InspiratieIdei pentru tineCele mai apreciate retete de paella - sfaturi de gatit pentru un gust delicios
Inspiratie

Cele mai apreciate retete de paella - sfaturi de gatit pentru un gust delicios

Originara din Valencia, paella este o mancare cu o baza de orez, care poate fi pregatita intr-o varietate de feluri: cu pui, chorizo, fructe de mare, melci, carne de iepure, mixta, cu de toate. Pe scurt, paella este despre combinarea inspirata a foarte multe ingrediente, pentru a obtine texturi si arome irezistibile. Exista sute de retete pentru pregatirea ei, paella devenind, de-a lungul timpului, un fel de mancare versatil si adaptabil oricaror preferinte culinare. 

In cele ce urmeaza, te invitam sa descoperi povestea fascinanta a traditionalei paella si cum poti pregati un astfel de preparat delicios chiar la tine acasa, spre incantarea celor dragi.

  • Cele mai gustoase retete de paella
    • Reteta de paella cu fructe de mare
    • Reteta de paella cu pui
    • Reteta de paella cu chorizo
    • Reteta de paella cu somon si icre rosii
    • Reteta de paella cu orez negru
    • Reteta de paella mixta
    • Reteta de paella vegetariana
  • Sfaturi de gatit pentru cea mai reusita paella
  • De unde vine paella - scurta istorie

Cele mai gustoase retete de paella

Desi la origini, paella era preparata exclusiv din ingrediente vegetale si se folosea rareori carnea, cu timpul, reteta traditionala a suferit numeroase modificari. Astfel, in zilele noastre, poti pregati o paella delicioasa din fructe de mare, carne de pui ori somon, secretul fiind, insa, „patul” de orez.

Reteta de paella cu fructe de mare

Daca adori fructele de mare, ce te duc cu gandul la vacantele petrecute pe malul Mediteranei, de exemplu, atunci o paella cu scoici, calamari, creveti pe un pat de orez, asezonat cu sofran sau curcuma, poate fi o alegere inspirata pentru un pranz sau pentru o cina in familie ori cu prietenii apropiati. O astfel de paella poate fi pregatita in mai multe moduri, cum ar fi cel de mai jos:

Ingrediente:

  • 350 g calamari;
  • 400 g creveti;
  • 300 g midii;
  • 300 g scoici pelerin sau Saint Jacques;
  • 2 ardei grasi, de culori diferite;
  • 300 g orez alb cu bobul mare;
  • 1 ml supa de peste;
  • 100 g mazare;
  • 150 g fasole verde;
  • 2 rosii;
  • 5-6 linguri ulei de masline;
  • 1 legatura de patrunjel;
  • 5-6 catei de usturoi;
  • 1 lingurita boia dulce;
  • ½ lingurita sofran sau curcuma;
  • sare si piper, dupa gust.

Mod de preparare: caleste 1 minut usturoiul taiat marunt; adauga ardeii taiati cubulete, boiaua, sarea; caleste totul, pana ce ardeiul se inmoaie; adauga rosiile taiate marunt; pune orezul, sofranul si supa de peste; lasa totul sa fiarba, la foc mic, 10 minute; pune, peste orezul fiert, mazarea si fasolea; amesteca bine; niveleaza orezul si pune deasupra calamarul taiat felii de cate 1 cm grosime; apoi, pune crevetii (intregi sau decorticati), iar la final, midiile (in cochilie sau nu) si scoicile pelerin (in cochilie sau nu); lasa paella sa fiarba la foc mic, 10-15 minute, pana ce fructele de mare se gatesc si lichidul este absorbit complet; lasa paella sa se raceasca 5-10 minute si orneaza cu patrunjel tocat.

Reteta de paella cu pui

Cand vrei sa-i rasfeti pe cei dragi cu o paella delicioasa de pui, poti opta pentru aripioare, pulpa sau piept de pui. In loc de pui, poti folosi si alta carne de pasare, cum ar fi cea de rata sau de curcan. Daca te-ai hotarat sa faci o astfel de paella, nu trebuie decat sa urmezi pasii de mai jos si vei obtine 6 portii, in aproximativ o ora si jumatate:

Ingrediente:

  • 600 g carne de pasare (aripioare, pulpa, piept);
  • 300 g orez cu bobul lung;
  • 2 ardei grasi;
  • 1 ceapa;
  • 1 rosie mare;
  • 5-6 catei de usturoi;
  • 100 g mazare;
  • 100 g fasole verde sau 50 g boabe;
  • 6 linguri ulei masline;
  • 500 ml supa de legume;
  • 1 lamaie;
  • condimente, dupa gust (sare, piper, boia dulce, sofran/curcuma);
  • 1 legatura de patrunjel.

Mod de preparare: taie cubulete pieptul de pui/rata/curcan sau taie in doua aripioarele de pui (pune copanele de pui, intregi); condimenteaza carnea de pasare cu boia, piper, sare; prajeste carnea in ulei de masline, aproximativ 20 de minute si scoate-o pe o farfurie; in aceeasi tigaie, mai pune un pic de ulei de masline si caleste ceapa taiata fideluta si usturoiul; adauga ardeii si rosiile taiate cubulete; pune fasolea, mazarea, orezul si supa de legume; lasa totul sa fiarba la foc mic; adauga sofranul/curcuma; nu fierbe orezul ca la pilaf, ci lasa bobul sa ramana intreg; niveleaza patul de orez si legume si asaza deasupra carnea de pasare; mai lasa paella pe foc inca 5-10 minute; la sfarsit, taie lamaia si orneaza paella; tot pentru decor, presara patrunjel tocat.

Reteta de paella cu chorizo

Una dintre retetele traditionale de paella valenciana este cea cu vestitii carnati chorizo, pui sau fructe de mare si legume. Pentru prepararea ei, poti folosi mazare, fasole boabe sau porumb la conserva, dupa preferinte. In continuare, iti propunem una dintre variantele simple prin care poti pregati o astfel de paella oricand doresti, chiar la tine acasa:

Ingrediente:

  • 300 g orez;
  • 400 ml supa de legume;
  • 200 g piept de pui;
  • 200 g carnati chorizo;
  • 200 g fasole rosie boabe/mazare;
  • 200 g porumb;
  • 2 ardei grasi;
  • 2 cepe;
  • 5-6 catei de usturoi;
  • 100 ml ulei de masline;
  • condimente: sare, piper, sofran/curcuma, boia de ardei dulce;
  • 1 legatura patrunjel verde.

Mod de preparare: taie puiul cubulete si prajeste-l alaturi de chorizo, adaugand condimentele, in afara de sofran; scoate carnea pe o farfurie; in aceeasi tigaie, toarna restul de ulei de masline si caleste ceapa, usturoiul, ardeii grasi; adauga puiul cu chorizo, orezul si sofranul; amesteca bine si lasa focul mic; adauga porumbul, fasolea/mazarea si supa de legume; fierbe, pana ce compozitia scade; daca vrei, poti adauga zeama de la o lamaie; orneaza cu patrunjelul tocat.

Reteta de paella cu somon si icre rosii

Vrei sa-ti delectezi prietenii si familia cu o masa festiva pe care sa pui preparate cu totul deosebite? O paella cu somon si icre de somon salbatic este una dintre variantele rafinate de bucate pe care le-ai putea include in meniu. Tot ce trebuie sa faci ca sa te bucuri de textura si aromele ei inedite este sa urmezi etapele de mai jos.

Ingrediente:

  • 400 g file de somon (sau poti opta pentru cod, hering, salau);
  • 250 g orez;
  • 2 cepe albe;
  • 1 ceapa rosie;
  • 2 ardei grasi;
  • 3 rosii mari;
  • 5-6 catei de usturoi;
  • 100 ml ulei de masline;
  • 400 ml supa de peste;
  • 100 g icre de somon salbatic;
  • boia, sare, piper, sofran;
  • rucola, pentru decor.

Mod de preparare: taie pestele cubulete (3 cm grosime), prajeste-l in ulei de masline si scoate-l pe o farfurie; caleste cepele albe, taiate marunt, usturoiul, ardeii grasi si rosiile; adauga orezul, condimentele si supa de peste si lasa totul sa fiarba la foc mic, pana ce compozitia scade; adauga pestele prajit si mai fierbe paella 3-5 minute; taie rondele ceapa rosie si orneaza paella; lasa totul la racit 10 minute, dupa care adauga, din loc in loc, icrele de somon salbatic si decoreaza cu rucola.

Reteta de paella cu orez negru

O tigaie in care, peste un pat de orez negru stau creveti roz, felii albe de calamar, scoici in cochilii si cateva felii galbene de lamaie, este o incantare atat din punct de vedere estetic, cat si in ceea ce priveste aromele si texturile. Paella cu „arroz negro”, caci despre ea este vorba, poate fi preparata oricand, in 40 de minute, dupa urmatoarea reteta pentru sase portii:

Ingrediente:

  • 450 g creveti;
  • 250 g calamari, curatati si taiati in felii de 1 cm;
  • 200 g scoici in cochilie;
  • 300 g orez negru integral;
  • 200 ml vin alb sec;
  • 1 l supa de peste;
  • 2 linguri ulei masline;
  • 1 ceapa;
  • 1 ardei rosu;
  • 5 catei usturoi;
  • 2 linguri pasta de tomate;
  • 2 lingurite boia de ardei;
  • 1 lingurita seminte de chimen;
  • 2 varfuri de cutit, de sofran;
  • 1 lamaie.

Mod de preparare: caleste 30 de secunde feliile de calamar, in putin ulei de masline, la foc mediu, folosind o tigaie intinsa; scoate rondelele de calamar pe o farfurie; in aceeasi tigaie, mai toarna un pic de ulei si soteaza scoicile, pana se deschid si pune-le deoparte; apoi, caleste 4-5 minute ceapa taiata marunt si ardeiul; adauga usturoiul, boiaua, chimenul si sofranul si gateste totul inca 1 minut; toarna pasta de tomate si fierbe amestecul 2 minute; adauga orezul fiert in supa de peste; pune un capac deasupra tigaii si lasa orezul sa se faca la abur; adauga vinul si pune la loc capacul, pentru alte 5 minute; toarna peste compozitie supa de peste; fierbe totul la foc mic, fara capac, pana ce compozitia scade; pune crevetii deasupra si mai lasa-i 5-6 minute; adauga calamarii si scoicile calite; lasa paella sa se odihneasca 10 minute; taie lamaia in patru si orneaza paella.

Reteta de paella mixta

Cand nu esti foarte hotarat ce tip de paella sa gatesti, cea mai simpla varianta este sa optezi pentru o reteta care reuneste mai multe ingrediente. O paella mixta poate fi o combinatie inedita intre fructe de mare, scoici, carne de pui, peste si legume. Orezul din care o prepari poate fi, de asemenea, in functie de preferinte, alb, brun sau rosu, avand, insa, in vedere ca el este de preferat sa fie cu bobul lung, nu rotund, pentru ca nu vrei sa obtii textura unui pilaf. Mai jos, sunt pasii pentru a prepara o astfel de paella care iti va incanta toata familia, indiferent de varsta:

Ingrediente:

  • 2 ardei;
  • 1 ceapa;
  • 5-6 catei de usturoi;
  • 3 rosii mari;
  • 500 g fructe de mare;
  • 300 g creveti intregi;
  • 300 g piept de pui (pulpe fara os/aripioare);
  • 300 g midii;
  • 300 g scoici pelerin;
  • 300 g orez;
  • 1 l supa de legume;
  • 100 ml ulei masline;
  • 150 ml vin alb, sec;
  • 1 lamaie;
  • sofran, sare, piper, patrunjel proaspat.

Mod de preparare: taie pieptul de pui, condimenteaza-l si prajeste-l in ulei de masline; transfera-l intr-un vas; rumeneste fructele de mare si adauga peste ele puiul si condimentele; tine-le la foc mediu in jur de 5-6 minute, apoi scoate-le pe o farfurie; in aceeasi tigaie, pune restul de ulei si caleste ceapa, usturoiul, ardeiul gras, rosiile; fierbe orezul in supa de legume, apoi toarna-l cu tot cu aceasta peste legumele calite; adauga fructele de mare si puiul; lasa totul sa fiarba la foc mic, pana ce lichidul scade; pune midiile si crevetii si gateste totul, cu capacul pus; toarna vinul si mai lasa 5-6 minute capacul pus; apoi, da capacul la o parte si lasa paella sa mai fiarba 2-3 minute; la sfarsit, orneaza cu felii de lamaie si patrunjel.

Reteta de paella vegetariana

Daca preferi o cina sau un pranz cu preparate vegetariene, atunci poti incerca o paella cu legume, la fel de gustoasa precum cea traditionala cu fructe de mare sau carne. Iata cum o prepari in aproximativ o ora:

Ingrediente:

  • 500 g orez cu bobul lung;
  • 4 linguri ulei de masline;
  • 1 l supa de legume;
  • 600 g ciuperci;
  • 150 g masline verzi/rosii/negre;
  • 2 cepe;
  • 1 rosie;
  • 6 catei usturoi;
  • 2 ardei grasi;
  • 250 ml vin alb sec;
  • 250 g mazare;
  • 250 g fasole verde/galbena/boabe;
  • boia, sofran/curcuma, sare, piper, ardei iute;
  • 1 lamaie;
  • 1 legatura patrunjel.

Mod de preparare: taie ciupercile marunt si rumeneste-le in putin ulei de masline; transfera ciupercile intr-un vas; pune restul de ulei si caleste ceapa, apoi usturoiul; adauga peste ele ardeiul taiat marunt si rosia; pune vinul, boiaua si restul condimentelor si fierbe totul 10 minute, amestecand din cand in cand; adauga ciupercile gatite, apoi supa, orezul, mazarea, fasolea si maslinele intregi, dar fara samburi; fierbe paella, fara capac, aproximativ 10 minute; las-o sa se odihneasca 5 minute, dupa care orneaza cu felii de lamaie si patrunjel tocat.

Sfaturi de gatit pentru cea mai reusita paella

Indiferent ce reteta de paella alegi, pregatirea ei inseamna, desigur, cateva reguli simple, dar si secrete pe care e bine sa le stii, ca sa obtii aromele si texturile dorite:

  • foloseste o tigaie potrivita - pentru prepararea unei paella ca la carte, ai nevoie de o tigaie intinsa, cu margini inguste, care sa-ti permita, in primul rand, sa prepari orezul corect, adica sa obtii o crusta apetisanta la suprafata si sa-l poti gati in profunzime, nu doar in stratul superior; forma tigaii este importanta si pentru absorbtia optima a aromelor condimentelor ori a sucului lasat de carne ori fructele de mare;
  • alege condimente speciale - unul dintre condimentele esentiale pentru prepararea unei paella delicioase este sofranul, insa poti opta si pentru altele, cum sunt piperul, boiaua de ardei dulce ori picant, cardamomul, curcuma (care poate inlocui sofranul);
  • fierbe orezul in supa - pentru ca orezul sa aiba un gust delicios si intens, fierbe-l in supa de legume ori de peste/carne (pui);
  • pregateste paella la foc mic - unul dintre secretele acestui preparat irezistibil este sa-l pregatesti la foc mic, pana ce obtii o crusta pe marginile tigaii.

Tipuri de orez pentru paella

Aspectul fructelor de mare, culorile vii ale legumelor ori gustul irezistibil al carnii de iepure ori de pui te invita la o aventura culinara unica. Si totusi, secretul incontestabil al pregatirii oricarui tip de paella este orezul. Cum ar trebui sa fie orezul pentru paella? Iata cateva raspunsuri:

  • sa aiba o textura delicata, dar nu cremoasa, ca in cazul pilafului (risotto);
  • sa fie crocant la suprafata, dar nu uscat sau necopt dedesubt;
  • trebuie sa absoarba toate aromele de la condimente si celelalte ingrediente;
  • poti folosi mai multe tipuri de orez cu bobul lung sau scurt (nu rotund, cum este cel pentru sarmale), arborio, basmati, pe care sa-l fierbi in supa de legume sau de carne (de pui);
  • paella poate fi un fel de mancare spectaculoas nu doar prin arome, ci si prin culoarea patului de orez; astfel, poti opta pentru:
  • orezul clasic - alb sau brun; totodata, cerneala de sepie poate da culoarea maronie orezului utilizat pentru paella cu fructe de mare, de exemplu;
  • orezul negru integral - il poti gasi ca atare sau se poate prepara din orez obisnuit peste care se adauga cerneala de calamar, folosita pe post de colorant alimentar;
  • orezul rosu - il poti gasi ca atare sau se poate pregati amestecandu-l cu pasta de rosii ori sofran;
  • orezul „verde” - este, de fapt, orez obisnuit amestecat cu sos pesto.

De unde vine paella - scurta istorie

Cand spui paella, spui Valencia, locul in care s-a nascut acest delicios preparat. Vorbim despre unul dintre cele mai mari porturi naturale din Marea Mediterana si o zona faimoasa pentru productia de orez, de cand acesta a fost adus in Spania, de catre mauri, cu mai bine de 1200 de ani in urma.

La originile ei, paella a fost o mancare taraneasca, preparata in mod special pentru masa de pranz, din orez, rosii, ceapa, melci si fasole. La ocazii, era folosita si carnea de iepure sau de rata ori pui, cu putin sofran pentru un plus de culoare. Traditional, paella se manca direct din tigaia in care era pregatita, fiecare participant la masa avand propria lingura din lemn. Totodata, toate ingredientele erau gatite la foc deschis, in aer liber, intr-o tigaie foarte mare. 

Desi am putea crede ca paella este numele preparatului in sine, denumirea se refera la tigaia speciala in care se pregateste. Cel mai probabil, cuvantul isi are radacinile in latinescul „patella”, care inseamna „tigaie”. Exista, insa, si multe legende, iar una dintre ele se refera la un tanar care i-a preparat delicioasa paella iubitei lui, numind mancarea „para ella” (in spaniola, inseamna „pentru ea”). Cum orice poveste poate avea si un sambure de adevar, este interesant ca si in zilele noastre, in mod traditional, paella este pregatita in special de catre barbati.

 

Paella este unul dintre cele mai apreciate preparate valenciene, fiind recunoscuta in toata lumea pentru gustul inconfundabil. Modul de pregatire original a fost adaptat de-a lungul timpului, astfel ca poti pregati paella folosind exact ingredientele pe care le ai la indemana sau pe care le preferi. Intregul proces poate sa para complicat, insa, daca tii cont de cateva sfaturi utile si te inspiri din retete interesante, cum sunt si cele de mai sus, poti obtine aromele si texturile dorite, fara prea mare efort.  

 

Sursa foto: Shutterstock