Ce sa ii pui copilului tau in pachetelul de la scoala
Deja ești obosit de câte mere ai pus în pachetul de școală al copilului? Nu că ar fi ceva în neregulă cu merele, însă, dacă ești în căutare de o schimbare, ai ajuns în locul potrivit. În continuare ți-am pregătit 10 tipuri de pachețele pentru școală, gustoase, sănătoase și ușor de pregătit.
- Sendvișuri
- Salată de fructe
- Piadine
- Terci de ovăz
- Omletă
- Wrap cu avocado
- Clătite
- Frigănele
- Brioșe sărate
- Batoane de granola
Sendvișuri
Sendvișurile sunt gustări clasice și se pregătesc ușor. Un sendviș gustos și arătos va încânta orice copil. Mai jos sunt ingredientele de care ai nevoie:
- 4 felii de pâine multicereale;
- 4 frunze de salată verde;
- 4 felii șuncă de Praga sau carne de curcan;
- 2 roșii tăiate felii;
- 2 castraveți tăiați rondele;
- 2 linguri de unt;
- 4 felii de brânză.
Mod de preparare:
- Unge feliile de pâine cu unt moale;
- Pune pe jumătate dintre felii salată, curcan/șuncă, roșii, castraveți și brânză;
- Pune restul de felii pe post de capac.
Carnea de porc/curcan poate fi înlocuită cu ton, avocado sau legume de sezon.
👉 Vezi aici întreaga categorie de LACTATE ȘI OUĂ de la Mega Image. Sigur vei găsi ceva pe gustul tău!
Salată de fructe
O salată de fructe poate fi o alegere potrivită. Oferă o multitudine de vitamine și minerale precum și energie, numai bine pentru ca prichindelul tău să își păstreze atenția după ora prânzului. Mai jos sunt ingredientele de care ai nevoie:
- 1 portocală felii;
- 2 kiwi;
- 1 mango;
- 50 g de căpșuni;
- 50 g de mure;
- 5 ml extract de vanilie;
- 1 linguriță de suc de lămâie proaspăt;
- 3 linguri de sirop de arțar.
Mod de preparare:
- Pune într-un bol încăpător feliile de portocale;
- Adaugă siropul de arțar, vanilia și sucul de lămâie;
- Decojește kiwi și mango și taie-le cubulețe;
- Pune-le în bol;
- Taie căpșunile în sferturi și pune-le, alături de mure, în bol;
- Amestecă bine.
👉 Pentru alte idei de FRUCTE SI LEGUME PROASPETE, aruncă un ochi pe raftul de la Mega Image. Poți folosi oricând caise, struguri, prune sau papaya! Folosește-ți creativitatea pentru ca micuțul tău să se bucure de un curcubeu de vitamine!
Piadine
Piadina este un fel de lipie specifică zonei Emilia Romagna din nordul Italiei. Mai jos sunt ingredientele necesare pentru 2 piadine:
- 250 g făină;
- Un praf de sare;
- Puțin praf de copt;
- 40 ml ulei de masline;
- 120 ml apă minerală sau lapte.
Mod de preparare:
- Pune făina, sarea și bicarbonatul de sodiu într-un bol încăpător;
- Adaugă uleiul de măsline și amestecă până la omogenizare;
- Pune apa minerală, apoi frământă ușor cu mâna;
- În momentul în care aluatul nu mai este lipicios îl vei pune pe blatul de bucătărie pentru frământare;
- Frământă aproximativ 5 minute până obții un aluat elastic și omogen;
- Pune aluatul într-un bol, acoperă cu un prosop și lasă timp de 20 de minute;
- Împarte aluatul în două bucăți;
- Întinde aluatul într-o formă rotundă de lipie;
- Pune o tigaie nonaderentă pe foc mediu;
- Adaugă piadina și mișcă ușor tigaia, însă fără a atinge coca;
- Lasă pe fiecare parte 3 minute;
- Piadina este gata atunci când aluatul capătă o nuanță aurie;
- O poți umple cu brânză, șuncă, porumb, roșii, rucola, cașcaval, prosciutto, mozzarella, spanac sau alte ingrediente preferate.
Terci de ovăz
Terciul de ovăz este un preparat delicios, indiferent că vorbim de micul dejun, gustare sau prânz. Dacă pregătești rețeta de mai jos, piciul tău îți va mai cere terci și în alte zile. Vezi care sunt ingredientele necesare:
- 60 g fulgi de ovaz;
- 125 ml apă plată;
- 125 ml lapte;
- ½ linguriță de scorțișoară;
- Zahăr vanilat/ miere;
- ½ măr tăiat felii.
Mod de preparare:
- Pune apa și laptele la fiert într-un vas mic și lasă până începe să fiarbă;
- În momentul fierberii adaugă fulgii de ovăz și amestecă folosind o lingură din lemn;
- Lasă pe foc 5-6 minute sau până când începe să se îngroașe;
- Adaugă scorțișoara și zahărul vanilat sau mierea;
- Toarnă terciul într-un bol și decorează cu felii de măr.
Mărul poate fi înlocuit cu alte fructe de sezon sau cu fructele preferate ale copilului. Pentru un plus de vitamine poți pune câteva semințe de in, floarea-soarelui sau fulgi de migdale.
👉 Vezi întreaga categorie de SNACKS SI CEREALE. Sigur vei găsi inspirație pentru alte amestecuri de cereale, fructe și semințe!
Omletă
Omleta este o rețetă destul de simplă, însă pot apărea erori (de exemplu, oul se poate lipi de tigaie dacă este întors prea devreme). Pentru o omletă ca la carte vei avea nevoie de:
- 2 ouă mari;
- 1 linguriță de unt nesărat;
- Un vârf de sare;
- Alte ingrediente: ardei gras, avocado, ciuperci, carne etc.
Mod de preparare:
- Amestecă într-un bol mic ouăle folosind o furculiță;
- Asezonează cu sare;
- Dacă dorești să pui în omletă ciuperci, ardei gras sau zucchini, asigură-te că le-ai pregătit pentru a elimina excesul de apă. Pentru a pune salam sau alt tip de carne, este indicat să le încălzești 2-3 minute în tigaie înainte de încorporarea în omletă;
- Pune o tigaie la foc mediu pentru a topi untul;
- După topirea untului pune ouăle;
- După 10-20 de secunde pune restul de ingrediente (dacă este cazul);
- Întoarce omleta pe cealaltă parte;
- După ce începe să se ia de pe tigaie fără dificultăți, o poți transfera pe farfurie și de acolo într-o caserolă.
Wrap cu avocado
Wrapul se pregătește din tortilla, pe care o poți umple cu tot felul de ingrediente delicioase, de la avocado și salată verde la parmezan, ardei gras, măsline etc. Mai jos sunt ingredientele de care ai nevoie:
- 1 avocado mediu copt și tăiat felii;
- 2 tortilla la temperatura camerei;
- 2 felii de salată verde;
- 1 roșie tăiată felii;
- 2 linguri de parmezan;
- Un praf de pudră de usturoi;
- Sare și piper.
Mod de preparare:
- Zdrobește jumătate din avocado într-un bol mic;
- Întinde avocado pe tortilla;
- Pune salată verde, roșii și restul de avocado;
- Presară parmezan, pudră de usturoi, sare și piper;
- Rulează.
Pentru variație poți folosi carne de pui sau curcan, puțin oțet balsamic, legume mexicane trase la tigaie etc.
Clătite
Clătitele sunt o gustare adorată de toți copiii și pot fi pregătite și pentru pachețelul de școală. Mai jos sunt ingredientele necesare:
- 150 g afine;
- 250 ml lapte;
- 1 ou mare;
- 180 g făină;
- 2 linguri zahar brun;
- 2 lingurițe praf de copt;
- Unt;
- Un vârf de sare;
- Fructe (opțional).
Mod de preparare:
- Pune la blender toate ingredientele;
- Varsă amestecul obținut într-un bol și adaugă fructe (dacă vrei);
- Încinge o tigaie la foc mediu și pune puțin unt;
- După ce se topește, întinde-l pe tigaie;
- Ia cu un polonic compoziție și pune în tigaie;
- Lasă să se gătească aproximativ 2-3 minute sau până când se formează mici bule, iar marginile devin uscate;
- Întoarce pe cealaltă parte și lasă 2 minute;
- Repetă până la terminarea compoziției.
Pentru gustarea celui mic poți decora clătitele cu miere sau sirop de arțar, semințe, nuci și fructe.
Frigănele
Mai ții minte frigănelele? Le poți pregăti pentru puiul tău pentru a rememora gusturile clasice. Mai jos sunt ingredientele necesare:
- 4 felii de pâine mai veche;
- 200 ml lapte de la frigider;
- 2 ouă mari bătute;
- Ulei de floarea-soarelui (~300 ml);
- Sare;
- Opțional: dulceață/ gem, scorțișoară, zahăr de cocos, parmezan/ cașcaval.
Mod de preparare:
- Pregătește „arsenalul” pentru frigănele;
- Pune pe masă două farfurii adânci. Una cu laptele de la frigider și a doua cu ouă bătute în care ai pus un praf de sare;
- Înmoaie mai întâi felia de pâine în lapte, iar apoi în ou. Nu lăsa prea mult în lapte deoarece riști să devină sfărâmicioase. Dacă mai este nevoie, ține la îndemână încă 50-100 ml de lapte. Similar în cazul ouălor; lasă de rezervă 1-2 ouă;
- Pune o tigaie pe foc mediu și adaugă ulei;
- După ce se încinge bine, pune două felii date prin lapte și ou;
- Lasă 1-2 minute apoi întoarce pe partea cealaltă;
- Scoate frigănelele într-o farfurie pe care ai pus hârtie de bucătărie. Aceasta va absorbi excesul de ulei;
- Repetă pentru restul de felii rămase;
- În funcție de preferințe, pot fi servite ca atare sau alături de dulceață, zahăr, ciocolată, parmezan, verdeață, fructe etc.
Brioșe sărate
Brioșele sărate sunt sățioase, gustoase, sănătoase și nu fac mizerie. Iată ingredientele de care ai nevoie:
- 125 g dovlecel dat pe răzătoare și scurs de zeamă (este necesar un dovlecel de circa 250 g);
- 50 g brânză de vaci;
- 2 ouă medii;
- 150 g faina;
- 80 g iaurt;
- Ulei de floarea-soarelui;
- 2-3 frunze de mărar tocat;
- 1 linguriță de praf de copt;
- Opțional: oregano, busuioc.
Mod de preparare:
- Spală bine dovlecelul și dă-l pe răzătoare;
- Pune-l la scurs în sită timp de 15 minute;
- Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius (foc mediu);
- Pune într-un bol ouăle și bate-le cu mixerul;
- Adaugă 2 linguri de ulei, mărar și iaurt;
- După omogenizare adaugă dovleceii. În funcție de preferințe, poți pune și oregano sau busuioc;
- Adaugă făina în ploaie și încorporeaz-o în amestec;
- Distribuie aluatul obținut în formele de brioșe;
- Dă totul la cuptor 20 de minute sau până când scobitoarea iese curată.
Există multe varietăți ale acestei rețete. Dacă nu vrei să folosești brânză sau dovlecei, poți folosi carne de pui, prosciutto, spanac, ciuperci, linte, mazăre etc.
Batoane de granola
Batoanele de granola de casă reprezintă o alegere sănătoasă de pachețel pentru școală. Mai jos ai ingredientele necesare:
- 450 g cereale musli cu sau fără nuci și fără îndulcitor (fulgi copți de grâu, orz, ovăz și nuci diverse);
- 70 g merișoare;
- 70 g caise uscate;
- 120 ml unt moale;
- 100 g zahăr de cocos;
- 2 ouă medii;
- 100 g făină;
- 200 g de cipsuri de ciocolată cu lapte.
Mod de preparare:
- Preîncălzește cuptorul la foc mediu;
- Amestecă într-un bol granola și fructele uscate;
- Separat, bate untul cu zahărul de cocos până obții o cremă;
- Adaugă ouăle și făina și bate până la omogenizare;
- Adaugă amestecul de granola și fructe uscate;
- Pune amestecul final într-o tavă de aproximativ 33 x 23 cm tapetată cu hârtie de copt;
- Presară amestecul în mod egal și lasă la cuptor 15-18 minute;
- Separat, topește ciocolata într-o cratiță sau la cuptorul cu microunde;
- Desfă granola de hârtia de copt cu partea netedă în sus;
- Pune ciocolata topită și lasă la răcit;
- După răcirea completă taie 15 batoane și pune-le în pungi de hârtie.
Mesele sănătoase susțin creșterea și dezvoltarea armonioasă. De asemenea, copiii care au o alimentație sănătoasă au mai multe șanse să devină adulți cu obiceiuri alimentare echilibrate. Pachețelul școlar ar trebui să vină în completarea meselor sănătoase și echilibrate de acasă. Include ingredientele preferate ale copilului, dar include și fructe, legume, nuci și semințe.
Sursa foto: Shutterstock