Este a doua cea mai consumata bautura din lume, dupa apa. Unele beneficii ale ceaiului sunt cunoscute de mii de ani, altele abia acum intra in atentia stiintei. Chiar daca specialistii au pareri impartite, ceaiul - in special cel verde - are un rol bine stabilit in cultura universala.
MENU
- O scurta istorie a ceaiului
- Cum se planteaza ceaiul
- Calitatile nutritive ale ceaiului verde
- Beneficiile ceaiului verde
- Contraindicatii si efecte secundare
- Varietati de ceai verde
- Cum se prepara infuzia de ceai verde
- Cum se pastreaza ceaiul verde
O scurta istorie a ceaiului
Primele informatii istorice despre consumul de ceai au aparut in secolul II i. Hr., in sudul Chinei. Legendele chinezesti spun, insa, ca ceaiul era folosit in Asia de Sud-Est inca din mileniul II i. Hr. La inceput, se pare ca frunzele de ceai erau mestecate crude, la fel ca in cazul boabelor de cafea.
Primele mentiuni arata ca ceaiul era utilizat ca sa trateze nenumarate afectiuni, de la dureri de cap la depresie. Odata cu trecerea timpului, a devenit o bautura consumata in mod obisnuit de imparatii chinezi si de nobilime, dar s-a extins si in randul populatiei obisnuite, ca substitut al apei.
Ceaiul s-a raspandit destul de incet in restul Asiei. Abia in secolul 8 d. Hr. a ajuns in Coreea, Vietnam si Japonia, apoi din China a fost preluat, in secolul 16, de negustorii si preotii portughezi, care l-au popularizat in Vest.
Astazi, aproape doua treimi din populatia lumii bea ceai, cu regularitate sau nu. Este cea mai consumata bautura din lume, dupa apa. In fiecare an, aproape 3 milioane de tone de ceai sunt produse pe plantatiile din Asia, dar si din alte regiuni ale lumii.
Cele mai cunoscute tipuri sunt ceaiul verde, cel negru si ceaiul oolong. Nu este vorba despre plante diferite: fiecare varietate de ceai provine din aceeasi planta - Camellia sinensis. Doar modurile de preparare si pastrare sunt diferite.
Ceaiul verde
Este un soi de ceai obtinut prin tratarea plantei verzi cu abur fierbinte sau prin prajire, pana la 200 de grade Celsius. Spre deosebire de celelalte varietati de ceai, cel verde trece prin aceasta procedura imediat dupa recoltare. Este pe locul 2 in topul preferintelor mondiale, dupa ceaiul negru: 20% din ceaiul baut in toata lumea este verde.
Ceaiul negru
Se prepara prin macerarea frunzelor de ceai intre doua saptamani si o luna, prin expunerea la aer. Dupa aceasta perioada, frunzele sunt uscate si sortate. Spre deosebire de ceaiul verde (care in mod obisnuit isi pierde aroma dupa un an de zile), cel negru isi pastreaza aroma chiar si cativa ani.
Ceaiul oolong
E o varietate de ceai semi-fermentat, in care frunzele sunt macerate doar pe margini. Considerat mai parfumat si mai putin bogat in teina, este preferat in Taiwan, India, dar si in China.
Cum se planteaza ceaiul
Planta de ceai poate fi crescuta acasa sau pe plantatii uriase. Are nevoie de un climat foarte calduros ca sa se dezvolte in conditii optime, dar trebuie protejata de lumina directa a soarelui. Vastele plantatii de ceai din Asia sunt, de obicei, terasate, pentru ca au nevoie de un sistem foarte bun de drenaj, care sa impiedice apa sa balteasca.
Planta de ceai creste, de obicei, in pepiniere, si este transplantata abia dupa cateva luni in camp deschis. Procedeul o fereste de capriciile naturii, dar si de daunatori sau de boli. Recoltarea se face, de obicei, in mai multe etape, in functie de varietatea de ceai care va fi procesata.
Calitatile nutritive ale ceaiului verde
Ceaiul verde nu contine colesterol, grasimi saturate, trans sau mononesaturate, si nici zaharuri. Are foarte putine calorii (doar doua la 100 de mililitri) si contine substante benefice pentru organism, cum ar fi antioxidantii (polifenoli, catehine), dar si cafeina si flavanoli. Iata cantitatile de minerale si vitamine care se regasesc in 100 de mililitri de ceai verde.
- Potasiu: 27 miligrame
- Magneziu: 2 miligrame
- Sodiu: 3 miligrame
- Calciu: 3 miligrame
- Fier: 2 miligrame
- Mangan: 31 de miligrame
- Vitamina C: 6 miligrame
- Riboflavina (vitamina B2): 0,5 miligrame
- Vitamina B6: 0,1 miligrame
- Acid folic (folati): 16 miligrame
- Carbohidrati: 2 grame
- Proteine: 2 grame
Cata cafeina contine ceaiul verde
Ceaiul verde este cunoscut pentru cantitatea ridicata de cafeina pe care o contine, desi asta poate varia in functie de tipul sau de marca de ceai utilizata. Comparativ cu cafeaua, ceaiul verde contine mai putina cafeina - intre 35 şi 80 de miligrame fata de 100-400 de miligrame, in cazul cafelei. Chiar si asa, ceaiul verde poate sa aiba aceleasi efecte, e drept, mai reduse ca intensitate.
Beneficiile ceaiului verde
In functie de modul de preparare, ceaiul verde poate fi consumat in mai multe feluri: infuzia de ceai verde este una dintre cele mai populare bauturi din lume, in timp ce extractul de ceai verde este folosit in industria cosmetica. Aromele ceaiului verde sunt folosite si in cofetarii, pentru prajituri, dar si in industria bauturilor racoritoare.
Beneficiile infuziei de ceai verde
Ceaiul verde are nenumarate beneficii, unele recunoscute de sute de ani, altele inca neverificate de stiinta. Cu toate astea, specialistii au pareri impartite cand vine vorba despre efectele medicale ale ceaiului verde, mai ales in ce priveste rolul acestuia in prevenirea cancerului. In 2009, Cochrane Library a publicat o analiza a 51 de studii legate de efectele anti-cancer ale ceaiului verde, iar concluzia, pe scurt, a fost ca efectele anticancer ale ceaiului verde sunt neconcludente.
Chiar si asa, substantele active prezente in ceai - polifenoli, antioxidanti, vitamine si minerale - au un rol binecunoscut in prevenirea unor afectiuni si in imbunatatirea starii generale de sanatate.
- una dintre cele mai importante substante prezente in ceaiul verde este galatul de epigalocatehina (EGCG), un antioxidant natural care, potrivit unui studiu publicat în revista de sanatate a Tufts University, ajuta la protejarea celulelor creierului si este de nelipsit dintr-o dieta sanatoasa.
- polifenolii care se regasesc in ceaiul verde ajuta la reducerea riscurilor aparitiei unor probleme cardiace des intalnite. Potrivit unui studiu efectuat in Japonia de cativa specialisti de la Ohsaki Health Center, consumul de ceai verde a fost asociat cu reducerea mortalitatii in cazul bolilor cardiovasculare.
- imbunatateste circulatia sanguina - potrivit unui studiu publicat în revista medicală a Harvard Medical School, flavonoizii din ceaiul verde contribuie la curatarea vaselor de sange si ajută la reducerea colesterolului
- stimuleaza functiile sistemului imunitar - rezultatele unei cercetari efectuate de oamenii de stiinta de la Oregon University au aratat ca unul dintre compusii benefici din ceaiul verde joaca un rol important in dezvoltarea celulelor T, considerate esențiale în crearea de anticorpi.
- Are rezultate favorabile in reducerea cantitatii de zahar din sange si ajuta la stabilizarea insulinei, asa cum a stabilit un studiu medical publicat in American Journal of Clinical Nutrition
- combate oboseala mentala, ajuta in tratarea durerilor de cap si a starilor depresive - un studiu publicat in revista de sanatate publica si nutritie a Cambridge University demonstreaza ca ceaiul verde are efecte benefice fata de starile depresive
- contine substante care protejeaza dintii de bacterii, asa cum a demonstrat un studiu publicat in Journal of Clinical and Diagnostic Research, si este o alternativa naturala potrivita pentru igiena bucala
Extractul de ceai verde
Proprietatile antioxidante ale ceaiului verde l-au adus in atentia specialistilor din industria cosmetica. Tot mai multe companii de cosmetice naturale adauga extract de ceai verde in produsele lor pentru a le imbunatati efectele. Cele mai des intalnite sunt cremele si lotiunile hidratante, sapunul de maini, cremele cu efect anti-imbatranire si parfumurile naturale.
Un studiu publicat in International Journal of Advanced Research in Pharmaceutical & Bio Sciences arata ca, desi beneficiile cosmeticelor care contin extracte sau compusi obtinuti din ceai verde sunt relativ mici, ele sunt suficient de semnificative pentru a justifica utilizarea lor si efectele favorabile sunt vizibile.
Iata cateva dintre beneficiile extractului de ceai verde in cosmetica:
- ajuta la mentinerea unui ten sanatos si are un rol in protectia pielii in fata alergiilor
- antioxidantii din ceaiul verde ajuta la preventia acneei
- ceaiul verde contine un astringent natural cu efect calmant
- polifenolii ajuta la combaterea efectelor imbatranirii pielii
Ceaiul verde in curele de slabire
Cand vine vorba despre efectele ceaiului verde in curele de slabire, parerile sunt impartite. Desi exista unele studii care sustin ca ingredientul activ din ceaiul verde (antioxidantii sau EGCG) are efecte benefice pentru slabit, alte studii, cum ar fi cel publicat in Canadian Pharmacists Journal, spun ca nu exista niciun efect concret in acest sens.
Un lucru este, insa, sigur: mineralele si vitaminele au un impact benefic asupra organismului, cafeina poate sa dea un plus de energie, iar ceaiul verde este un inlocuitor perfect pentru bauturile racoritoare cumparate din comert. Singurul lucru de care trebuie sa tii cont e sa nu folosesti prea mult zahar pentru a-l indulci.
Cea mai buna solutie, inainte sa incepi o dieta care se bazeaza sau care include consumul de ceai verde, este sa consulti un medic nutritionist. In functie de metabolismul tau si de particularitatile organismului, specialistul este cel care iti va recomanda daca si cat ceai verde sa consumi in dieta.
Ceaiul verde este indicat si pentru persoanele care vor sa-si reduca nivelul de colesterol din sange. Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition a aratat ca cei care consuma in mod regulat ceai verde au un nivel al colesterolului „rau" mai redus, dar si mai putine trigliceride, in timp ce colesterolul bun (HDL) este in cantitati mai ridicate.
Contraindicatii si efectele secundare ale ceaiului verde
Pe termen lung sau in doze mari, ceaiul verde poate avea o serie de efecte secundare, mare parte dintre ele fiind provocate de nivelul mare de cafeina pe care-l contine planta. Printre reactiile cel mai des intalnite sunt:
- dureri de cap
- stari de nervozitate
- insomnie
- stari de voma
- diaree
- palpitatii cardiace
- ameteala
- stari de confuzie
De asemenea, ceaiul verde poate afecta nivelul de fier din sange. De vina este unul dintre compusii ceaiului, taninul, care poate sa absoarba fierul, unul dintre elementele minerale esentiale pentru sanatatea noastra. Pentru a nu ajunge la un dezechilibru in organism, este de preferat sa consumati ceai verde intre mese.
Persoanele care sufera de tulburari de somn, cele cu probleme cardiace grave si bolnavii aflati sub tratament psihotrop trebuie sa ceara acordul medicului inainte sa consume ceai verde. Si cei cu tulburari ale somnului trebuie sa il consume cu moderatie, in timp ce femeile insarcinate si persoanele cu afectiuni renale sau ulcer ar trebui sa il evite.
Varietati de ceai verde
In functie de modul de preparare sau de recoltare a frunzelor de ceai, exista mai multe varietati de ceai verde, fiecare dintre ele cu specificul lor. Pentru ca in Japonia ceaiul a devenit parte a traditiilor inca de acum cateva sute de ani, cele mai multe tipuri de ceai verde poarta denumiri japoneze.
Hojicha - este o varietate de ceai verde preparata prin prajirea frunzelor de ceai la 200 de grade Celsius, intr-un bol de portelan si apoi racirea lor. Are un gust mai putin intens si o aroma placuta, asa ca poate fi consumat si de copii.
Sencha - este o denumire mai larga care se refera la un soi de ceai verde potrivit pentru infuzii. Pentru a obtine aroma intensa, se recolteaza doar frunzele superioare ale plantei de ceai.
Kabusecha - este o varietate de ceai crescuta la umbra. Frunzele sunt ingrijite cu atentie intr-o zona ferita de razele directe ale soarelui, ceea ce va da ceaiului preparat din ele o savoare unica: intensa, bogata si proaspata.
Gyokuro - este considerata de multi drept cea mai buna varietate de ceai verde. Se obtine printr-un procedeu special: inainte de recoltare, frunzele sunt acoperite cu un paravan timp de douazeci de zile, pentru a le feri de razele directe ale soarelui.
Genmaicha - este o combinatie exotica de ceai verde si orez, specifica Japoniei. Tipul de ceai se obtine prin macinarea impreuna a unor cantitati egale de frunze de ceai verde si de orez. Bautura obtinuta din acest mix are un continut scazut de cafeina.
Matcha - este un soi de ceai verde sub forma de pulbere, macinat foarte fin, folosit in mod obisnuit in cultura japoneza, in celebra ceremonie a ceaiului. Mai este folosit si in bucataria japoneza, drept condiment in mancaruri.
Shincha - este o varietare de ceai verde preparata din primele frunze de ceai culese la inceputul sezonului. Are un gust proaspat, racoritor şi conţine o cantitate mai redusa de cafeina decat de obicei.
Cum se prepara infuzia de ceai verde
Cea mai cunoscuta metoda de preparare a ceaiului verde este prin infuzie. Pentru ca planta sa-si pastreze toate calitatile, trebuie sa urmezi cateva reguli simple:
- pastreaza proportia intre apa si ceaiul verde: pentru fiecare 2 grame de ceai verde, ai nevoie de aproximativ 150 de mililitri de apa.
- foloseste apa de buna calitate: pentru un rezultat de exceptie, la prepararea ceaiului verde foloseste apa filtrata. Daca provine dintr-o sursa de incredere, si apa de la robinet este potrivita pentru a prepara ceaiul verde, dar e indicat sa o fierbi inainte, pentru a elimina eventualul miros de clor. Nu folosi in niciun caz apa distilata.
- utilizeaza un ceainic de dimensiuni potrivite pentru a pregati infuzia, in functie de numarul de cesti pe care vrei sa le prepari
Prepararea ceaiului verde se face in patru pasi, fiecare la fel de important.
- Pune frunzele sau pliculetele de ceai verde in ceainic.
- Intr-un alt ibric, fierbe apa pana la temperatura dorita in functie de tipul de varietatea de ceai verde pe care o vei folosi. Foloseste un termometru de bucatarie pentru a sti cand apa a atins temperatura ideala.
- Pune apa fierbinte peste ceaiul verde, apoi acopera ceainicul si asteapta pana cand infuzia este gata.
- Pune ceaiul in cesti. Ca sa te asiguri ca aroma este impartita in mod egal, pune cate putin ceai in fiecare ceasca si repeta operatiunea pana la ultima picatura de ceai.
Fiecare varietate de ceai verde are nevoie de o cantitate diferita de apa si de un timp de infuzie diferit, la temperaturi diferite. Iata cantitatile necesare pentru cateva dintre cele mai intalnite tipuri de ceai verde.
Tipul de ceai verde | Cantitatea de ceai verde pentru o ceasca | Temperatura apei | Cantitatea de apa pentru o ceasca | Timpul de infuzare |
---|---|---|---|---|
Sencha (varianta standard) | 2 grame (aproximativ trei sferturi de lingura) | 80-90 grade Celsius | 90 ml | Aproximativ 60 de secunde |
Sencha (intens) | 2 grame | 70 grade Celsius | 60 ml | 120 secunde |
Gyokuro (standard) | 3,3 grame | 60 grade Celsius | 20 ml | 120 secunde |
Gyokuro (intens) | 3,3 grame | 50 grade Celsius | 20 ml | 150 secunde |
Bancha | 3 grame | Apa clocotita | 130 ml | 30 secunde |
Hojicha | 3 grame | Apa clocotita | 130 ml | 30 secunde |
Cum se pastreaza ceaiul verde
In Romania, ceaiul verde se comercializeaza in mai multe forme: frunze uscate, pulbere, capsule sau in pliculete de ceai, si de multe ori poate fi gasit in amestec cu alte plante sau fructe, cum ar fi lamaile, ghimbirul, iasomia, portocalele, rodia sau ginsengul.
In cazul frunzelor de ceai verde, ca sa nu-si piarda repede aroma, trebuie tinute intr-un recipient etans, usor de resigilat si pastrat la rece. Aceleasi recomandari sunt indicate si in cazul pliculetelor de ceai sau in cazul celui ambalat sub forma de pudra.
98819
43314
4149
99446
78029
99427
27170
22298