InspiratieDestinatii culinareDestinatie culinara: Bulgaria
Inspiratie

Destinatie culinara: Bulgaria

Destinatie culinara: Bulgaria

Desi ne este vecina, cunoastem foarte putin Bulgaria, istoria si traditiile sale. Putini stim ca Bulgaria este a treia tara europeana in privinta numarului de situri  arheologice, dupa Italia si Grecia. Istoria sa antica a fost dominata de traci, greci si romani, care au infiintat in secolul I provincial Moesia. Dupa impartirea Imperiului Roman in cel de apus si cel de rasarit, aceasta a revenit Imperiului Bizantin. In timpul migratiei popoarelor din secolul al VII-lea, pe acest teritoriu s-au stabilit slavii de sud, iar apoi protobulgarii, de origine irano-turcica, care au devenit clasa conducatoare, dar au fost asimilati treptat de slavi. Poporul rezultat continea deci traci romanizati, a pastrat numele de bulgari al clasei conducatoare si a mentinut limba slava ca limba vorbita. Sute de ani, populatiile de la nord si de la sud de Dunare au evoluat impreuna, iar in 1185 a luat fiinta Taratul vlaho-bulgar, cu resedinta la Târnovo, care a cazut in 1396 sub dominatie otomana (sub numele de Rumelia) timp de 500 de ani. Vecinii nostri si-au proclamat independenta in 1908, ca Regatul Bulgariei.
 
GRADINA BALCANILOR
 
Mostenirea aceasta se regaseste in marea diversitate a gastronomiei bulgaresti. Amprenta lasata de turci si greci este vizibila in mai toate aspectele. Bulgarii au reputatia de a fi printre cei mai mari cultivatori de legume din Europa. Castravetii murati din Bulgaria se gasesc pe rafturile magazinelor de pe tot continentul. In tara vecina se cultiva mai toate legumele pe care le intalnim si la noi, care se consuma sub forma de salate, in ciorbe (dar care nu se acresc cu bors), ghiveciuri. Intreaga Peninsula Balcanica a fost sute de ani un imens islaz pentru crescatorii de animale, astfel incat lactatele, in special cele de vaca si oaie, se intalnesc in toata zona. Iaurtul bulgaresc este de o calitate deosebita si exista multe studii care leaga longevitatea bulgarilor de consumul sau frecvent. Ca si noi, bulgarii mananca multa carne de porc, pui si vita, in tocane de legume, dar si pregatita pe gratar, sub forma de frigarui, rulouri ca niste mici lungi (kebapcheta) si chiftele. „Cubrica” este un amestec special din mirodenii, pe baza de cimbru, pe care il folosesc la diferite preparate din carne. In regiunea de coasta a Marii Negre sunt populare pestele si midiile. Fructele se gasesc din belsug, atat proaspete, cat si sub forma de muraturi sau compoturi ori coapte. Bulgarii prefera sa gateasca felurile traditionale in vase de lut numite „gjuvec”, mari sau mici, pentru o portie. Acestea se pun in cuptorul rece si se incalzesc treptat, mancarea fierband inabusit mai multe ore.
 
OSPAT LA INDEMANA
 
Cand vizitezi Bulgaria, cauta o „mehana”, taverna cu mancare traditionala, si incearca macar cateva dintre preparatele lor tipice. Gusta zacusca locala, taratorul (o supa rece cu iaurt, castraveti, usturoi, marar), drs'kovka (ciorba de burta cu ardei iute), ciorbele de varza sau fasole ori mis-masul (o mancare cu ardei capia si branza faramitata). Preparatele calde din legume (iahnie, plachie, ghiveci, musaca) au gust picant. Ca si noi, bulgarii mananca multa paine alba, deci nu va trebui sa ceri insistent un cos la masa. Dintre dulciurile traditionale, incearca placintele, banitsa (care aduce cu pasca romaneasca), gogosile, baclavalele, orezul cu lapte, compotul din fructe uscate si, desigur, parfumata dulceata de trandafiri.
 
SALATA BULGAREASCA, O INVENTIE RECENTA
 
Celebra „salata bulgareasca” sau Sopska nu este un preparat traditional, ci a fost inventata in anii ’50 ai secolului trecut de catre bucatarii de la Balkanturist, compania de stat ce avea pe atunci monopol asupra turismului, care voia sa creeze cateva simboluri culinare pentru turisti. Nu intamplator, in salata aceasta se folosesc ingrediente in culorile drapelului Bulgariei (rosu, alb, verde).
 
NAZDRAVE!
 
Bautura traditionala a Bulgariei e rachiul distilat din fructe sau chiar din trandafiri. Vinurile bulgaresti sunt cunoscute pentru soiurile traminer, muscat si mavrud. Acesta din urma este un vin rosu, limpede, preparat din struguri si fructe de padure. Inainte de 1989, Bulgaria era al doilea exportator mondial de vin.