InspiratieIdei pentru tineArdei gras: Retete, beneficii, valori nutritionale
Inspiratie

Ardeiul gras: ce beneficii are, proprietati si valori nutritionale, idei de retete

Ardeiul gras nu este doar foarte aromat, ci are si numeroase beneficii pentru sanatate, fiind bogat in antioxidanti, vitamine si minerale. Il poti gasi intr-o varietate de culori si dimensiuni si il poti savura in tot felul de retete simple si delicioase.

Afla, in cele ce urmeaza, care sunt beneficiile ardeiului gras si ce valori nutritionale are, dar si cateva retete cu ardei gras pe care le poti prepara usor acasa.

  • Retete cu ardei gras
  • Despre ardeiul gras - origine si tipuri
  • Beneficiile ardeiului gras
  • Valorile nutritionale si proprietatile ardeiului gras

Retete cu ardei gras

Ardeiul gras este plin de beneficii pentru sanatate si poate fi folosit pentru a prepara diferite retete gustoase. Iata cateva retete pentru inspiratie:

 

Reteta mancare de ardei gras

Ingrediente:

  • 8 ardei grasi
  • 4 cepe medii
  • 3 catei de usturoi
  • 65 ml ulei de masline extravirgin
  • 550 ml apa
  • 1 conserva rosii decojite
  • 1 lingurita organo
  • 4 ramurele de busuioc proaspat
  • sare si piper, dupa gust

Mod de preparare:

Incepe prin a spala bine ardeii, curata cotorul si semintele si taie-i in bucati mici. Curata si toaca marunt ceapa, apoi zdrobeste usturoiul. Intre timp, pune apa la fiert, intr-o cratita. Incinge uleiul de masline intr-o tigaie incapatoare, adauga ceapa, ardeii si usturoiul, plus putina sare, si caleste toate legumele, timp de cinci minute. In cazul in care ceapa incepe sa se caramelizeze, adauga, din cand in cand, cateva lingurite de apa fierbinte.

Odata ce legumele si-au pierdut din volum, redu focul, adauga 60 ml de apa fierbinte, acopera tigaia cu un capac si lasa legumele sa se gateasca inabusit, timp de 20 de minute. Nu uita sa amesteci din cand in cand si sa mai adaugi cate putina apa fierbinte.

Separat, toarna conserva de rosii decojite intr-o cratita, la foc mediu. Amesteca si marunteste rosiile, adauga organo si lasa sosul sa fiarba. Apoi, toarna sosul de rosii peste ardei, amesteca si asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Lasa mancarea sa mai fiarba pentru inca 15 minute sau pana cand ardeii sunt moi. Daca apa scade prea mult, mai poti adauga cate o lingura de apa fierbinte. La final, adauga frunzele de busuioc maruntite si savureaza mancarica de ardei.

Reteta ardei umpluti cu carne tocata

Ingrediente:

  • 10-12 ardei grasi
  • 750 g rosii pasate
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 150 g orez
  • 1 kg carne tocata
  • 2 cepe mari
  • 4 linguri ulei de masline
  • 2 foi de dafin
  • 1 legatura marar
  • 1 legatura patrunjel
  • 4-5 crengute de cimbru
  • boia de ardei dulce
  • sare si piper

Mod de preparare:

Curata si toaca marunt ceapa, apoi pune-o intr-o tigaie in care ai incins in prealabil uleiul de masline. Adauga un praf de sare si lasa ceapa sa se caleasca. Atunci cand e gata, pune orezul, spalat inainte cu apa rece, amesteca si adauga pasta de tomate. Omogenizeaza bine compozitia, apoi adauga apa, putin cate putin, si continua sa gatesti orezul, pana cand este pe jumatate gata, aproximativ 10 minute.

Lasa compozitia cu orez sa se raceasca, apoi adauga carnea tocata, patrunjelul tocat, mararul tocat, piperul, boiaua de ardei si sarea. Amesteca bine pana cand obtii o compozitie omogena. Spala ardeii, taie partea superioara, unde se afla coada si curata-i bine de semintele din interior. Apoi, umple ardeii cu amestecul de carne tocata si orez. Cand sunt gata, pune ardeii intr-o tava, adauga rosiile pasate, foile de dafin si crengutele de cimbru. Toarna apa, pana cand acopera ¾ din ardei.

Introdu tava cu ardei umpluti in cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius, pentru aproximativ o ora si 30 de minute.

Reteta ardei umpluti cu branza si marar

Ingrediente:

  • 5 ardei grasi
  • 500 g branza de burduf
  • 4 linguri de unt, la temperatura camerei
  • 1 legatura marar
  • piper
  • bacon, optional

Mod de preparare:

Spala ardeii, taie cotorul si curata-i bine de seminte. Amesteca branza de burduf cu untul, pana cand obtii o compozitie omogena. Adauga apoi si mararul tocat. Potriveste compozitia de sare si piper. Umple ardeii cu compozitia de branza si marar. Eventual, poti praji cateva felii de bacon, pe care sa le folosesti pentru a orna ardeii umpluti.

Despre ardeiul gras - origine si tipuri

Ardeiul gras (Capsicum annuum) face parte din familia Solanaceae, fiind o specie populara a genului Capsicum. De altfel, ardeiul gras este considerat un fruct, la fel ca tomatele. Acesta se inrudeste cu ardeiul chili, rosiile si cu arborele de paine, fiind originar din America Centrala si de Sud.

Ardeiul gras poate fi gasit intr-o varietate de culori si dimensiuni si poate fi consumat atat in stare proaspata, cat si uscat sau ca ingredient in diferite retete. De asemenea, ardeiul gras sa regaseste si sub forma de pudra, sub denumirea de boia de ardei sau paprika, avand gust dulce sau iute.

Printre tipurile de ardei gras se numara ardeiul rosu, galben, portocaliu sau verde - acestia fiind necopti, insa pot fi consumati, desi au un gust usor amar si nu sunt la fel de dulci precum cei copti.

Ardeiul gras este sarac in calorii si, in acelasi timp, reprezinta o sursa importanta de vitamina C si antioxidanti, fiind ideal pentru o alimentatie sanatoasa.

Beneficiile ardeiului gras

Ardeiul gras este considerat o sursa importanta de vitamine, nutrienti si minerale si are o serie de beneficii pentru sanatate:

  • Mentine o buna sanatate a ochilor - luteina si zeaxantina, doi carotenoizi care se regasesc in cantitati mari in ardei, pot ajuta la imbunatatirea vederii si pot proteja retina de stresul oxidativ; de asemenea, consumul de ardei gras poate scadea riscul de aparitie a cataractei si a degenerescentei maculare;
  • Contribuie la prevenirea anemiei - ardeiul gras are un continut ridicat de fier, dar si de vitamina C, care ajuta la absorbtia fierului in organism, astfel incat ajuta la scaderea riscului de aparitie a anemiei; in plus, consumul de ardei gras si de alimente bogate in fier (carne sau spanac) poate spori absorbtia fierului in organism;
  • Stimuleaza sistemul imunitar - datorita continutului ridicat de vitamina C;
  • Sustine sanatatea inimii - quercitina, un polifenol antioxidant, dar si potasiul, pot contribui la mentinerea sanatatii cardiovasculare si pot preveni anumite afectiuni cronice;
  • Protejeaza sanatatea oaselor - vitamina K1 ajuta la mentinerea unor oase puternice si, in acelasi timp, este importanta in procesul de coagulare a sangelui.

Citeste si Bulgurul - ce este si cum il gatesti, ce beneficii are si ce retete poti prepara

Valorile nutritionale si proprietatile ardeiului gras

Ardeiul gras proaspat contine 92% apa. In compozitia sa mai intra carbohidratii si mici cantitati de proteine si grasimi.

In ceea ce priveste valorile nutritionale, 100 g de ardei gras contine:

  • Calorii - 31 kcal;
  • Proteine - 1 g;
  • Carbohidrati - 6 g;
  • Zahar - 4.2 g;
  • Fibre - 2.1 g;
  • Grasimi - 0.3 g.

Carbohidratii reprezinta glucoza si fructoza din ardeiul gras, fiind responsabili pentru gustul dulce al ardeiului copt. De asemenea, ardeiul gras este considerat o sursa buna de fibre, dar si de vitamine si minerale. Printre acestea se numara vitamina C, dar si vitaminele B6, K1, E si A. Un ardei gras rosu contine, de altfel, 169% din doza zilnica recomandata de vitamina C. In acelasi timp, ardeiul gras contine potasiu si folati (vitamina B9) - esentiali pe perioada sarcinii.

Ardeiul gras reprezinta o sursa bogata de antioxidanti, in special carotenoizi, care se regasesc in tipurile de ardei copti. Printre acesti antioxidanti se numara capsantina (in special in ardeiul rosu), violaxantina (in special in ardeiul gras galben), luteina (in ardeiul gras verde), dar si quercitina si luteolina. Acesti compusi au numeroase beneficii pentru santate.

In ceea ce priveste proprietatile sale, ardeiul gras are efecte antiinflamatoare, antiseptice, antifungice, tonice si antitumorale.

Contraindicatii

Consumul de ardei gras este considerat sanatos si bine tolerat de organism, insa unele persoane pot fi alergice la ardeiul gras, desi aceste situatii sunt destul de rare. Persoanele care au alergie la polen pot fi, uneori, sensibile si la ardeiul gras, din cauza unor alergeni asemanatori.

In general, consumul de ardei gras este sanatos si nu produce reactii alergice. Totusi, femeile insarcinate nu ar trebui sa consume cantitati mari de ardei gras, deoarece unele substante active pot favoriza aparitia contractiilor uterine.

In concluzie, ardeiul gras este bogat in vitamine si antioxidanti, in special vitamina C si carotenoizi. Astfel, pe langa faptul ca sunt gustosi si pot fi folositi pentru a prepara tot felul de retete, acestia au numeroase beneficii pentru sanatate. Cu alte cuvinte, ardeiul gras nu ar trebui sa lipseasca dintr-o alimentatie echilibrata si sanatoasa.

 

Sursa foto: Shutterstock