, care sunt mai putin fermentate, ceaiul negru poate fi infuzat si mai mult timp.

Ceai negru versus cafea

Atat ceaiul negru, cat si cafeaua au proprietati dovedite in ceea ce priveste sporirea atentiei si efectul energizant, datorita continutului de cafeina. Cantitatile acesteia difera, insa, la cele doua bauturi, cafeaua fiind mai bogata in acest compus. Tocmai de aceea, consumul de ceai negru este mai sigur, motiv pentru care aceasta bautura poate fi savurata chiar si in timpul sarcinii sau al alaptarii.

Contraindicatii si atentionari privind consumul de ceai negru

Consumul excesiv sau la ore tarzii de ceai negru poate provoca agitatie si chiar insomnii. In cazul persoanelor care sufera de afectiuni gastrice precum ulcerul, consumul de ceai negru este contraindicat, deoarece poate agrava simptomele, prin cresterea cantitatii de acid gastric. De asemenea, persoanele care sufera de hipertensiune ar trebui sa evite, in general, consumul excesiv de bauturi care contin cofeina, intrucat aceasta poate creste tensiunea arteriala.

In cazul cardiacilor, al diabeticilor si al persoanelor care sufera de afectiuni hepatice, este indicat sa fie ceruta parerea medicului in ce priveste consumul de ceai negru. Desi acesta regleaza insulina cand este consumat neindulcit, sunt situatii in care poate provoca efecte adverse, iar consultul de specialitate va poate oferi informatii detaliate in acest sens.
 
Pentru ca ceaiul negru poate impiedica absorbtia fierului in organism, consumarea lui de catre persoanele care sufera de anemii poate duce la manifestarea mai dura a simptomelor.
 
Desi spre deosebire de cafea, este permis in timpul sarcinii, ceaiul negru trebuie consumat cu moderatie in astfel perioade cu recomandari aparte. De aceea, femeile insarcinate nu ar trebui sa consume mai mult de doua cani de ceai negru pe zi pe durata celor 9 luni de sarcina, insa cel mai indicat este sa consulti medicul, daca vrei sa incluzi aceasta bautura in dieta ta.
 
Asa cum numeroase alimente sau bauturi care au efecte in general benefice asupra organismului, ceaiul negru poate provoca neplaceri atunci cand este consumat in exces. Discuta cu medicul tau in privinta consumului in cazul in care suferi de vreo afectiune si asigura-te ca riscul eventualelor efecte adverse este minim.