Climate Hubcarbon footprint

Amprenta de carbon

Bun venit la secțiunea Amprenta de carbon. Aici, puteți găsi videoclipuri cu instrucțiuni, recomandări și sfaturi pentru a vă calcula amprenta. În general, vă încurajăm să urmați Protocolul privind gazele cu efect de seră pentru a efectua calculele amprentei de carbon organizaționale.

Pentru a calcula emisiile de gaze cu efect de seră, vă recomandăm să urmați următorii șapte pași. Pașii 1 până la 4 sunt necesari pentru calcule, în timp ce pașii 5-7 sunt următorii pași utili în dezvoltarea strategiei climatice.

Pasul 1 – Cum să determinați un Scope și limita

Pașii recomandați

  1. Determinați limita organizațională, folosind o organigramă.
  2. Mapați procesele companiei dvs. și identificați emisiile directe și indirecte, clasificându-le în Scopul 1, 2 și 3.
  3. Verificați cele cincisprezece categorii din Scope 3 ale Protocolului privind gazele cu efect de seră și evaluați dacă sunt relevante pentru organizația dvs.

Sfaturi

  1. Documentați-vă despre Scope și limite într-un manual de contabilitate pentru a asigura o raportare consecventă în timp.
  2. În cazul în care organizația dvs. face parte dintr-un grup, asigurați-vă că v-ați aliniat la nivel de business și conveniți asupra unei abordări consolidate.
  3. Folosiți documentele ajutătoare furnizate pe portalul furnizorilor, inclusiv Protocolul privind gazele cu efect de seră – Standard corporativ.

Pasul 2 – Cum se colectează date pentru Scope 1-2

Pașii recomandați

  1. Colectați date despre activitate prin implicarea colegilor calificați, cum ar fi colegii din finanțe și achiziții.
  2. Colectați factorii de emisie specifici furnizorului de la furnizorul dvs. de energie electrică.
  3. Colectați factori de emisie (generali) din bazele de date publice, cum ar fi DEFRA (Marea Britanie) sau CO2emissiefactoren.nl (NL).

Sfaturi

  1. Asigurați-vă că documentați sursele factorilor de emisie și mențineți factorii de emisie actualizați în fiecare an, deoarece aceștia pot fi modificați.
  2. Acordați o atenție deosebită unităților de măsură (1 MWh = 1000 kWh; 1 tCO2e = 1000 kg CO2e etc.).
  3. Înainte de a calcula, asigurați-vă că verificați videoclipul nostru despre calculele amprentei de carbon (pasul 4) și luați în considerare utilizarea instrumentelor disponibile pe acest hub climatic.

Pasul 3 – Cum se colectează date pentru Scope 3

Pașii recomandați

  1. Folosiți ghidul GHG Protocol Scope 3 și evaluați cele 15 categorii din Scope 3 pe baza unei analize a cheltuielilor.
  2. Pentru toate categoriile de emisii relevante din Scope 3, colectați date despre activitate și factorii de emisie (secundari).
  3. Identificați furnizorii prioritari printr-o analiză a cheltuielilor.
  4. Implicați cu prioritate furnizorii care reprezintă în total cel puțin 67% din volumul total și solicitați-le datele (primare) privind emisiile.

Recomandări

  1. Pentru analiza cheltuielilor și colectarea datelor despre activitate, asigurați-vă că implicați colegii din departamentele Achiziții, Finanțe și/sau Business Control.
  2. Luați în considerare utilizarea unui instrument de vizionare online pentru Scope 3, cum ar fi cel de la Quantis sau Sustainalize.
  3. Factorii de emisie pentru produsele alimentare sunt disponibili pe următoarele link-uri:

Pasul 4 – Cum se calculează emisiile

Pașii recomandați

  1. Calculați amprenta pentru Scope 1-2 utilizând metoda specifică furnizorului. Luați în considerare utilizarea instrumentelor existente bazate pe Excel sau creați-vă propriile instrumente.
  2. În funcție de experiența dvs. și de accesul la date, calculați amprenta pentru Scope 3 utilizând metoda de calcul specifică furnizorului, medie sau hibridă.
  3. Vă rugăm să verificați secțiunea Documente pentru instrumentele de calcul disponibile în Excel.

Sfaturi

  1. Oferiți o sursă de auditare a datelor și salvați sursele datelor în cazul unei verificări externe a amprentei dvs.
  2. În timp ce vă actualizați anual amprenta de carbon, nu uitați să actualizați factorii de emisie corespunzători (în special energia electrică se poate modifica anual).
  3. Fiți întotdeauna atent la utilizarea corectă a unităților de măsură (grame, kilograme, tone etc.)

Pasul 5 – Cum se dezvoltă fișa de instrucțiuni pentru decarbonizare

Pașii recomandați

  1. Creați o listă lungă de potențiale măsuri de reducere a emisiilor.
  2. Îmbogățiți această listă cu informații de management, de exemplu impact și costuri, și luați în considerare utilizarea template-ului de reducere a emisiilor, de pe această platformă.
  3. Clasificați și prioritizați măsurile și dacă este necesar, dezvoltați un plan de afaceri.
  4. Implicați managementul și utilizați planul de acțiuni de decarbonizare pentru a facilita luarea deciziilor și asumarea responsabilității.

Sfaturi

  1. În evaluarea măsurilor de reducere, fiți atenți la efectele secundare dorite sau nedorite.
  2. Luați în considerare utilizarea template-lui de reducere a emisiilor din secțiunea Documente.
  3. În planul de acțiuni pentru decarbonizare, nu amânați măsurile complexe. Dacă sunt necesare cunoștințe și experiență suplimentare, acționați acum, de exemplu, făcând un studiu de piață sau un program pilot.

Pasul 6 – Cum să angajați furnizorii

Pașii recomandați

  1. Identificați furnizorii pe care îi veți implica, pe baza unei analize a cheltuielilor, și creați subgrupuri  de furnizori prioritari pentru a vă diferenția implicarea.
  2. Comunicați furnizorilor planurile și ambițiile dvs., în mod proactiv, de exemplu în conversații personale, printr-o scrisoare sau printr-un webinar introductiv.
  3. Începeți să implicati furnizorii de înaltă prioritate și să facilitați schimbul de date.

Sfaturi

  1. Facilitați învățarea și dezvoltarea în lanțul dvs. de aprovizionare, prin referințe către materialele disponibile în format electronic, cum ar fi acest portal de informare sau SME Climate Hub.
  2. Pentru a accelera reducerea emisiilor, facilitați distribuirea celor mai bune practici către furnizorii dvs.
  3. Pentru a creste gradul de implicare, luați în considerare integrarea de KPIs climatici în documentele și procesele standard, de exemplu într-un cod de conduită a furnizorului, cerințe de licitație sau liste de verificare anuala a furnizorilor.

Pasul 7 – Cum să implici angajații

Pașii următori recomandați

  1. Dezvoltați conștientizarea internă cu privire la schimbările climatice și amprenta. de carbon a organizației.
  2. Dezvoltați o structură de conducere în care managementul este responsabil pentru progresul în ceea ce privește parametrii climatici.
  3. Dezvoltați o comunitate de ambasadori ai sustenabilității și acordați-le dreptul de proprietate asupra „proiectelor erou” inovatoare.

Sfaturi

  1. Distribuiți  amprenta organizației în rândul personalului și abordați acțiunile pe care le pot face pentru a deveni parte din soluție.
  2. Lucrați cu un preț intern al carbonului, astfel încât emisiile să fie monetizate. Acest lucru creează un mediu în care luarea deciziilor poate să contribuie la acțiunea climatică.