Bulgurul - ce este si cum il gatesti, ce beneficii are si ce retete poti prepara
- Ce este bulgurul si cum il prepari
- Retete cu bulgur pentru toate gusturile
-
- Valorile nutritionale si beneficiile bulgurului
-
Bulgurul reprezinta un ingredient usor de preparat, care poate fi folosit in numeroase retete. Aparut pentru prima data in zona mediterana, bulgurul a fost folosit cu precadere si in Orientul Mijlociu, iar in prezent este consumat in multe alte tari.
In cele ce urmeaza vei afla cum se prepara bulgurul, ce retete poti incerca, ce valori nutritionale si ce beneficii are pentru sanatate.
- Retete cu bulgur
- Cum se prepara bulgurul
- Ce valori nutritionale are bulgurul
- Principalele beneficii ale consumului de bulgur
Retete cu bulgur
Cunoscut in principiu ca unul din ingredientele de baza din tabbouleh, bulgurul poate fi folosit in numeroase alte retete. Este un ingredient versatil si usor de preparat. Mai jos gasesti cinci idei de retete cu bulgur pentru toate gusturile, care te vor inspira.
Reteta tabbouleh
Ingrediente:
- 100 g bulgur
- 3 legaturi de patrunjel
- 3 rosii
- 3 crengute de menta
- 1 legatura ceapa verde
- 3-4 linguri ulei de masline
- zeama de la o lamaie
- sare
Mod de preparare:
Pune apa clocotita pentru bulgur cat sa il acoperi cat mai bine si lasa-l la inmuiat, pana cand isi dubleaza volumul. Intre timp, toaca marunt patrunjelul si ceapa verde si pune-le impreuna intr-un bol incapator. Indeparteaza frunzulitele de menta de pe tulpina, toaca-le marunt si adauga-le in bol. Taie rosiile felii si apoi cubulete. Adauga bulgurul inmuiat, uleiul de masline, zeama de lamaie si sare, dupa gust. Amesteca bine ingredientele, iar salata tabbouleh este gata.
Pune apa clocotita pentru bulgur cat sa il acoperi cat mai bine si lasa-l la inmuiat, pana cand isi dubleaza volumul. Intre timp, toaca marunt patrunjelul si ceapa verde si pune-le impreuna intr-un bol incapator. Indeparteaza frunzulitele de menta de pe tulpina, toaca-le marunt si adauga-le in bol. Taie rosiile felii si apoi cubulete. Adauga bulgurul inmuiat, uleiul de masline, zeama de lamaie si sare, dupa gust. Amesteca bine ingredientele, iar salata tabbouleh este gata.
Reteta bulgur cu legume
Ingrediente:
- 150 g bulgur
- 200 ml supa de pui/legume
- 3 linguri ulei de masline
- 1 ceapa rosie
- 1 ardei gras rosu
- 1 morcov
- 3-4 catei de usturoi
- 1 lingurita cumin macinat
- 1 lingura pasta de tomate
- sare si piper
Mod de preparare:
Incepe prin a toca marunt ceapa, iar morcovul si ardeiul cubulete. Intr-un vas incapator pune uleiul la incins, adauga ceapa, ardeiul si morcovul si caleste-le. Adauga apoi pasta de tomate, usturoiul pisat, cuminul, sarea si piperul. Pune bulgurul, amesteca si toarna supa de pui. Lasa totul sa fiarba la foc mare pentru aproximativ 15 minute sau pana cand bulgurul este inmuiat si lichidul a scazut. Lasa mancarea de bulgur cu legume sa se odihneasca pentru cateva minute si apoi poti servi cu putin patrunjel tocat deasupra.
Incepe prin a toca marunt ceapa, iar morcovul si ardeiul cubulete. Intr-un vas incapator pune uleiul la incins, adauga ceapa, ardeiul si morcovul si caleste-le. Adauga apoi pasta de tomate, usturoiul pisat, cuminul, sarea si piperul. Pune bulgurul, amesteca si toarna supa de pui. Lasa totul sa fiarba la foc mare pentru aproximativ 15 minute sau pana cand bulgurul este inmuiat si lichidul a scazut. Lasa mancarea de bulgur cu legume sa se odihneasca pentru cateva minute si apoi poti servi cu putin patrunjel tocat deasupra.
Reteta bulgur cu carne
Ingrediente:
- 150 g bulgur
- 250 g carne de vita
- 2 linguri ulei de masline
- 1 ardei gras rosu
- 1 ceapa mare
- 1 lingura pasta de rosii
- 1 lingura pasta de ardei iute
- 1 legatura patrunjel
- sare si piper
Mod de preparare:
Taie carnea de vita si ardeiul in bucati mici, apoi toaca ceapa. Pune uleiul de masline la incins, adauga ceapa si ardeiul si caleste-le impreuna, apoi pune carnea si prajeste-o. Adauga pasta de rosii si de ardei iute si amesteca bine. Separat, pune bulgurul la inmuiat in apa clocotita. Cand bulgurul s-a inmuiat, adauga-l peste carne si amesteca bine ingredientele. Adauga sare si piper dupa gust. Serveste cu patrunjel tocat.
Taie carnea de vita si ardeiul in bucati mici, apoi toaca ceapa. Pune uleiul de masline la incins, adauga ceapa si ardeiul si caleste-le impreuna, apoi pune carnea si prajeste-o. Adauga pasta de rosii si de ardei iute si amesteca bine. Separat, pune bulgurul la inmuiat in apa clocotita. Cand bulgurul s-a inmuiat, adauga-l peste carne si amesteca bine ingredientele. Adauga sare si piper dupa gust. Serveste cu patrunjel tocat.
Reteta supa cu linte si bulgur
Ingrediente:
- 100 g bulgur
- 200 g linte uscata
- 1.5 l supa de carne
- 20 g unt
- 2 linguri ulei de masline
- o ceapa medie
- o conserva rosii cuburi
- un ardei gras rosu
- o lingurita fulgi de ardei iute
- o lingurita menta uscata
- o lingurita cimbru uscat
- sare
Mod de preparare:
Incepe prin a pune lintea si bulgurul la inmuiat, in recipiente separate, peste care vei turna apa. Tine cont ca trebuie sa speli in prealabil lintea in 2-3 ape. Intre timp, toaca ceapa si ardeiul gras cubulete. Ardeiul il vei pasa la robotul de bucatarie pentru a obtine o pasta. Pune uleiul de masline si untul intr-o oala incapatoare, in care vei cali ceapa pana cand devine translucida. Adauga supa de carne, rosiile cuburi si pasta de ardei si lasa sa fiarba.
Scurge lintea si bulgurul si adauga-le in oala. Pune sare dupa gust si lasa totul sa mai fiarba pentru aproximativ 30 de minute, la foc mic, pana cand lintea si bulgurul se inmoaie. Opreste focul si adauga cimbrul, menta si fulgii de ardei iute. Acopera cu un capac si lasa aromele sa se intrepatrunda pentru inca 10 minute.
Citeste si: Lintea rosie: de ce ar trebui sa o incluzi in alimentatia ta si cum se prepara
Incepe prin a pune lintea si bulgurul la inmuiat, in recipiente separate, peste care vei turna apa. Tine cont ca trebuie sa speli in prealabil lintea in 2-3 ape. Intre timp, toaca ceapa si ardeiul gras cubulete. Ardeiul il vei pasa la robotul de bucatarie pentru a obtine o pasta. Pune uleiul de masline si untul intr-o oala incapatoare, in care vei cali ceapa pana cand devine translucida. Adauga supa de carne, rosiile cuburi si pasta de ardei si lasa sa fiarba.
Scurge lintea si bulgurul si adauga-le in oala. Pune sare dupa gust si lasa totul sa mai fiarba pentru aproximativ 30 de minute, la foc mic, pana cand lintea si bulgurul se inmoaie. Opreste focul si adauga cimbrul, menta si fulgii de ardei iute. Acopera cu un capac si lasa aromele sa se intrepatrunda pentru inca 10 minute.
Citeste si: Lintea rosie: de ce ar trebui sa o incluzi in alimentatia ta si cum se prepara
Cum se prepara bulgurul
Bulgurul este obtinut din diferite tipuri de grau, iar boabele sunt uscate si macinate, fiind foarte usor de preparat. Drept rezultat, bulgurul se gateste mai repede decat graul integral. Boabele pot avea diferite dimensiuni, iar cele mai multe tipuri de bulgur se gatesc in mai putin de 15 minute, cu toate ca timpul de gatire poate varia intre 3 si 20 de minute, in functie de duritate.Procesul de gatire este asemanator cu cel pentru orez sau cuscus. De regula, ai nevoie de doua parti de apa pentru o parte de bulgur. Pentru gatire, poti opta pentru varianta in care pui bulgur intr-un bol incapator, peste care torni apoi apa clocotita si il lasi la inmuiat. O alta varianta pentru gatirea bulgurului este de a-l pune la fiert, iar atunci cand apa ajunge in punctul de fierbere, reduci focul si lasi bulgurul sa fiarba incet pana se inmoaie. La final, trebuie sa lasi bulgurul sa se scurga de apa in exces. Odata gatit, acesta are o consistenta asemanatoare cu quinoa sau cuscus.
Pe langa metoda de gatire ca atare a bulgurului, il mai poti adauga si in diferite mancaruri, peste care vei adauga suficienta apa, astfel incat boabele sa se inmoaie.
Chiar daca bulgurul este folosit cu precadere pentru salata tabbouleh, acesta poate fi folosit si in multe alte preparate, ca alternativa la orez, cuscus, quinoa sau alte cereale integrale. Il poti consuma alaturi de legume si carne, in supe sau salate si il poti asezona cu tot soiul de condimente, dupa gust.
In ceea ce priveste depozitarea bulgurului uscat, il poti tine intr-un recipient cu dop ermetic, ferit de umezela, lumina si caldura. In camara, il poti pastra timp de doi ani, in timp ce in frigider poate rezista de doua ori mai mult. Resturile de mancare cu bulgur pot fi pastrate intr-un recipient etans, la frigider, pentru cel mult trei zile.
Ce valori nutritionale are bulgurul
In afara faptului ca este gustos, bulgurul contine si nutrienti, datorita faptului ca este putin procesat. Acest lucru ajuta boabele sa aiba o valoare nutritionala mai mare decat alte produse pe baza de grau rafinat.
Bulgurul contine numeroase vitamine si minerale, dar si o cantitate ridicata de fibre si acizi grasi Omega 3 si 6. De asemenea, este o sursa importanta de mangan, fier si potasiu si contine putine calorii. Ca valori nutritionale, 182 de grame de bulgur contin:
- 6 g proteine
- 8 grame fibre
- 151 calorii
- 34 grame carbohidrati
- Acid folic: 8% din doza zilnica recomandata
- Fier: 10% din doza zilnica recomandata
- Magneziu: 15% din doza zilnica recomandata
- Mangan: 55% din doza zilnica recomandata
- Niacina: 8% din doza zilnica recomandata
- Vitamina B6: 8% din doza zilnica recomandata
Principalele beneficii ale consumului de bulgur
Alimentele care sunt bogate in fibre, asa cum este si bulgurul, sunt recomandate in alimentatia zilnica. In plus, datorita cantitatii mari de vitamine si minerale, bulgurul are numeroase beneficii pentru sanatate:- Fibrele si fitonutrientii ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si al insulinei;
- Consumul in mod regulat poate favoriza dezvoltarea de bacterii benefice la nivelul sistemului digestiv si poate sustine buna functionare a acestuia;
- Datorita fibrelor, bulgurul este o cereala integrala care ajuta la mentinerea sanatatii inimii;
- Fiind bogat in fibre, bulgurul este indicat pentru prevenirea constipatiei;
- Consumul in mod regulat poate ajuta la mentinerea unei greutati optime datorita aportului de fibre;
- Nu contine colesterol, are cantitati mici de grasime si calorii;
- Contine mangan, mineral care joaca un rol important in reglarea metabolismului si sustine sistemul imunitar.
Bulgurul este un tip de cereale integrale, usor de preparat si cu numeroase beneficii pentru sanatate. Acest ingredient este folosit cu precadere in bucataria orientala traditionala si a devenit din ce in ce mai popular si in alte tari. Il poti consuma alaturi de legume si carne, in salate, supe si numeroase preparate pe gustul tau.
Sursa foto: Shutterstock